Dupa Kraken 2019 si DeathAdder V2 avem alt revive de casti de la Razer, BlackShark V2 X. Varianta originala a fost lansata prin 2013 si la vremea respectiva arata foarte diferit fata de restul castilor de gaming din piata, foarte industrial. V2-urile pastreaza doar in forma cupelor linia de design a celor vechi, si vine in 3 variante: BlackShark V2, cu placa de sunet USB si microfon detasabil, BlackShark V2 Pro, care sunt wireless, si BlackShark V2 X, pe cablu analog de 3.5mm, care sunt si cele mai ieftine.
Le-am testat pe placa de sunet integrata de pe B450 Pro4 (un Realtek ALC892) si pe Creative Sound Blaster G3. Le-am incercat in Apex Legends, Valorant, Dota 2 si World of Warcraft, iar ca muzica am ascultat ceva ore, inclusiv playlist-ul asta.
Specificatii
Produs | Razer BlackShark V2 X |
Conexiune | Cablu analog 3.5mm nedetasabil + splitter 2x 3.5mm, 1.3m + 1.3m (?) |
Tip | Over ear, closed back |
Pads | Piele ecologica + textil |
Microfon | Da - cardioid, flexibil si nedetasabil, cu buton de mute pe spatele castii |
Diametru difuzoare | 50 mm |
Impedanta | 32 Ω |
Frecventa de raspuns | 12 - 28.000 Hz |
Pret lansare | 349.99 RON (69.99€) |
Constructie si confort
BlackShark V2 X sunt niste casti foarte usoare, iar constructia lor pare destul de fragila la prima vedere, dar odata ce am inceput sa le folosesc s-au simtit cat se poate de solide. Exteriorul cupelor este facut dintr-ul plastic foarte usor, asemanator ca textura cu cel folosit pe DeathAdder V2. Nu stiu daca e o coincidenta ca ambele produse sunt foarte usoare si plasticul are aceeasi textura sau Razer a folosit chiar acelasi material.
Prinderea cupelor este cea care pare foarte fragila, cadrul in care sunt prinse fiind dintr-un metal destul de subtire. Acesta pare totusi destul de rezistent, iar reglajul se face intr-un mod mai brut, fara pasi de reglare sau alti indicatori. Pe mine personal nu m-a deranjat asta. Le-am tras pe cap si le-am reglat cat de cat echilibrat, cum s-a nimerit, si au stat bine.
Interiorul cupelor este acoperit cu pad-uri de spuma cu memorie ce sunt acoperite de piele sintetica pe exterior si un textil sintetic la interior, unde casca face contact cu pielea. Combinatia asta cred ca ar trebui sa ajute si in pastrarea bass-ului dar si la confort. Puterea cu care castile iti strang capul e una medie, se simt cat de cat snug, iar pad-urile fac o treaba destul de buna. Nu se simt asa light ca niste Cloud 2 sau Alpha, ci putin mai stranse pe cap, dar nu au deranjat deloc cat le-am purtat, nici cu ochelari. Materialul de simte decent, iar urechile mi se incing putin mai tare decat cu Alpha, dar e posibil ca vara sa fie o problema, in perioada asta avand maxim 23 grade in casa.
Pe exteriorul cupei din stanga gasim o rotita de volum si un buton de mute/unmute pentru microfon. Acestea mi se pare ca sunt foarte bine pozitionate si usor de folosit. Cum spuneam si la BlackShark V2 Pro, odata ce m-am obisnuit cu rotita de volum am inceput s-o caut si pe alte casti.
Calitate audio
Experienta cu alte produse m-ar face sa cred ca o pereche de casti Razer in bugetul asta ar fi ok in jocuri dar ar exagera cu bass-ul si ar avea o semnatura foarte dark si inchisa. BlackShark V2 X sunt pe acolo cumva, dar putin mai bune, incat m-au surprins placut.
