Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/getgeek/public_html/wp-content/themes/goodlife-wp/inc/framework/thb-lazyload.php on line 35
Ieri s-a lansat oficial mult asteptata placa video NVIDIA GeForce RTX 5070, iesind pe piata mai intai modelele Founders Edition, ca si implementarile MSRP de la parteneri.
Si din pacate toti am fost dezamagiti de ce a livrat NVIDIA, dar era oricum greu sa iasa ceva pozitiv. Cei de la NVIDIA s-au faultat singuri, datorita prezentarii tovarasului Jensen la CES.
A ridicat in slavi arhitectura Blackwell ca o sa stearga pe jos cu Ada Lovelace, peste cateva saptamani ne-a impresionat cu adevarat cu NVIDIA GeForce RTX 5090, dar urmatoarele GPU-uri au dezamagit, pentru ca aveau un boost infim de ~10% versus generatia anterioara.
O alta greseala a lui Jensen a fost ca a pus o presiune imensa pe GPU-ul lansat ieri, NVIDIA GeForce RTX 5070, avand si acea declaratie ca RTX 5070 = RTX 4090. Bine, a scos pe gura un mare asterisk, ca acest lucru este posibil datorita AI-ului, deci era vorba de DLSS vs Nativ in cazul comparatiei respective.
Ieri dupa publicarea materialului dedicat marelui GPU NVIDIA GeForce RTX 5070 stateam relativ linistit in mica si aglomerata redactie in care trebuie sa merg pe varfuri ca sa nu daram ceva, sorbeam dintr-o cafea bine meritata si am inceput sa navighez pe internet apasat, pentru ca eram curios si parerile altor jurnalisti, in special cei de pe plan international. Si am sesizat cu stupoare ca oameni de la publicatii imense de afara nu s-au prins de duma lui Jensen cu RTX 5070 = RTX 4090, ci au interpretat gresit declaratia sa, ca si cum nativ cele doua GPU-uri ar fi trebuit sa fie egale ca performanta. Sunt bune astfel de evenimente, cel putin pentru mine, pentru ca mai am momente cand moral sub nivelul marii si cand vad ce ma inconjoara incep sa prind iar curaj.
Ei bine, din punctul meu de vedere pana acum arhitectura Blackwell este un esec. A livrat prea putin, lansarea trebuia facata ulterior ca sa nu avem rupturi de stocuri, iar pe unde se mai gasesc mici firimituri de Q disponibile, acestea erau listate la preturi stupid de mari.
Ok, am vazut ce stie o implementare MSRP a placii NVIDIA GeForce RTX 5070 care in mod teoretic este egala cu FE-ul celor de la NVIDIA, asa ca azi avem ocazia sa vedem si modele OC, care ar trebui sa ne mai insenineze ziua.
Prima implementare OC pe care o voi aborda este de la MSI, mai exact MSI GeForce RTX 5070 12GB VANGUARD SOC, care la fel ca MSI GeForce RTX 5070 Ti 16GB VANGUARD SOC, mi-a fost in pusa in poala varianta launch edition. Cu ce difera mai exact versus varianta normala?
Ei bine, pe langa bundle-ul clasic GPU si adaptor 2x 8 pin catre 12vhpwr, varianta launch edition vine cu un ambalaj mai elegant, cu iz de collector edition. In cutie gasim un GPU holder/anti sag, dar si cu Lucky, mascota MSI.Eu de doua ori la rand l-am prins pe KungFu Lucky.
Ca orice placa video bazata pe chipsetul NVIDIA GeForce RTX 5070, GPU-ul MSI GeForce RTX 5070 12GB VANGUARD SOC integreaza un numar total de 6144 CUDA Cores. Acesti CUDA Cores sunt responsabili de executia calculelor grafice si non-grafice, fiind esentiali pentru performanta in gaming, randare 3D, simulari complexe si altele.
