Desi cand am intalnit varianta cu fir a lui HyperX Pulsefire Haste am fost impresionat de ergonomia lui, primul gand a fost “ce pacat ca nu e wireless, ar fi fost perfect”.
Si uite ca acum cei de la HyperX ne-au binecuvantat si cu o varianta fara fir. Am fost foarte incantat de aparitie si abia asteptam sa il incerc si am sperat din tot sufletul ca se potriveste asteptarilor.
La prima vedere, pe hartie, pare ca se potriveste foarte bine asteptarilor. Cei de la HyperX au reusit cumva sa faca varianta fara fir doar cu 3 grame mai grea decat cea cu fir, avand 62g. Ma intreb ce compromisuri au facut, pentru ca la prima vedere pare ca niciunul. Ba chiar au reusit sa includa si un slot pentru dongle-ul de 2.4GHz pe burta mouse-ului, ce nu pare sa il scape prea usor.
In pachetul lui HyperX Pulsefire Haste Wireless, gasim pe langa mouse, la fel ca la varianta cu fir, un set de skate-uri de schimb si un set de grip-uri, iar pe langa si un cablu USB-C cu un adaptor la USB-A si dongle-ul de wireless 2.4GHz cu USB-A.
Cablul USB-C poate fi folosit pentru incarcarea mouse-ului, iar cu adaptor pentru a tine dongle-ul aproape de mouse in timp ce e conectat. Adaptorul are si o banda de cauciuc pe burta ce il ajuta sa nu alunece peste tot pe birou.
Atentia la detalii de genul ma face sa cred ca echipa de la HyperX chiar si-a dat silinta in conceperea mouse-ului.
Constructie si confort
Constructia e solida, folosind acelasi model de decupaj al carcasei, pastrand zonele de contact cu degetele solide, ceea ce e de apreciat. Desi e atat de usor si gaurit nu pare fragil. Daca il strangi tare in mana scartaie usor pe alocuri, dar nimic ingrijorator. Nu sufera de niciun click accidental sub stres, precum alti mousi foarte usori, si nu pare ca ar ceda prea usor.
Plasticul folosit are o textura foarte placuta si grippy. Se simte la fel ca cel de pe varianta cu fir, si folosindu-l pe acela in ultimul an pot spune ca nu am avut probleme nici in zilele calde de vara atunci cand imi transpirau destul de tare mainile.
Ca uzura, cel cu fir se prezinta bine dupa 1 an, pierzandu-si grain-ul putin pe zonele in care degetele au avut contact indelungat cu mouse-ul. Totusi nimic notabil, pentru ca daca nu aveam mouse-ul nou ca si comparatie nu mi-as fi dat seama de diferenta.
Forma e in continuare un punct forte al lui HyperX Pulsefire Haste Wireless. Lateralele sunt valurite in asa fel incat sa poti ridica mouse-ul usor si sa nu-ti scape din mana. Reuseste sa fie destul de mic incat sa poti face adjustari subtile a tintei doar cu degetele, dar destul de mare incat sa nu il scapi din mana in flick-uri abrupte.
Butoane
Click-urile sunt usor concave si ajung intr-un punct foarte jos in partea din fata. Forma lor ajuta la grip si nu forteaza pozitionarea degetelor intr-un anumit punct, cum fac cele de la DeathAdder spre exemplu.
Greutatea de doar 62g pare distribuita uniform pe toata suprafata de contact a mouse-ului, dand o senzatie de echilibru si usurinta in utilizare.
Skate-urile sunt din teflon alb foarte alunecos, si in pachet mai gasim un set identic de picioruse de schimb, alaturi de stickere pentru grip. Eu nu am simtit nevoia de mai mult grip, dar pot fi utile pentru cineva cu mana mai mare.
Click-urile sunt foarte crispy si placute la apasare. Varianta cu fir are probabil cele mai bune click-uri intalnite de mine pe un mouse, iar cea wireless e destul de aproape.
