Daca acum cativa ani procesoarele puteau fi tinute in frau de coolere pe aer sau AIO-uri firave, in ultimii ani suntem fortati sa apelam la AIO-uri impunatoare, precum cele de 360 mm, cum este MSI MAG Coreliquid I360, iar in unele cazuri chiar la cele de 420 mm.
Da, puteti da cu noroi cat vreti in Intel, asta pentru ca Alder Lake, Raptor Lake, Raptor Lake Refresh, cat si noul lansat Arrow Lake au nevoie de raciri puternice. Dar daca tot vreti sa fiti rautaciosi, puteti improsca cu noroi si pe cei de la AMD, asta pentru ca au reusit performanta cu procesoarele Zen 5 sa le sufle in ceafa celor de la Intel cand vine vorba de consum, implicit si de nevoia unei raciri potente. Ca sa-i citez inca de la Zen 4, 90 °C + is the new normal.
Dar sa nu vorbim despre drame inutile acum, hai sa vedem cum se integreaza MSI MAG Coreliquid I360 in decorul redactiei si daca poate acapara procesorul de pe platforma de test.
Specificatii
Denumire produs | MSI MAG Coreliquid I360 |
Dimensiuni radiator | 394 x 120 x 27 mm |
Compatibilitate socket | - Intel: 115x, 1200, 1700, 1851 - AMD: AM4, AM5 |
Fans specs | - RPM 500 - 2000 ± 10% - Airflow 70.7 CFM - Nivel sunet: 20 dBA (mediu) - ARGB, compatibil Mystic Light Sync |
Altele | - Tuburi EPDM impletite - Pompa cu durata de viata de 50.000 ore - Iluminare ARGB Mystic Light Sync |
SRP | 139.99 USD |
Galerie foto
Cu si despre MSI MAG Coreliquid I360
MSI MAG Coreliquid I360 are un designul usor modern spre futurist, inspirat de unghiurile ascutite ale diamantelor. Block-ul este dotat cu infinite mirror cu doua fete, un element interesant care adauga profunzime vizuala si transforma cooler-ul intr-un punct de atractie vizual, indiferent de sistemul in care acesta se afla montat.
Radiatorul coolerului este realizat din aluminiu si are dimensiuni generoase, masurand 394 x 120 x 27 mm. Acesta are capacitatea necesara de a disipa caldura in mod eficient, chiar si in cazul procesoarelor flamande, care genereaza o cantitate semnificativa de energie termica.
Tuburile AIO-ului MSI MAG Coreliquid I360 sunt fabricate din EPDM impletit, un material recunoscut pentru rezistenta la temperaturi extreme, coroziune si uzura. Acestea reduc si evaporarea lichidului de racire si faciliteaza instalarea in carcasa, oferind flexibilitate ridicata in ceea ce priveste pozitionarea.
MSI MAG Coreliquid I360 este echipat cu o pompa integrata direct in block, o solutie ce reduce vibratiile si optimizeaza fluxul de lichid din instalatie. Motorul acestei pompe opereaza la o viteza maxima de 3400 RPM, oferind performante termice excelente si o functionare stabila.
Durata de viata a pompei este estimata undeva la 50.000 de ore, ceea ce inseamna ca acest cooler poate rezista ani buni in posesia oricarui flacau sau mandre.
Cooler-ul MSI MAG Coreliquid I360 este livrat cu trei ventilatoare de 120 mm, fiecare echipat cu tehnologie Loop Dynamic Bearing (LDB). Acest tip de rulment ofera o durata de viata extinsa de aproximativ 30.000 de ore si reduce frictiunea, ceea ce inseamna ca ventilatoarele sunt mai silentioase si mai eficiente in timp. Fiecare ventilator genereaza un flux de aer de 70,7 CFM, fiind capabil sa gestioneze cu usurinta temperaturile ridicate ale procesorului montat in socket.
Ventilatoarele sunt compatibile cu modul PWM, permitand ajustarea automata a vitezei in functie de nevoile termice ale procesorului. Dimensiunile acestora sunt de 120 x 120 x 25 mm, iar nivelul mediu de zgomot este de doar 20 dBA, ceea ce le face potrivite pentru utilizatorii care isi doresc un sistem de racire performant, dar “tacut”.
