In ziua de azi, incercand sa scapam de dezordinea de pe birouri, majoritatea perifericelor tind sa fie wireless, chiar si cele de gaming. Iar in ultima vreme vedem din ce in ce mai multe periferice de gaming wireless care nu sacrifica performanta, fata de cele pe fir. Razer au lansat si ei o gama noua periferice wireless, printre care si Razer Blackshark V2 Pro, varianta wireless a noii game Blackshark, resurectata dupa 7 ani de la ultimul model cu acest nume. Castile au un design aparte, si fata de alte casti din piata, dar si fata de ce eram obisnuiti de la Razer. Acestea se folosesc de o conexiune wireless cu dongle, pe 2.4GHz, pe care Razer o numesc HyperSpeed, vin cu un microfon cardioid detasabil, durata utilizare wireless de 24 de ore dupa spusele celor de la Razer, si posibilitatea de a le folosi analog cu un cablu de 3.5mm.
Specificatii
Produs | Razer BlackShark V2 Pro |
Conexiune | HyperSpeed Wireless 2.4Ghz sau wired prin cablu 3.5mm detasabil |
Tip | Over ear, closed back |
Pads | Textil cu spuma moale |
Microfon | Da - cardioid, flexibil si detasabil, cu buton de mute pe spatele castii |
Diametru difuzoare | 50 mm, Razer TriForce |
Impedanta | 32 Ω |
Frecventa de raspuns | 12 - 28.000 Hz |
Greutate | 320 g |
Pret lansare | 999.90 RON (199.99€) |
Constructie si confort
BlackShark V2 Pro seamana foarte mult ca si constructie cu celelalte modele din gama BlackShark. Sunt construite dintr-un plastic ce pare similar cu cel folosit pe mousii mai noi de la Razer, cu padding decent la urechi si la cap, legate cu niste tije metalice destul de subtirele.
Desi par fragile la prima impresie, mie mi s-au parut ca se simt destul de solide. Singura indoiala ca ar fi solide am simtit-o la reglarea pe cap, reglaj care nu e foarte exact, dar totusi isi face treaba decent. Partea buna la tipul asta de constructie este greutatea. Sunt niste casti foarte usoare, mai ales pentru niste casti wireless, la doar 320g. Ca sa aveti un termen de comparatie rapid, BlackShark V2 X, cele mai ieftine din gama, cu cablu si constructie asemanatoare, cantaresc 240g, Razer Kraken Ultimate cantaresc 390g, iar Nari cantaresc 420g, cele din urma simtindu-se considerabil mai grele pe cap.
Si chiar se simt usurele pe cap, nu deranjeaza la folosiri indelungate. Forta cu care strang e simtibil mai mica decat la BlackShark V2 X, probabil pentru a compensa greutatea adaugata.
Interiorul cupelor consta in niste pad-uri din burete moale acoperite intr-un textil sintetic. Castile sunt chiar confortabile, dar nu le-as pune in categoria celor mai confortabile casti incercate. Si nu as face asta pentru ca nu mi-a placut textilul cu care sunt invelite. Pentru niste casti de 200-300 lei, hai sa zicem chiar 400 lei, ar fi fost acceptabil, dar la pretul asta nu mi se pare acceptabil. Se simte destul de aspru la atingere, si.. plasticos. Razer ar fi putut folosi materiale mai placute la atingere, si sunt optiuni in piata, cum ar fi cele de velur folosite de atatia ani de marci cunscute ca Beyerdynamic sau chiar HyperX. Nu e un inconvenient foarte mare, dar mi se pare ca se poate categoric mai bine.
Nu am reusit sa imi dau seama prea bine, neefiind foarte cald in perioada asta, dar par sa imi tina urechile destul de calde, mai calde decat Cloud Alpha.
Acelasi material ca cel de pe interiorul cupelor este folosit si pe banda de sustinere a castilor, tot impreuna cu un burete moale, si face o treaba buna in a amortiza greutatea scazuta a lui BlackShark V2 Pro.
