Intr-un final s-a dat unda verde in a posta noile placi video bazate pe arhitectura RDNA 4 de la AMD.
Toti ochii sunt atintiti pe cei de la AMD, mai ales dupa marele balamuc facut de gasca lui Jensen cu lansarea arhitecturii Blackwell.
Ramanem oarecum la acelasi neam, doar ca facem azi trecerea care gasca tovarasei Lisa, si cumva am un sentiment de deja-vu. Asta si pentru ca in trecut, in special pe vremea arhitecturii Turing, AMD a fortat o descongestionare a pietei de GPU-uri.
Nu, nu au scos GPU-uri capabile sa rivalizeze cu varful de lance de atunci al celor de la NVIDIA, ci au scos produse mid tier spre high, dar la un pret mult mai bun decat cele vandute de clanul Jensen. Rezultatul? I-a fortat pe cei de la NVIDIA sa-si dea doua palme si sa repozitioneze GPU-urile acelei arhitecturi la niste preturi ceva mai accesibile.
Ei bine, nu cred ca asta o sa se intample si acum, cel putin nu similar actiunii amintite, pentru ca NVIDIA azi este cea mai mare companie din lume. Dar AMD poate salva utilizatorul de acasa, care era ahtiat dupa un upgrade de ceva ani si nu a reusit sa o faca.
Arhitectura Ampere era scumpa si nu era disponibila datorita milionarilor de weekend care faceau credite pentru a mina la greu in debaraua din garsoniera confort 2 pe care o aveau mostenita de la matusa. Ada Lovelace era scumpa, asta pentru ca a pornit febra AI. Iar acum, recenta lansata arhitectura Blackwell, ei bine, stiti si voi ce s-a intamplat, n-are rost sa par o moara stricata.
E drept, desi avea ocazia sa salveze turma cu arhitectura RDNA 3, n-a facut-o. Ba stocuri mici, dar mai ales faptul ca si-au pozitionat prea sus anumite SKU-uri. Pe alocuri parea ca aveau formula in XLS =SKU NVIDIA – 50USD = RRP RDNA 3, dupa care au tras CTRL+D pana la ultima celula.
RDNA 4 promite multe. Ma rog, nu promite sa ofere performante similare cu NVIDIA GeForce RTX 5090 sau chiar NVIDIA GeForce RTX 4090, asta pentru ca ne-au zis de ceva timp ce o sa se intemple mai exact cu aceasta arhitectura si care este focusul lor. RDNA 4 intra in hora segmentului mid tier, unde se fac volumele, dar si unde ii poate salva pe utilizatorii de rand. Dar nu in ultimul rand, ii poate da la gioale lui NVIDIA unde s-ar putea sa-i doara. Putin, dar s-ar putea sa simta intrarea cu talpa inainte.
Zvonul in piata e ca AMD chiar are stocuri disponibile, cel putin pe plan international. Deci cel putin in teorie, nu ar trebui sa se repete situatia de la NVIDIA, unde nici nu pot sa spun ca-s rupturi de stocuri pentru ca n-au existat vreodata fizic acele GPU-uri in magazine. Plus preturile aberante la care se vand anumite implementari.
Dar hai sa lasam offtopic-ul, sa vedem ce aduce RDNA nou pe piata si evident, benchmark, benchmark si iar benchmark.
Specificatii
Denumire | GIGABYTE Radeon RX 9070 XT GAMING OC 16GB |
Arhitectura | RDNA 4 |
Interfata | PCI-Express 5.0 |
Memorie | 16GB GDDR6 |
Memory Bus | 256 bit |
Core clock | 2520 MHz |
SM | 4096 |
Alimentare | 3x 8 pin |
Dimensiuni | 288 mm x 132 mm x 56 mm |
Pret comercializare | TBD |
Galerie foto
What’s Up, Doc?
In centrul arhitecturii RDNA 4 se afla Compute Units, subiect abordat intens de cei de la AMD, datorita optimizarii acestor unitati pentru a livra performante superioare in sarcinile de raster si compute.
Imbunatatirile aduse unitatilor de calcul prezente pe arhitectura RDNA 4 este mai degraba un wombo combo, pentru ca aici exista un subsistem de memorie optimizat, unitati de scalare imbunatatite, alocare dinamica a registrilor, eficienta sporita per CU, dar si frecvente semnificativ mai ridicate, atingand pragul de 3 GHz.