Nu pare ca au schimbat click-urile fata de varianta wired, folosind tot TTC Golden Micro Dustproof. Pe mostra mea click-ul dreapta e super crispy, pre-travel aproape inexistent, post-travel la fel, dar cel din stanga are putin pre-travel.
Nu e nimic deranjant in folosire, nu e moale sau mushy si n-am simtit sa imi afecteze timpul de reactie, dar am simtit diferenta cand am schimbat intre mousi.
Scroll-ul e cam la fel ca la varianta cu fir, doar putin mai galagios. In varianta alba e translucent si se lumineaza tot, nu doar pe laterale, si are un model interesant pe el, in varianta neagra iluminarea e doar pe laterale.
Butoanele laterale si cel din spatele scroll-ului sunt micute dar usor accesibile. Au o cursa scurta cu un click satisfacator si sunt programabile.
Conectivitate si performanta
Il folosesc deja cam de doua saptamani si pot sa spun ca nu a sughitat, deloc. Nici conexiunea, nici butoanele si nici senzorul nu au dat nici un moment de inteles ca ceva nu merge bine. L-am testat in jocuri precum League of Legends, Apex Legends, Valorant, CS:GO dar si in treaba normala de birou de zi cu zi. Totul a mers ceas, tinand dongle-ul atasat in cablu+adaptor pe undeva aleatoriu pe birou.
Din pacate merge doar pe cablu si wireless cu dongle, nu are functie de Bluetooth, dar se vrea un mouse foarte usor de esports, deci cumva se justifica lipsa lui.
Totul a fost super smooth si e greu sa gasesc ceva de criticat. Dar totusi, trebuie sa fie, nu? Unii ar spune ca “dom’le dar nu foloseste ultimul senzor, Pixart PAW3335 nu e chiar top, de ce nu are un 3370 sau 3390?”. Ma, mie mi se pare ca e de top daca nu sughita, si poate consuma si mai putin curent, deci nu vad nici o problema aici, decat daca esti spec-hunter.
Software si baterie
Software-ul e destul de simplu si usor de folosit, si e aproape identic cu cel de la varianta cu fir, doar ca are indicator de baterie. In software poti customiza mouse-ul dupa bunul plac. Ii poti modifca DPI-ul, polling rate-ul, LOD-ul sau chiar setarea individuala a butoanelor.
Apropo de baterie, dupa 5 zile de jucat cate 4-5 ore a ajuns de la 100% la 74%, deci ar tine in jur de 100 ore bateria, cam cat spun si cei de la HyperX in specificatii.
As fi vrut sa pot modifica perioada de nefolosire dupa care intra in standby dar nu am gasit-o nicaieri. Mouse-ul in mod normal intra in sleep dupa vreo 30 secunde deci nu-i neaparat o problema. Nu o sa intre in standby in timp ce campezi intr-un colt de casa.
Concluzie
Pare ca HyperX Pulsefire Haste Wireless e exact ce se vrea a fi. Este varianta wireless a mouse-ului cu acelasi nume, si asta e genial.
Pentru mine personal e cea mai potrivita forma intalnita pana acum, iar mouse-ul per total mi se pare ideal pentru esports. Da, stiu, sunt subiectiv, si stiu ca s-ar putea sa nu fie ideal pentru toti care cititi, dar, avand ceva experienta cu perifericele, nu cred ca ati fi dezamagiti de el.
Pretul mi se pare totusi putin cam piperat, la noi cel putin, pentru ca vad ca in afara ar trebui sa fie 80USD/EUR. La noi e intre 450 si 600 RON.
Nu e un pret nefondat, pentru ca mouse-ul e excelent. Problema ar fi ca cei care sunt dispusi sa dea atat pe un mouse s-ar putea sa aleaga Logitech G Pro X Superlight pentru notorietate si lipsa gaurilor.
Pretul il situeaza si la o oarecare paritate cu Razer Viper Ultimate, care e o alternativa buna, fara gauri. Totusi eu as alege Pulsefire Haste-ul in detrimentul Viper-ului oricand, pentru forma si click-uri.
Totusi, chiar si la 450, momentan consider ca e cel mai bun mouse wireless de esports in pretul asta.