Desi au trecut mai putin de doua luni din anul 2025, pana acum a fost cu dus si-ntors pentru NVIDIA.
LA CES 2025, Daddy Jensen a anuntat mega pompos arhitectura Blackwell si ne-am asteptat sa mature pe jos cu “batrana” Ada Lovelace, mai ales ca pe alocuri stiam de ce este capabila Blackwell deja, de la segmentul enterprise, servers si AI.
Si a inceput oarecum bine, NVIDIA GeForce RTX 5090 a aratat majestuos versus varful de gama al arhitecturii anterioare, anume NVIDIA GeForce RTX 4090 era tavalita serios in special in 4K de implementarea MSI GeForce RTX 5090 32G SUPRIM LIQUID SOC. Dar acea putere colosala venea la pachet cu un consum palpabil crescut, cat si un pret considerabil mai mare. Iar stocuri, da, nu este un subiect pe care o sa-l abordez azi, nu vreau sa-mi pun in crestetul capului coiful de aluminiu si sa incep cu teorii ale conspiratiei, sunt prea comod la caldura in redactie ca sa caut scandal. Azi sunt zen, stau cu cafeaua aproape de mustacioara si testez placi video, ii las pe altii sa-si asume rolul de keyboard warrior.
Ok, a trecut lansarea lui NVIDIA GeForce RTX 5090, iar la o saptamana distanta a aparut NVIDIA GeForce RTX 5080, placa video care ne-am fi asteptat la o diferenta procentuala oarecum cu o pondere similara RTX 5090 vs RTX 4090. N-a fost asa, avem un boost de ~10% versus NVIDIA GeForce RTX 4080 SUPER, dar macar s-a pastrat RRP-ul. Bine, asta este cu dus si-ntors pentru toata arhitectura Blackwell, asta ca cel putin momentan nu gasesti placi video la RRP, ci este o specula sinistra in piata. Dar am mai trait astfel de vremuri, cumva o sa trecem si peste aceasta situatie.
Iar azi, ne lovim de NVIDIA GeForce RTX 5070 Ti. Si avand in vedere ca ieri a fost launchul pentru SKU-urile MSRP ale acestui GPU mirobolant, teoretic ar trebui sa stiti la ce ne aspteptam. NVIDIA GeForce RTX 5070 Ti a pastrat oarecum linia trasata de NVIDIA GeForce RTX 5080, dar despre asta o sa vorbim oleaca mai incolo, cu cifrele pe fata.
Pana sa-i improscam cu noroi pe mesterii de la NVIDIA, ar trebui sa facem cunostinta cu MSI GeForce RTX 5070 Ti 16GB VANGUARD SOC, prima placa NVIDIA GeForce RTX 5070 Ti care a trecut pragul redactiei. Pana sa o stresam in teste sintetice si jocuri, sa vedem care-i treaba mai exact cu ea.
Specificatii
Denumire produs | MSI GeForce RTX 5070 Ti 16GB VANGUARD SOC |
Interfata | PCI-Express 5.0 |
Memorie | 16GB GDDR7 |
Memory Bus | 256 bit |
Core clock | - 2602 MHz Extreme Performance - 2588 MHz Gaming/Silent profile |
Stream Processors | 8960 CUDA Cores |
Alimentare | 1x 16 pin |
Output video | - 3x DisplayPort 2.1b - 1x HDMI 2.1b |
Dimensiuni | 357 mm x 151 mm x 66 mm |
Galerie foto
Ce avem noi aici?
Placa video de la MSI este conceputa pentru a oferi atat viteza impresionanta in cele mai solicitante titluri, cat si capabilitati extinse pentru sarcini profesionale care implica randare, modelare 3D si procesare video.
Pentru implementarea MSI GeForce RTX 5070 Ti 16GB VANGUARD SOC, cei de la MSI a optat pentru un design care combina elemente aerodinamice, linii geometrice agresive si iluminare RGB futurista, reflectand “sufletul” unei placi video destinate entuziastilor ce doresc nu doar performanta, ci si un aspect vizual distinct.