Revenind la exteriorul castilor, plasticul folosit la exterior, desi usor, nu mi-a lasat impresia ca ar fi fragil. Nu le-am trantit pana acum, pentru ca n-am avut un fir legat la ele pe care sa-l agat cu manerul de la scaun probabil, dar par ca ar rezista.
Toate butoanele si port-urile castilor se gasesc pe cupa stanga. In partea de jos a cupei, gasim un port pentru microfonul detasabil, un port de 3.5mm pentru a putea folosi castile cu cablu, un port microUSB de incarcare, un buton analog de mute pentru microfon, si un buton de pornire/oprire care in timpul functionarii dubleaza ca buton de media. Da, asta inseamna ca il poti folosi sa pornesti/opresti muzica sau sa schimbi piesa, si mi se pare un feature minunat. Daca tii apasat pe butonul de pornire/oprire, castile pornesc sau se opresc, evident, urmate de un sunet distinct. Dar o singura apasare scurta pe buton poate fi play/pause, iar doua apasari rapide skip.
Mai sus de cele mentionate anterior cei de la Razer au pus un alt feature foarte util, o rotita de volum. Rotita e mare, usor de gasit, si are la mijlocul cursei un mic opritor, astfel incat sa iti dai seama usor in ce pozitie e. E ceva cu care m-am obisnuit foarte repede, si fara sa imi dau seama, mi-a venit intuitiv sa il caut si pe alte casti.
Calitate audio
Capitolul de calitate audio e un punct forte al castilor BlackShark V2 Pro, suna foarte bine. Le-am incercat si wireless si cu fir, si suna cam la fel, singura diferenta pe care am observat-o fiind volumul putin mai mare pe cablu, legate la Creative Sound Blaster G3. Si desi pe cablu volumul maxim a fost mai mare pe cablu, sunt printre castile cu cel mai puternic volum pe wireless pe care le-am incercat. Si asta pastrand sunetul clar, fara distorsiuni notabile.
Castile astea ofera un sunet destul de neutru si bine echilibrat, mai ales pentru o pereche de casti de gaming. Le-am incercat in muzica, Discord, conferinte pe Teams si jocuri ca Apex Legends, Valorant, Dota 2, World of Warcraft si Star Wars Battlefront 2. In jocuri isi fac treaba excelent, iar in muzica suna chiar bine.
Inaltele suna clar, detaliat, si bine separate de restul sunetelor. Ce am observat e ca in unele cazuri, atunci cand piesa pe care o ascultam avea multe hi-hat-uri, unele din ele se distorsionau usor, sunand mai ascutit decat ar trebui si usor sibilant, mai ales la volum mai mare. Nimic grav, si ceva destul de izolat.
Mediile suna bine, si nu intra peste bass, peste inalte, sau invers, separatia fiind buna. Vocile se aud si ele foarte clar si bine, si daca folosesti mult castile pentru chat, cursuri sau audiobooks, cred ca sunt un match bun.
Bass-ul este si el destul de clar si merge destul de jos, in mare parte a timpului sunand natural, alteori putin boostat, mai puternic decat ce as numi precis. E posibil ca driverele sa aiba o calibrare usor orientata catre bass, dar cred ca e una buna. Nu intra peste celelalte sunete, e separat bine, clar, si doar uneori pare mai puternic, ceea ce in Dubstep, Trap si Hip-Hop suna foarte bine.
Pe partea de soundstage, BlackShark V2 Pro nu stau foarte bine. Stage-ul e destul de mic, majoritatea sunetelor suna destul de aproape de ureche, dar totusi bine separate. Mi-am dat seama foarte usor de directia pasilor si a diverselor sunete in jocuri, desi nu au acea deschidere care sa-mi lase senzatia de spatiu mare. In tot haosul dintr-un meci de Apex sau Battlefront 2, iti poti da seama cu usurinta de ce se intampla in jurul tau, iar toate aglomeratia de efecte suna totusi bine, avand imaging bun.
