Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/getgeek/public_html/wp-content/themes/goodlife-wp/inc/framework/thb-lazyload.php on line 35
Ieri s-a lansat mult asteptatul GPU NVIDIA GeForce RTX 5070, fiind o placa video de la care toata lumea avea mari asteptari.
Ca nu a livrat ce se astepta toata lumea nu-i un secret. Bine, toata arhitectura Blackwell nu a livrat pana acum, fiind un imens haos pe piata GPU-urilor.
Doar ca NVIDIA are acum cutitul la os pe segmentul mid tier, RDNA 4 impresionand cu adevarat in raw power, dar si cu pretul sau de lista. E drept, FSR 4 mai are de mancat o paine pana sa fie impresionant, iar performanta in Ray Tracing este una relativ medie si cam atat, dar incepe sa rasara soarele in piata placilor video.
Bine, pe GeForce RTX 5070 apasa si prezentarea lui Daddy Jensen de la CES 2025, unde a zis ca GeForce RTX 5070 = GeForce RTX 4090, dar urmat de un mare asterisk verbal, ca acest lucru este posibil datorita AI-ului. Deci nu compara puterea bruta dintre cele doua GPU-uri, ci era vorba despre DLSS versus nativ.
Desi nu a fost subtila deloc aceasta declaratie, aparent lumea a ratat total esenta frazei lui Jensen, asta pentru ca atat comunitatea, dar mai ales jurnalisti de la publicatii mamut de afara ai luat-o ca atare, acestia asteptandu-se ca GeForce RTX 5070 nativ sa fie egala cu GeForce RTX 4090 nativ. De ce? Nu stiu, pentru ca s-a vazut inca de la NVIDIA GeForce RTX 5080 ca varful generatiei Ada Lovelance inca este o placa video impozanta, dar a coborat pe a 2-a treapta in ierarhia NVIDIA, cel putin ca raw power.
Dar nu asta a fost singura problema a placii NVIDIA GeForce RTX 5070, ca puhoiul de oameni nu a fost in stare sa descifreze ce a vrut sa zica mister Jensen. Cea mai mare problema vine din gradina celor de la NVIDIA, fiind prezenta chiar pe toata arhitectura Blackwell, exceptand evident GeForce RTX 5090. Anume ca este un boost infim intre recent lansata generatie si Ada Lovelace, pe alocuri de sub 10%, lucru chiar dezamagitor.
Iar problema cu rupturile de stoc, dar si preturile de lista de prin retail pe unde au mai picurat cateva firimituri de Q-uri prin depozitul unor magazine nu ajuta deloc situatia aceasta.
E drept, arhitectura Blackwell a adus si niste lucruri bune, prin noua generatie de Tensor Cores, SM-uri, RT Cores, cat si NVIDIA Reflex 2. Dar despre acestea am vorbit deja in materialele precedente. Iar subiecte precum DLSS 4, cat si NVIDIA Reflex 2 le voi aborda dupa ce imi voi trage sufletul si pot testa in voie aceste tehnologii, sper eu ca probabil undeva spre sfarsitul lunii.
In fine, ieri n-a fost o zi buna pentru toti care voiau sa-si procure GPU-uri NVIDIA, dar azi ne fortam sa zambim nitel, pentru ca luam la puricat implementari OC, asadar sample-ul celor de la GIGABYTE, anume GeForce RTX 5070 AERO OC 12GB isi face aparitia pe bancul de probe. O sa stam putin de vorba cu ea, ii facem un mic shooting, apoi o aruncam in platforma de test unde o sa fie chinuita in cateva teste sintetice, dar o sa fie si asaltata in 23 de jocuri.
