Pana acum nu am avut onoarea sa ma lovesc de componente SilentiumPC, desi produsele lor le gasesti mai peste tot pe piata romaneasca.
Nu ca le-am ocolit, ci pur si simplu nu s-a intamplat pana acum din diverse motive. E drept insa, m-am lovit de cateva periferice. Dar ala e alt segment de produse, divizii diferite.
Dar iata ca astrele s-au aliniat si cum am testat 22 de coolere pe platforma actuala, cei care controleaza universul au zis “Antonio, ia si un AIO SilentiumPC”. Si asa am ajuns totalul de 23 de coolere testate, suma pe care am parcurs-o in doar cateva zile. Ca aveam pasta termoconductoare si sub unghii sau in mustata n-are rost sa mai zic.
Nu stiu ce asteptari sa am, asta pentru ca sunt cateva problemute la mijloc. In platforma de test se afla un procesor destul de cald, anume Intel i7 12700KF, procesor ce nu sta foarte rece nici cu raciri “high end”. SilentiumPC Navis F240 este un AIO firav la prima vedere, ce este racit de doar 2 ventilatoare de 120mm.
Insa chiar daca nu m-am lovit de componente SilentiumPC si nu stiu exact la ce sa ma astept, nu poate fi mai rau decat un AIO Segotep, nu?
Ei bine, SilentiumPC Navis F240 este un AIO de tip form 240, ce este racit de doua ventilatoare de 120 mm (well, doh). Alimentarea pompei se face prin cablu SATA, iar turatia pompei este controlata prin clasicul port 4 pin PWM, cum de altfel se face la aproape orice AIO prezent pe piata.
In pachet gasim instructiunile de utilizare, un cablu prelungitor pentru a lega ventilatoarele prezente pe radiator la un port pe placa de baza sau un fan hub, un bracket metalic, prinderi pentru procesoare AMD dar si Intel (inclusiv LGA 1700), pasta termoconductoare si o cheie.
SilentiumPC Navis F240 are un design destul de placut, iar carcasa pompei este confectionata dintr-un plastic fin la atingere, care totusi pare destul de rezistent. Furtunurile de legatura dintre pompa si radiator sunt si ele calitative, fiind groase si usor rigide.
SilentiumPC Navis F240 vine si in alta varianta, anume cea ARGB. Diferentele dintre cele doua modele sunt evidente, modelul de pe bancul de probe fiind dotat cu ventilatoare fara iluminare, iar cel ARGB vine la pachet cu ventilatoare… ARGB.
Testare
SilentiumPC Navis F240 a fost montat intr-o carcasa Corsair iCUE 5000X RGB, in care se invart zilnic 8 ventilatoare Corsair LL RGB 120 ce sunt pozitionate astfel: trei in tavan, trei in partea frontala, unul in spate si un ventilator in lateral.
Evident, aici se adauga si cele doua ventilatoare ale AIO-ului SilentiumPC Navis F240, care a fost pozitionat in partea laterala a carcasei, iar ventilatoarele avand sarcina de a impinge aerul in AIO, implicit si in exteriorul carcasei. Pasta termoconductoare pe care am utilizat-o a fost Arctic MX-5.
Pentru testare am utilizat Cinebench R23 care a rulat preset-ul de 10 minute, iar pentru inregistrarea temperaturilor am folosit software-ul MSI Afterburner.
Platforma test
- Carcasa Corsair iCUE 5000X RGB
- Placa de baza Z690 Aorus Xtreme
- Procesor Intel i7 12700KF
- Placa video Gigabyte RTX 2080 Ti
- RAM Adata XPG Lancer RGB 64GB 5200 MHz
- Stocare Corsair MP600 1TB PCIe Gen 4, Adata Legend 750 1TB
- Sursa be quiet! Straight Power 11 1200W Platinum
Temperaturi
Nu mica mi-a fost mirarea cand l-am vazut pe SilentiumPC Navis F240 cum se comporta. Cu ventilatoarele setate pe auto, procesorul Intel i7 12700KF atinge maxim 81 °C, cifra similara cu celebrul Noctua NH-D15. Acesta a reusit sa fie cu un grad mai rece decat raciri ceva mai scumpe precum Arctic liquid freezer II 360, be quiet! Silent Loop 2 360mm sau Corsair Hydro Series H115i PRO RGB.
Cu ventilatoarele setate pe turatie maxima, SilentiumPC Navis F240 a reusit sa tina procesorul in 78 °C, fiind iar la egalitate cu Noctua NH-D15. Insa acum este cu un grad mai cald decat Corsair Hydro Series H115i PRO RGB, dar cu un grad mai rece decat modelele be quiet! Dark Rock PRO 4, be quiet! Silent Loop 2 360mm si Arctic liquid freezer II 360.
Ce e notabil este ca SilentiumPC Navis F240 este cu cinci grade mai cald decat Corsair H100i Elite LCD cu ventilatoarele setate pe auto, iar cu acestea setate pe 100% procesorul este mai cald cu doar 4 grade decat pe racirea corsair. De ce spun ca este notabil? Pentru ca modelul comercializat de catre Corsair este triplu ca pret.
Concluzie
Sincer, nu prea am ce sa-i reprosez lui SilentiumPC Navis F240. Nu prea imi place bracket-ul si faptul ca raman amprente usor pe pompa, dar na, bracket-ul il vezi de 4 ori maxim pe an cand faci curat si amprentele de pe pompa le stergi cu o carpa si pui repede panoul lateral al carcasei la loc.
Ar mai fi ceva, faptul ca furtunurile sunt cam scurte. Sigur, intr-o carcasa de dimensiuni mici nu te afecteaza. Insa intr-o carcasa de dimensiune mare sau chiar medie esti fortat sa il pui in tavan.
In schimb, imi place prinderea si faptul ca nu te chinui aproape deloc sa prinzi block-ul in suruburi.
Iar pe partea de performanta, SilentiumPC Navis F240 se comporta mai mult decat onorabil. Este capabil sa tina in frau un calorifer de procesor precum Intel i7 12700KF si sa nu uitam ca este totusi un AIO care are un radiator care este racit de 2 ventilatoare de 120mm. In plus, are si un pret recomandat de vanzare 375 lei.
Intr-un final, mi se pare ca este un cooler bun pentru cine vrea sa-si construiasca un PC strict de gaming si care nu aspira spre high end. Si o sa faca o pereche buna cu procesoare precum Ryzen 5800X sau Intel 12600K. Diferenta de bani pe care o salvati de la racire o puteti revarsa catre o placa video mai teapana.