E perioada respectiva a anului pe care multi oameni din sfera tech-ului abia o asteapta. Ma rog, alora care inca le mai place cu ce se ocupa.
Asta pentru ca in sfarsit vin la review produsele anuntate sau prezentate la CES. Ca au existat cazuri in care anumite produse au fost prezentate oficial la CES 2024, desi ele au fost anuntate cu ceva luni inainte.
Bai baiatule, ce de lansari interesante am avut parte la CES-ul asta. Laptop-uri, monitoare de gaming cu AI, RTX 40 SUPER, Meteor Lake. Valeu, valeu, ce de produse.
Insa tragand linie, sunt cateva produse care chiar au parut interesante cu adevarat, printre acestea aflandu-se si Project ZERO de la MSI.
MSI au lasat trei placi de baza pentru noul ecosistem Project ZERO, doua pe chipset Intel si una pentru procesoarele AM5. Azi o sa gadil in talpa placa MSI B650M Project ZERO, dar cum platfroma de test din redactie este bazata pe procesor din ograda celor de la Intel, sper ca pe viitor sa reusesc sa pun mana si pe B760M Project ZERO, respectiv Z790 Project ZERO. Dar pana atunci, sa fie AMD.
Galerie foto
Ce este Project ZERO?
“The big three” din sfera placilor de baza au lansat ecosisteme care ii permit utilizatorului sa-si ascunda mare parte din cabluri. Gigabyte are Stealth, ASUS are BTF, iar MSI are ecosistemul Project ZERO.
Optand pentru astfel de componente, utilizatorul de acasa se poate mandri cu un build cu multe cabluri in minus, cel putin la vedere, rezultand intr-un PC curat, aerisit si foarte șic. Da, am pus intentionat diacriticul, desi eu urasc sa scriu cu asa ceva.
Bun, ce include mai exact Project ZERO? Ei bine, la baza acestui ecosistem stau doua componente: placa de baza si carcasa.
Ce a facut mai exact MSI? Ei bine, au mutat toti conectorii pe partea dorsala a placii de baza, de la alimentare ATX, CPU, port-uri SATA, etc. Pana si iluminarea ARGB sau 4Pin PWM pentru CPU cooler sau ventilatoarele din carcasa tot pe partea dorsala se afla.
Practic, doar SSD-ul a ramas in partea frontala, care este oricum acoperit de un shield, deci nu este vizibil. Dar a ramas alimentarea placii video pe partea frontala, asta pentru ca pana acum nu au implementat o alimentare pentru GPU direct din placa de baza.
Bun, dar toata treaba asta nu se putea implementa pe carcasele vechi, ci au fost necesare niste modificari. Asadar MSI au scos la joaca carcase precum MAG Pano M100R PZ sau MEG Maestro 700L PZ.
Dar cei de la MSI nu au fost acri si sa faca totul doar ei, ci aparent se joaca frumos si cu ceilalti feciori din piata. Asadar, sunt cativa producatori de top de carcase pentru PC care au scos in ultima perioada carcase compatibile cu placile de baza Project ZERO.
Pe piata sunt disponibile carcase compatibile precum SAMA SAK451, Lian Li Lancool 216R, Phanteks XT, Corsair 6500, InWin D5, Thermaltake Ceres 330 TG, asta doar ca sa enumar cateva. Sigur, lista nu e cu mult mai lunga decat ce am insirat odinioara, insa pe viitor sa mai apara si alte modele de piata, dar o sa intre in hora si alti producatori de carcase.
Bun, hai sa revenim totusi la nucleul Project ZERO, anume MSI B650M Project ZERO, sa vedem ce se intampla mai exact cu ea.
Aceasta este o placa de baza cu chipset AMD B650, fiind compatibila cu ambele generatii de procesoare AM5 prezente pe piata in clipa de fata, adica atat seria Ryzen 7000 , cat si recent lansatele procesoare din seria Ryzen 8000.