Toate aceste optimizari trag tare pentru a atinge un singur scop: cresterea performantei in gaming. Aceasta eficienta sporita permite placii video Radeon RX 9070 XT sa ofere performante comparabile cu generatia anterioara RX 7900, in ciuda faptului ca placa lansata azi este dotata cu un numar total mai mic de unitati de calcul. Eficienta de care am pomenit este esentiala nu doar pentru a oferi performanta bruta imbunatatita, dar si pentru a mentine consumul de energie, implicit si caldura generata in limite rezonabile.
Printre noutati, arhitectura RDNA 4 vine cu a 3-a generatie de Raytracing Accelerators. Ray Tracing-ul a devenit o tehnologie tot mai importanta in jocurile moderne, oferind un nivel de realism vizual superior prin simularea comportamentului fizic al luminii. AMD nu putea sa ramana in urma si a venit cu raspuns al acestui moft din piata, prin imbunatatirea semnificativa a performantei Ray Tracing pe arhitectura RDNA 4. A 3-a generatie de Ray Tracing Accelerators ofera o performanta de aproximativ doua ori mai mare in comparatie cu arhitectura RDNA 3. Cresterea aceasta este posibila si datorita faptul ca s-a adaugat un al doilea motor de intersectie a razelor si reducerea overhead-ului necesar pentru executarea calculelor de Ray Tracing.
O alta noutate cand vine vorba de a 3-a generatie de RayTracing Accelerators prezenti pe arhitectura RDNA 4 este abordarea Oriented Bounding Boxes pentru gestionarea structurii de date Bounding Volume Hierarchy. Structura BVH defineste proprietatile geometrice ale imaginii si este esentiala pentru “zona” Ray Tracing. Utilizarea OBB reduce dimensiunea si complexitatea datelor BVH, ceea ce conduce la un ray traversal mai eficient prin geometrie si la un cost de memorie semnificativ mai mic.
Optimizarea de care am amintit permite o utilizare mai eficienta a capacitatii si latimii de banda disponibile ale memoriei VRAM. Adaugarea unui al doilea motor de intersectie in cadrul acceleratorului RT dubleaza performanta atat pentru testele Ray/Box cat si Ray/Triangle.
Pe langa performanta imbunatatita pe domeniul de Ray Tracing, arhitectura RDNA 4 pune un accent semnificativ pe accelerarea sarcinilor AI. A 2-a generatie de acceleratoarele AI prezente pe arhitectura RDNA 4 sunt proiectate pentru a oferi performanta necesara in cele mai recente experiente accelerate de inteligenta artificiala, acoperind domenii precum gaming, conent creation si AI generativ.
Imbunatatirile aduse accelerarii AI permit procesarea eficienta a modelelor AI avansate, mult mai rapid decat generatiile anterioare. Cresterea performantei este obtinuta printr-o combinatie de factori, incluzand adaugarea mai multor “conducte” de calcul matematic pentru AI, extinderea capabilitatilor acceleratorului AI pentru a suporta noi tipuri de date, cum ar fi FP8, dar nu ultimul rand si suport pentru tehnici de optimizare a inferentei, precum structured sparsity.
Performanta AI prezenta pe arhitectura RDNA 4 este semnificativ imbunatatita fata de RDNA 3, oferind de exemplu, un uplift de 2x in FP16, 4x in FP16 cu sparsity, 4x in INT8 si 8x in INT8 cu sparsity.
Suportul pentru FP8 este nou pe arhitectura RDNA 4 de la AMD, nefiind disponibil pe generatiile anterioare, inclusiv RDNA 3.
AMD au facut si un revamp tehnologiilor HYPR-RX si FidelityFX Super Resolution 4, sau cum mai este cunoscut in obor drept FSR 4, fiind solutii esentiale pentru maximizarea experientei de gaming pe placile video Radeon RX 9070.
FSR 4 este o tehnologie de upscaling bazata pe machine learning, disponibila exclusiv pe placile video Radeon RX 9070. Software-ul AMD Adrenalin Edition 25.3.1 introduce o noua optiune de upgrade la AMD FSR 4, care actualizeaza automat jocurile compatibile care au integrat FSR 3.1 pentru a utiliza noul algoritm de upscaling FSR 4 bazat pe ML.
FSR 4 ofera imbunatatiri ale calitatii imaginii fata de FSR 3.1, iar algoritmul bazat pe ML este proiectat pentru a imbunatati caliatea imaginii si a reduce ghosting-ul.
