Seria de soareci Pulsefire Haste de la HyperX e axata pe esports. Design-ul e unul simetric, cu butoane laterale doar pe stanga, si din punctul meu de vedere, forma e exceptionala.
Mi-a atras atentia inca de la primul model si m-a impresionat prin calitatea executiei, greutatea redusa si forma excelenta, desi avea un design honeycomb care a inceput nitel sa scartaie dupa ceva mai mult de 1 an.
Apoi a aparut versiunea lui wireless, cu aceleasi plusuri si minusuri. Apoi a aparut HyperX Pulsefire Haste 2 Wireless, versiune care a imbunatatit constructia primei, avand un design fara gauri, durata de viata a bateriei, si adaugand conexiune bluetooth, toate acestea pastrand greutatea chiar si mai scazuta, ajungand sa fie mouse-ul meu preferat, cu forma perfecta pentru mine.
Acum avem la review cel de-al 4-lea mouse din serie, HyperX PulseFire Haste 2 Core Wireless. Da, stiu, si eu sunt sigur ca puteau sa gaseasca o formula de denumire mai buna. Acesta pare ca este fix un Pulsefire Haste 2 Wireless, doar ca cu baterie conventionala AAA interschimbabila in loc de acumulator. Pastreaza aceeasi forma si configuratie de butoane, insa spatele acestuia e detasasabil pentru a avea acces la baterie.
Produs | HyperX Pulsefire Haste 2 Core Wireless |
Tip mouse | Wireless |
Conexiune | Wireless 2.4GHz - cu dongle, Bluetooth 5.2 |
Forma | Simetrica, cu butoane laterale doar pe stanga |
Dimensiuni | 124.3 x 66.8 x 38.2mm - Mediu |
Greutate | 59 grame (fara baterie), 68 grame cu bateria AAA inclusa |
Senzor | HyperX Custom Core Sensor |
Butoane | 6 butoane programabile |
Switch-uri | TTC Gold |
Altele | - Baterie AAA - Scroll iluminat RGB - Salvare profil pe mouse |
Pret lansare | 249.99 RON |
Pachetul este unul foarte simplu, incluzand doar mouse-ul, dongle-ul, o baterie Duracell AAA, manuale si un saculet textil de transport pentru soarec. Fiind o versiune de buget, din pacate HyperX (acum HP) nu au inclus nici grip tape nici skate-uri de schimb in pachet.
Constructie si forma
Cea mai mare diferenta fata de Puselfire Haste 2 Wireless o reprezinta accentele de culoare turcoaz prezente pe butoanele laterale, pe butonul de sub scroll, dar si pe burta mouse-ului si pe partea frontala de pe care acum lipsete portul de incarcare.
Cei de la HyperX au reusit sa pastreze greutatea si echilibrul mouse-ului la fel ca a variantelor Haste 2 Wireless si a celei perforate, oferind aceeasi calitate excelenta a constructiei si un echilibru foarte bun, in ciuda faptului ca acum exista o baterie AAA in partea centru-spate a mouse-ului.
Suprafata mouse-ului e similara cu e un plastic texturat ce ofera un grip bun si o uzura scazuta in timp, similara cu ce putem observa si pe mousi de la Razer. Fiind la fel ca pe versiunile anterioare, pot spune ca rezista bine in timp, matuindu-se usor in zonele de contact, dar pastrandu-si grip-ul execelent.
Forma mouse-ului este simetrica si joasa, cu varful curburii pe mijlocul mouse-ului, similara cu mousi precum seria FK de la Zowie, Razer Viper, dar fiind usor mai ingust si mai sculptat decat acestea, similar pe laterale cu Aerox 3 sau Rival 3 de la SteelSeries.
Pentru cei cu maini medii (17-20cm lungime) si mari (20+ cm), folosind grip-uri de tip claw si fingertip, forma este excelenta, iar daca in una din laterale pare prea ingust, grip tape-urile incluse in pachet sunt exact ce trebuie. Pentru palm grip s-ar potrivi doar celor cu maini mici sau foarte mici, nefiind o forma construita in scopul palmarii. Totusi calitatea constructiei si textura materialelor folosite este mai buna decat a competitorilor mentionati.
Skate-urile folosite sunt de teflon, gri, destul de subtiri si parca nu la fel de alunecoase ca cele albe intalnite pe prima versiune, si nici ca cele gri intalnite pe versiunea cu acumulator. Aluneca totusi bine, si daca nu esti avid de shootere competitive, nu vei simti diferenta. Din perspectiva calitatii, e cam singurul aspect unde pare ca au taiat putin costuri. Fiecare skate are insa o indentare pe una dintre margini, facandu-le foarte usor de scos in cazul in care vrei sa le schimbi.
