Mousepad-ul este perifericul despre care categoric vorbim cel mai rar, facandu-si aparitia destul de rar.
Asta pentru ca mousepad-urile lansate mai bine de un deceniu sunt inca in voga sau au suferit mici modificari si au fost rebranduite sub alt SKU. Exemplul cel mai evident este seria QCK de la SteelSeries, care a primit o galagie de modele, insa mousepad-ul fiind neschimbat de atata amar de timp.
E drept, astfel de review-uri au limitare cand vine vorba de caracteristicele si subiectele despre care poti vorbi. La mousi poti aborda switch-urile, senzorul, forma, etc. La tastaturi te poti lega de switch-uri, keycaps, pozitionare butoane multimedia, iluminare RGB si altele. La mousepad, practic poti acoperi doar daca sobolanul din dotare patineaza cum trebuie si daca te-a bucurat, macar vag, prezenta sa pe birou.
Dar asta cu patinatul e cu dus si-ntors, asta pentru ca in tot circuitul asta de frictiune sunt incluse mai multe nebuloase, nu doar suprafata mousepad-ului. Printre altele aici intra in ecuatie si skatez-urile mouse-ului utilizat sau forta exercitata asupra acestuia.
Ma rog, cred ca ati prins ideea. Totusi, macar azi am parte de ceva nou: Razer Firefly V2 Pro. Ma rog, modelul este nou, asta pentru ca la viata mea am mai utilizat suprafete de tip hard.
Ba chiar foarte multe. Cand eram tanar fecior si aspirant al statutului de profesional Counter Strike player, mousepad-ul pe care-l utilizam era unul de plastic, adica cu suprafata hard. In arsenalul meu au facut parte mousepad-uri precum fUnc 1030, SteelSeries S&S, Icemat, SteelSeries 5L, Razer Exactmat, SteelSeries SP, Razer Destructor, fnatic Boost G1 si multe, multe altele. Nu, nu am testat mai multe mousepad-uri decat mousi de gaming, dar chiar si asa, am ceva suprafete de gaming testate la activ.
Impreuna cu un mouse cu forma simetrica de dimensiuni mici si un sensor optic care acum pare antic chiar si in comparatie cu cel prezent pe unii mousi de office, a fost o perioada in care zilnic atingeam noi cote noi in materie de skillcap in gaming, iar eu ma impingeam mai departe pentru a vedea unde este plafonul maxim pe care-l pot atinge.
Spoiler alert, lovindu-va de mine aici, plafonul nu a fost prea departe. Am atins doar pragul de jucator mediocru in diviziile superioare ale competitiilor interne organizate de Silviu Stroe & Co, asta pentru ca mi-a lipsit cu desavarsire o mentalitate potrivita acestui domeniu.
Dar macar ego-ul era al unui jucator de mare rang, de parca as fi fost coechipier ani de zile cu baieti precum walle, vilden, fisker, f0rest sau mai stiu eu cine.
Specificatii
Denumire produs | Razer Firefly V2 Pro |
Material | Hard, suprafata micro-texturata |
Dimensiuni | 360 mm x 278 mm x 4.6 mm |
Altele | - USB passthrough - Razer Chroma RGB |
SRP | 109.99 Euro |
Galerie foto
Utilizare
Va sputeam oleaca mai sus ca vin dupa foarte multi ani de panza, dar in tinerete am fost o lunga perioada utilizator de suprafete hard.
Ei bine, pentru mine readaptarea la o suprafata hard nu a fost neaparat una grea, dar nu a fost nici una lina. Da, in mare s-a datorat dimensiunilor avute de Razer Firefly V2 Pro, pentru ca-s utilizator de low sensitivity (400 DPI) si na, la un moment dat ajung la capatul pamantului cu soarecul.
Bun, hai sa-i dam bice. Razer Firefly V2 Pro este un mousepad de dimensiune medie, avand o lungime de 36 cm, o latime de 27.8 cm si o grosime de 0.46 cm. Grosimea aceasta crescuta se datorieaza in totalitate iluminarii rgb care inconjoara mousepad-ul, dar despre ea o sa vorbesc putin mai jos.
Suprafata mousepad-ului este una de tip hard micro-texturata, iar acesta are in dotare iluminare RGB. Gata, s-a terminat review-ul, thanks for coming to my Ted Talk. Glumesc, sa reluam.
Cum am deschis cutia mousepad-ului, grasul din mine a confundat cutia acestuia cu cutia unei celebre pizzerii din Bucuresti. Nu o sa-i zic numele pentru ca nu merita.
In pachet gasim clasicul welcoming sheet, stickerul celebru Razer si un cablu USB A to USB Type-C, cu care se conecteaza mousepad-ul la PC.
Pe muchia superioara a mousepad-ului Razer Firefly V2 Pro se afla doua porturi USB. La portul USB Type-C se conecteaza cablul din pachet, iar portul USB A este USB passthrough.
Totusi, vorbim azi despre un mousepad, cum se simte suprafata sa in patinajul artistic al mouse-ului? Da, se simte bine.
