Salut, sunt eu, Antonio. In acest material am revenit la ceva mai familiar, anume soareci de gaming.
Ma rog, in realitate continuam seria in care in sfarsit vin la review produsele lansate la CES 2024. V-am mai spus ca ASUS a avut un CES 2024 fulminant? Destul de sigur ca am facut asta. Dar totusi o sa ma repet, ca sa ne dam un mic refresh mental, asa ca hai sa facem o recapitulare cu ce ne-am delectat in perioada CES-ului.
Ei bine, o sa ignor acele NUC-uri, ROG Phone 8, ecosistemul BTF, laptop-uri si monitoare misto anuntate in ianuarie la evenimentul din Los Angeles, ci o sa raman axat strict pe periferice de gaming.
La CES-ul de anul acesta, ASUS a scos la inaintare fel si fel de periferice interesante precum ROG Aura Light Bar, ROG Carnyx, ROG Falchion RX Low Profile, ROG Cetra True Wireless SpeedNova, dar si altele. Iar azi, intr-un final, public si al 3-lea entry din acea lista de periferice lansate la evenimentul amintit: ROG Keris II Ace.
Pentru mine ROG Keris este o prezenta usor dubioasa in catalogul celor de la ASUS. Asta pentru ca cel dintai model fost oarecum tipicar lui ASUS, un soarec pentru gamerii de tip casual, cu un senzor oarecum modern pentru perioada in care a fost lansat si cam atat. Ei bine, acum pe segmentul de soareci dedicate gamerilor, ASUSs-a abatut putin mai mult de la clasicul traseu pe care l-au tot batatorit amar de timp.
Daca mi-ai fi zis acum 3-4 ani ca tocmai ASUS o sa faca periferice de gaming, in special mousi pot fi catalogate drept “esports ready”, categoric nu te-as fi luat in serios. As fi zis ca cel mai probabil intr-o zi senina te plimbai pe bulevard, iar cand ai ajuns in dreptul geamului unei cucoane care are in locuinta un motan nabadaios, ti-a cazut un ghiveci de flori in cap.
Totusi, trecerea asta spre zona esports a fost treptata, iar daca ma uit mai atent acum la traseul lor, dovezile erau acolo, doar ca probabil am preferat sa le ignor.
Au avut o tentativa cu TUF M4 Air, soarec de buget dar care parea sa fie doar un mic test si cam atat.
Apoi a aparut ROG Keris Wireless Aimpoint, soarec care bate nitel cu fundul in doua luntri. Ba e teoretic un mouse de casual gamers, dar are asa un mic iz de esports, doar trebuie sa-l adulmeci destul de serios. Testandu-l Alex, mi-a trecut usor neobservat, e drept.
Apoi in 2023, ASUS a scos ROG Harpe Ace in colaborare cu cei de la Aim Labs, lansare la care mi s-au activat toate semnalele vizuale si sonore din creier. ASUS chiar patrunde in zona perifericelor de esports.
Dar hai sa zici ca pana acum poate am fost usor reticient, am zis ca poate e doar ceva trecator si ASUS o sa revina la vechiile naravuri. Aparent m-am inselat, asta pentru ca anul asta au scos ROG Keris II Ace, soarec care pute din cap pana-n picioare a produs premium, dedicat zonei esports.
Totusi, hai sa nu o mai lungesc inutil. Daca tot a venit mini vacanta asta de 1 mai, hai sa ma joc si eu nitel ceva, dar mai important, sa vad daca ROG Keris II Ace este un produs impresionant sau e doar gura de el.
Specificatii
Denumire produs | ROG Keris II Ace |
Forma | Ergonomica |
Tip conexiune | - Wired USB Type-C to USB A - Wireless ROG SpeedNova wireless technology RF 2.4 GHz - Wireless Bluetooth |
Senzor | ROG AimPoint Pro, 42000 DPI |
Viteza Tracking | 750 IPS |
Polling rate | - Wired 8000 Hz - Wireless 4000 Hz |
Switch-uri | ROG Optical Micro Switches |
Durata acumulator | ~107 ore de utilizare, RF 2.4 GHz 1000 Hz, iluminare RGB oprita |
Numar butoane | 5 |
Dimensiuni | 121 mm x 67 mm 42 mm |
Greutate | 54 grame |
Skatez | 100% PTFE |
Altele | - Cablu USB Type-C to USB A Paracord, 2m - ROG Polling Rate Booster - USB dongle extender - mouse grip tape set - skatez de rezerva - OMNI receiver |
Pret comercializare | ~1000 lei |
Galerie foto
Constructie si utilizare
ROG Keris II Ace este un mouse cu forma ergonomica pentru dreptaci, destul de similara Zowie EC sau cu primele versiuni de Razer Deathadder. Mouse-ul ASUS are o dimensiune de 121 mm x 67 mm 42 mm si cantarieste doar 54 de grame.