Arhitectura Blackwell de la NVIDIA a introdus noua generatie de streaming multiprocessors, fiind optimizate special pentru a procesa neural shaders. Neural shaders este o tehnica de randare care utilizeaza retele neuronale pentru a genera efecte vizuale complexe si realiste, cu o eficienta computationala sporita.
Tehnologia Ray Tracing, care simuleaza comportamentul fizic al luminii pentru a crea imagini cu un realism aparte, este accelerata hardware prin intermediul celei de a 4-a generatie de RT Cores, integrate in arhitectura Blackwell.
Noile RT Cores sunt proiectate special pentru a gestiona scene cu complexitate mega geometry. Capacitatea de a procesa Mega Geometry se traduce printr-o performanta superioara in jocurile si aplicatiile care utilizeaza Ray Tracing, permitand redarea scenelor detaliate cu un numar mare de obiecte si efecte de iluminare realista, fara a faulta semnificativ frame rate-ul.
Tot pe arhitectura Blackwell avem parte si de a 5-a generatie de Tensor Cores, fiind optimizate special pentru a accelera sarcinile de inteligenta artificiala, in special operatiile Floating Point 4-bit, oferind o performanta AI imensa in operatiile FP4 si DLSS 4.
Tehnologia NVIDIA Reflex 2 cu Frame Warp este o alta noutate pe arhitectura Blackwell, avand rolul de a reduce imput lag-ul in jocurile competitive.
GPU-ul MSI GeForce RTX 5070 12GB VANGUARD SOC beneficiaza de o memorie Samsung de 12GB, o viteza de 28 Gbps, avad o frecventa default de 2325 MHz in boost aceasta poate creste pana la 2640 MHz.
Pentru a garanta o performanta constanta a placii video MSI GeForce RTX 5070 12GB VANGUARD SOC,chiar si in conditii de utilizare intensa, MSI a implementat sistemul de racire performant HYPER FROZR.
Componenta principala a sistemului de racire HYPER FROZR este un vapor chamber optimizat si imbunatatit. Vapor chamber-ul colecteaza caldura de la procesorul grafic si memoria video si o distribuie rapid pe o zona extinsa, pregatind-o pentru disipare prin intermediul radiatorului si a ventilatoarelor.
Heat pipe-urile sunt puse la treaba in forma unui patrat, fiind un design ce maximizeaza suprafata de contact cu vapor chamber-ul, optimizand astfel transferul termic.
Fluxul de aer este asigurat de ventilatoarele STORMFORCE, care se remarca prin sapte pale, o textura claw si un design circular, fiind c apabile de a genera un flux de aer puternic, fara a adauga la capitolul poluare fonica.
Backplate-ul metalic nu are doar rolul de a oferi rigiditate structurala placii video, ci contribuie la racirea GPU-ului, fiind prevazut cu guri de aerisire pentru a permite circulatia aerului si in zona din spatele PCB-ului. Acesta beneficiaza si dethermal pads, care au rolul de a disipa caldura de la componentele GPU-ului.
Conectivitatea video a placii video MSI GeForce RTX 5070 12GB VANGUARD SOC este asigurata de trei porturi DisplayPort 2.1b si un port HDMI 2.1b. DisplayPort 2.1b este cea mai recenta versiune de DisplayPort, oferind o latime de banda semnificativ superioara comparativ cu versiunea 1.4a. Aceasta latime de banda extinsa permite suport pentru rezolutii si rate de refresh extrem de ridicate, precum 4K la 480Hz si 8K la 120Hz, beneficiind de tehnologii precum Display Stream Compression, Variable Refresh Rate si High Dynamic Range.
La randul sau portul HDMI 2.1b ofera suport pentru rezolutii si rate de refresh ridicate, alaturi de functionalitati avansate precum VRR si HDR, fiind compatibilit cu televizoarele si monitoarele dotate cu porturi HDMI 2.1.