Mouse-ul meu principal de putin peste jumatate de an este un Lamzu Atlantis, care are skatez-uri PTFE 100%. Soarecul in tema aluneca excelent, atat in utilizare casnica, cat si in sesiuni de gaming. Trackingul senzorului PixArt 3395 prezent pe mouse are si el un tracking precis, nefiind deloc afectat ca am schimbat suprafata de lucru.
Totusi, daca de exemplu trec pe un mouse de gaming precum Aorus M6, care are skatez-uri de teflon – adica de proasta calitate, chiar daca tracking-ul este bun, sunetul redat de frecatul skatez-urilor pe mousepad-ul Razer Firefly V2 Pro imi da fiori. Asa groaznic era si pe vremea fecioriei cand foloseam mousepad-uri de hard impreuna cu mouse-ul Intelli 1.1 dotat cu skatez-uri de plastic? Chiar nu-mi aduc aminte, dar probabil ca da, poate chiar mai rau. Asadar, pe aceasta cale, imi cer scuze colegilor de calculatoare din salile de net frecventate in acele timpuri apuse.
Confortul a fost unul bun in utilizarea soarecilor wireless, dar mi-a dat si un mic grad de liniste mentala pentru ca am conectat dongle-ul wireless al mousilor in portul USB passthrough prezent pe muchia superioara.
Totusi, mousepad-ul poate fi utilizat si cu mousi de gaming wired. Doar ca sa nu ai probleme cu coada soarecului, de preferat sa ai un mouse precum Vaxee Zygen NP-01, Zowie S2-C, Razer Deathadder V3 sau oricare periferic care are conexiunea wired ceva mai saltata, care nu are firul aproape lipit de suprafata mousepad-ului. Nu ca in cazul de fata ar incomoda suprafata mousepad-ului, ci muchia superioara o sa-ti joace feste, poate chiar sa te incomodeze.
Si totusi, chiar daca vobim despre un mousepad azi, feature-ul vedeta este, culmea, iluminarea RGB. Razer Firefly V2 Pro este primul mousepad de piata care vine cu iluminare LED, acesta avand 15 zone individuale de iluminare.
La intensitate maxima a iluminarii, aceasta nu este atat de puternica cat sa te afecteze cand lucrezi intr-o incapere ceva mai intunecata sau chiar daca esti adeptul unui orar nocturn.
Partea de software este asigura de probabil cel mai cunoscut ecosistem de pe piata perifericelor de gaming, anume Razer Synapse.
Dupa cum v-ati fi asteptat, in acest utilitar poti umbla doar la iluminarea RGB. Poti modifica intensitatea, poti selecta din preset-urile de iluminare RGB, sincroniza cu celelalte periferice Razer sau device-uri compatibile cu Razer Chroma.
Concluzie
Bun, am ajuns si la ultima parte a materialului, practic verdictul barbosului, este Razer Firefly V2 Pro un produs yay or nay.
Ei bine, strict ca mousepad Razer Firefly V2 Pro mi-a placut. S-a comportat excelent cu mousii dotati cu skatez-uri PTFE si mediocru cu mousii care aveau skatez-uri de teflon. Dar ultima parte nu este vina mousepad-ului, ci strict a skatez-urilor “montate” pe soareci.
Mi-a placut si faptul ca pe partea dorsala, Razer Firefly V2 Pro are suprafata acoperita in intregime de cauciuc, astfel facand o priza excelenta cu suprafata de lemn a biroului si nu m-am trezit ca-mi pleaca la plimbare mousepad-ul simultan cu mouse-ul.
Iluminarea RGB nu pot sa zic ca m-a dat pe spate. Da, e frumusica, dar ca sa o dau pe chestii de Jedi, o minte neantrenata o sa fie distrasa des in jocuri ca zareste cu coltul ochiului o culoare noua pe fundal. E drept, eu nu-s neaparat un fan al iluminarii RGB pe periferice de gaming. Ii inteleg rostul pe tastaturile de gaming, in rest, ifose.
Portul USB passthrough este o prezenta bine venita, chiar daca este un banal USB 2.0. Totusi, pare pus acolo doar pentru ca in cazul in care ar fi lipsit, multa lume le-ar fi sarit in capul celor de la Razer, asta pentru ca ar fi ocupat un port USB doar pentru o iluminare care are un consum modic.
Pretul de comercializare lui Razer Firefly V2 Pro nu este neaparat unul accesibil. Mousepad-ul are un RRP de ~110 euro, fiind astfel listat similar cu o casca wireless de gaming mediocra sau una buna dar wired.
Ok, zic sa tragem si linie si sa va las sa plecati si voi la ale voastre. Este Razer Firefly V2 Pro un produs bun? Strict ca mousepad, da. Suprafata sa este una foarte buna, fiind utila celor ce nu-s comozi pe suprafete textile sau care vor sa incerce si altceva.
Razer Firefly V2 Pro il vad in “garderoba” unui gamer fan al iluminarii RGB sau al ecosistemului Razer Chroma, unde-si va sincroniza restul de periferice din dotare.