Specificatii
Denumire | GIGABYTE GeForce RTX 5070 AERO OC 12GB |
Arhitectura | Blackwell |
Interfata | PCI-Express 5.0 |
Memorie | 12GB GDDR7 |
Memory Bus | 192 bit |
Core clock | 2325 MHz |
Boost clock | 2625 MHz |
ROPS | 80 |
CUDA Cores | 6144 |
Alimentare | 12vhpwr |
Output video | - 1x HDMI 2.1b - 3x DisplayPort 2.1b |
Dimensiuni | 324 mm x130 mm 56 mm |
Pret | TBD |
Galerie foto
Alba ca zapada, rece ca NVIDIA
Sistemul de racire WINDFORCE a suferit ceva modificari fata de anii trecuti, cei de la GIGABYE imbunatatind racirile andocate pe GPU-uri. Printre noutati se numara un gel termic similar cu cel prezent pe servere, ventilatoarele Hawk cu rotatie alternata sau heat pipes din cupru.
Acestea lucreaza impreuna pentru a asigura o disipare eficienta a caldurii, mentinand temperaturile scazute chiar si in aplicatii solicitante.
Ventilatoarele HAWK FAN sunt proiectate cu un design aerodinamic optimizat al palelor, tip “Hawk Claw”, pentru a maximiza fluxul de aer si presiunea statica.
Gelul de care am amintit este optimiza pentru a asigura transferul termic intre GPU, modulele de memorie, VRM si radiatorului din dotare. Radiatorul utilizeaza o placa generoasa din cupru, ce asigura contactul direct cu GPU-ul si modulele de memorie.
Sistemul de control al ventilatoarelor 3D Active Fan permite functionarea semi-pasiva a ventilatoarelor. In idle sau sarcini cu intensitate redusa, ventilatoarele se opresc complet. La cresterea temperaturii, ventilatoarele repornesc automat, ajustandu-si turatia in mod dinamic.
GIGABYTE GeForce RTX 5070 AERO OC 12GB vine cu patru output-uri video, anume un port HDMI 2.1b si trei porturi DisplayPort 2.1b.
Placa de la GIGABYTE beneficiaza de functia Dual BIOS, permitand utilizatorilor sa aleaga intre modul Performance pentru performanta maxima si modul Silent pentru o experienta mai putin poliata din punct de vedere fonic.
GIGABYTE GeForce RTX 5070 AERO OC 12GB beneficiaza de o memorie Samsung de 12GB GDDR7, cu un memory bus de 192 biti, iar numarul de CUDA Cores este evident acelasi ca pe orice SKU de GeForce RTX 5070, anume 6144.
Testare
Platforma test
- Carcasa Thermaltake Core P3 TG Pro
- Placa de baza Z790 AORUS PRO X
- Procesor Intel Core i7 14700K
- Cooler AORUS Waterforce X II 360
- RAM Kingston Fury Renegade RGB 32GB 8000 MT/s CL 38
- Stocare AORUS Gen5 14000 SSD 4TB
- Sursa GIGABYTE UD1300GM PG5
- Monitor AORUS FO32U2
- OS Windows 11 Pro
Jocuri si aplicatii utilizate
Lista de jocuri pe care am optat sa o utilizez nu este una foarte lunga, ci oarecum de dimensiune medie. Am incercat sa fac un mix intre jocuri cu o comunitate mare, dar si jocuri cu cerinte mari.
Am utilizat aproape cel mai demanding preset prezent in fiecare titlu, insa sunt doua jocuri unde am ales sa aduc cateva modificari, anume la Rainbow Six Siege si Rainbow Six Extraction. Mai exact, pentru ca este titlu multiplayer, am optat sa dezactivez motion blur si ce tine de anti aliasing.
Toate titlurile au fost testate in cele mai populare rezolutii din clipa de fata, anume 1920×1080, 2560×1440 si 3840×2160.
