Desi spotlight-ul azi a fost pe tovarasa AMD Radeon RX 9070 XT, arhitectura RDNA 4 a iesit la joaca si cu un model non XT, iar prima pe care o voi purica din aceasta gama este implementarea GIGABYTE Radeon RX 9070 GAMING OC 16GB.
Stiti deja care-i template-ul unui material destinat GPU-urilor. Parcurgem impreuna ce avem de discutat, arhitectura, detalii tehnice, ne uitam putin la produsul in sine, anume GIGABYTE Radeon RX 9070 GAMING OC 16GB, iar apoi o punem la sfarait in slot-ul PCI Express, sa vedem exact ce poate.
Sa purcedem!
Galerie foto
RDNA 4 si nu numai
Unul din elementele centrale ale arhitecturii RDNA 4 il reprezinta Compute Units, un subiect intens dezbatut in comunitatea tehnica AMD. Aceasta atentie sporita se datoreaza optimizarilor aduse acestor unitati, care sunt proiectate sa livreze performante de top in sarcinile de rasterizare si de compute.
Imbunatatirile aduse unitatilor de calcul din arhitectura RDNA 4 reprezinta un avantaj major, deoarece integreaza un subsistem de memorie optimizat, unitati de scalare avansate, alocare dinamica a registrilor, eficienta sporita per Compute Units si frecvente de operare semnificativ mai inalte, atingand pragul de 3000 MHz.
Toate aceste optimizari converg catre un singur tel: cresterea performantelor in jocurile video. Aceasta eficienta sporita permite placii video Radeon RX 9070 sa atinga niveluri de performanta comparabile cu generatia anterioara din gama RX 7900, chiar daca modelul lansat azi este echipat cu un numar total mai mic de Compute Units.
Eficienta mentionata este esentiala nu doar pentru a oferi performante brute imbunatatite, ci si pentru a mentine consumul de energie si, implicit, caldura generata, in limite rezonabile.
Printre inovatiile notabile, arhitectura RDNA 4 introduce a treia generatie de Raytracing Accelerators. Ray Tracing-ul a devenit o tehnologie cruciala in jocurile moderne, oferind un nivel de realism vizual superior prin simularea comportamentului fizic al luminii.
AMD a raspuns acestei cerinte din piata prin optimizarea substantiala a performantei Ray Tracing in arhitectura RDNA 4. A treia generatie de Raytracing Accelerators ofera performante de aproximativ doua ori mai mari in comparatie cu arhitectura RDNA 3, saltul de performanta fiind posibil si datorita adaugarii unui al doilea motor de intersectie a razelor si reducerii overhead-ului necesar pentru efectuarea calculelor Ray Tracing.
O alta noutate importanta legata de a treia generatie de Raytracing Accelerators prezente in arhitectura RDNA 4 este abordarea Oriented Bounding Boxes pentru gestionarea structurii de date Bounding Volume Hierarchy. Structura BVH defineste proprietatile geometrice ale scenei si este esentiala pentru functionarea tehnologiei Ray Tracing. Utilizarea OBB reduce dimensiunea si complexitatea datelor BVH, ceea ce se traduce printr-un ray traversal mai eficient prin geometrie si un necesar de memorie semnificativ mai mic.
Optimizarea mentionata anterior permite o utilizare mai eficienta a capacitatii si a latimii de banda disponibile ale memoriei VRAM. Adaugarea unui al doilea motor de intersectie in cadrul acceleratorului RT duce la dublarea performantei atat pentru testele Ray/Box, cat si pentru Ray/Triangle.
Dincolo de performantele imbunatatite in Ray Tracing, arhitectura RDNA 4 pune un accent considerabil pe accelerarea sarcinilor de inteligenta artificiala. A doua generatie de acceleratoare AI integrate in arhitectura RDNA 4 sunt proiectate pentru a oferi performanta necesara in cele mai recente aplicatii accelerate de inteligenta artificiala, acoperind domenii diverse precum jocuri, crearea de continut si AI generative.
Imbunatatirile aduse accelerarii AI permit procesarea eficienta a modelelor AI avansate, intr-un timp mult mai scurt comparativ cu generatiile anterioare. Cresterea performantei este rezultatul unei combinatii de factori, printre care se numara adaugarea mai multor calcule matematice dedicate AI, extinderea capabilitatilor acceleratorului AI pentru a suporta noi tipuri de date, cum ar fi FP8, si integrarea suportului pentru tehnici avansate de optimizare a inferentei, precum structured sparsity.