Desi nu e este o placa video high end, dimensiunile acesteia sunt similare cu una top tier, cu o lungime de 357 mm si o greutate de aproape doua kilograme, ceea ce impune utilizarea unei carcase spatioase.
Frecventa maxima pe care o poate atinge in modul Extreme Performance este de 2602 MHz, in timp ce in modurile Gaming si Silent functioneaza la 2588 MHz. Memoria GDDR7 de 16GB ofera o latime de banda superioara generatiei anterioare, atingand o viteza de 28 Gbps pe un bus de 256 biti.
MSI GeForce RTX 5070 Ti 16GB VANGUARD SOC beneficiaza de toate atuurile arhitecturii Blackwell, inclusiv DLSS 4, care utilizeaza retele neuronale avansate pentru a multiplica numarul de cadre si a imbunatati stabilitatea imaginilor, insa acest subiect il voi dezvolta o idee mai incolo.
Pe langa imbunatatirile aduse gamingului, aceasta placa video este o alegere excelenta si pentru creatorii de continut care lucreaza in domenii precum editare video, modelare 3D si streaming. NVIDIA a echipat RTX 5070 Ti cu suport pentru platforma NVIDIA Studio, care optimizeaza performantele in aplicatii precum Adobe Premiere Pro, DaVinci Resolve, Blender si alte programe de productie digitala.
Noul encoder permite procesarea mai eficienta a fisierelor video in formatele H.264 si H.265, inclusiv pentru materiale cu esantionare de culoare 4:2:2, ceea ce imbunatateste considerabil calitatea si acuratetea imaginilor.
MSI a implementat sistemul Hyper Frozr, care combina mai multe tehnologii avansate pentru a mentine temperaturile sub control chiar si in sarcini intense. Solutie este compusa din trei ventilatoare, heatpipe-uri cu un design eficient si un vapor chamber care ajuta la disiparea caldurii din zona nucleului grafic. Comparativ cu generatiile anterioare, Hyper Frozr reuseste sa pastreze temperatura la un nivel optim, reducand in acelasi timp zgomotul generat de sistemul de racire.
Printre alte noutati ale arhitecturii Blackwell se afla si Reflex 2, care introduce tehnologia Frame Warp, astfel permite actualizarea rapida a cadrelor pe baza celor mai recente inputuri, ceea ce se traduce printr-un timp de reactie mai mic in titlurile de tip eSports. Comparativ cu generatia anterioara, Reflex 2 reuseste sa scada latenta cu pana la 75%, oferind un avantaj imens in jocurile competitive precum Counter-Strike 2 sau VALORANT.
MSI GeForce RTX 5070 Ti 16GB VANGUARD SOC are patru output-uri video, printre care trei porturi DisplayPort 2.1b si un port HDMI 2.1b, permitand utilizarea unor monitoare high end, compatibile cu tehnologii precum VRR, HDR si rezolutii de pana la 8K la 120Hz cu DSC.
Dar am facut destul offtopic, ar fi cazul sa vedem si niste cifre, asa-i?
Testare
Platforma test
- Carcasa Thermaltake Core P3 TG Pro
- Placa de baza Z790 AORUS PRO X
- Procesor Intel Core i7 14700K
- Cooler AORUS Waterforce X II 360
- RAM Kingston Fury Renegade RGB 32GB 8000 MT/s CL 38
- Stocare AORUS Gen5 14000 SSD 4TB
- Sursa GIGABYTE UD1300GM PG5
- Monitor AORUS FO32U2
- OS Windows 11 Pro
Jocuri si aplicatii utilizate
Lista de jocuri pe care am optat sa o utilizez nu este una foarte lunga, ci oarecum de dimensiune medie. Am incercat sa fac un mix intre jocuri cu o comunitate mare, dar si jocuri cu cerinte mari.
Am utilizat aproape cel mai demanding preset prezent in fiecare titlu, insa sunt doua jocuri unde am ales sa aduc cateva modificari, anume la Rainbow Six Siege si Rainbow Six Extraction. Mai exact, pentru ca este titlu multiplayer, am optat sa dezactivez motion blur si ce tine de anti aliasing.