MSI pune la dispozitia utilizatorilor un bundle de aplicatii capabile de a maximiza experienta de utilizare a placii video GeForce RTX 5070 VANGUARD SOC. MSI Center este o aplicatie care permite monitorizarea, controlul si optimizarea componentelor si perifericelor MSI, inclusiv placa video testata azi. MSI Center ofera functionalitati precum monitorizarea in timp real a parametrilor hardware, ajustarea setarilor placii video printre care frecvente, turatia ventilatoarelor, iluminare RGB, dar si actualizarea driverelor.
AI Tuning din MSI Center integreaza algoritmi de inteligenta artificiala pentru a ajusta automat setarile sistemului in functie de sarcinile de lucru, imbunatatind potentialul de performanta, cat si eficienta energetica.
Ok, cred ca ar fi cazul sa nu ne mai invartim in jurul cozii si sa trecem la teste. Nu, nu fortez aceasta trecere doar de dragul a de a scapa de text, ci incerc sa va trag de maneca sa trecem la subiectul principal al acestui material pentru ca sunt multe teste, iar unele rezultate sunt chiar interesante.
Specificatii
Denumire | MSI GeForce RTX 5070 12GB VANGUARD SOC |
Interfata | PCI-Express 5.0 |
Memorie | 12GB GDDR7 |
Memory Bus | 192-bit |
Core clock | 2325 |
ROPS | 80 |
CUDA Cores | 6144 |
Alimentare | 12vhpwr |
Output video | - 1x HDMI 2.1b - 3x DisplayPort 2.1b |
Dimensiuni | 304 mm x 126 mm x 50 mm |
MSRP | TBD |
Testare
Platforma test
- Carcasa Thermaltake Core P3 TG Pro
- Placa de baza Z790 AORUS PRO X
- Procesor Intel Core i7 14700K
- Cooler AORUS Waterforce X II 360
- RAM Kingston Fury Renegade RGB 32GB 8000 MT/s CL 38
- Stocare AORUS Gen5 14000 SSD 4TB
- Sursa GIGABYTE UD1300GM PG5
- Monitor AORUS FO32U2
- OS Windows 11 Pro
Jocuri si aplicatii utilizate
Lista de jocuri pe care am optat sa o utilizez nu este una foarte lunga, ci oarecum de dimensiune medie. Am incercat sa fac un mix intre jocuri cu o comunitate mare, dar si jocuri cu cerinte mari.
Am utilizat aproape cel mai demanding preset prezent in fiecare titlu, insa sunt doua jocuri unde am ales sa aduc cateva modificari, anume la Rainbow Six Siege si Rainbow Six Extraction. Mai exact, pentru ca este titlu multiplayer, am optat sa dezactivez motion blur si ce tine de anti aliasing.
Toate titlurile au fost testate in cele mai populare rezolutii din clipa de fata, anume 1920×1080, 2560×1440 si 3840×2160.