- A Total War Saga Troy – Ultra preset
- Assassin’s Creed Mirage – Ultra High preset
- Assassin’s Creed Valhalla – Ultra High preset
- Avatar: Frontiers of Pandora – Ultra preset
- Black Myth: Wukong – Cinematic preset
- Borderlands 3 – Badass preset
- Counter-Strike 2 – Very high preset
- Cyberpunk 2077 – High preset
- Far Cry 6 – Ultra preset
- Horizon Zero Dawn – Ultimate preset
- Marvel’s Guardians of the Galaxy – Ultra preset
- Metro Exodus Enhanced – Ultra preset, Advanced PhysX Off, Hairwork Off, Reflections Hybrid
- Rainbow Six Extraction – Max details, no AA, Ambient occlusion off
- Rainbow Six Siege – Max details, no AA, Ambient occlusion off
- Red Dead Redemption 2 – Ultra preset
- Returnal – Epic preset
- Shadow of the Tomb Raider – Highest preset
- Strange Brigade – Ultra preset, Async Compute
- The Callisto Protocol – High preset
- The Talos Principle 2 – Ultra preset
- Total War: WARHAMMER III – Ultra preset
- Watch Dogs Legion – Ultra preset
- World War Z – Ultra preset
3DMark
Time Spy
Time Spy Extreme
Fire Strike
Fire Strike Ultra
Speed Way
Port Royal
Steel Nomad
Steel Nomad Light
Jocuri
A Total War Saga Troy
Assassin’s Creed Mirage
Assassin’s Creed Valhalla
Avatar: Frontiers of Pandora
Black Myth: Wukong
Borderlands 3
Counter-Strike 2
Cyberpunk 2077
Far Cry 6
Horizon Zero Dawn
Marvel’s Guardians of the Galaxy
Metro Exodus Enhanced
Rainbow Six Extraction
Rainbow Six Siege
Red Dead Redemption 2
Returnal
Shadow of the Tomb Raider
Strange Brigade
The Callisto Protocol
The Talos Principle 2
Total War: WARHAMMER III
Watch Dogs Legion
World War Z
Average
Consum
In sarcini intensive, GIGABYTE GeForce RTX 5070 AERO OC 12GB atinge plofonul de 263W, consum pe care l-am vazut si pe cealalta implementare de NVIDIA GeForce RTX 5070 OC testata de noi.
Desi NVIDIA a anuntat ca arhitectura Blackwell vine cu un consum optimizat fata de arhitectura Ada Lovelace, pana acum acest lucru nu prea a fost vizibil. Insa acesta incepe sa fie vizibil abia pe GeForce RTX 5070, acest lucru fiind evidentiat de implementarea celor de la GIGABYTE.
Temperaturi
Peak-ul termic atins de GIGABYTE GeForce RTX 5070 AERO OC 12GB a fost de 65 °C, avand o temperatura relativ similara cu implementari premium ale GPU-urilor NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti sau NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti SUPER.
Concluzie
NVIDIA a dezamagit pe toata lumea cu GeForce RTX 5070. De ceva luni ma abitin in a fi capcaun si ca caut tot ce-i negativ cand vine vorba de un produs sau de vreo lansare, orientandu-ma de multe ori in a fi zen (nu, nu AMD), in a vedea partea plina a paharului.
Dar aceasta lansare atat de mult a dezamagit incat m-a scos din gaoace, am revenit, sper eu ca temporar, la atitudinea acida. Am fost rautacios, dar nu e ca si cum NVIDIA mi-a oferit argumente ca toxicitatea mea verbala ar fi fost invalida.
GIGABYTE s-a descurcat cu ce i s-a oferit pe tava. Nu putea sa faca ceva de vis din ceva mediocru. GIGABYTE GeForce RTX 5070 AERO OC 12GB este o placa video buna, pentru utilizatorii rezolutiilor 1080 si 1440p. Pare o placa video buna pentru cei ce se joaca titluri competitive precum VALORANT sau Counter-Strike 2, astfel lovind si clopotul castigator cu NVIDIA Reflex 2.
N-am idee cand o sa fie disponibila pe piata implementarea celor de la GIGABYTE, dar nici la ce pret o sa fie listata. Ramane de vazut cand NVIDIA da drumul la robinet si o sa vedem prin magazine GPU-urile bazate pe arhitectura Blackwell. Zvonul e ca pe piata internationala GPU-urile o sa fie disponibile la sfarsitul lunii martie, iar daca este adevarat, probabil o sa fie un delay de ~2 saptamani pe taramul mioritic.