MSI a inclus in pachet si un capac special pentru cabluri, care ascunde firele si contribuie la un aspect curat si organizat al sistemului.
MSI MAG Coreliquid I360 a fost proiectat pentru a fi usor de instalat, chiar si de catre utilizatorii novice. Cooler-ul vine cu un bracket universal preinstalat, care suporta procesoare de la Intel si AMD. Printre socket-urile compatibile se numara LGA 1150, 1151, 1155, 1156, 1200, 1700, cat si noul LGA 1851 de la Intel, precum si socket-urile AM4 si AM5 de la AMD.
Testare
Evident, ca sa ajungem la o concluzie despre cat de teapan este MSI MAG Coreliquid I360, trebuie sa-l stresam putin, adica trebuie sa rulam teste. Asa ca stiti procedura, voi rula Cinebench R23, preset-ul de 30 de minute. Pasta termoconductoare utilizata este cea clasica din benchmark-urile rulate, anume ARCTIC MX 6, fiind utilizata si pe celelalte raciri care ne-au trecut pragul in istoria recenta a publicatiei.
Platforma de test a ramas neschimbata, este acel build open case cu un procesor stupid de flamand ce face parte din generatia Raptor Lake Refresh, anume Intel Core i7 14700K. Calare peste el vine un contact frame de la Thermalright, pentru a eficientiza oleaca disiparea caldurii.
De ce am montat un contact frame? Ei bine, pentru ca desi este util pentru utilizator casnic, nu utilizez preset-ul Intel Default Settings. Fac asta pentru ca vreau maximul de performanta de care este capabil procesorul in cauza, desi sunt constient ca cel mai probabil in cateva luni il voi inmormanta sau ii voi da gaura si il voi folosi pe post de breloc. Aia e, il consider consumabil si doar atat.
Platforma de test
- Carcasa Thermaltake Core P3 TG Pro
- Placa de baza Z790 AORUS PRO X
- Procesor Intel Core i7 14700K /w Thermalright LGA1700-BCF BLACK V2
- Stocare AORUS Gen5 14000 SSD 1TB, Kingston Fury Renegade 2TB
- Placa video GIGABYTE GeForce RTX 4090 Gaming OC 24GB
- RAM Kingston Fury Renegade RGB 32GB 8000 MT/s CL 38
- Sursa GIGABYTE UD1300GM PG5
- Sistem operare Windows 11 Pro
Comparativ
Domn’ doctor, rezultatele au venit. Care este prognosticul? E bun, duce bine.
Lasand dialogul imaginar total inutil deoparte, MSI MAG Coreliquid I360 scoate niste cifre foarte bune, asta pentru ca procesorul nu a sarit pragul de 94 °C in fulload. As putea sa subliniez ca se descurca chiar mai bine decat racirile testate care au un pret similar de vanzare, fiindu-i luata fata in comparativ doar de AIO-urile palpabil mai scumpe.
Concluzii
MSI MAG Coreliquid I360 este un cooler lichid all-in-one care combina performanta ridicata cu un design atractiv. Vizual, acesta este impecabil, desi in ultima perioada devin din ce in ce mai posac si prefer un design basic si eficient, ceva de genul ARCTIC.
Acesta are o compatibilitate extinsa, iar instalarea sa fiind si simplificata. Dar cel mai important, este capabil sa raceasca calorifere de procesoare, care-s stupid de calde. E drept, nici eu nu l-am ajutat pe tovarasul Intel Core i7 14700K sa stea ceva mai cuminte in barca lui, as fi putut sa-i prelungesc viata si sa-i scad temperatura daca i-as fi taiat din voltaj. Dar csf, vrem cifre cat mai mari, atat in teste sintetice cat si in jocuri.
Mi-a placut si cum se prezinta pachetul AIO-ului MSI MAG Coreliquid I360, in special blisterul cu toate bracket-urile, suruburile si pasta termoconductoare.