Continuand sirul de materiale despre arhitectura Blackwell de la NVIDIA, azi este randul placii GIGABYTE GeForce RTX 5070 Ti AERO OC 16GB sa fie chinuita in teste, atat sintetice, cat si in gaming.
Dar cum este frumos mai intai sa cunosti pe cineva inainte, ar fi cazul sa aflam impreuna despre ce este vorba mai exact, apoi trantim benchmark peste benchmark.
Noua arhitectura NVIDIA Blackwell sta la baza placii video GIGABYTE GeForce RTX 5070 Ti AERO OC 16GB. Blackwell promite un avans tehnologic semnificativ in domeniul graficii, cat si al performantei computationale, fiind proiectata sa faca fata provocarilor aplicatiilor moderne, de la Ray Tracing in jocuri pana la modele complexe de inteligenta artificiala.
Blackwell introduce a 5-a generatie Tensor Cores, fiind optimizate pentru a oferi performante AI superioare prin operatii FP4 si suport DLSS 4. Cresterea performantei AI se concretizeaza intr-o executie mai rapida si eficienta a algoritmilor de deep learning, fiind esentiali in aplicatii precum de content generation sau advanced data analysis. In domeniul jocurilor, DLSS 4 utilizeaza AI pentru a livra imagini mai clare si framerate-uri mai ridicate, mentinand in acelasi timp o fidelitate vizuala excelenta.
Noile streaming multiprocessors sunt reproiectate pentru a maximiza eficienta shaderelor neuronale, o tehnica inovatoare in grafica computerizata care utilizeaza retele neuronale pentru a genera efecte vizuale complexe si realiste.
Optimizarea pentru shadere neuronale imbunatateste semnificativ randarea efectelor grafice avansate, cum ar fi global illumination, reflectii si umbre realiste, toate esentiale pentru a spori realismul in jocuri si aplicatii grafice avansate.
A 4-a generatie de RT Cores, integrate in arhitectura Blackwell, sunt special construite pentru a gestiona Mega Geometry, referindu-se la scene 3D extrem de detaliate, cu un numar imens de poligoane si complexitate geometrica ridicata. Capacitatea de a gestiona Mega Geometry este vitala pentru redarea fidela a scenelor complexe cu Ray Tracing, permitand crearea de medii virtuale mai bogate, mai realiste si mai immersive. Nucleele in tema ofera performante Ray Tracing superioare, chiar si in cele mai solicitante scene, imbunatatind semnificativ experienta vizuala in jocurile si aplicatiile care utilizeaza aceasta tehnologie.
Tehnologii precum NVIDIA ACE permit crearea de humanoizi digitali si AI assistants, deschizand noi posibilitati in dezvoltarea de jocuri si aplicatii interactive. Pentru creatori de continut, GIGABYTE GeForce RTX 5070 Ti AERO OC 16GB accelereaza fluxurile de lucru creative prin NVIDIA Studio creator tools and technology.
Sistemul de racire WINDFORCE implementat pe GIGABYTE GeForce RTX 5070 Ti AERO OC 16GB este proiectat pentru a asigura performante termice superioare. Acesta integreaza o serie de tehnologii avansate, incluzand gel conductor server-grade, ventilatoare Hawk cu rotatie alternativa, heat pipes din cupru si un vapor chamber extins.
Ventilatoarele Hawk, prin designul aerodinamic si rotatia alternativa, optimizeaza fluxul de aer si minimizeaza nivelul de zgomot. Gelul termic asigura un transfer termic eficient de la componentele esentiale. Vapor chamber-ul si heat pipe-urile din cupru disipa rapid si eficient caldura, mentinand placa video la temperaturi optime chiar si in conditii de utilizare intensa.
Placa GIGABYTE GeForce RTX 5070 Ti AERO OC 16GB ofera functionalitatea Dual BIOS (Performance / Silent). Modul Performance, preconfigurat din fabrica, maximizeaza performanta. Modul Silent permite o functionare mai silentioasa, ideal pentru utilizatorii care prefera un mediu de lucru silentios.
