Cum ti-e si viata asta, dupa ce vreme de vreo 20 de ani in care am tot rotit mousi de gaming, aproximativ 200 la numar, am zis hai sa incerc si altceva.
E drept, pe alocuri am dat cu burucele degetelor si de soareci din segmentul business, pe care nu i-am inclus in numarul magic amintit mai sus.
Magic Mouse? Am incercat, not my cup of joe. Logitech Lift? Interesant, comod pentru memes, dar prea nefireasca pozitia in utilizarea business, cel putin pentru gusturile mele. Razer Pro Click Mini? Interesant, fiind o trecere buna din gaming in segmentul profi, cel putin pentru mine.
Ma rog, lista poate continua, n-are rost sa insir acum ce soareci non gaming am tot utilizat pe alocuri. Cert e ca desi am incercat sa-mi pun falangele pe mousi “premium” non gaming de-a lungul anilor, nu m-am lovit pana acum de vreun soarec care sa ma dea neaparat pe spate. Unele modele au fost interesante, dar mereu am revenit la mousii mei de gaming.
Intra in scena Logitech MX Master 3S. Ma rog, pe birou. Mouse foarte apreciat in piata, atat de presa, cat si de utilizatori. Asa ca hai sa vada si sufletelul meu posomarat despre ce este vorba.
Sincer, ma simt nitel dubios si am oarecum emotii. Daca cand vine vorba de soarecii de gaming sunt un adevarat connoisseur, deja era un automatizm in testare, unde stiam direct in ce sa dau ca sa crape, stiam unde sa ma duc sa-l trag de coada si sa-l sicanez. Ei bine, la un mouse ceva mai profi situatia sta altfel. Sper sa nu ma balbai.
Bun, hai sa iau o gura din ceiutul cald de pe birou, sa-mi pun pantalonasii de baiat mare cu fire albe in cap si-n barba, si sa incerc sa fiu profesionist, macar jumatate de articol. Sa-i dam bice.
Specificatii
Denumire produs | Logitech MX Master 3S |
Forma | Ergonomica |
Tip conexiune | - Wireless RF 2.4 GHz - Bluetooth |
Senzor | Darkfield, 8000 DPI |
Polling rate | 125 Hz |
Durata acumulator | Pana la 70 de zile |
Numar butoane | 7 |
Dimensiuni | 124.9 mm x 84.3 mm x 51 mm |
Greutate | 141 grame |
Altele | - Smart-Shift @ Scroll - Thumb wheel - Gesture button - Control FLOW |
SRP | 650 lei |
Galerie foto
Constructie si utilizare
Logitech MX Master 3S este un mouse cu forma ergonomica, destinat dreptacilor. Acesta este un mouse de dimensiuni mari, 124.9 mm x 84.3 mm x 51 mm, iar in completarea acestor dimensiuni vine si o greutate pe masura, de 141 grame.
Carcasa MX Master 3S este acoperita cu un finisaj de cauciuc, care arata elegant si ii da un aer aparte, doar ca are tendinta de a se murdari destul de usor, fiind un adevarat magnet de praf si colectionar de amprente. Cu toate acestea, suprafata mouse-ului se curata usor, doar sa nu il cureti cu spirt ca risti sa dai gaura in suprafata de cauciuc destul de repede.
Utilizarea mouse-ului este una cu adevarat speciala. Logitech MX Master 3S iti ofera o experienta aparte in utilizare, fie ca il utilizezi intr-un mediu business, fie stai acasa si te uiti la meme-uri.
In mediul business, Logitech MX Master 3S poate fi extrem de util developerilor sau celor de lucreaza in Excel cu un spreadsheet gigant. Thumb wheel-ul si scroll-ul iti usureaza extrem de mult navigarea, singura problema e ca n-ai buton de lock al scroll-ului cum gasesti pe verisorii de gaming ai lui Logitech MX Master 3S, anume G502X si altii.
