Dupa sezonul incarcat avut de cei de la ASUS la CES 2024, iata ca in sfarsit incep sa apara, macar ca sample-uri venite la review, produsele anuntate in cadrul acelui eveniment.
Si ASUS a fost probabil brandul care a atras cel mai mult atentia din sfera PC Hardware, asta pentru ca au avut o groaza de lansari interesante. Laptopuri faine, ecositemul BTF, NUC sub bagheta ROG, dar si o groaza de periferice de gaming faine precum ROG Carnyx, ROG Keris II Ace sau ROG Falchion RX Low Profile. Evident ca au avut mult mai multe lansari, dar acest lucru s-a vorbit pe durata evenimentului CES 2024, unde atat eu, cat si Gabi am incercat sa acoperim ce parea mai interesant de la CES 2024.
Ei bine, pe durata acestui eveniment cei de la ASUS au primit noua distinctii pentru inovatie, iar ROG Falchion RX Low Profile a fost unul dintre produsele premiate.
Si totusi, piata e ticsita de tastaturi mecanice, aproape fiecare producator are in catalog produse budget friendly, fie ceva mai ok calitativ, dar si ceva premium.
Printre acestea se afla si ROG Falchion, tastatura care m-a cucerit dupa materialul publicat si mi-am cumparat-o ca sa o folosesc in intrebuintarile mele zilnice. Si am utilizat-o pana de curand, pana am decis sa o pensionez, asta pentru ca m-am intors, macar temporar, pe tastaturile fullform.
Insa ASUS a intrat intr-o piata usor nisata, nu doar cea a tastaturilor wireless, ci a tastaturilor wireless low profile. Prea multe modele nu sunt aici, cele mai cunoscute fiind G915 si Deathstalker. Insa ramane de vazut unde se situeaza ASUS in aceasta piata, prin lansarea lui ROG Falchion RX Low Profile.
Specificatii
Denumire produs | ROG Falchion RX Low Profile |
Form factor | 65%, low profile |
Dimensiuni | 306 x 110 x 26.5 mm |
Greutate | 595g |
Tip conexiune | - Wired USB - ROG SpeedNova wireless (2.4 GHz) - Wireless Bluetooth |
Switch-uri disponibile | ROG RX Low-Profile Optical Switches |
Keycaps | ABS /w UV coating |
Altele | - AURA Sync, RGB per key - N Key Rollover - Polling rate 1000 Hz |
Galerie foto
Constructie si utilizare
ASUS a reusit cumva sa inghesuie o carcasa de format 65% intr-un format 60%, astfel utilizatorul se poate bucura de utilitatea unei tastaturi 65% cu dimensiuni reduse.
Tastatura ROG Falchion RX Low Profile are un cadru de aluminiu foarte placut la atingere, masurand 306 x 110 x 26.5 mm si cantarind aproximativ 595 grame.
Chiar daca este vorba de o tastatura low profile, pe partea dorsala aceasta vine echipata cu picioruse ajustabile. Totusi, daca la modelul anterior de Falchion tavita in care aceasta era livrat avea doar functia de a oferi un spor de siguranta la transport si impachetare, ei bine in cazul de fata acea cutie de transport acum are in dotare si ea picioruse de cauciuc si poate fi utilizata impreuna cu tastatura din dotare.
ROG Falchion RX Low Profile ofera suport pentru 3 tipuri de conexiuni, dintre care doua sunt wireless. Prima, este vorba de ROG SpeedNova wireless, care utilizeaza clasica magistrala 2.4 GHz ca alte periferice de genul. A 2-a este si ea tot wireless, dar foloseste conexiunea Bluetooth. Iar a 3-a este prin modul wired, tastatura avand un port Type-C pe ea, la care utilizatorul fie o poate utiliza in modul acesta, fie sa o incarce. Atat pe mod wired, cat si pe ROG SpeedNova wireless, tastatura are un polling rate de 1000 Hz.