Un indicator de putere semnalizeaza utilizatorii prin intermediul unei lumini intermitente in eventualitatea unei anomalii de alimentare.
GPU holder-ul vine cu un design nou si ofera multiple optiuni de montare customizabile, asigurand suportul sigur al placii grafice si prevenind sagging-ul.
GIGABYTE GeForce RTX 5070 Ti AERO OC 16GB are 8960 CUDA Cores, o memorie de 16GB GDDR7 cu interfata de 256 biti la o frecventa de 28 Gbps. Avem parte de patru output-uri video, un HDMI 2.1b si trei DisplayPort 2.1b.
Testare
Platforma test
- Carcasa Thermaltake Core P3 TG Pro
- Placa de baza Z790 AORUS PRO X
- Procesor Intel Core i7 14700K
- Cooler AORUS Waterforce X II 360
- RAM Kingston Fury Renegade RGB 32GB 8000 MT/s CL 38
- Stocare AORUS Gen5 14000 SSD 4TB
- Sursa GIGABYTE UD1300GM PG5
- Monitor AORUS FO32U2
- OS Windows 11 Pro
Jocuri si aplicatii utilizate
Lista de jocuri pe care am optat sa o utilizez nu este una foarte lunga, ci oarecum de dimensiune medie. Am incercat sa fac un mix intre jocuri cu o comunitate mare, dar si jocuri cu cerinte mari.
Am utilizat aproape cel mai demanding preset prezent in fiecare titlu, insa sunt doua jocuri unde am ales sa aduc cateva modificari, anume la Rainbow Six Siege si Rainbow Six Extraction. Mai exact, pentru ca este titlu multiplayer, am optat sa dezactivez motion blur si ce tine de anti aliasing.
Toate titlurile au fost testate in cele mai populare rezolutii din clipa de fata, anume 1920×1080, 2560×1440 si 3840×2160.
- A Total War Saga Troy – Ultra preset
- Assassin’s Creed Mirage – Ultra High preset
- Assassin’s Creed Valhalla – Ultra High preset
- Avatar: Frontiers of Pandora – Ultra preset
- Black Myth: Wukong – Cinematic preset
- Borderlands 3 – Badass preset
- Counter-Strike 2 – Very high preset
- Cyberpunk 2077 – High preset
- Far Cry 6 – Ultra preset
- Horizon Zero Dawn – Ultimate preset
- Marvel’s Guardians of the Galaxy – Ultra preset
- Metro Exodus Enhanced – Ultra preset, Advanced PhysX Off, Hairwork Off, Reflections Hybrid
- Rainbow Six Extraction – Max details, no AA, Ambient occlusion off
- Rainbow Six Siege – Max details, no AA, Ambient occlusion off
- Red Dead Redemption 2 – Ultra preset
- Returnal – Epic preset
- Shadow of the Tomb Raider – Highest preset
- Strange Brigade – Ultra preset, Async Compute
- The Callisto Protocol – High preset
- The Talos Principle 2 – Ultra preset
- Total War: WARHAMMER III – Ultra preset
- Watch Dogs Legion – Ultra preset
- World War Z – Ultra preset
3DMark
Time Spy
Time Spy Extreme
Fire Strike
Fire Strike Ultra
Speed Way
Port Royal
Steel Nomad
Steel Nomad Light
Jocuri
A Total War Saga Troy
Assassin’s Creed Mirage
Assassin’s Creed Valhalla
Avatar: Frontiers of Pandora
Black Myth: Wukong
Borderlands 3
Counter-Strike 2
Cyberpunk 2077
Far Cry 6
Horizon Zero Dawn
Marvel’s Guardians of the Galaxy
Metro Exodus Enhanced
Rainbow Six Extraction
Rainbow Six Siege
Red Dead Redemption 2
Returnal
Shadow of the Tomb Raider
Strange Brigade
The Callisto Protocol
The Talos Principle 2
Total War: WARHAMMER III
Watch Dogs Legion
World War Z
Average
DLSS 4
Puterea bruta a placii a fost testata si am vazut ce poate NVIDIA GeForce RTX 5070 Ti, atat in jocuri, cat si in benchamkuri sintetice. Totusi, vreau sa aduc in discutie si DLSS 4, chiar daca doar pe scurt, avand in vedere ca reprezinta unul dintre punctele de atractiei ale arhitecturii Blackwell de la NVIDIA.