Datorita acestor dimensiuni reduse, dar ajutat si de greutatea scazuta, este un mouse perfect pentru utilizatorii de palm grip care au o palma de dimensiune mica sau medie. Dar poate fi comod in utilizare si pentru cei care sunt comozi cu claw grip, dar poseda o palma ceva mai mare.
ROG Keris II Ace este dotat cu un senzor optic, anume ROG AimPoint Pro, care are o viteza de tracking de 750 IPS si atinge un maxim de 42 000 DPI.
Mouse-ul celor de la ASUS suporta doua conexiuni wireless, dar poate functiona si prin conexiune wired. ROG Keris II Ace pe mod wireless poate fi utilizat prin conexiune Bluetooth, dar evident nu este tocmai o conexiune pentru sesiuni de gaming, ci mai mult pentru navigare sau work environment.
A 2-a conexiune wireless suportata este prin ROG SpeedNova wireless technology sau cum mai este cunoscuta prin popor, clasica RF 2.4 GHz. Utilizand receiver-ul wireless impreuna cu USB dongle extender, mouse-ul atinge un polling rate maxim de 1000 Hz.
Pentru un polling rate mai mare de 1000 Hz, inclusiv cel de 2000 Hz sau cel de 4000 Hz, trebuie sa bagi in seama un alt accesoriu inclus in pachet, anume ROG Polling Rate Booster.
Situatia se repeta si cand vine vorba de un polling rate mai mare de 1000 Hz pe modul wired, trebuie inclus in ecuatie ROG Polling Rate Booster. Insa pe modul wired, ROG Keris II Ace suporta un polling rate mai mare decat pe mod wireless, anume pe fir suporta un pollin rate de 8000 Hz.
ROG Keris II Ace are la dispozitie cele 5 butoane clasice, anume doua click-uri, scroll-ul si cele doua butoane laterale.
Scroll-ul are niste zimti usor iesiti in relief, fiind foarte comod intr-o utilizare clasica. Insa, cel putin dupa preferintele personale, mi-as fi dorit ca acesti dintisori sa fie o idee mai mari, astfel mi-ar fi fost mai comod control-ul cand vreau sa execut un bunny hop in CS2. Iar daca tot am pomenit de scroll, acesta este singura zona iluminata RGB a mouse-ului.
Sub cele doua click-uri se afla ROG Optical Micro Switches, care au o durata de viata de pana la 100M de click-uri.
Grip-urile sunt sculptate direct in carcasa soarecului, la fel ca la Harpe Ace. Acestea ofera un grip solid, chiar daca esti ca mine si iti transpira mana dupa o utilizare mai lunga. Totusi, daca nu esti multumit de aderenta oferita si vrei ceva extra, poti atasa grip-urile prezente in pachet.
Pe burta soarecului ROG Keris II Ace, pe langa skatez-urile 100% PTFE, se mai afla trei butoane. Primul este DPI switch-ul, al 2-lea este butonul de pair. Iar nu in ultimul rand, al 3-lea este comutatorul de modificare a interfatei utilizate de mouse, avand 3 stagii: Bluetooth, wired si wireless RF 2.4 GHz.
Mouse-ul ROG Keris II Ace l-am utilizat pe mai multe suprafete, atat textile, dar si una hard, anume Razer Firefly V2 Pro. Suprafetele textile pe care le-am utilizatau fost HyperX Fury S Pro, Razer Gigantus V2, SteelSeries QCK Heavy, HyperX Pulsefire Mat, AQIRYS Gruis, Corsair MM200 PRO si Xtrfy GP5 Litus. O sa ma intrebati totusi, de ce atatea mousepad-uri si nu am utilizat decat unul, desi ultimele enumerate sunt textile. Ei bine, mousepad-urile difera intre ele, avand diverse caracteristici. Unele sunt mai rigide, altele mai subtiri, unele sunt pufoase ca niste gogosi. Ati prins ideea.
Pe toate suprafetele testate ROG Keris II Ace s-a comportat excelent in tracking, fiind lin si precis. Skatez-urile PTFE au iesit la rampa inspecial pe suprafata hard, Razer Firefly V2 Pro, instanta unde de fel am probleme pentru ca suprafata este de dimensiune mica, iar eu sunt utilizator de low sensitivity, anume 400 DPI.
Software
Cand vine vorba de software, ROG Keris II Ace beneficiaza de unul dintre cele mai bune ecosisteme prezente pe piata, anume Armoury Crate.