Performanta AI oferita de arhitectura RDNA 4 este semnificativ imbunatatita fata de RDNA 3, oferind, de exemplu, un salt de 2x in FP16, 4x in FP16 cu sparsity, 4x in INT8 si 8x in INT8 cu sparsity.
Suportul pentru formatul de date FP8 este o noutate importanta pentru arhitectura RDNA 4 de la AMD, fiind absent in generatiile anterioare, inclusiv RDNA 3.
AMD a modernizat si tehnologiile HYPR-RX si FidelityFX Super Resolution 4, ambele fiind solutii esentiale pentru a maximiza experienta de joc pe placile video Radeon RX 9070.
FSR 4 este o tehnologie de upscaling bazata pe machine learning, disponibila exclusiv pe placile video Radeon RX 9070. Adrenalin Edition 25.3.1 introduce o noua optiune de upgrade la AMD FSR 4, care actualizeaza automat jocurile compatibile ce au integrat FSR 3.1 pentru a utiliza noul algoritm de upscaling FSR 4 bazat pe ML.
FSR 4 ofera imbunatatiri notabile ale calitatii imaginii comparativ cu FSR 3.1, iar algoritmul bazat pe ML este conceput special pentru a spori calitatea vizuala si pentru a reduce artefactele de tip ghosting.
Datorita integrarii cu AMD FidelityFX API, upgrade-ul la FSR 4 va fi disponibil pentru peste 30 de titluri de jocuri chiar de la lansarea GPU-urilor Radeon RX 9070, urmand sa fie extins si la alte jocuri compatibile cu FSR 3.1 in viitor.
AMD Fluid Motion Frames 2.1 este o alta tehnologie importanta, fiind o solutie de frame generation implementata la nivel de driver. Actualizarea la AFMF 2.1 imbunatateste suplimentar calitatea vizuala, diminuand efectele de ghosting si alte artefacte vizuale nedorite.
AFMF este parte integranta a profilului HYPR-RX, care poate fi activat printr-un singur click din UI-ul software-ului AMD. HYPR-RX combina avantajele de performanta oferite de AFMF, Radeon Super Resolution, Radeon Anti-Lag si Radeon Boost, oferind utilizatorilor o experienta de gaming superioara, direct din confortul casei.
Motorul media imbunatatit din arhitectura RDNA 4 a fost optimizat pentru a oferi o calitate video superioara in timpul inregistrarilor si al streaming-ului, oferind suport pentru codecuri populare precum H.264, HEVC si AV1. In mod special, la utilizarea H.264 codec la 6000 Kbps, un format des utilizat pentru streaming-ul de jocuri pe platforme precum Twitch sau YouTube, optimizarile aduse motorului media se traduc in imbunatatiri semnificative ale calitatii imaginii.
Arhitectura RDNA 4 ofera suport pentru decodarea VP9, H.264, H.265 si AV1, la rezolutii inalte si fps-uri mari, inclusiv 8K la 60 fps prin intermediul codec-ului AV1.
Ca orice placa video bazata pe AMD Radeon RX 9070, implementarea GIGABYTE Radeon RX 9070 GAMING OC 16G beneficiaa de 16GB de memorie GDDR6 cu interfata de 256 biti. Frecventele de operare sunt semnificativ ridicate fata de modelul de referinta, cu un Boost Clock de pana la 2700 MHz si un Game Clock de pana la 2210 MHz.
GPU-ul integreaza 3584 Stream Processors (56 Compute Units), oferind o putere de calcul substantiala pentru rasterizare si sarcini de tip compute.
Sistemul de racire WINDFORCE este principala vedeta al designului GIGABYTE Radeon RX 9070 GAMING OC 16GB. Acesta incorporeaza o serie de tehnologii avansate pentru a mentine temperaturile de operare la un nivel optim si pentru a reduce zgomotul produs de ventilatoare.
Ventilatoarele Hawk reprezinta o inovatie in domeniul racirii placilor video. Designul unic al palelor, inspirat de aerodinamica aripilor de vultur, optimizeaza fluxul de aer si reduce turbulentele. Aceasta se traduce intr-o crestere semnificativa a presiunii aerului de pana la 53.6%, cat si a volumului de aer pana la 12.5%.
Designul palelor reduce diferenta de presiune intre marginea si centrul palei, minimizand zgomotul de frecventa inalta si permitand obtinerea unui flux de aer mai mare la acelasi nivel de zgomot.
