Stiti despre ce n-am mai scris eu de mai bine de jumatate de an? Despre casti de gaming.
In ultimele luni am fost atat de captivat de placi video, laptopuri, monitoare de gaming sau mai stiu eu ce alte produse si am uitat complet de segmentul asta.
Ei bine, azi pun capat secetei, pentru ca in sfarsit redeschid usa pandorei – castile de gaming wireless. Si ca sa fie ceva mai aparte, nu vorbesc chiar de orice pereche de casti wireless, ci de Razer BlackShark V2 HyperSpeed. Si ca sa fie si mai special, am scos vechiul meu asistent din cutie, anume bostanul Deadpool. Da, mi-am adus aminte de el ca apare anul asta filmul. GURA!
BlackShark V2 se dovedeste a fi o serie de real succes pentru cei de la Razer. Variantele wired, anume Razer BlackShark V2 X si BlackShark V2 X USB s-au dovedit a fi extrem de apreciate atat de utilizatorii casnici, cat si de jucatorii profesionisti din scena Counter-Strike-ului sau Valorant.
E drept, si cealalta pereche de casti wireless din aceasta gama, anume Razer BlackShark V2 Pro a avut succes. Deci BlackShark V2 HyperSpeed trebuie sa se alinieze la anumite standarde, ca sa nu faca neamu’ de ras.
Bun, zic sa nu o mai lungim inutil. Il pun pe Deadpool in functiune si sa vedem daca Razer BlackShark V2 HyperSpeed fac mandru neamul regal BlackShark sau nu. Sa trecem la treaba.
Specificatii
Denumire produs | Razer BlackShark V2 HyperSpeed |
Conectivitate | - Wired USB - Wireless RF 2.4 GHz - Bluetooth |
Autonomie acumulator | Pana la 70 de ore |
Port charging | USB Type-C |
Impedanta | 32 ohm |
Difuzoare | Razer Triforce Titanium 50 mm |
Greutate | ~280 grame |
Microfon | - Razer HyperClear - Unidirectional - 100 Hz – 10 kHz |
SRP | 149.99 euro |
Galerie foto
Pachet, constructie, confort
Razer BlackShark V2 HyperSpeed are vine la pachet cu un continut oarecum banal, dar asta nu este neaparat un lucru negativ.
In pachet gasim, pe langa perechea de casti, un cablu USB A to USB Type-C, clasicele sheet-uri, celebrul sticker Razer si noul receiver wireless.
Asta pentru ca pe Razer BlackShark V2 HyperSpeed s-a incetat in a fi livrate produselee de tip casti de gaming impreuna cu un dongle wireless banal, care putea fi pierdut sau stricat cu usurinta.
Acum receiverul wireless este identic cu Razer HyperPolling, care face ca mousii wireless sa fie capabili de polling de 8K Hz.
Design-ul a ramas in mare parte similar cu perechile de casti anterioare din gama BlackShark V2. Acesta are de ambele parti doua tije subtiri, dar rezistente, pentru ajustarea cupei la dimensiunea capului al utilizatorului.
Mare parte din actiune are loc pe cupa stanga. Pe langa potentiometrul de pe cupa exterioara care are ca scop unic in viata ajustarea volumului, tot pe cupa stanga dar pe partea inferioara se afla portul USB Type-C pentru incarcare sau utilizare a Razer BlackShark V2 HyperSpeed in mod wired, butonul de mute/unmute al microfonului si butonul de on/off al castiilor.
Cel din urma are functie dubla, anume cu un tap simplu ai functia de pause/play in aplicatii multimedia precum Spotify, Tidal, Youtube, etc, iar pentru a opri sau porni perechea de casti trebuie apasat acel buton aproximativ 5 secunde.
Iar pe cupa dreapta se afla un singur buton, care are functia de a face switch a interfatei utilizate, de la RF 2.4 GHz la Bluetooth sau invers. Si el are functie dubla, in cazul unui tap scurt acesta face switch catre alt preset audio prezent in EQ.
BlackShark V2 HyperSpeed are totusi doua diferente fata de fratele sau Pro. Prima fiind butonul de on/off si rotita de volum, care au o suprafata usor abraziva, cu striatii, fata de suprafata neteda prezenta pe modelul Pro.