Disponibil doar pe placile video GeForce RTX Seria 50, DLSS 4 aduce tehnologia Multi Frame Generation, care creeaza cadre complet noi, plasate intre cele generate in mod traditional, folosind un model AI imbunatatit si un accelerator pentru fluxul optic.
Spre deosebire de DLSS 3, care adauga doar un cadru suplimentar, DLSS 4 poate crea pana la trei cadre noi pentru fiecare cadru renderizat normal. Rezultatul? O crestere semnificativa a FPS-urilor, de pana la 8 ori mai mult fata de randarea clasica, fara a compromite calitatea imaginii, facand posibila chiar si o experienta de gaming la rezolutie 4K si 240 FPS cu Ray Tracing activat.
Noul model AI dedicat generarii de cadre este de 40% mai rapid, foloseste cu 30% mai putin VRAM si poate rula o singura data pentru a genera mai multe cadre.
DLSS 4 este compatibil cu jocurile deja existente. Prin aplicatia NVIDIA, utilizatorii vor putea activa noile imbunatatiri aduse de DLSS 4 in titlurile care le suporta. Peste 75 de jocuri beneficiaza de Multi Frame Generation de la lansarea placilor GeForce RTX 50, inclusiv jocuri precum Alan Wake 2, Cyberpunk 2077 si Star Wars Outlaws.
Jocurile care folosesc deja Frame Generation pe placile GeForce RTX 40 vor beneficia de un boost de performanta pe noile placi GeForce RTX 50, cu o utilizare mai eficienta a VRAM-ului. Chiar si utilizatorii de placi mai vechi NVIDIA GeForce RTX vor observa imbunatatiri, in special datorita noului model AI pentru Ray Reconstruction, Super Resolution si DLAA, disponibile in peste 50 de jocuri.
Acum, sa lasam teoria deoparte si sa trecem la niste benchmarkuri. Mai jos gasiti titlurile rulate nativ, cu cel mai solicitant preset disponibil si cu Ray Tracing activat. De asemenea, am inclus si testele cu DLSS4 activat.
Consum
Avem un boost de performanta fata de Ada Lovelace, dar asta nu se traduce si intr-un consum crescut. GIGABYTE GeForce RTX 5070 Ti AERO OC 16GB are un consum maxim de 324W, fiind similar cu GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER AERO OC 16GB.
Temperaturi
Si daca consumul este similar cu cel de pe GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER AERO OC 16GB, temperatura este oleaca mai mica. GIGABYTE GeForce RTX 5070 Ti AERO OC 16GB a avut un peak termic de 65 °C, similar cu implementarea GIGABYTE GeForce RTX 4070 Ti SUPER AERO OC 16GB.
Concluzie
Ei bine, despre NVIDIAGeForce RTX 5070 Ti stiam deja ce si cum poate, asta pentru ca lansarea oficiala a fost ieri. Azi, a fost zi de scaldat in modele OC, care-s o idee mai capabile decat modelele MSRP.
GIGABYTE a livrat ce si-a propus, asta pentru ca modelul GIGABYTE GeForce RTX 5070 Ti AERO OC 16GB vine la pachet cu o performanta usor imbunatatita fata de modelul “basic”, adica cel MSRP, dar mai ales vine cu o racire mai buna. Dar despre racire, nu stiu daca era nevoie de o astfel de implementare, rivalizand chiar cu cea prezenta pe GIGABYTE GeForce RTX 4090 Gaming OC 24GB. Nu de alta, dar consumul nu este atat de mare cat sa fie nevoie de o implementare 4 slots.