Ei bine, intr-un final m-am decis catre ce componente sa optez pentru noua platforma de test.
Din vechea platforma, am pastrat placa video, sursa, carcasa si stocarea. Dar am schimbat si cateva piese.
Pentru procesor, am optat pentru noul lansat din seria Intel Raptor Lake Refresh, anume i7 14700K, vazand ca diferentele dintre el si i9 14900K, cel putin in jocuri, sunt minore. Placa de baza pe care am ales-o Z790 AORUS PRO X, ca sa fiu pregatit atat pentru stocarile PCIe 5.0, cat si de reteaua Wi-Fi 7.
De asemenea am optat sa renunt la coolerul vechi, anume Corsair iCUE H170i Elite LCD. Nu ca n-ar fi capabil sa raceasca un carbun incins cum este i7 14700K, ci am optat sa renunt la el pentru ca, atat datorita dimensiunii sale, cat si a numarului de cabluri ce trebuiau conectate, imi ingreunau viata pe platforma de test cand veneau diverse componente la review, in special coolere. Asadar, am optat pentru Asus ROG Ryujin III 360, un AIO chipes, pe alb, ca sa se asorteze cu carcasa si placa de baza.
Insa am optat sa schimb si memoriile RAM, asta pentru ca, in cazul upgrade-ului de fata, un kit la 5200 MHz ar fi aratat dubios intr-un astfel de build.
Asadar am optat pentru Corsair Vengeance RGB DDR5 32GB 7000 MHz, din mai multe considerente, precum specificatiile, design si nu in ultimul rand, trecutul nostru impreuna. Da, am mai avut povesti de dragoste cu memorii Corsair in trecut, inclusiv module Vengeance RGB.
Astfel ca un mandru posesor al acestui kit de memorie, am explorat in pe alocuri capacitatile sale pentru a vedea exact ce poate acest kit.
Corsair este renumit pentru calitatea sa robusta de constructie, iar Corsair Vengeance RGB DDR5 32GB 7000 MHz vor sa mentine vie aceasta traditie.
Galerie foto
Testare
Pentru testare, voi utiliza benchmark-ul prezent in aplicatia AIDA64, in care voi profilul XMP prezent pe memoriile in tema, anume 40-52-52-114 cu voltaj 1.4 V.
Platforma test
- Carcasa Thermaltake View 51 TG Snow Edition aRGB
- Placa de baza Z790 AORUS PRO X
- Procesor Intel Core i7 14700K
- Placa video Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC 24GB
- Cooler Asus ROG Ryujin III 360
- Stocare Kingston Fury Renegade 2TB
- Sursa be quiet! Straight Power 11 1200W Platinum
- OS: Windows 11 Pro
Test XMP 40-52-52-114 1.4 V
Concluzie
Corsair Vengeance RGB DDR5 32GB 7000 MHz este un kit pe cinste, care o sa fie etern in platforma de test curenta. Sau cel putin pana ma sucesc iar si schimb platforma.
Din punct de vedere al performantelor, un kit precum Corsair Vengeance RGB DDR5 32GB 7000 MHz n-ar trebui sa lipseasca dintr-un PC high end, indiferent ca acel computer este destinat gamingului sau altui mediu de utilizare.
Caracteristica remarcabila a kitului Corsair Vengeance RGB DDR5 32GB 7000 MHz este, fara indoiala, impresionanta sa frecventa de 7000 MHz. Trecerea la tehnologia DDR5 este un salt monumental, iar acest kit de memorie capitalizeaza acest aspect cu finete.
In teste, Corsair Vengeance RGB DDR5 a excelat in diferite scenarii. Loadtime-urile au fost reduse, iar PC-un in site efectiv a plutit din momentul in care kit si-a facut aparitia in DIMM-urile placii de baza.
Iar cand vine vorba de design, ce as putea spune ce nu s-a zis pana acum. Corsair a fost un pionier in incorporarea iluminarii RGB atat in componentele sale, cat si in perifericele de gaming, creand astfel un ecosistem veritabil. Iar seria Vengeance RGB este unul din acele exemple.
Iluminarea RGB a kit-ului Corsair Vengeance RGB DDR5 32GB 7000 MHz este cu adevarat spectaculoasa. Insa impreuna cu software-ul Corsair iCUE, aceasta trece la urmatorul nivel, asta pentru ca ofera o gama extinsa de optiuni cand vine vorba de personalizare, permitand utilizatorilor sa ajusteze iluminarea pentru a se potrivi tematicii dorite.
Efectele de iluminare vibrante si dinamice nu numai ca imbunatatesc vizual atat modulele de memorie, cat si PC-ul sine. Iar capacitatile de sincronizare cu alte componente si periferice RGB Corsair creeaza un ecosistem de iluminare armonios al utilizatorului, ridicand estetica generala la un nivel superior.