A da, aproape uitasem, exista si un mod surround, THX, pentru ca Razer au achizionat THX destul de recent. Nu mi-au placut in jocuri, iar in utilizare normala nici atat. In jocurile ce necesita precizie in pozitia sunetelor mi s-a parut ca mai mult ma incurca, neputand sa imi dau seama mereu daca zgomotele se aud din dreapta fata sau stanga spate, de exemplu. In jocuri mai atmosferice si eventual filme e posibil sa fie o experienta placuta. Iar pe Discord mi s-a parut ca vocile prietenilor suna ca fiind departe si nenatural, dar poate e ceva cu care te poti obisnui. Eu unul tin de obicei efectele de surround dezactivate, desi unele dintre ele nu sunt deloc rele, imi par inutile sau nenaturale in majoritatea timpului.
Izolare fonica
Pe partea de izolare fonica Razer BlackShark V2 Pro nu stau la fel de bine ca V2 X. Asta cel mai probabil din cauza tensiunii de strangere mai mici ce nu ofera o sigilare asa buna a aerului dintre difuzor si ureche, iar aici e posibil ca si pad-urile textile sa aiba un rol. La volum scazut se aud destul de bine zgomotele din jur, dar o data ce cresti volumul incep sa dispara, undeva peste jumate, in jur de 70%, disparand de tot. Nu e ceva dezastruos, nu sunt la fel ca niste casti open-back, dar daca as vrea izolare fonica buna, as cauta in alta parte.
Microfon
Razer se lauda cu un microfon cardioid pe BlackShark V2 Pro, numit Razer HyperClear Supercardioid Mic. Impresionant ma gandesc, stai sa vezi ca poate microfonul asta suna ca un cardioid de birou, ca un Seiren, un Blue, sau un Superlux. Nup. Nu suna asa. Suna destul de bine, clar mai bine decat cel de pe Cloud Flight S, dar nu grozav. Microfonul pune foarte mult accent pe sunetele medii-joase si joase. Acesta poate fi reglat din software, avand cateva filtre si un EQ, dar mi se pare ca filtrele nu au un efect neaparat pozitiv, le-as tine dezactivate, iar EQ-ul, desi nu il duce prea departe de semnatura originala, pe preset-ul de conference suna destul de bine.
Am intampinat o mica problema cu microfonul, am crezut initial ca e defect, pentru ca suna groaznic, cu intreruperi, zgomot, si usor robotic, dar problema aparent a disparut cand am mutat dongle-ul din port-urile din fata unitatii intr-un port din spate. Deci daca intampinati o problema similara, s-ar putea sa fie de la portul USB, mai ales daca folositi o extensie.
Baterie si conectivitate
Conexiunea tine destul de bine cat sunt langa calculator, n-am patit sa mi se deconecteze in timpul unui joc, dar am patit, cu dongle-ul in spatele unitatii, sub birou, sa aud niste beep-uri ca si cum pierde conexiunea, iar vreo 2 secunde sa nu mai aud niciun sunet din Discord sau muzica pe care o aveam pornita. Cu dongle-ul mai aproape de mine, in fata unitatii, nu am patit asta, si am putut sa ma duc chiar pana in camera de langa cu castile pe cap, fara sa piarda semnalul.
Ca si timp de raspuns, nu am sesizat niciodata vreun delay intre ce se intampla pe ecran si ce auzeam, deci isi fac treaba excelent, pentru niste casti wireless, si asta ar trebui sa fie marea diferenta intre castile wireless normale si cele de gaming.