Tehnologia alternate spinning, prezenta de ceva ani pe implementarile GIGABYTE, consta in rotatia ventilatoarelor adiacente in directii opuse. Tehnica aceasta reduce turbulentele create de ventilatoarele care se rotesc in aceeasi directie si creste presiunea fluxului de aer, astfel prin minimizarea turbulentelor, se imbunatateste eficienta racirii si se reduce zgomotul.
Lubrifiant pe baza de nano grafen este utilizat pentru a unge ventilatoarele de tip sleeve bearing, astfel extinde durata de viata a ventilatoarelor sleeve bearing de pana la 2.1 ori, ajungand aproape de durata de viata a ventilatoarelor double ball bearing, mentinand in acelasi timp un nivel de zgomot redus.
3D ACTIVE FAN este functia de racire semi-pasiva. Ventilatoarele raman oprite in conditii de sarcina redusa sau in aplicatii care nu solicita intens GPU-ul.
Pe langa sistemul de ventilatie avansat, sistemul de racire WINDFORCE utilizeaza si alte componente pentru a asigura o racire eficienta. Gelul termic conductiv similar cu cel prezent pe servere este aplicat pe componentele critice, cum ar fi VRAM si MOSFET-urile, inlocuind pad-urile termice traditionale. Gelul termic asigura un contact termic optim, chiar si pe suprafete neuniforme, si beneficiaza de o rezistenta superioara la deformare in timp.
Placa video GIGABYTE Radeon RX 9070 GAMING OC 16GB este dotata si cu iluminare RGB, iar utilizatorii o pot personaliza prin intermediul aplicatiei GIGABYTE CONTROL CENTER. De asemenea, iluminarea RGB poate fi sincronizata cu alte componente si periferice GIGABYTE compatibile.
Placa video GIGABYTE Radeon RX 9070 GAMING OC 16GB este echipata cu Dual BIOS, oferind doua moduri de operare: Performance si Silent. Modul Performance este setarea default a placii, iar ce functie are aceasta se deduce automat din denumirea sa. Modul Silent reduce frecventele de operare si turatia ventilatoarelor pentru a minimiza zgomotul.
Procesul de fabricatie este complet automatizat, garantand o calitate constanta a circuitelor imprimate si eliminand imperfectiunile de lipire intalnite la placile video fabricate conventional.
Testare
Platforma test
- Carcasa Thermaltake Core P3 TG Pro
- Placa de baza Z790 AORUS PRO X
- Procesor Intel Core i7 14700K
- Cooler AORUS Waterforce X II 360
- RAM Kingston Fury Renegade RGB 32GB 8000 MT/s CL 38
- Stocare AORUS Gen5 14000 SSD 4TB
- Sursa GIGABYTE UD1300GM PG5
- Monitor AORUS FO32U2
- OS Windows 11 Pro
Jocuri si aplicatii utilizate
Lista de jocuri pe care am optat sa o utilizez nu este una foarte lunga, ci oarecum de dimensiune medie. Am incercat sa fac un mix intre jocuri cu o comunitate mare, dar si jocuri cu cerinte mari.
Am utilizat aproape cel mai demanding preset prezent in fiecare titlu, insa sunt doua jocuri unde am ales sa aduc cateva modificari, anume la Rainbow Six Siege si Rainbow Six Extraction. Mai exact, pentru ca este titlu multiplayer, am optat sa dezactivez motion blur si ce tine de anti aliasing.
Toate titlurile au fost testate in cele mai populare rezolutii din clipa de fata, anume 1920×1080, 2560×1440 si 3840×2160.