Partea de slot-ri PCI Express este destul de basic, chiar daca este vorba de o placa de baza mATX. Avem in dotare un slot PCI-E 4.0 x16 si doua slot-uri PCI-E 4.0 x4.
MSI B650M Project ZERO are 4 DIMM-uri pentru memoria DDR5, suportand o capacitate maxima de 256GB, in ton cu mai toate placile de baza cu socket LGA 1718 care au primit recent update de BIOS.
La capitolul stocare, MSI B650M Project ZERO sta il felul urmator. Aceasta are 4 sloturi SATA si doua sloturi destinate SSD-urilor M.2. Cele din urma functioneaza pe magistrala PCIe 4.0 x4, suportand stocari cu form factor de 2280 sau 2260.
Pentru retea, treaba sta in felul urmator. Avem parte de un port LAN Realtek RTL8125BG 2.5Gbps, iar pentru wireless avem AMD Wi-Fi 6E cu suport MU-MIMO TX/RX.
Partea audio este asigurata de codecul Realtek ALC897, iar pe I/O placa de baza are trei iesiri analogice: Mic In, Line Out si Line In. Nu avem parte de o iesire optica din pacate.
Daca tot am pomenit de I/O, hai sa zic si restul dotarilor. MSI B650M Project ZERO are doua iesiri video, un DisplayPort 1.4 si un HDMI 2.1. Avem doua port-uri USB 2.0, trei port-uri USB 3.2 Gen 2 10Gbps, doua port-uri USB 3.2 Gen 1, un port USB 3.2 Gen 2 10Gbps Type-C
si un port USB 3.2 Gen 2×2 20Gbps Type-C. Pe I/O mai avem cele doua butoane pentru BIOS, anume cel cu functia de clear CMOS si al 2-lea de Flash BIOS.
Bun, am acoperit in mare ce stie MSI B650M Project ZERO, cel putin in teorie. Hai totusi sa vedem si ce poate in cateva teste sintetice, impreuna cu recent lansatul procesor de la AMD, anume Ryzen 8700G.
Platforma test
- Placa de baza MSI B650M Project ZERO
- Procesor AMD Ryzen 7 8700G
- Cooler MSI MPG Coreliquid D240
- Placa video MSI GeForce RTX 4070 Ti SUPER 16GB Gaming X Slim
- RAM Kingston FURY Renegade RGB 32GB 7200 MT/s
- Stocare MSI Spatium M480 PCIe 4.0
- Sursa MSI MAG A850GL PCIE5
- Carcasa MSI MAG Pano M100R PZ
- OS Windows 11
Cinebench R15
Cinebench R20
Cinebench R23
Cinebench 2024
PCMark 10
Concluzie
Este acesta viitorul? Ca de acum toti producatorii sa-si mute porturile de pe partea frontala a placii de baza pe partea opusa? Probabil da, mai ales pentru ca o plaja mare din utilizatori isi ingrijesc PC-uri de acasa mai ceva ca masima din parcare, iar multi prefera un aspect curat, lucru ce-l ofera Project ZERO.
Este MSI B650M Project ZERO o placa interesanta? Vizual, da. Asta pentru ca are un design minimalist, avand partea frontala acoperita in proportie de 95% de un mare heatsink. Sau ma rog, asta iti lasa impresia.
Sigur, are cateva lacune MSI B650M Project ZERO precum lipsa unui port S/PDIF, slot PCI Express 5.0 sau doar doua slot-uri pentru stocarile M.2. E drept, vorbim totusi de o placa care este pe format mATX, deci nu puteau ingramadi prea multe lucruri pe ea.
Dar ce este si mai adevarat este faptul ca placa de baza MSI B650M Project ZERO are un pret de lista in jurul sumei de 1300 lei, deci nu e ca si cum ar fi o placa de baza scumpa care nu ofera marea cu sarea.
Iar din punct de vedere al performantei, MSI B650M Project ZERO se comporta excelent chiar si cu noul procesor de la AMD.
Acum, astept sa-mi vina si partea albastra a lui Project ZERO, adica varianta cu chipset Z790. Acolo voi aprofunda ceva mai mult.