Azi vorbim despre un produs mai aparte, nu datorita faptului ca este produs de catre Razer, ci pentru ca vorbim de o legenda a segmentului mousi de gaming, anume Deathadder.
Nu stiu cum sunteti voi, dar cand cineva pomeneste mousi de gaming, pe creierul meu ramane intiparit o singura imagine: Razer Deathadder.
Imi aduc aminte si acum, cand eram un prichindel ce cutreiera salile de internet, m-am dus din Berceni pana la Budapesta (intersectia, nu orasul) la un magazin obscur, anume mega-byte, ce era situat la parterul unui bloc. In ziua respectiva aveam un singur tel, anume ca sa fiu printre primii de pe PGL forum care-si procura mult asteptatul Razer Deathadder.
Multa lume astepta in perioada respectiva Deathadder din diverse motive. Cele mai importante aspecte erau ca forma unui mouse legendar dar antic chiar si in perioada respectiva, anume Intelli 3.0, primeste un quality build mai bun, dar si un senzor optic care sa-l faca uitat pe cel prezent pe mouse-ul celor de la Microsoft.
Si da, a fost dragoste la primul click. Desi dupa ce au trecut anii n-am mai pierdut asa multe ore in jocuri, ocazional retreceam la Deathadder si imi aduceam aminte cu drag de vremurile respective. Refaceam trecerea cam la fiecare upgrade semnificativ pe care cei de la Razer o aduceau lui Deathadder. Asta pentru ca Razer a avut o perioada de ratacire in care lansa Deathadder pe banda rulanta, dar diferentele intre soareci erau minuscule spre insesizabile. Cea mai tulmutoasa lansare a fost cand au bagat iluminare RGB. YAY.
Chiar perioada mea de “prime gamer” am avut-o cu Deathadder. Facea pereche atunci cu un mousepad QPAD CT, dar pentru ca mousepadul se tocea relativ repede am facut trecerea catre un SteelSeries QCK Tyloo si am zis “da, aici ma opresc”. Si asa a fost pentru cateva luni, pana am zis sa mai incerc si altceva.
Si uite asa, tot repet actiunea asta de aproape 16 ani. Pare un ouroboros dubios in care sunt implicat cu cei de la Razer.
Si totusi, dupa ani si ani, avem in fata un Razer Deathadder v3 Pro. Ma surprinde putin faptul ca atat la versiunea a 2-a a lui Viper, cat si la v3 Deathadder, cei de la Razer au optat mai intai sa lanseze varianta wireless, iar abia ultorior sa anunte si varianta wired.
Partial il inteleg, pentru ca asta e trendul firesc in materie de gaming, iar cel mai probabil peste cativa ani o sa incepem sa radem cand ne amintim ca perifericul de pe birou candva era dotat cu fir. Sau poate nu. Dar poate atunci avem charger wireless pentru soarecii fara coada.
Constructie si utilizare
Loot-ul este destul de banal in cutia lui Razer Deathadder v3 Pro. Mai exact, in cutie gasim grip-urile laterale si pentru click-uri, cablul pentru incarcare USB A la USB Type-C, adaptorul din Type-C in USB A si dongle-ul wireless. Ar fi fost frumos daca in pachet s-ar mai fi aflat o pereche de skatez de rezerva, dar nu in ultimul rand si dongle-ul wireless de 4000 Hz.
Ce e nou pe Razer Deathadder v3 Pro? La prima vedere, par ceva modificari aduse lui Deathadder, atat pe partea hardware, dar si la nivelul carcasei.
Deathadder v3 Pro vine echipat cu noul senzor optic Focus Pro 30K Optical Sensor, ce atinge 30 000 DPI si are o viteza de tracking de 750 IPS. Ca si senzorul anterior, Focus Pro 30K Optical Sensor este capabil de tehnologii precum Smart Tracking, Motion Sync si Asymmetrical Cut Off.
Senzorul se simte fasnet si precis pe suprafeteze textile precum SteelSeries QCK Heavy, Logitech G840 sau HyperX Fury S Pro. Aici intra si in calcul si alt factor, anume skatez-urile pe mouse, care-s 100% PTFE, ce sunt de o calitate chiar decenta. Dar exista mereu loc de mai bine. Aici ma refer strict la skatez-uri.
Deathadder v3 Pro vine si cu generatia a 3-a a switch-urilor optice Razer, anume Optical Mouse Switches Gen-3 ce au o durata de viata de pana la 90 de milioane de utilizari per switch.
Incarcarea se face prin portul USB Type-C, iar acumulatorul mouse-ului are o durata de utilizare pana la 90 de ore in polling rate 1000Hz, avand astfel o durata crescuta cu 20 de ore versus modelul anterior. Insa in utilizarea dongle-ului 4000Hz durata de utilizare scade drastic la doar 24 de ore.
Fiind un mouse inclinat care partea de esports ca si la Razer Viper v2 Pro, Deathadder v3 Pro nu are implementat iluminare RGB. Singurul LED prezent pe mouse este cel dintre click-uri, situat in fata scroll-ului, ce are ca scop semnalizarea faptului ca este pornit sau sa-ti indice faptul ca acumulatorul este aproape consumat si trebuie incarcat curand.
Mouse-ul masoara 128 x 68 x 44 mm si cantareste 63 de grame, fiind astfel cu 25 de grame mai usor decat Deathadder v2 Pro, cu 3 grame mai greu decat Razer Viper V2 Pro, dar o greutate similara cu Logitech G Pro X Superlight.