Tastatura vine la pachet cu un dongle USB ROG Omni Receiver. La acest receiver mai poate fi pair-uit si un alt device wireless compatibil din gama ROG care utilizezaza la randul sau magistrala de 2.4 GHz. Astfel, utilizatorul isi poate elibera un slot USB ocupat de un alt dongle wireless in cazul in care isi “unifica” cele doua periferice pe ROG Omni Receiver.
Ca si modelul anterior, ROG Falchion RX Low Profile are o iluminare RGB eleganda, care nu este stridenta, iar aceasta acopera in intregme keycap-ul montat.
ROG Falchion RX Low Profile mai are o diferenta versus modelul alterior. Aceasta vine echipata cu switch-urile optice ROG RX Low-Profile Optical Switches, care sunt lubed si sunt disponibile in doua variante: red si blue.
Switch-urile prezente pe modelul testat sunt ROG RX Red Low profile Optical mechanical switch linear, avand o cursa totala de doar 2.8 mm si 45 g forta de actionare. Iata si un soundtest.
Insa, se pare ca ASUS pare sa fi rezolvat calcaiul lui Ahile al tastaturilor low profile, acela in care keycap-urile patinau efectiv pe switch, avand o stabilitate foarte proasta. Ei bine, ASUS a mers pe un sistem de prindere de tip tamburus, avand patru prinderi in forma de patrat, avand o stabilitata excelenta in utilizare, fie ea si tastare rapida si agresiva.
Dar cu acest design, exista si o problema. Asta pentru ca limiteaza teribil potentialul de customizare al tastaturii, cel mai probabil fiind “fortat” sa procuri aceleasi keycap-uri cand acestea se uzeaza. Si spun cand acestea se uzeaza si nu in cazul in care acestea se uzeaza, asta pentru ca intervine o hiba, mai mare decat cea a lipsei de variatate cand vine vorba de keycap-uri. Hiba fiind faptul ca keycap-urile sunt ABS cu un UV coating, iar daca ai o transpiratie ceva mai acida ca si mine, ei bine coatingul de pe keycap dispare treptat in timp.
Dar hai sa revenim si la chestii pozitive. Tastatura ROG Falchion RX Low Profile beneficiaza de doua straturi de spuma pentru reduce sunetul redat, dar si pentru a amortiza forta de utilizare, reducand astfel si posibilele vibratii pe suprafata de lucru utilizata.
In aplicatia Armoury Crate, utilizatorul isi poate seta dupa bunul plac perioada in care tastatura poate intra in stadiul de sleep. Pentru a lungi durata de utilizare dintre ciclurile de incarcare, am setat intervalul de 1 minut, asta pentru a vedea si cat de responsive este “wake-up”-ul tastaturii ROG RX Low-Profile Optical Switches. Ei bine, am fost iar placut surprins, asta pentru ca tastatura se “trezeste” instant, cu prima apasare.
Pe partea superioara, ROG Falchion RX Low Profile are in dotare doua comutatoare. Cel de langa portul USB Type-C are doua pozitii si are functia de a schimba suportul de pe PC catre platforma MAC. Iar al 2-lea este pentru a schimba interfata utilizata, avand trei pozitii: RF 2.4 GHz, wired si Bluetooth.
Prima versiune de ROG Falchion beneficia de un touch panel dedicat pentru partea multimedia, iar acesta era pozitionat pe laterala stanga al tastaturii. Ei bine, in cazul lui ROG Falchion RX Low Profile, acest touch panel inca exista, doar ca a fost mutat in partea superioara, deasupra primelor taste. Aceasta pare sa fi fost o decizie inteleleapta, asta pentru ca de exemplu eu, cand utilizam vechiul Falchion, aveam multe instante in care apasam din greseala acea zona si ma trezeam cu volumul abrupt scazut.
Butonul actionabil are functie de toggle printre functii, acestea putand varia de la functia de volum, taste multimedia, pana la macro-uri. Iar zona de langa buton, este practic un “knob”, zona de actionare fix ca la vechiul model.