- A Total War Saga Troy – Ultra preset
- Assassin’s Creed Mirage – Ultra High preset
- Assassin’s Creed Valhalla – Ultra High preset
- Avatar: Frontiers of Pandora – Ultra preset
- Black Myth: Wukong – Cinematic preset
- Borderlands 3 – Badass preset
- Counter-Strike 2 – Very high preset
- Cyberpunk 2077 – High preset
- Far Cry 6 – Ultra preset
- Horizon Zero Dawn – Ultimate preset
- Marvel’s Guardians of the Galaxy – Ultra preset
- Metro Exodus Enhanced – Ultra preset, Advanced PhysX Off, Hairwork Off, Reflections Hybrid
- Rainbow Six Extraction – Max details, no AA, Ambient occlusion off
- Rainbow Six Siege – Max details, no AA, Ambient occlusion off
- Red Dead Redemption 2 – Ultra preset
- Returnal – Epic preset
- Shadow of the Tomb Raider – Highest preset
- Strange Brigade – Ultra preset, Async Compute
- The Callisto Protocol – High preset
- The Talos Principle 2 – Ultra preset
- Total War: WARHAMMER III – Ultra preset
- Watch Dogs Legion – Ultra preset
- World War Z – Ultra preset
3DMark
Time Spy
Time Spy Extreme
Fire Strike
Fire Strike Ultra
Speed Way
Port Royal
Steel Nomad
Steel Nomad Light
Jocuri
A Total War Saga Troy
Assassin’s Creed Mirage
Assassin’s Creed Valhalla
Avatar: Frontiers of Pandora
Black Myth: Wukong
Borderlands 3
Counter-Strike 2
Cyberpunk 2077
Far Cry 6
Horizon Zero Dawn
Marvel’s Guardians of the Galaxy
Metro Exodus Enhanced
Rainbow Six Extraction
Rainbow Six Siege
Red Dead Redemption 2
Returnal
Shadow of the Tomb Raider
Strange Brigade
The Callisto Protocol
The Talos Principle 2
Total War: WARHAMMER III
Watch Dogs Legion
World War Z
Average
In 1080p, implementarea celor de la GIGABYTE testata azi este superioara cu putin peste 1% fata de NVIDIA GeForce RTX 5070, fiind contracandidatul acestui GPU. Aceasta are un avans de ~3.68% fata de NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti, ~8.28% fata de AMD Radeon RX 7900 GRE, 15% fata de AMD Radeon RX 7800 XT si ~22.3% fata de AMD Radeon RX 7700 XT.
In 2K, AMD Radeon RX 9070 pastreaza boost-ul intre 1 si 3% fata de NVIDIA GeForce RTX 5070, depinzand acum si de implementarea cu care o comparam. AMD Radeon RX 7900 GRE este in spate cu aproximativ 7.34%, fata de AMD Radeon RX 7800 XT are un avans de ~15.73%, iar AMD Radeon RX 7700 XT este inferioara cu 25.77%.
AMD Radeon RX 9070 nu este o placa video destinata segmentului 2160p, dar cifrele sale sunt chiar decente. AMD Radeon RX 9070 isi pastreaza avansul de 1-2% fata de NVIDIA GeForce RTX 5070, RX 7900 GRE e in spate cu aproape 8%, fata de RX 7800 XT are un avans de ~16%, iar RX 7700 XT este inferioara lui RX 9070 cu ~29%.
Consum
GIGABYTE Radeon RX 9070 GAMING OC 16GB a avut un consum maxim de 313W, similar cu implementarea MSRP a celor de la ASUS a GPU-ui NVIDIA GeForce RTX 5070 Ti.
Dar consumul este oarecum similar cu implementarea celor de la GIGABYTE a GPU-ului AMD Radeon RX 7800 XT, iar aceasta veste este una buna, avand in vedere diferenta de performanta dintre cele doua placi.
Temperaturi
GIGABYTE Radeon RX 9070 GAMING OC 16GB a avut un peak de 63 °C, astfel iesind in evidenta imbunatatirea adusa de GIGABYTE sistemului de racire WINDFORCE.
Concluzie
Sunt convins ca AMD Radeon RX 9070 XT o sa fie primita foarte bine de presa, cat si de comunite. Dar, pe alocuri, cred ca AMD Radeon RX 9070 o sa fie putin terfelita, desi nu merita acest lucru.
Nu, nu datorita performantelor sale, nici datorita arhiteturii RDNA 4, ci datorita pozitionarii ca pret. AMD a scazut doar 50 USD din RRP-ul modelului XT pentru modelul vanilla, anume cel non XT, iar acest lucru pune si mai mult in evidenta XT-ul in care toata lumea isi pune sperantele sa revitalizeze piata de GPU-uri.
Legat de implementarea testata azi, GIGABYTE Radeon RX 9070 GAMING OC 16GB, n-ar fi prea multe de zis. Dar asta nu este un lucru rau. GIGABYTE nu da rateuri cand vine vorba de GPU-uri, fiind unul dintre liderii de piata pe acest segment de ani de zile. Iar GIGABYTE Radeon RX 9070 GAMING OC 16GB completeaza catalogul stufos de produse, fiind o implementare performanta si rece.