- A Total War Saga Troy – Ultra preset
- Assassin’s Creed Mirage – Ultra High preset
- Assassin’s Creed Valhalla – Ultra High preset
- Avatar: Frontiers of Pandora – Ultra preset
- Black Myth: Wukong – Cinematic preset
- Borderlands 3 – Badass preset
- Counter-Strike 2 – Very high preset
- Cyberpunk 2077 – High preset
- Far Cry 6 – Ultra preset
- Horizon Zero Dawn – Ultimate preset
- Marvel’s Guardians of the Galaxy – Ultra preset
- Metro Exodus Enhanced – Ultra preset, Advanced PhysX Off, Hairwork Off, Reflections Hybrid
- Rainbow Six Extraction – Max details, no AA, Ambient occlusion off
- Rainbow Six Siege – Max details, no AA, Ambient occlusion off
- Red Dead Redemption 2 – Ultra preset
- Returnal – Epic preset
- Shadow of the Tomb Raider – Highest preset
- Strange Brigade – Ultra preset, Async Compute
- The Callisto Protocol – High preset
- The Talos Principle 2 – Ultra preset
- Total War: WARHAMMER III – Ultra preset
- Watch Dogs Legion – Ultra preset
- World War Z – Ultra preset
3DMark
Time Spy
Time Spy Extreme
Fire Strike
Fire Strike Ultra
Speed Way
Port Royal
Steel Nomad
Steel Nomad Light
Jocuri
A Total War Saga Troy
Assassin’s Creed Mirage
Assassin’s Creed Valhalla
Avatar: Frontiers of Pandora
Black Myth: Wukong
Borderlands 3
Counter-Strike 2
Cyberpunk 2077
Far Cry 6
Horizon Zero Dawn
Marvel’s Guardians of the Galaxy
Metro Exodus Enhanced
Rainbow Six Extraction
Rainbow Six Siege
Red Dead Redemption 2
Returnal
Shadow of the Tomb Raider
Strange Brigade
The Callisto Protocol
The Talos Principle 2
Total War: WARHAMMER III
Watch Dogs Legion
World War Z
Average
Consum
Desi din punct de vedere al performantelor redate in jocuri GeForce RTX 5070 12GB VANGUARD SOC este cea mai buna implementare de NVIDIA GeForce RTX 5070 pe care am testat-o pana acum, GPU-ul din garderoba celor de la MSI are cel mai mic consum din cele trei placi video luate la rost in benchmark-uri, solicitand din sursa un peak de doar 262W.
Desi NVIDIA s-a laudat la fiecare GPU Blackwell lansat de eficientizarea energenitica, abia pe GeForce RTX 5070 acest lucru este vizibil cu adevarat.
Temperaturi
HYPER FROZR isi face cu brio treaba, MSI GeForce RTX 5070 12GB VANGUARD SOC avand un peak termic de 65 °C testele solicitante care au fost rulate mai bine de 12 ore continuu pe aceasta implementare.
Concluzie
Tragand linie, NVIDIA GeForce RTX 5070 nu este o placa rea, ci este chiar un GPU bun pentru 1080p, dar si 1440p.
Dar problemele sunt altele si din pacate sunt mari. Prima e ca arhitectura Blackwell a adus un boost micut de performanta versus Ada Lovelace, cel mai mic chiar din istoria recenta a GPU-urilor cand se trecea de la o generatie la alta.
A 2-a problema e ca nu prea ai de unde sa cumperi aceste placi video. Se zvoneste, cel putin pe piata de afara, ca marfa ar incepe sa apara prin magazine spre sfarsitul lunii martie. Si totusi, de ce nu s-a facut aceasta lansare la Computex de pilda, cand NVIDIA ar fi avut disponibile paleti de GPU-uri?
Si automat cu aceste rupturi de stocuri intervine si problema pretului, fiind a 3-a problema cu care ne confruntam azi, cand vine vorba de NVIDIA Blacakwell. Ok, MSI GeForce RTX 5070 12GB VANGUARD SOC este un model OC, deci nu se ghideaza prea mult dupa RRP-ul celor de la NVIDIA de 549 USD. Dar pentru ca nu prea sunt stocuri in piata, pe unde au scapat cantitati infime de GPU-uri au dat baietii mei niste scoruri de parca ti-ai cumpara Logan second hand.
O alta problema ar putea fi si AMD, pentru ca a scos tot azi pe piata GPU-uri oleaca mai bune, dar si mai ieftine. Si zvonul e ca nu o sa se repeate problema cu stocurile ca la NVIDIA, deci speram la preturi cat mai aproape de SRP pentru GPU-urile AMD RDNA 4 scoate la joaca azi.
MSI a scos pe piata o implementare buna, MSI GeForce RTX 5070 12GB VANGUARD SOC fiind o placa reusita, rece si capabila sa-i satisfaca doleantele gamerului de acasa. Problema e, cel putin momentan, ca n-ai de unde s-o procuri. Cine stie, poate spre finalul lunii martie o sa se rezolve si aceasta problema care ne apasa pe toti.