Bateria tine decent, pentru ce volum puternic pot duce as spune chiar bine. M-a tinut cam o saptamana, folosindu-le 3-4 ore pe zi, deci cam cat spun cei de la Razer, in jur de 24 de ore. Incarcarea nu este cea mai rapida, fiind prin microUSB, dar daca le pui peste noapte la incarcat sau cand nu le folosesti e decent. Nu am masurat exact cat a durat incarcarea, dar minim 2 ore sigur. Probabil daca ar face trecerea la USB-C s-ar imbunatati considerabil si incarcarea, dar la fel ca multi altii, Razer ramane la microUSB. O fi diferenta mare de pret la port-uri, or fi costuri de logistica, o fi ceva in plus la productie, nu stiu, dar ar fi minunat sa faca toata lumea trecerea la USB-C.
Software
Razer Synapse, asa cum am mai spus si in alte dati, nu e un software grozav. Daca treci peste faptul ca atunci cand conectezi un device nou trebuie sa faci update la soft, sa ai grija sa nu ai ceva important bagat intr-un USB, pentru ca ti le taie pe toate, si dupa trebuie sa dai restart la PC, si peste datile cand nu merge, e un software ok, cu multe feature-uri.
La BlackShark V2 Pro, desi nu are luminite RGB, poti personaliza destul de multe. Apreciez mult ca, pe langa un EQ pentru casti, exista si un EQ pentru microfon, care are si preset-uri, si cum ziceam mai sus, cel de Conference mi s-a parut cel mai potrivit. Pe langa EQ-uri, exista si functii de Bass boost, Sound normalization (???) si Voice clarity. Sound normalization nu cred ca a functionat cum trebuie la mine, pentru ca am simtit o schimbare in volum dar chiar si la 50%, iar sunetul parea putin comprimat folosind functia asta. Bass boost si Voice clarity fac exact ce spun in schimb, adauga un boost sintetic in joase, sau in medii si inalte, pentru voci.
Pe partea de microfon am gasit foarte util equalizer-ul, volumul si butonul de preview, dar celelalte optiuni nu. Mi s-a parut ca vocea suna mai bine fara acele functionalitati pornite.
Ce mi se pare ca lipseste din soft este un afisaj procentual al bateriei. Exista un indicator pentru baterie, dar e destul de imprecis, e doar o iconita de baterie care e mai plina sau mai goala, si eventual rosie in cazul in care e aproape sa moara, dar niciun indicator, cum ar fi niste liniute, legat de procentul bateriei. Cum as putea sa stiu daca pot sa ma bazez sau nu pe ele, Razer, numar pixelii?
Concluzie
Razer BlackShark V2 Pro sunt o pereche reusita de casti. Din punctul meu de vedere, toata linia BlackShark e un mare pas in fata in comparatie cu modelele oferite de Razer, ca si confort dar mai ales ca sunet.
In ziua de azi sunt cateva optiuni pe piata de casti de gaming wireless, dar nu foarte multe, si nu multe care sa ofere un pachet complet bun. BlackShark V2 Pro ofera un pachet complet destul de bun, sincer singurul lucru care mi se pare ca lipseste, si nu doar la castile astea, este o optiune de conexiune Bluetooth, pe langa cea de 2.4GHz, ca sa pot folosi castile si fara dongle, la telefon de exemplu, cand plec de acasa. Chiar le-as folosi, pentru ca au un design placut si nu foarte strident, dar din pacate nu exista optiunea.
In gama de pret in care se afla, in jur de 1000 lei, sau 849-899, cum le-am vazut la diverse oferte, se bat direct cu SteelSeries Arctis 7, JBL Quantum 800, Logitech G733, si Logitech G Pro X LIGHTSPEED. Cele din urma par a fi cel mai mare competitor pentru cele mai bune casti din segment, si e foarte posibil sa fie mai bune ca microfon si soundstage, dar nu am apucat sa le incercam cum trebuie, deci nu s-ar cuveni sa le recomandam. Daca le prinzi la oferta, si poate mai ai si alte periferice Razer, cred ca merita, altfel, vezi ce are si competitia.