Toate titlurile au fost testate in cele mai populare rezolutii din clipa de fata, anume 1920×1080, 2560×1440 si 3840×2160.
- A Total War Saga Troy – Ultra preset
- Assassin’s Creed Mirage – Ultra High preset
- Assassin’s Creed Valhalla – Ultra High preset
- Avatar: Frontiers of Pandora – Ultra preset
- Black Myth: Wukong – Cinematic preset
- Borderlands 3 – Badass preset
- Counter-Strike 2 – Very high preset
- Cyberpunk 2077 – High preset
- Far Cry 6 – Ultra preset
- Horizon Zero Dawn – Ultimate preset
- Marvel’s Guardians of the Galaxy – Ultra preset
- Metro Exodus Enhanced – Ultra preset, Advanced PhysX Off, Hairwork Off, Reflections Hybrid
- Rainbow Six Extraction – Max details, no AA, Ambient occlusion off
- Rainbow Six Siege – Max details, no AA, Ambient occlusion off
- Red Dead Redemption 2 – Ultra preset
- Returnal – Epic preset
- Shadow of the Tomb Raider – Highest preset
- Strange Brigade – Ultra preset, Async Compute
- The Callisto Protocol – High preset
- The Talos Principle 2 – Ultra preset
- Total War: WARHAMMER III – Ultra preset
- Watch Dogs Legion – Ultra preset
- World War Z – Ultra preset
3DMark
Time Spy
Time Spy Extreme
Fire Strike
Fire Strike Ultra
Speed Way
Port Royal
Steel Nomad
Steel Nomad Light
Jocuri
A Total War Saga Troy
Assassin’s Creed Mirage
Assassin’s Creed Valhalla
Avatar: Frontiers of Pandora
Black Myth: Wukong
Borderlands 3
Counter-Strike 2
Cyberpunk 2077
Far Cry 6
Horizon Zero Dawn
Marvel’s Guardians of the Galaxy
Metro Exodus Enhanced
Rainbow Six Extraction
Rainbow Six Siege
Red Dead Redemption 2
Returnal
Shadow of the Tomb Raider
Strange Brigade
The Callisto Protocol
The Talos Principle 2
Total War: WARHAMMER III
Watch Dogs Legion
World War Z
Average
In 1080p, MSI GeForce RTX 5070 Ti 16GB VANGUARD SOC are un avantaj de putin peste 3% fata de RX 7900 XTX de la AMD, ~7% peste NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti SUPER, 12% fata de NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti si este cu sub 2% inferioara lui GeForce RTX 4080.
In 1440p, unde scade si influenta procesorului, diferenta dintre MSI GeForce RTX 5070 Ti 16GB VANGUARD SOC si NVIDIA GeForce RTX 4080 scade este undeva de sub 1.4%, diferenta fata de NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti SUPER ramane la ~7%, iar diferenta fata de AMD RX 7900 XTX este de aproximativ 2.5%.
In 2160p, unde procesorul nu-si mai spune cuvantul si GPU-urile se bat cap in cap, MSI GeForce RTX 5070 Ti 16GB VANGUARD SOC are un avans de aproximativ 10% fata de NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti SUPER, diferenta fata de RTX 4080 ramane oarecum similara, dar AMD RX 7900 XTX capata un avans mai mare, GeForce RTX 5070 Ti fiindu-i inferioara cu ~7%.
DLSS4
Ok, puterea bruta a placii s-a testat, am vazut cum arata NVIDIA GeForce RTX 5070 Ti atat in jocuri, cat si in cateva teste sintetice. Dar as vrea sa abordez si subiectul DLSS 4, chiar daca razant, asta pentru ca aceasta tehnologie este principalul punct de atractie ar arhitecturii Blackwell de la NVIDIA.
Disponibil exclusiv pe placile video GeForce RTX Seria 50, DLSS 4 introduce Multi Frame Generation, tehnologie care genereaza cadre complet noi, intercalate intre cele randate in mod traditional, folosind un model AI imbunatatit si optical flow accelerator.