Iar a 2-a diferenta fiind atat pad-urile, cat si headband-ul, asta pentru ca pe Razer BlackShark V2 HyperSpeed acestea sunt din piele, in timp ce pe modelul Pro acestea sunt textile.
Utilizare
Sunet
La fel ca in cazul oricarei perechi de casti pe care ma pregatesc sa o testez, voi explora diverse scenarii de utilizare, incepand de la experienta in jocuri FPS in mare parte, dar si multimedia, totul culminand cu voice chat-ul.
Si zic sa abordez fix in ordinea pe care am expus-o in fraza anterioara, anume cu partea de multimedia, unde m-am plimbat prin cateva subgenuri muzicale: lyrical rap, nu metal, alternativ, indie, deep house, dar si altele.
Cand vine vorba de calitatea audio redata in in muzica, Razer BlackShark V2 HyperSpeed este una din perechile de casti care ma ung pe suflet. Nu are un bass foarte puternic, dar categoric este prezent.
Bine, treaba cu bass-ul ar fi fost cu dus si-ntors, asta pentru ca vorbim totusi de o pereche de casti care-i destinata gamerilor, poate chiar celor profesionisti. Iar in sesiuni de gaming, in special in titluri competitive precum Valorant sau Counter-Strike 2 unde sunetul este extrem de important, probabil un bass mai pronuntat ar fi fost un impediment.
Sunetul redat spatial mi se pare o chestie atat de inutila, mai ales ca totul este generat virtual, nu este un sunet real. Cel mai probabil pentru unii utilizatori este un efect placebo si au impresia ca imbunatateste experienta, mai ales in jocurile single player. Insa, in jocuri in care acuratetea sunetului este vitala, acest feature mai mult incurca. Practic, acesta plimba sunetul redat intr-o alta pozitie, ba mai mult, in multe ipostaze fiind redat mai incet pe langa faptul ca este imprecis ca locatie.
Insa in ambele instante, atat in multimedia, cat si in gaming, am sesizat faptul ca la volum 100%, Razer BlackShark V2 HyperSpeed nu se aud chiar foarte tare, lucru pe care-l credeam ca producatorii de casti de gaming, inclusiv cei de la Razer, l-au depasit de ceva timp.
Si speram totusi daca pe wireless sa se auda ceva mai fara vlaga, pe mod wired sa se auda mai tare. Insa din pacate si pe wired se aude la fel, deci cam atat ii tin plamanii lui Razer BlackShark V2 HyperSpeed.
Voice chat
Unul dintre upgrade-urile majore pe care le-a primit Razer BlackShark V2 HyperSpeed este microfonul. Sunetul captat este mult mai crisp, mai aproape de vocea reala a utilizatorului.
Desi in teorie microfoanele sunt identice pe HyperSpeed si Pro, in realitate sunt diferite. Asta pentru ca imi aduc aminte cat de prost se auzea Adi cand testa modelul Pro, chiar daca cu timpul a descoperit ca acea calitate scazuta era amplificata si de o problema locala.
Insa, dupa ce a publicat el materialul, atat o cunostinta comuna, cat si eu ne-am cumparat BlackShark V2 Pro, iar microfonul era printre cele mai neimpresionante lucruri de pe acele casti.
Poate totusi, este fix acelasi microfon, insa calitatea audio captata Razer BlackShark V2 HyperSpeed este superioara datorita noului receiver wireless. Poate vechiul receiver nu era capabil sa ofere o banda suficienta atat pentru partea de output, cat si pentru cea de input, retezand astfel calitatea microfonului prezent pe BlackShark V2 Pro.
Mai jos aveti un mic sample in Audacity in care sunetul captat este vanilla, fara filtre, fara nimic.
Iar daca este folosit de mai toata lumea, inclusiv de mine, hai sa va dau si un sample cu NVIDIA Broadcast, in care i-am setat doar noise removal.
Oleaca mai bine. E drept, sunetul este nitel flat in ambele cazuri, insa este mult mai clar decat de pilda pe modelul BlackShark V2 Pro.
