Unii utilizatori nu vad cu ochi buni perifericele wireless. Asta pentru ca, multi dintre acestia au sechele din trecut cand vine vorba de periferice fara fir.
Este drept, ma numar si eu printre utilizatorii cu sechele. Am fost de prea multe ori dezamagit in trecut. Si mereu m-am intors cu coada intre picioare la soarecul cu fir sau la perechea de casti de care se impedica mereu scaunul meu ca tot ia firele in roti.
Dar progresul in ultimii ani a fost unul imens, iar in ziua de azi putem sa renuntam linistiti la mousii cu fir in favoarea unuia wireless. Asta pentru ca diferentele de performanta intre ele sunt infime. In mare, ziua de azi depinde doar de increderea fiecaruia, dar si de buget.
La casti pare ca suntem si acolo pe un trend ascendent. Pare ca mai sunt de trecut cateva hopuri micute. Dar unde ne aflam cand vine vorba de tastaturi?
Pare segmentul cel mai ignorat, atat de catre utilizatori, dar si de catre producatori. Dar au aparut din senin in ultimii doi-trei ani cateva modele de tastaturi wireless destinate gamerilor. Si stiti ce mai e interesant? Ca sunt destul de bune.
Si a intrat si Asus in hora asta de periferice wireless. Si n-au dezamagit pana acum. Chiar mi-au placut mousi precum Asus ROG Strix Impact II Wireless sau ROG Chakram. Acum, sa vad ce o fi si cu tastatura lor wireless, anume Falchion.
Specificatii
Nume produs | Asus ROG Falchion |
Form | Mini, 65% |
Switch-uri | Cherry MX RGB Red |
Layout | ANSI |
Conectivitate | USB, Wireless 2.4 GHz |
Polling rate | 1000 Hz |
Durata acumulator | 400 ore cu iluminarea oprita |
Altele | Iluminare RGB, touchpad lateral pentru volum |
Pret | 150 euro |
Constructie si utilizare
Daca alti producatori si-o mai incearca din cand in cand la unele produse sa utilizeze alte switch-uri, doar doar obtin un cost de productie mai mic, ei bine Asus o tine in lung si-n lat cu switch-urile celor de la Cherry.
Dar din punctul meu de vedere, nu faptul ca vin cu switch-uri Cherry MX RGB Red este cel mai surprizantor intr-un mod placut. Ci faptul ca au dotat tastatura cu keycaps PBT doubleshot. Si de ce ma incanta pe mine lucrul asta?
Eu cand ma pun la PC ma uita Dumnezeu acolo, stau cu orele, indiferent ca vreau sa ma joc, ca trebuie sa fac ceva anume sau pur si simplu vreau sa pierd vremea. Si am ceva periferice mutilate vizual datorita transpiratiei acide. Cele mai recente victime fiind un mouse wireless si o tastatura de laptop.
Chiar merita sa utilizezi o tastatura de tip form 65%, cel putin ca “incepator”. De ce spun asta? Ca eu am trecut de la o tastatura full form la 60% in urma cu cateva luni, mai exact de la Blackwidow Elite la Razer Huntsman Mini. Si am facut eforturi serioase si mi-a luat ceva timp pentru a ma obisnui cu toate shortcut-urile. Sau macar cu cele esentiale.
Cel mai rau m-a omorat lipsa butoanelor de navigare, in special cand lucram la ceva. Dar nu e cazul si la Asus ROG Falchion, asta pentru ca desi au ciopartit tasta “shift”, au gasit suficient spatiu pe PCB sa amplaseze 8 butoane deosebit de esentiale.
Tastatura are un design fain dar si un feeling extrem de placut cand aceasta este utilizata. Este fain faptul ca suprafata tastaturii nu este magnet de amprente. Personal, ma irita teribil perifericele pe care raman urme vizibile de utilizare, in special daca tot ce ai facut a fost doar sa-ti scrii adresa de mail.
Am patit-o in trecut si sigur o voi face si in viitor: am renuntat teribil de usor la produse care aveau ceva potential din punct de vedere al performantei, doar pentru ca imi vedeam amprentele dupa o utilizare scurta.
Potentiometrul sau touchpadul pentru volum este amplasat in partea laterala stanga a tastaturii. Desi nu constientizam lucrul asta, aparent cand muncesc sau nu ma joc FPS-uri, tin degetul mic mereu in lateralul tastaturii. Si aparent o fac si pe laptop. Si cum am sesizat lucrul asta?
In perioada in care m-am jucat cu Asus ROG Falchion testam si o pereche de casti. Si extrem de des schimbam volumul, lucru care m-a dus cu primul gand ca acea pereche de casti ar putea fi defecta. Pana am realizat ce se intampla in realitate. Chiar daca nu eram constient de aceasta amplasare random a degetului, potentiometrul pe langa ca este prost amplasat, este si destul de sensibil.
Alimentarea se face printr-un port USB Type-C, ce se afla pe partea superioara alaturi de butonul de on/off si orificiul de amplasare a dongle-ul USB in cazul in care tastatura este pregatita pentru transport sau, de ce nu, utilizata doar pe fir.
Si fiind o tastatura wireless, din pacate nu beneficiaza si de bluetooth. Personal, nu ma incurca atat de rau lipsa acestuia, dar consider ca ar fi fost utila o astfel de conectivitate pentru un utilizator care ar fi vrut sa-si conecteze tastatura la un device anume fara sa plimbe dongle-ul.
Software
Pentru customizarea tastaturii se utilizeaza aplicatia Armoury Crate. In aceasta se pot face mai multe lucruri precum modificarea iluminarii, macro-uri si altele.
Dar nu se opreste doar aici, ci tastatura poate fi sincronizata si cu alte periferice sau componente ce beneficiaza de Aura Sync. Si tot nu se opreste aici. In ea poti face update-uri de drivere sau BIOS-uri. Practic, poti controla din ea tot ecosistemul Asus.
Concluzie
Asus ROG Falchion este cea mai faina tastatura “mini” pe care am testat-o. E drept, nu mi-au trecut multe pe mana, dar modele de reper din segmentul de tastaturi 60/65% am reusit sa le butonez.
O tastatura aratoasa, cu o constructie interesanta, promite sa satisfaca doleantele mai multor tipuri de utilizatori.
Pretul se invarte in jurul sumei de 800 lei si poate o sa ziceti este cam mare, in special pentru o tastatura. Dar sa nu uitam cel mai important lucru: este o tastatura wireless, una chiar foarte buna. Competitia are o tastatura wireless fullform sau tenkeyless care este sesizabil mai scumpa, dar si cu switch-uri mai proaste, anume Kailh low profile.
Singurul lucru care m-a deranjat la tastatura a fost pozitionarea touchpad-ului de volum. L-as fi pus pe partea superioara, adica sub cifre. Asta pentru ca il apas de foarte multe ori fara sa vreau.
Ok, in clipa de fata avem mousi wireless performanti. Avem o tastatura super buna. Mai avem nevoie de casti bune si aia e, putem renunta linistiti la fire. Cel putin cat nu le incarcam. Si aici ar trebui facut ceva, ca parca-s prea multe fire desi ar trebui sa renuntam la ele.