Spre deosebire de DLSS 3, care genera un singur cadru suplimentar, DLSS 4 poate genera pana la trei cadre noi pentru fiecare cadru randat traditional. Rezultatul? O crestere masiva a numarului de cadre pe secunda, de pana la 8 ori in comparatie cu randarea clasica, fara a sacrifica calitatea imaginii, permitand jocuri la 4K si 240 FPS cu Ray Tracing.
Noul model AI pentru generarea de cadre este cu 40% mai rapid, foloseste cu 30% mai putin VRAM si ruleaza o singura data pentru a genera mai multe cadre.
DLSS 4 este compatibil cu jocurile deja lansate. Prin intermediul NVIDIA app, utilizatorii vor putea activa imbunatatirile aduse de DLSS 4 in jocurile compatibile. Peste 75 de jocuri suporta Multi Frame Generation inca de la lansarea placilor video GeForce RTX 50, inclusiv titluri precum Alan Wake 2, Cyberpunk 2077 si Star Wars Outlaws.
Jocurile care folosesc deja Frame Generation pe placile GeForce RTX 40 vor primi o imbunatatire pe placile GeForce RTX 50, cu performanta crescuta si utilizare VRAM redusa. Chiar si utilizatorii cu placi video NVIDIA GeForce RTX mai vechi vor beneficia de imbunatatirile aduse de noul model AI pentru Ray Reconstruction, Super Resolution si DLAA in peste 50 de jocuri.
Dar destul de partea de teorie, trebuie sa mai trantesc si niste benchmark-uri. Mai jos veti gasi titlurile rulate nativ, cu cel mai solicitant preset disponibil, dar si cu Ray Tracing pornit. Iar apoi jocurile au fost rulate si prin DLSS4.
Consum
Desi avem un boost de performanta de ~10% fata de NVIDIA RTX 4070 Ti SUPER, consumul a ramas aproape acelasi, MSI GeForce RTX 5070 Ti 16GB VANGUARD SOC avand un consum maxim de 308W.
Temperaturi
Daca consumul este oarecum similar, nu puteau interveni diferente majore la capitolul temperatura. MSI GeForce RTX 5070 Ti 16GB VANGUARD SOC a avut un peak de 64 °C, similar cu modele premium de NVIDIA GeForce RTX 4080 vanilla si SUPER.
Concluzie
Cumva am atins plafonul tehnologic cand vine vorba de GPU-uri? Daca ne uitam peste cifrele scoase de NVIDIA GeForce RTX 5080, dar si cele de la GeForce RTX 5070 Ti am putea ajunge la aceasta concluzie. Dar cum NVIDIA a avut aceasta lansare in ordine descrescatoare, adica incepand mai intai cu varful de gama, concluzia este ca nu, ci acest boost de la o generatie la alta controlat de gasca verde foarte atent.
Dar un avans de ~10% intre generatii poate fi ignorat pe alocuri, in multe cazuri atunci cand utilizatorul o sa caute sa-si schimbe placa video, o sa primeze placa care este mai bine pozitionata in momentul respectiv ca pret.
Sigur, arhitectura Blackwell vine cu multe beneficii precum DLSS 4 si RT cores imbunatatite, dar in teorie si cu RRP mai mic cu 50 USD fata de launchh price-ul lui GeForce RTX 4070 Ti sau modelul SUPER al aceleiasi placi video. Dar la cum arata lucrurile in piata momentan, nu-i a buna, lucrurile fiind chiar sinistre pe alocuri.
Dar am mai zis-o, azi nici nu-mi arde sa ma cert cu cineva, sincer nici nu-mi arde sa-i urechez pe cei de la NVIDIA pentru treaba cu stocurile si preturile de vanzare. Am mai trecut prin asta deja in doua randuri, in ambele dati a fost vina minerilor de debara care faceau credite si sechestrau paleti de placi video, avand impresia ca ajung milionari peste noapte.
Acum eu nu o sa ma apuc sa dau in MSI, pentru ca ei avut doar menirea de a se descurca cu ce le-a lasat in garaj gasca verde a lui Jensen, iar implementarea lor, MSI GeForce RTX 5070 Ti 16GB VANGUARD SOC, este una reusita, fiind ceva mai performanta decat un model MSRP, dar si mai rece.