Mai ai parte si un buton de gesturi, care e destul de ingenios plasat in suportul ergonomic pentru degetul mare. E un plus pentru Logitech MX Master 3S, dar sa fiu sincer, nu l-am bagat in seama prea mult.
Click-urile m-au dat pe spate. Sunt moi si silentioase, lucru ce m-a socat si pentru ca n-am mai atins de ceva timp un soarec business, ci in ultimii ani am tras de coada doar mousi de gaming.
Senzorul Darkfield are un tracking bun pe suprafetele testate. Am butonat mouse-ul pe vreo 7 suprafete textile, toate destinate gamerilor, dar am scos soarecul la plimbare si direct pe birou. Senzorul laser amintit are o rezolutie de doar 8.000 DPI, dar este mai mult decat suficient pentru menirea sa.
Bateria este ceva aparte pe Logitech MX Master 3S. L-am incarcat din prima zi de cand l-am primit, l-am butonat zilnic de la 6-7 ore in sus, mutandu-l chiar si pe diverse device-uri, asta ca sa vad si care-i treaba cu multi pairingul. Bun, dupa ce l-am chinuit putin sub o luna zi de zi, multe ore si la multe device-uri, bateria abia s-a scurs la 55%. Like, share si subscribe.
Software
Ca sa beneficiezi de intreaga magie a lui Logitech MX Master 3S trebuie sa-ti instalezi software-ul Logitech Options.
In aceasta aplicatie utilizatorul si poate remapa butoanele, customiza directia sau actiunea celor doua scroll-uri, utiliza functia FLOW si multe altele.
Daca Logitech GHUB are momente in care este buggy, Logitech Options pare ca este copilul ala cuminte al familiei. Aplicatia s-a comportat ca atare, ba chiar mi-a imbunatatit experienta, lucru care este destul de rar cand vine vorba de utilitare de periferice.
Concluzie
Bun, acum am inteles de ce Mihai, care are pozitia Stock Control in cadrul departamentului Achizitii prefera mousi de genul. Logitech MX Master 3S este un mouse excelent intr-un mediu business, facand viata usoare unui baiat sau domnita care fie deschide un VBA la cateva zile, lucreaza cu baze de date de dimensiuni mari sau este un developer in toata firea.
M-am simtit nitel ca un neandertal cand l-am folosit, trecand de la soarecii mei cu luminite la un mouse premium, la care m-am simtit si prost ca nu purtam cravata.
Are o forma comoda, un tracking lin, chiar daca este un mouse cu un polling rate de doar 125 Hz si nu in ultimul rand un acumulator care tine foarte mult.
Dar sa nu uit si de switch-ul rapid dintre device-uri, lucru care mi-a usurat viata cand ma mutam de la PC la altul.
Dar sunt si niste hibe. Sau poate hibe este un cuvant cam dur, hai sa zicem ca-s niste lucruri care pe subsemnatul l-au cam deranjat, dar nu m-ar surprinde daca pe un alt individ nu le-ar sesiza sau deranja.
Bun, prima este greutatea. 141 de grame pentru un mouse parca-s prea multi. E drept, nu vorbim de un soarec de gaming, insa pentru mine trecerea de la un mouse de doar 54 de grame la unul cu o greutate din 3 cifre in grame, sa o pun elegant, n-am fost prea fericit.
Suprafata este si ea confortabila, insa este magnet de praf. Cum am desigilat mouse-ul si l-am asezat pe bancul de proble sa-i fac poze deja s-au “lipit” de el cateva particule de praf.
Mi-as fi dorit ca pe burta soarecul sa fie si un lacas in care sa pot pune receiver-ul wireless.
Iar pretul… Ei bine, este si el unul interesant. RRP-ul lui Logitech MX Master 3S este de 130 euro, care sa o spun delicat, nu este tocmai mic. Dar este adevarat si faptul ca nu dai in fiecare zi o astfel de suma pe un mouse, iar daca cei de la Logitech iti solicita o suma de ~650 lei pe un mouse, ei bine, macar primesti ceva aparte. In sensul bun.