In urma cu ceva ani, Zowie ca brand si prezenta in piata era vazuta ca o sperietoare pe segmentul de soareci de gaming.
Erau capabili sa inspire teama chiar si in fata unor producatori care aveau atat capacitate de productie mai mare decat ei, dar si resurse de marketing printre multe altele.
Desi reteta lor pare simpla, a fost pusa in aplicare atat de frumos, poate chiar elegant. Mai intai, niste baieti au decis sa se inspire din mousi consacrati la momentul respectiv, modele de soareci precum Microsoft Intelli 1.1 sau 3.0. Astfel lansand mousi de gaming carora le-au mai adaugat mici tweak-uri pe unde au considerat ce este necesar.
Si faptul ca s-au “inspirat” din modele deja prezente de pe piata nu este un lucru de blamat. Multi indivizi sunt creativi insa nu sunt capabili sa porneasca o idee de la zero.
Insa au un alt talent, pot lua ceva existent si il pot imbunatati, astfel ducand acel lucru la un nivel mult mai mare decat originalul.
Un exemplu poate fi chiar Razer. Nu stiu cum considerati voi, dar eu cand ma gandesc strict la produsul in sine mouse de gaming, primul produs care-mi sare in minte este fix Razer Deathadder. Si cu ce mouse este destul de similar acest model? V-ati prins, Microsoft 3.0. Sau ma rog, era la origini, ulterior a mai suferit niste mici modificari.
Bun, Zowie au lansat niste modele interesante pe piata, au impementat un senzor optic de top prezent pe piata la vremea respectiva. Pe partea de marketing au facut colaborari cu niste nume uriase la vremea respectiva pe zona de esports: SpawN si HeatoN, printre multi altii.
Cu trecerea timpului Zowie a intrat in portofoliul celor de la BenQ. Si ai fi zis ca cel mai probabil BenQ sunt capabili sa-i dupa la nivelul urmator pe cei de la Zowie. Si chiar asa a fost, cel putin pentru o perioada.
Au mai facut niste revamp-uri ocazionale, pe segmentul esports – Counter Strike Global Offensive inca aveau o vizibilitate imensa, dar timpul trecea si ei nu avansau mai deloc, nici ca strategie, nici ca lansari, chiar daca au mai scos din cand in cand cate o tastatura mecanica sau o placa de sunet.
Acum daca privesti in urma, achizitia Zowie pare sa fi fost doar ca “scuza” pentru BenQ sa lanseze monitoare de gaming sub acest brand. Dar nu e chiar asa.
Ei bine, anii au trecut, cererile din piata s-au schimbat si Zowie parea ca nu reactioneaza deloc. Insa intr-un final au reactionat, dar a fost o reactie mai mult din inertie.
Mare parte din gasca vesela a celor de la Zowie a plecat din firma detinuta de catre BenQ si acel grup a decis sa-si faca propriul business, anume Vaxee. Practic cu mutarea catre Vaxee, s-au intors la origini. Sau cel putin asta si-au dorit.
Bun, Vaxee pe piata, produse care par apreciate de jucatorii cu care au colaborat sau de catre presa, insa in clipa de fata n-au mai deloc vizibilitate pe piata. Insa cine stie, poate cu timpul o sa rezolve si problema asta.
Insa ca sa revin iar la oile noastre, Zowie au miscat si ei dupa acest mic exod. Bine, cel mai probabil a fost ceva ce era deja in faza de proiectare/productie cand echipa Vaxee inca avea treaba cu Zowie.
Si pe piata au aparut cativa mousi. Nu, nu vorbesc de modelele Divina. Nu, n-au scos mousi wireless, desi asta e trend-ul chiar si in zona esports.
Au scos iar revamp-uri. Anume, au scos pe piata versiuni “C” ale soarecilor din portofoliul lor. Insa ca sa nu o mai lungesc inutil, o sa vorbesc de aceste lucruri cateva randuri mai jos.
Constructie si utilizare
Zowie S2-C este un mouse simetric, iar forma este una ideala pentru ce au maini de dimensiuni mici si mijlocii. Ca grip, mouse-ul este perfect pentru utilizatorii de claw grip, dar poate fi utilizat fara mari probleme si de cei ce utilizeaza palm grip.
