ROG Carnyx face parte dintr-un sir lung de produse cu care cei de la ASUS au defilat anul acesta la CES.
ASUS a avut un eveniment ticsit cu lansari, insa e zicala aia romaneasca – ce e prea mult strica. FALS. Cel putin in cazul de fata. cei de la ASUS au avut o groaza de lansari, care dupa umila mea parere de parerolog profesionist, foarte multe au fost interesante.
Si o sa ziceti ce ba Spulbere, ce ti s-a parut asa interesant? Pai eu o sa ma ridic in picioare si o sa zic ca laptopurile ca au fost, chiar daca foarte multe la numar, dar unul din cele pe care am pus mana, Zephyrus G16, chiar mi-a placut.
Primul produs care m-a dat pe spate cu adevarat este ROG NUC, pe care sper sa-l am cat de curand pe masa de testatare. Al 2-lea produs care mi-a atras atentia a fost ROG Falchion RX Low Profile, produs de pe care l-am testat recent si de care nu vreau sa ma despart vreodata. Bine, au mai fost ROG Keris II Ace si ROG Carnyx.
Hopa, am ajuns la subiectul materialului. Sa continui cu offtopicul sau sa trec direct la Carnyx? Nah, trebuie sa para lung materialul. ASUS au mai lansat si niste monitoare OLED, dar si… Hai ca glumeam, nu va mai amagesc inuitil.
Piata asta de microfoane este una interesanta. Candva, un produs ignorat complet, asta pentru ca mai toata lumea utiliza microfonul prezent pe perechea de casti de gaming. Si de cele mai multe ori, sa fim sinceri, acele microfoane erau mediocre in cel mai fericit caz.
Nu e ca si cum in 2010+ nu existau prea multe modele de microfoane pe USB, dildo mic cum li se mai spunea in popor, doar ca nu prea le baga lumea in seama. Chiar daca mai aveau cei de la Behringer sau Audio Tehnica pe ici colo niste SKU-uri pierdute prin depozitele distribuitorilor locali, aceste produse erau utilizate doar de cei ce aveau nevoie de o calitate superioara pentru inregistrarile lor, evident activand in acest domeniu, mai exact avand o profesie care sa-i necesite o calitate net superioara.
Ei bine, dar cum a prins viata segmentul de creatorilor de continut, in special cei care fac live streaming, cerinta pe piata a crescut, astfel diversi producatori de periferice si nu numai, au scos fel si fel de microfoane.
Si din 2-3 variante disponibile, in doar cativa ani cine voia sa-si cumpere un microfon avea o plaja mai larga de produse, dar cel mai important, gasesti produse de genul pentru toate bugetele disponibile.
E drept, cei ce vor ceva mai profi, nu prea se orientau neaparat spre microfoanele USB, ci cautau microfoane XLR + mixer. Dar ce mai e drept e ca, o astfel de achizitie costa minim dublu versus un microfon premium pe USB. Si asta asa, daca cautai sa-ti iei ceva oarecum entry level.
Bun, dar hai sa nu o mai lungesc inutil, hai sa vorbim putin si despre ROG Carnyx si, de ce nu, sa va expun si catre vocea mea angelica.
Specificatii
Denumire produs | ROG Carnyx |
Tip microfon | Condenser |
Mod captare sunet | Cardioid |
Conectivitate | USB Type-C |
Freq | 20 - 20000 Hz |
Greutate | ~650 g, stativ inclus |
Port monitorizare | Da, Jack 3.5 mm |
Software | Da |
Altele | - Shock mount - Pop filter intern - Iluminare RGB - Tap mute/unmute - Cablu 3m |
Culori disponibile | - Alb - Negru |
Compatibilitate | - PC - MAC |
Pret vanzare | 800 lei |
Galerie foto
Constructie, design si calitate audio
ROG Carnyx, produsul testat azi, este un microfon pe USB destinat gamerilor si creatorilor de continut. Acesta vine cu un shockmount incorporat, dar si un pop filter, iar microfon vine gata montat pe standul sau de birou. In pachet mai gasim clasicele sheets si stickere, dar si un cablu USB Type-C to USB A pentru conectare la device-ul utilizatorului.
Microfonul celor de la ASUS are un aspect usor impozant, asta pentru ca shockmount-ul iti lasa impresia ca este un microfon mai mare decat cele aflate pe alte tarabe, cand in realitate ROG Carnyx are dimensiuni similare.