Software
Partea de software este asigurata de utilitarul Armoury Crate. Cu trecerea timpului aceasta aplicatia a devenit un ecosistem aparte unde componentele, perifericele si anumite gadgeturi ASUS, fie ele ROG sau TUF, au trait intr-o adevarata simbioza.
Sirul de produse ASUS comptabilite cu acest ecosistem este unul foarte lung, incepand cu placi de baza, AIO-uri, laptopuri, dar si periferice de gaming precum mousi, tastaturi, casti, microfoane si multe altele.
De pilda, in aplicatia amintita utilizatorul isi poate customiza tastatura ROG Falchion RX Low Profile dupa bunul plac. De la iluminare RGB, remapare taste, setare macro-uri, customizare touch panel si altele.
Concluzie
Bun, am ajuns la final. Trebuie sa va mai retin doar o bucata mica din timp vostru pretios, sa va spun pe scurt parerea mea despre ROG Falchion RX Low Profile, nu-i asa? Ok, asa o sa fac.
Batranu’ Falchion mi-a placut. Atat de mult incat mi l-am cumparat la scurt timp dupa ce am inapoiat sample-ul de presa. Insa chiar daca per total mi-a placut teribil de mult tastatura respectiva, au fost si cateva lucruri care m-au deranjat la acea tastatura. Cel mai mult m-a deranjat faptul ca eram limitat la un anumit tip de keycaps. Da, am vrut sa-mi iau un alt set de keycaps nu datorita calitatii celor prezente pe Falchion, ci am vrut sa aduc oleaca de culoare sub unghii, astfel vrand oleaca viata sub dejte, nu posac negru, ca starea mea de zi cu zi. Si chiar daca switch-urile pe Falchion fiind clasicele cu prindere tip cruce, n-am putut sa-mi gasesc alte keycaps pentru ca nu gaseam taste precum shift si spacebar cu dimensiunea avuta pe Falchion. Cel putin in primele luni de la lansarea lui Falchion, dupa m-am lasat pagubas si n-am mai cautat.
Ok, dupa ceva timp in care am tot butonat pe ROG Falchion RX Low Profile, pot sa declar ca Falchionu’ m-a recucerit, ba mai mult, imi place mai mult modelul testat azi decat modelul predecesor.
Da, din pacate a ramas problema cu limitarea keycap-urilor. Si daca am redeschis acest subiect, acestea fiind si cea mai mare hiba a lui ROG Falchion RX Low Profile, faptul ca vine in dotare cu keycap-uri ABS. Nu spun ca-s rele, ba din contra, se simt excelent in utilizare. Ci spun din experienta ca acestea nu au viata lunga, cel putin cu mine. Asta pentru ca datorita transpiratiei mele ceva mai acide, dau des gauri in grip-uri laterale ale mousilor si in tastaturi de laptop.
Dar chiar si asa, o consider pe ROG Falchion RX Low Profile cea mai buna tastatura mecanica wireless de tip low profile pe care am pus mana, fiind si mai confortabila decat modelele oferite de concurenta, dar si mai atractiva din punct de vedere al design-ului. In plus, din punct de vedere al preturilor, tastatura celor de la ASUS tot pe acolo se incadreaza.
Exceptand acele keycap-uri, chiar nu am ce sa-i reprosez lui ROG Falchion RX Low Profile. Are un design placut, este foarte confortabila, doua straturi de spuma ca sa o faca si mai silentioasa, niste switch-uri geniale pentru a scrie content, dar si pentru sesiuni de gaming. Dar nu in ultimul rand, un acumulator de capacitate mare, avand o durata de utilizare pana la 400 de ore cu iluminarea oprita.
E drept, m-a cucerit si ca versus modelul anterior, acum Falchion are si suport pentru Bluetooth, iar switch-ul dintre device-uri il fac doar actionand un comutator.
Da, 1000 lei poate totusi este o suma oleaca cam mare pentru o tastatura, insa consider ca intreg bundle-ul ca produs oferit de ROG Falchion RX Low Profile merita suma solicitata. Drept urmare, o sa-mi comand si eu o bucata.