Pe partea superioara intalnim 5 butoane, ce sunt oricum in mod clasic aproape pe orice mouse, fie el de gaming sau office. Acestea sunt click 1, click 2, scroll, mouse4 (forward) si mouse5 (backward).
Scroll-ul pare sa fie cel ce este prezent si pe mousii vechi din portofoliul celor de la Zowie. Scroll-ul in sine ca buton imi place, desi nu prezinta striatii iesite in relief cum prefer in mod normal (de exemplu cel prezent pe mousii Glorious imi place tare mult), insa sunetul scos de catre acesta este unul atroce.
Da, fiind mouse de gaming poate in mare proportie utilizatorul are casti pe cap, insa ce face individul daca la 4 dimineata nu are casca pe cap?
Mouse-ul are doua butoane pe partea opusa, unde poti modifca stagiul DPI si polling rate-ul. Fiecare culoare avand treapta ei de DPI: rosu=400 DPI, mov=800 DPI, albastru=1600 DPI, verde=3200 DPI.
Zowie S2-C vine si cu modificari importante versus generatia anterioara. Una din ele este greutatea redusa. Bine, diferenta nu este una enorma, nu e ca si cum Zowie S2 are greutatea unei caramizi sau a unui mouse Logitech G502.
S2 cantareste 82 de grame, in timp ce S2-C cantareste 69 grame oficial sau 70 de grame pe cantarul meu puturos, astfel S2-C intrand in grupul select al soarecilor lightweight prezenti pe piata, insa care nu au si carcasa gaurita.
Cu un alt upgrade cu care vine Zowie S2-C este evident cablul paracord. Este un upgrade mult asteptat, avand in vedere ca Zowie S2 venea cu un cablu cauciucat si era destul de rigid.
Sigur, intre timp au aparut cabluri superioare celui paracord, acesta fiind in unele cazuri mai rigid decat cele oferite de catre competitori. Insa este totusi este un upgrade bine venit si mult asteptat.
Skatez-urile se comporta placut pe suprafete textile precum HyperX Fury S, Razer Gigantus sau SteelSeries QCK+. Asta utilizandu-le si pe low sensivity, adica 400 DPI si sensivitate 1.7 in Counter Strike Global Offensive.
Concluzie
Era nevoie in piata de aceste modele? Da, dar lansarea a fost mult prea tarziu. S-au miscat destul de greu si noile SK-uri nu sunt chiar in totalitate cu cerintele pietei. Adica ce isi doreste un utilizator de la un mouse de gaming in zilele noastre.
E de apreciat ca au scos un mouse usor care nu are carcasa gaurita precum branza emmental. 69 de grame este o greutate buna in zilele noastre pentru un mouse de gaming.
Sigur, exista si mousi mai usori de atat, chiar si wireless (care au acumulator), insa nu e capat de tara. Ca un mouse cantareste 62 de grame sau 69, nu ii simti chiar asa cand faci slalom pe mousepad.
Cablul paracord e ok, dar parca se putea o idee mai bine. Ca sunt prezente pe piata cabluri mai bune, nu este un secret. Dar este un upgrade masiv versus cablul prezent pe soarecii vechi.
Ce ma dezamgeste este insa senzorul utilizat. Da, se comporta onorabil, chiar si in zilele noastre. Si ai putea spune ca pentru esports un senzor de 3200 DPI pare sa fie suficient. Dar totusi este 2022 (sau ma rog 2021 cand s-a lansat), inca vorbim de mousi cu senzor optic Pixart 3360?
Pretul este iar o dezamagire pentru mine, asta pentru ca pretul lui de vanzare in magazine se invarte in jurul sumei de 350 lei. Exista pe piata mousi cel putin la fel de buni, care-s mai ieftini. Dar exista si mousi mai buni, care chiar sunt mai ieftini. Un exemplu simplu este Endgame XM1R, mouse ce are greutatea identica cu Zowie S2, insa are un senzor optic mai performant (PixArt PAW 3370), dar si un cablu mai bun.
In fine, pare o lansare interesanta, dar scoasa mult prea tarziu. Maine daca lanseaza Zowie mouse wireless iar este tarziu. Si sincer, nu prea ii vad sa-i recapate prea curand sclipirea de odinioara, mai ales ca a plecat crema. Ba mai mult le sunt concurenti in clipa de fata.