Carcasa a suferit modificari sesizabile, amintind doar pe alocuri cu batranul Razer Deathadder. Mouse-ului i s-a redus din latime, insa diferenta s-a dus partial in lungime, anume 1 mm, iar restul s-a dus in inaltime.
Da, Deathadder v3 Pro este mai inalt decat varianta precedenta cu aproximativ 1.3 mm. Doar ca pe v2 Pro cocoasa mouse-ului era pozitionata spre zona centrala a mouse-ului, iar pe Razer Deathadder v3 Pro este usor orientata catre partea stanga a mouse-ului. Faptul ca s-a produs aceasta inaltare sincer mie imi displace, avand destul de des impresia ca n-am contact coerent cu suprafata utilizata.
Deathadder in general avea un design specific, in special in partea frontala a click-urilor, dar si in gripul lateral stanga. Pe Deathadder v2 Pro de exemplu, curbura laterala stanga era ceva mai agresiva, fiind orientata in interiorul mouse-ului. Deathadder v3 Pro in schimb are laterala stanga aproape dreapta, acum aducand usor a Zowie EC.
Si totusi dupa atatea modificari, mouse-ul a ramas unul cu forma ergonomica. Forma este ideala pentru miscarea mouse-ului in plan orizontal, fiind astfel perfect pentru titluri precum CS:GO in care aproape toate actiunile sunt facute in plan orizontal.
Ce difera intre cele doua generatii e faptul ca in sfarsit Razer au “taiat” click-urile din carcasa, anume click-urile de pe v3 nu sunt bucati intregi din carcasa cum erau pe toate generatiile anterioare de Deathadder.
Software
Razer Synapse este probabil cel mai cunoscut software de configurare a perifericelor de gaming. Si asta nu doar din pricina faptului ca da, Razer este un brand de renume, ci si datorita numeroaselor integrari in ecosistemul Razer Chroma.
Si totusi, Razer Synapse are ceva probleme, chiar si dupa atata amar de timp.
Desi cred ca spun asta mereu cand vine vorba de Razer, ce ma irita pe mine teribil cand vine vorba de Synapse este faptul ca daca se gandeste el sa-si faca update la aplicatie, poti sa-ti iei adio de la porturile USB pentru o scurta perioada de timp. Si asta se intampla indiferent ca ai conectate la aceste porturi periferice de la alti producatori, HDD-uri externe, rack-uri sau orice altceva.
Am patit acum ceva luni chiar sa las PC-ul pornit cateva ore cu procesorul activ de a face backup-uri de pe un HDD extern intr-un HDD conectat in rack USB, iar apoi cand m-am intors am vazut ca task-ul nu s-a finalizat pentru ca Synapse si-a facut update si mi-a taiat toate USB-urile.
Oricum, ignorand acest “feature”, chiar daca Synapse isi mai pune piedica singur din cand in cand, este un software ok.
Si totusi vad ca de ceva timp in Synapse este un mic clutter, anume imi “recomanda” anumite produse, lucru ce-l vad si in SteelSeries Engine. Ignorand ca-mi umple imaginea cu ceva in plus inutil, recomanda si produse care nu fac parte din categorii similare. In cazul de fata, imi recomanda o tastatura “memcanica”, iar la Razer Kraken V3 Pro imi recomanda Razer Deathadder Mini, produse din categorii diferite de preturi ce e destul de greu sa le vezi impreuna intr-un combo.
Concluzie
Razer Deathadder v3 Pro este o imbunatatire vizibila fata de orice Deathadder, inclusiv versiunea anterioara. Si totusi, ceva ii lipseste. Au imbunatatit pe alocuri mouse-ul, insa au si taiat din features. Si totusi, mouse-ul s-a scumpit.
Inteleg ca Razer are in momentul de fata un model de top din piata, dar si un renume in aceasta nisa. Insa ar trebui totusi sa fie mai atenti la concurenta. Ok, concurenta nu e capabila sa ofere o carcasa la fel de usoara fara sa arate ca un calup de branza emmental. Ok, nu au o implementare la fel de buna a senzorului sau chiar au un senzor optic oleaca mai “schiop”. Insa diferenta de pret dintre produse este totusi prea mare.
O alta problema pe care o am e ca Razer putea sa comercializeze bundle Dongle-ul wireless de 4000Hz, atat cu Deathadder v3 Pro cat si cu Razer Viper v2 Pro. Totusi, au ales varianta de a fi avari, drept urmare il comercializeaza separat. Si uite asa utilizatorul mai cheltuieste 150 lei. Bine, asta daca-l mai prinde in stoc, ca e out of stock de ceva timp pe webshop-ul celor de la Razer.
Totusi, acum usor Razer Deathadder v3 Pro pare nitel a Viper v2 Pro, doar ca este ergonomic. Daca m-ai fi intrebat cu cateva zile inainte sa-mi vina sample-ul de Deathadder v3 Pro daca-l voi face noul meu mouse main, as fi raspuns ca da. Dar acum ca m-am lovit de el, nu sunt asa convins. Drept urmare, voi mai ramane momentan pe Razer Viper v2 Pro, desi sunt putin ahtiat sa trec iar la un mouse ergonomic. Si cine stie, poate ma reindragostesc de Deathadder cand o sa vina Mini Wireless. Asta pentru ca Razer a primis ca-l scoate anul asta, atat cu implementare premium, cat si cu implementere budget.