La prima vedere inaltele sunt prezente, pe alocuri, dar nu foarte bine definite, si oarecum inconsistente. Cu cat am ascultat mai mult cu atat mi s-au parut mai inconsistente. In jocuri nu mi s-a parut o problema, dar in muzica am simtit lipsa lor pe alocuri, mai ales atunci cand era ceva subtil, de atmosfera, cu care eram obisnuit.
Mediile si joasele suna chiar bine si destul de consistent. M-a surprins profunzimea joaselor si, desi pare ca bass-ul e putin boostat artificial. Cum spuneam si la BS V2 Pro, nu e neaparat deranjant, suna bine si placut, nu e acel overboost de bass super puternic, ca la cele mai multe casti de gaming, dar probabil pe cineva obisnuit cu casti mai neutre ca sunet l-ar deranja.
Sound stage-ul este destul de restrans, cam ca la cele wireless. Sunetele sunt bine separate, desi se aud destul de aproape de ureche. Nu am avut probleme cu localizarea diferitelor sunete si ale pasilor in jocuri, totul s-a auzit clar, bine definit si separat. In muzica, parca as fi preferat un sunet mai deschis, sa aiba mai mult loc sunetele sa creeze o atmosfera, dar pentru o pereche de casti closed, de bugetul asta, mi se pare totusi decent.
Suna mai bine pe G3, mai deschis si mai detaliat. Parca fiecare sunet e mai bine separat de celelalte. Pe placa de sunet onboard la volum ridicat, in muzica, joasele intra putin peste celelalte sunete, iar inaltele uneori aproape ca dispar. Pe G3 nu se simte asa pronuntata situatia asta, dar se simte ocazional, iar uneori si bass-ul si inaltele devin cam slab definite. Pe G3 nu le-am auzit sa distorsioneze, pe cand pe cea onboard am avut parte de niste distorsionare atunci cand bass-ul se intercaleaza cu inalte pe aceeasi masura, de exemplu pe Deep, Dark & Dirty.
Per total castile astea au un sunet bun pentru pretul lor si cat de usoare sunt. Am fost placut surprins ca in cele mai multe dintre cazuri reproduc destul de fidel sunetul si au o semnatura placuta, ce tinde sa fie calda de cele mai multe ori. Cu o placa de sunet decenta suna bine si in muzica. Fata de varianta wireless suna aproape la fel, exceptie facand inaltele, care pe BlackShark V2 Pro se aud considerabil mai bine.
Izolare fonica
Razer BlackShark V2 X beneficiaza de izolare fonica pasiva bunicica. Cand pui castile pe urechi nu se face liniste, dar cand dai drumu la muzica sau te joci ceva parca nu mai sesizezi altceva din ce se intampla in jur. Izoleaza mai bine decat varianta wireless, si asta probabil din cauza ca strang putin mai tare si au un fit mai snug pe cap.
Microfon
Microfonul a fost o surpriza placuta la castile astea. E de tip condenser, nedetasabil si s-ar putea sa fie cel mai bun microfon de pe castile de gaming din bugetul asta. Se aude foarte clar, vocea fiind destul de bine separata de restul zgomotelor din mediu. Mi se pare ca se aude mai bine decat cel de la varianta wireless, si desi nu e la nivelul unui microfon dedicat, face o treaba foarte buna in conversatii. Cat am stat cu prietenii pe Discord nu s-a plans nimeni de cum ma aud, cum au facut la Flight S, iar din inregistrari, mi s-a parut ca suna putin mai bine decat cel de la Cloud Alpha.
Concluzie
Sincer, mi se pare ca Razer au dat lovitura cu BlackShark V2 X, mai ales in segmentul asta de pret. In momentul postarii acestui review pretul lor era in jur de 350 LEI, dar le-am vazut la oferte si sub 300 LEI. Da, nu par cele mai rezistente, nu sunt construite ca un tanc precum Cloud 2 sau Alpha, si parca nu se aud la fel de bine ca Alpha, dar nici nu sunt la acelasi pret intreg, si au o pozitionare a butoanelor mai buna. Pentru banii astia primesti niste casti bune, comode si ergonomice, cu un microfon bun, si as putea spune ca daca iti place design-ul si cum sunt construite, sunt chiar best buy.