In acest utilitar, utilizatorul poate configura OMNI receiver-ul, dar si mouse-ul. Iar cand vine vorba soarec, acesta poate remapa butoanele, seta macro-uri, modificare DPI, polling rate, calibrarea senzorului pe mousepad-ul utilizat si multe, multe altele.
In plus, in Armoury Crate toate componentele si perifericele ASUS traiesc intr-o armonie perfecta, indiferent ca acestea fac parte din catalogul de produse TUF sau Republic of Gamers.
Concluzie
Ei bine, treaca merga am ajuns si la finalul acestui articol. Mi-a placut ROG Keris II Ace? O sa va las sa mai fierbeni nitel de nerabdare.
Desi in mod normal concluzia o asterneam in mod descrescator, de la ce mi-a placut cel mai mult, trecand treptat catre zona crepusculara a produsului in tema, ei bine, azi am luat decizia sa o fac invers. Sa incep cu partea negativa.
Vestea buna e ca nu am prea multe lucruri de reprosat lui ROG Keris II Ace. Ba mai mult, sunt mai mult niste preferinte personale, peste care sunt sigur ca majoritatea dintre voi le-ati trece cu vederea si ati zice ca m-am apucat eu acum sa caut acul in carul cu fan.
Daca ar fi sa schimb ceva la ROG Keris II Ac, ar fi scrolll-ul. Nu, nu as pune altul, ci mai exactnu as fi pus iluminare RGB pe el. Astfel, daca iluminarea ar fi lipsit, as mai fi salvat nitel din autonomia acumulatorului, dar ar fi fost inca un statement demn de luat in serios ca vorbim de un produs care trebuie sa fie bagat in seama de catre baietii din esports.
Al lucru ce mi-a displacut este faptul ca ROG Polling Rate Booster este cam butucanos. Nu am vrut sa-l utilizez in mod clasic, din doua motive. Primul, daca as fi conectat receiver-ul wireless in ROG Polling Rate Booster, pe care la randul sau l-as fi conectat in USB dongle extender, iar apoi sa conectez tot “combo-ul” asta la cablul USB ar fi aratat hidos, pe langa ca nu se intercaleaza perfect si au si un mic joc. Iar a 2-a instanta, daca l-as fi conectat la backpanel-ul placii de baza, mi-ar fi ocupat prea mult spatiu, astupand porturile USB vecine. Dar cum am testat mouse-ul doar pe PC-ul ITX care e foarte aproape de mouse, am conectat ROG Polling Rate Booster impreuna cu receiver-ul wireless direct in front panel, finalizand astfel telenovela din capul meu.
Gata, am terminat cu negativismul pe ziua de azi, hai sa o dam la pace si sa vorbim si de lucrurile pozitive din vietile noastre, dar si din existenta lui ROG Keris II Ace.
Si o sa incep cu forma sa ergonomica, care s-a pliat excelent in palma mea de dimensiune mica spre medie. E drept, grip-ul bun a fost sustinut vehement si de greutatea sa usoara.
Al 2-lea lucru care mi-a placut este implementarea senzorului optic ROG AimPoint Pro. Cu o astfel de implementare, au reusit si un polling rate de 4000 Hz in mod wireless, dar si 8000 Hz in mod wired. Dar asta doar daca folosesti ROG Polling Rate Booster, un fel de adaptor in care conectezi fie receiver-ul wireless al soarecului, fie direct cablul.
Integrarea sa in ecosistemul Armoury Crate iar este un lucru pozitiv, dar asta deja nu ar trebui sa ne mai mire, cel putin de ceva timp.
Bun. Ce ar mai fi de zis? Pretul, corect, am uitat de el. Ei bine, ROG Keris II Ace se comercializeaza in jurul sumei de 1000 lei. Da, stiu, nu e tocmai un pret mic pentru un mouse de gaming, ba din contra. Totusi, daca nu sariti la scandal direct si studiati cu atentie atat produsul in sine, cat si bundle-ul cu care este livrat ROG Keris II Ace, o sa ajungi la concluzia mea: ca da, este un produs scump, dar isi cam merita suma solicitata.
Categoric ROG Keris II Ace in clipa de fata este in top 3 mousi prezenti pe piata, rivalizand inclusiv cu recent lansatul Razer Viper V3 Pro.
Ba mai mult, nu imi vine sa cred ca zic asta despre un mouse de gaming din garderoba celor de la ASUS. ROG Keris II Ace este un produs ce i s-ar potrivi excelent unui jucator profesionist de Counter-Strike 2 sau Valorant. Sau macar celor care aspira la acea titulatura.