Capacul din spate poate fi inlaturat pentru a expune bateria si slot-ul pentru dongle-ul de 2.4GHz. Pe burta mouse-ului avem doar switch-ul intre dongle, off si Bluetooth.
Iar pentru a pune mouse-ul in modul de pairing Bluetooth nu avem buton dedicat, insa pot fi tinute apasat cele 2 butoane principale + butonul din spatele scroll-ului pentru aproximativ 5 secunde. E convenient si probabil a ajutat in reducerea costurilor de productie, dar e putin mai ciudat si mai complicat decat a apasa sau a tine apasat un singur buton.
Greutatea mouse-ului e putin mai ridicata decat a fratelui cu acumulator, aproximativ 59g gol, si 68g cu bateria AAA inclusa (Haste 2 Wireless avand 61g). Diferenta este mica, dar se simte la compararea directa, in paralel, a celor 2 mousi, sau daca esti jucator avid de shootere competitive. Totusi inca se incadreaza in categoria de mousi usori, si nu dezechilibreaza mouse-ul per total.
Butoanele folosesc aceleasi switch-uri TTC Gold, foarte tactile si responsive, cu o distanta de pre-travel excelenta pe ambele click-uri, fiind existenta dar minuscula, si un click satisfacator la apasare.
Avand ambele versiuni anterioare in folosinta de mai bine de 1 an fiecare, pot spune si ca rezista excelent la foarte multe clickuri atat in timpul muncii cat si in timpul jocurilor.
Performanta
Performanta e un capitol unde majoritatea mousilor recenti exceleaza, mai ales cei de la producatori renumiti. Majoritatea senzorilor sunt de top si fara probleme, diferentele fiind minore intre modele.
Pulsefire Haste 2 Core Wireless are un senzor de 12000 DPI pe care cei de la HyperX il numesc ‘HyperX Core Sensor‘, suporta polling rate de maxim 1000Hz, si pare a fi un senzor de top.
Nu am reusit sa gasesc alte informatii legate de modelul exact de fabricatie al acestui senzor, insa in ultima vreme majoritatea mousilor au senzori ‘flawless’, fara probleme de tracking, firmware-ul facand o diferenta mai mare intre mousi decat senzorii folositi.
Am incercat mouse-ul in mai multe jocuri, in shootere precum PUBG, Valorant si CS:GO, dar si in Dota 2 si League of Legends. Acesta performeaza excelent, fara probleme, si se simte la fel de fluid ca Haste 2, nesimtind vreo diferenta intre cele doua. Este foarte precis si consistent, iar conexiunea wireless cu dongle este excelenta, fara intreruperi sau intarzieri.
Conexiunea pe Bluetooth s-a dovedit a fi putin mai consistenta si fluida decat la Haste 2 Wireless. N-am intampinat nicio problema nici la pairing, nici in utilizare, insa nu o pot recomanda pentru gaming, avand latenta mai mare decat conexiunea cu dongle. Avantajul cel mai mare al conexiunii Bluetooth este ca bateria tine de 2 ori mai mult decat pe dongle.
Baterie
Si ca tot am mentionat bateria, HyperX spune ca bateria inclusa in pachet sau una similara ar fi suficienta pentru pana la 100 ore de utilizare pe dongle, si pana la 200 de ore de utilizare prin Bluetooth.
In utilizarea mea mixta, Bluetooth si dongle 2.4GHz, bateria inclusa in pachet m-a tinut aproximativ 2 saptamani, cu o medie de 10 ore de utilizare pe zi. Deci cam 140 de ore, ceea ce intr-un regim mixt mi se pare excelent, si similar cu varianta cu acumulator.
Software
La prima vedere software-ul HyperX NGenuity pare un software simplut, practic si usor de folosit. Insa recomand sa il instalati doar pentru setup-ul initial, iar apoi sa il dezinstalati, pentru ca poate fi instabil si poate cauza probleme precum schimbarea aleatorie a profilelor, a DPI-ului sau a polling rate-ului.
Unii utilizatori se plang de problemele astea chiar si dupa dezinstalarea NGenuity. Eu insa nu am avut nicio problema cu mousii, mai putin atunci cand am avut o tastatura si un mouse HyperX pe acelasi rand de USB-uri, mouse-ul incetinind aleatoriu. Deci daca puteti, recomand sa folositi software-ul doar cand e necesar, pentru a schimba setari/profiluri care apoi sa fie salvate pe mouse, sau pentru upgrade de firmware daca exista probleme.
Concluzie
HyperX Pulsefire Haste 2 Core Wireless e un competitor excelent in segmentul sau, alaturi de deja vechiul Logitech G305, dezamagitorul G309, sau Razer Viper, oferind o constructie solida, forma excelenta si o durata excelenta a bateriei pentru un mouse performant de gaming, la un pret de ~250 LEI ce imi pare corect, sau chiar sub 200 LEI daca il prinzi la oferta.