Software
Partea de software este asigurata de probabil cel mai cunoscuta aplicatie dedicata perifericelor de gaming, anume Razer Synapse.
In aceasta aplicatie utilizatorul are acces la setari precum customizarea microfonului sau cea partii audio redate in difuzoare.
Pe partea de sunet, in Razer Synapse avem acces la tweak-uri precum Bass boost, voice clarity, sound normalization si un EQ care poate deveni extrem de util.
Si dupa cum probabil va aduceti aminte, eu am avut ceva batalii antologice la viata mea cu Razer Synapse.
Cea mai mare lupta a fost atunci cand am lasat laptop-ul personal sa ruleze in gol 3 zile, pe care era instalat Synapse si aveam un mouse Razer conectat la el.
Peste weekend am lasat deschis laptop-ul, pentru ca aplicatia de recuperat date mai avea nevoie sa ruleze aproximativ 30 de ore, iar eu am plecat fericit acasa. Luni m-am intors zambitor la birou pentru ca puteam sa ma uit peste acele date recuperate si sa scormonesc dupa ceva fisiere extrem de importante insa, stupoare. Peste weekend Synapse a zis ca vrea el sa caute un update din senin, astfel mi-a taiat toate porturile USB, inclusiv cele la care erau HDD-urile conectate in rack-ul extern.
Si totusi, la RazerCon-ul de anu’ trecut, printre altele, Razer mi-a promis ca o repare acest “feature” al lui Synapse. Si cat am testat atat Razer BlackShark V2 HyperSpeed, cat si Razer Firefly V2 Pro, am zis poate poate verific si daca a disparut acea buba. Ei bine, tot acolo e, chiar daca acum taie USB-urile pentru un timp mult mai scurt.
Concluzie
Am ajuns intr-un final si la ultima parte a materialului, anume verdictul barbosului vis-à-vis de Razer BlackShark V2 HyperSpeed. Si, ca sa fie oleaca mai special, o sa incep cu partile negative.
Vestea buna e ca nu prea sunt parti negative. Cea mai mare problema a lui Razer BlackShark V2 HyperSpeed consider ca este faptul ca microfonul nu este detasabil. Mi se pare dubios sa dotezi o pereche de casti inclusiv cu o conexiune Bluetooth, dar esti fortat sa te plimbi cu microfonul dupa tine. Ca da, mai sunt dubiosi, inclusiv eu, care pe strada mai ies pe cap cu perechea de casti de gaming din casa.
Si mai e ceva ce mi-as fi dorit sa fie usor diferit, anume faptul ca parca se aud parca o idee mai incet. Adi, care a publicat materialui BlackShark V2 Pro, a pus varianta testata azi pe cap si a zis ca din punct de vedere al volumului i se par niste casti normale. Totusi, personal imi lasa impresia ca ar fi fost loc de o vlaga o idee mai mare. Si stiu ca Razer sunt capabil de acest lucru fara sa-i afecteze pe alte planuri.
Bun, am terminat cu piticii mei de pe creier, sa vorbim si despre partile pozitive.
Chiar daca mi-a displacut faptul ca microfonul nu este detasabil, mi-a placut calitatea imbunatatita a captarii audio.
Confortul este unul sporit, insa asta este deja un feature al gamei BlackShark, nu neaparat al modelului testat azi.
Capacitatea acumulatorului este identica cu cea a modelulului Pro, anume pana la 70 de ore de utilizare, care mi se pare mai mult decat rezonabil pentru o pereche de casti wireless.
Faptul ca s-a optat pentru cupe de piele este un lucru care-mi place, fiind dupa parerea mea mai ok pentru bass. E drept, vara s-ar putea sa regreti asta.
Iar pretul de vanzare al lui Razer BlackShark V2 HyperSpeed este in jurul sumei de 750 lei, fiind unul corect pentru ce livreaza aceasta pereche de casti.
Tragand linie, Razer BlackShark V2 HyperSpeed este o pereche de casti de gaming excelenta din punct de vedere audio, confortabila si cu un microfon destul de bun. Mai mult, nu costa o caruta de bani, facandu-le astfel o pereche de casti wireless ideala pentru gameri, cat si pentru utilizatori casnici.