Langa portul USB Type-C de conectare la PC-ul utilizatorului se afla si un port audio jack 3.5 mm, avand scopul de monitorizare a captarii audio.
Pe partea frontala se afla un comutator care ii permite utilizatorului schimbe functia rotitei aflate pe partea inferioara. Utilizatorul are trei stagii, de gain, output in zona de monitorizare sau pentru high pass filter.
Faptul ca este un microfon cu iluminare RGB nu este un secret, ci este primul lucru care-ti sare in ochi. Toata zona superioara a microfonului este tactila, avand functia de mute/unmute a acestuia, ii trebuie doar un mic tap si gata.
De asemenea, ca sa te ajute sa scapi de vibratiile de pe suprafata de lucru, fie ca-s emanate de o tastare furioasa sau pur si simplu vrei sa-ti salvezi chiar si bucatica aia mica de spatiu ocupata de pe birou, microfonul ROG Carnyx poate fi montat si pe un boom arm cu ajutorul prinderii de nuca din pachet.
Ca in cazul laptopurilor, componentelor sau perifericelor Republic Of Gamers sau TUF Gaming, ASUS a integrat intreaga customizare are lui ROG Carnyx in aplicatia Armoury Crate.
In aceasta aplicatie utilizatorul isi poate modifica iluminarea RGB de pe microfon, dar si o mica customizare cand vine vorba de partea audio.
Si totusi, hai sa vedem cum se aude ROG Carnyx, daca e ceva de capul lui sau nu.
Microfon default, out the box
Lil tweaks, noice removal + voice gate
Dupa ce doar umblat cateva 2 secunde prin setari, deja am obtinut o calitate audio imbunatatita. E drept, nici mediul in care l-am testat nu m-a ajutat prea mult. Langa microfon s-a aflat un PC in care se invart vreo 12 ventilatoare, doua laptopuri dintre care unul destul de galagios, dar cel mai important este faptul ca biroul meu este stradal, unde se aude RATB-ul cand trece, cum se injura soferii in trafic sau cum se cearta vecinii pentru spatiul ocupat abuziv pe scara.
Mai important, Audacity ia sunetul vanilla. In aplicatiile in care ar fi folosit ROG Carnyx, sunetul capturat ar fi mai bun. De pilda, daca utilizatorul o sa-l foloseasca doar pe Discord, filtrele din acea aplicatie sunt foarte bune si nu o sa se auda nici musca.
Iar pentru creatorii de continut, atat NVIDIA Broadcast, cat si mixerul din OBS o sa salveze vieti.
Concluzie
ROG Carnyx este un microfon foarte bun atat pentru casual gamers care vor sa nu se mai planga tovarasii internauti de pe Discord ca le caraie vocea, fie pentru cei ce aspira la titlul de creatori de continut, indiferent ca vor sa faca vlogging, live streaming sau ASMR.
Sigur, fiind un microfon pe USB nu iti ofera customizarea pe care ti-o ofera un microfon XLR, dar ce mai este adevarat este si faptul ca, a 2-a varianta chiar daca e oleaca mai buna din punct de vedere a calitatii audio, este mult mai scumpa.
Dar ca de fiecare data cand testez un microfon de gaming, recomand montarea lui pe un boom arm. Nu este foarte scump, iar beneficiile sunt multiple: salvat spatiu, lipsa captare vibratii de pe suprafata de lucru, pozitie mai comoda de stat la birou si multe altele.
Lui ROG Carnyx nu ii gasesc hibe. Se aude bine, arata bine, este si integrat in unul dintre cele mai bune, daca nu chiar cel mai bun ecosistem de periferice de gaming de pe piata. As vrea sa stau acum si sa caut acul in carul cu fan, sa-l arat cu degetul ca nu imi place ceva la ROG Carnyx. Dar sa fiu sincer, chiar nu am ce.
Poate doar o mica scrisorica sa le fac celor de la ASUS. Va rog, incetati sa mai colaborati cu branduri sau streameri mediocrii. Inteleg ca vreti sa intrati in scena asta de esports, produsele voastre si renumele brandului ROG sunt suficiente. Stampila unor streameri/progameri care n-au avut vreodata realizari notabile precum s0m sau colaborarea cu o platforma in moarte clinica precum Aimlab nu aduce vreun mare beneficiu. Ba mai mult, pare ca voi ii ajutati pe voi, nu invers. Parerea mea!