Datorita integrarii cu API-ul AMD FidelityFX, upgrade-ul la FSR 4 va fi disponibil pentru mai mult de 30 de jocuri azi, cand se lanseaza GPU-urile Radeon RX 9070, urmand sa fie extins si la alte jocuri FSR 3.1 in update-urile viitoare.
Atunci cand este activat in jocurile compatibile, FSR 4 poate fi combinat cu frame generation-ul FSR 3.1 si AMD Radeon Anti-Lag 2 pentru a oferi o sesiune de gaming aparte la frame rate-uri mari.
AMD Fluid Motion Frames 2.1 este o alta tehnologie importanta, fiind o solutie de frame generation prezent in driver, proiectata pentru a creste frame rate-urile si fluiditatea gameplay-ului. Update-ul la AFMF 2.1 imbunatateste in continuare calitatea vizuala, reducand efectele de ghosting si alte artefacte enervante.
AFMF este parte integranta a profilului HYPR-RX, care poate fi activat cu un singur click din tab-ul home al software-ului AMD. HYPR-RX combina beneficiile de performanta ale AFMF, Radeon Super Resolution, Radeon Anti-Lag si Radeon Boost, oferind utilizatorilor de acasa o experienta de gaming superioara.
Motorul media imbunatatit din RDNA 4 a fost optimizat pentru a oferi o calitate superioara a codecului video in timpul inregistrarii si streaming-ului, oferind suport pentru codecuri precum H.264, HEVC si AV1. In special, la utilizarea codecului H.264 la 6000 Kbps, un format popular pentru streaming-ul de jocuri pe Twitch sau Youtube, actualizarile aduse motorului media conduc la imbunatatiri semnificative ale calitatii imaginii.
RDNA 4 ofera suport pentru decodare VP9, H.264, H.265 si AV1, la rezolutii si frame rate-uri ridicate, inclusiv 8K@ 60 fps prin intermediul AV1.
Ok, teoria e frumoasa, dar pana sa trecem la partea practica, ar trebui sa bibilim si sample-ul pe care-l avem azi pe bancul de probe, anume placa video GIGABYTE Radeon RX 9070 XT GAMING OC 16GB.
GIGABYTE Radeon RX 9070 XT GAMING OC 16GB beneficiaza de arhicunoscutul sistem de racire WINDFORCE, fiind unul dintre dotarile de top ale acestei placi video.
Sistemul de racire WINDFORCE este un amalgam de tehnologii si impementari de top, incluzand gel termic conductiv similar cu cel prezent pe servere, ventilatoare Hawk cu rotatie alternativa, heat pipe-uri din cupru si un vapor chamber de dimensiuni mari.
Ventilatoarele Hawk se disting printr-un design unic al palelor, inspirat de aerodinamica aripilor de vultur, de aici venind si numele acestora. Designul ventilatoarelor reduce rezistenta aerului si nivelul de zgomot, rezultand intr-o crestere de pana la 53.6% a presiunii aerului si o crestere de 12.5% a volumului de aer, fara a compromite silentiozitatea sistemului de racire.
Presiunea ridicata a aerului permite penetrarea prin array-uri dense de aripioare de racire si impinge eficient aerul chiar si atunci cand volumul de aer este relativ scazut, de exemplu, la utilizarea BIOS-ului Silent.
Volumul ridicat de aer creste cantitatea de aer care trece peste suprafata aripioarelor, imbunatatind transferul termic prin inlocuirea continua a aerului incalzit cu aer mai rece.
Rotatia alternativa a ventilatoarelor reduce turbulenta ventilatoarelor adiacente si creste presiunea fluxului de aer. Lubrifiantul nano-grafen poate extinde durata de viata a ventilatoarelor sleeve bearing de 2.1 ori, apropiindu-se de durata de viata a ventilatoarelor double ball bearing.
Pentru a imbunatati calitatea si fiabilitatea placii video, GIGABYTE utilizeaza gel termic conductiv similar cu cel prezent pe servere, ce are rolul de racire a componentelor critice, cum ar fi VRAM si MOSFET-urile. Acest gel non-fluid ofera un contact optim pentru suprafete neregulate si rezista eficient la deformare in timpul transportului sau utilizarii pe termen lung, spre deosebire de pad-urile termice traditionale.
Vapor chamber-ul intra in contact direct cu GPU-ul, fiind cuplata cu heat pipe-urile din cupru, care transfera rapid caldura de la GPU si VRAM catre heatsink. Heatsink-ul extins permite aerului sa treaca prin el, disipand in mod eficient eficient caldura.
Componentele Ultra Durable includ bobine de cea mai inalta calitate, condensatori cu ESR scazut, PCB din cupru si MOSFET-uri cu RDS(on) scazut.
Placa video GIGABYTE Radeon RX 9070 XT GAMING OC 16GB dispune de un design power armor cu un side plate glisant, permitand utilizatorilor sa-si personalizeze partial build-ul pentru a se potrivi doleantelor sale.
Placa video de la GIGABYTE beneficiaza de iluminare RGB personalizabila cu 16.7 milioane de culori si numeroase preset-uri de iluminare. Utilizatorii pot alege orice efect de iluminare sau pot sincroniza cu alte componente si periferice prin intermediul aplicatiei GIGABYTE CONTROL CENTER.
Testare
Platforma test
- Carcasa Thermaltake Core P3 TG Pro
- Placa de baza Z790 AORUS PRO X
- Procesor Intel Core i7 14700K
- Cooler AORUS Waterforce X II 360
- RAM Kingston Fury Renegade RGB 32GB 8000 MT/s CL 38
- Stocare AORUS Gen5 14000 SSD 4TB
- Sursa GIGABYTE UD1300GM PG5
- Monitor AORUS FO32U2
- OS Windows 11 Pro
Jocuri si aplicatii utilizate
Lista de jocuri pe care am optat sa o utilizez nu este una foarte lunga, ci oarecum de dimensiune medie. Am incercat sa fac un mix intre jocuri cu o comunitate mare, dar si jocuri cu cerinte mari.
Am utilizat aproape cel mai demanding preset prezent in fiecare titlu, insa sunt doua jocuri unde am ales sa aduc cateva modificari, anume la Rainbow Six Siege si Rainbow Six Extraction. Mai exact, pentru ca este titlu multiplayer, am optat sa dezactivez motion blur si ce tine de anti aliasing.
Toate titlurile au fost testate in cele mai populare rezolutii din clipa de fata, anume 1920×1080, 2560×1440 si 3840×2160.
- A Total War Saga Troy – Ultra preset
- Assassin’s Creed Mirage – Ultra High preset
- Assassin’s Creed Valhalla – Ultra High preset
- Avatar: Frontiers of Pandora – Ultra preset
- Black Myth: Wukong – Cinematic preset
- Borderlands 3 – Badass preset
- Counter-Strike 2 – Very high preset
- Cyberpunk 2077 – High preset
- Far Cry 6 – Ultra preset
- Horizon Zero Dawn – Ultimate preset
- Marvel’s Guardians of the Galaxy – Ultra preset
- Metro Exodus Enhanced – Ultra preset, Advanced PhysX Off, Hairwork Off, Reflections Hybrid
- Rainbow Six Extraction – Max details, no AA, Ambient occlusion off
- Rainbow Six Siege – Max details, no AA, Ambient occlusion off
- Red Dead Redemption 2 – Ultra preset
- Returnal – Epic preset
- Shadow of the Tomb Raider – Highest preset
- Strange Brigade – Ultra preset, Async Compute
- The Callisto Protocol – High preset
- The Talos Principle 2 – Ultra preset
- Total War: WARHAMMER III – Ultra preset
- Watch Dogs Legion – Ultra preset
- World War Z – Ultra preset
3DMark
Time Spy
Time Spy Extreme
Fire Strike
Fire Strike Ultra
Speed Way
Port Royal
Steel Nomad
Steel Nomad Light
Jocuri
A Total War Saga Troy
Assassin’s Creed Mirage
Assassin’s Creed Valhalla
Avatar: Frontiers of Pandora
Black Myth: Wukong
Borderlands 3
Counter-Strike 2
Cyberpunk 2077
Far Cry 6
Horizon Zero Dawn
Marvel’s Guardians of the Galaxy
Metro Exodus Enhanced
Rainbow Six Extraction
Rainbow Six Siege
Red Dead Redemption 2
Returnal
Shadow of the Tomb Raider
Strange Brigade
The Callisto Protocol
The Talos Principle 2
Total War: WARHAMMER III
Watch Dogs Legion
World War Z
Average
Leak-urile internaute aratau ca AMD Radeon RX 9070 XT este foarte similar cu un NVIDIA GeForce RTX 5070 TI. Si aparent acest lucru este adevarat, diferenta dintre cele doua GPU-uri fiind relativ mica.
In 1080p, AMD Radeon RX 9070 XT este cu ~4% mai buna decat NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti SUPER, una din GPU-urile bune ale arhitecturii Ada Lovelace. Aceasta este putin peste 13% superioara lui AMD Radeon RX 7900 GRE, o placa video reusita a arhitecturii RDNA 3, dar care a aparut prea tarziu pe piata din Europa. AMD Radeon RX 9070 XT ii este inferioara cu ~3% GPU-ului rival NVIDIA GeForce RTX 5070 TI, cat si varfului de gama din generatia anterioara de la AMD, anume Radeon RX 7900 XTX.
In rezolutie 2K, diferenta fata de NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti SUPER ramane oarecum similara in favoarea placii AMD Radeon RX 9070 XT. Diferenta fata de AMD Radeon RX 7900 GRE se duce in aproximativ 15.5%, respectiv ~23% fata de AMD Radeon RX 7800 XT.
Chiar daca nu este tocmai o placa video destinata segmentului 2160p, AMD Radeon RX 9070 XT nu se face de ras in testele comparative. NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti SUPER ramane tot la diferenta de ~4-5%, NVIDIA GeForce RTX 5070 este inferioara cu putin peste 13%, AMD Radeon RX 7900 GRE ramane in urma la pragul de aproximativ 18%, iar AMD Radeon RX 7800 XT scade sub 25%.
Consum
Desi AMD a anuntat cu surle si trambite ca arhitectura RDNA 4 a imbunatit consumul, implemenarea testata azi, anume GIGABYTE Radeon RX 9070 XT GAMING OC 16GB, a avut un consum maxim de 363 W, similar oarecum cu o implementare de top a placii NVIDIA GeForce RTX 4080 SUPER.
Vazand average-ul ceva mai sus, se poate ajunge si la concluzia ca performanta s-a imbunatatit si consumul a scazut, dar nu suficient cat sa fie ceva aparte.
Temperaturi
GIGABYTE Radeon RX 9070 XT GAMING OC 16GB a avut un peak de 64 °C similar cu implementarea prezenta pe RX 7800 XT sau cea pe NVIDIA GeForce RTX 4070.
Placi mai reci decat implementarea testata azi au fost doar GPU-uri net inferioare ca performanta, care automat consuma mai putin. Evident, exceptie facand implementarea cu AIO, care este un GPU din categoria freak of nature.
Concluzie
Cum era vorba aia straveche? Stai ca am un mare lapsus acum. Veni, vidi, vici? Da, fix asta a facut azi AMD.
A lovit fix unde a trebuit si sper ca de maine sa vedem cum se sparge buboiul plin de puroi facu de NVIDIA.
Sigur, ar fi si niste hibe, cel putin momentan pe AMD Radeon RX 9070 XT. Cel mai evident este FSR 4, care vedeti ca lipseste din acest material. De ce? Pentru ca este problematic, cel putin momentan si am avut fitilul scurt, am vazut ca imi merge in suturi pe alocuri si am zis ok, mi-a ajuns momentan, sunt foarte obosit si ca sa nu incep sa rage-uiesc, o sa iau la puricat in alt material FSR-ul, poate spre sfarsitul lunii cand ma mai eliberez si eu nitel.
Si mai am sa-i reprosez lui AMD: faptul ca a lipit lansarea RDNA 4 de iesirea pe piata a lui NVIDIA GeForce RTX 5070. Da, ok, ii tai elanul rivalului etern, dar m-ai fautat si pe mine ca jurnalist ca mi-ai pus la dispozitie driverul foarte tarziu si a trebuit sa fac nopti albe ca sa-ti testez GPU-urile.
In fine, tot raul spre bine, asta sa fie cea mai mare problema. Sper ca de maine in magazine sa vedem AMD Radeon RX 9070 XT in stoc, dar cel mai important, sa-l vedem la RRP sau foarte aproape de acesta, pentru ca este foarte important revitalizarea piatei de GPU-uri si a forta clanul Jensen sa nu fie asa avar cum a fost in ultimii ani.
Vazand ce a atalat azi GIGABYTE Radeon RX 9070 XT GAMING OC 16GB, atat la capitolul performanta bruta, dar si la cel de racire, nu pot decat sa spun ca sunt cu adevarat impresionat de acest model si il recomand oricarui utilizator care s-a saturat sa astepte upgrade-ul in ultimii ani, fiind o placa video excelenta pentru gaming atat in rezolutie 2560 x 1440, dar poate fi un “intro” bun si in segmentul 4K.