Nu credeam ca in vara lui 2024 o sa mai incep sa (re)testez un procesor Intel din generatia curenta.
Dar totusi, e o drama mare pe internet ceva timp, asta pentru ca procesoarele Intel Core i9 din generatia Raptor Lake si Raptor Lake Refresh nu ofera performanta demna.
Mai exact, in anumite instante, fie ele in teste sitentice sau in sesiuni de gaming gaming, procesoarele celor de la Intel clacheaza.
Si totusi, nu inteleg de ce lumea este socata de acest lucru, asta pentru ca din punct de vedere arhitectural, Raptor Lake si Raptor Lake Refresh sunt niste esecuri, asta pentru ca varfurile lor de gama transpira serios sa tina pasul in gaming cu procesoare la Ryzen 7800X3D.
Problema e ca procesoarele celor de la Intel au un consum de peste 3x mai mare decat procesoarele din gama celor de la AMD, implicit sunt si mult, mult mai calde.
De pilda, de la Alder Lake incoa, pe platforma de teste am avut doar AIO-uri premium, performante, insa degeaba, procesorul tot o lua pe aratura si sarea de 100 °C.
E drept, am mai reperat aceasta deviatie prin achizitionarea si montarea unui contact frame. Dar consumul imens a ramas acolo, n-ai ce sa-i faci. Poate cu generatiile urmatoare de Intel o sa scapam de procesoare care bat spre 400W in full load. A bearded man can dream.
Si dupa cum ziceam, lumea se plangea ca procesoarele lor 13900K, 13900 KF, 13900KS, 14900K, 14900KF si 14900KS in anumite instante de utilizare nu ofera performanta dorita.
Iar dupa puhoiul de oameni care se plangeau online de aceste probleme, Intel a zis ca “investigheaza” si ca o sa revina rapid cu un raspuns, dar si o solutie.
Si mai bine nu o facea, asta pentru ca raspunsul lor a fost unul… usor penibil, care pare in nota celor de la Intel in ultimii ani, nu isi asuma deloc balariile de pe plantatie, arata cu degetul pe cei de pe langa ei.
Practic, Intel a zis ca procesoarele lor nu au probleme si este vina producatorilor de baza pentru aceste probleme.
Ce a vrut sa zica blue goblin mai exact? Ei bine, in zilele noastre OC-ul nu prea este un subiect asa interesant, chiar si cei mega entuziasti si-au pierdut din elan. De ce? Pentru ca producatorii de placi de baza, inclusiv cei de la MSI, au simplificat acest proces, facand facil acest boost de performanta chiar si unui utilizator novice.
In ziua de azi, de pilda, pentru a rula un procesor Intel Core i9 14900K la 6GHz trebuie sa ai in dotare o placa de baza buna, o racire teapana si foarte mult noroc. Norocul e pe partea de procesor, ca exista riscul ca vei nimeri un procesor schiop si indiferent ce voltaj ii vei da, procesorul o sa schelalaie si o sa crape in sistem.
Iar ca “solutie” pentru probleme avute de utilizatori pe procesoarele i9, cei de la Intel i-au fortat pe producatorii de placi de baza sa vina cu un “profil” denumit Intel Default Settings, care oficial Intel declara ca optimizeaza performanta si consumul procesoarelor.
Dar stiti si voi cum e zica ala aia batraneasca, socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea din targ, asa ca a iesit iar un mic fiasco, pentru ca acest profil ii taie din pofta procesorului de curent, implicit si din performanta oferita.
Asadar ma scarpinam in barba si am zis “hey, hai sa vedem cat de nasoala e treaba”. Asa ca uite asa, a luat nastere acest material.
Dar inainte, stati sa ma pregatesc ceva mai bine pentru procesorul cu pricina.
Bun, asa e mai bine, ma simt mai in siguranta. Sa purcedem!
Metodologie testare
Acum trebuie sa testam ce ne ofera Intel, iar situatia sta in felul urmator. Evident, am luat un procesor un procesor afectat de acest val de patinari artistice modeste, anume Intel Core i9 14900K.
Si l-am montat pe socket-ul unei implementari bune a chipsetului Intel Z790, anume MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi. Dar despre placa de baza de la MSI nu o sa vorbesc prea mult azi, asta pentru ca ii gasiti review-ul aici.
Nu voi testa jocuri pentru ca aceasta problema sare in ochi si in testele sintetice. Asadar, voi rula doua versiuni de Cinebech, anume R23 si 2024.
Am rulat testele cu BIOS-ul cu care este livrata MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi, anume 7E25vA0, dar si ultima versiune de BIOS – 7E25vA62. Iar pe ultima versiune de BIOS am rulat atat profiul Intel Default Settings, cat si profilul MSI Ultimited Settings, care e practic ce am zis oleaca mai sus, un preset care nu ii taie procesorului craca de sub picioare.
Platforma test
- Carcasa Thermaltake Core P3 TG Pro
- Placa de baza MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi
- Procesor Intel Core i9 14900K
- Cooler ASUS ROG STRIX LC III 360 ARGB LCD
- RAM ADATA XPG Lancer Blade RGB 48GB 6000 MT/s
- Placa video GIGABYTE Radeon RX 7800 XT Gaming OC 16GB
- Stocare Crucial P5 Plus
- Sursa Corsair SF850L
- OS Windows 11
7E25vA0
Cinebench R23
Cinebench 2024
7E25vA62
Intel Default Settings
Cinebench R23
Cinebench 2024
MSI Ultimited Settings
Cinebench R23
Cinebench 2024
Interpretarea datelor si concluzia
Dupa cum se astepta, s-a pierdut pe drum niste performanta, asta pentru ca profilul impus de Intel ii taie nitel din elanul procesorului.
Versiune BIOS | Cinebench R23 | Cinebench 2024 |
---|---|---|
7E25vA0 | 39314 | 2224 |
7E25vA62 - Intel Default Settings | 36226 | 2038 |
7E25vA62 - MSI Ultimited Settings | 39390 | 2180 |
Avem o diferenta de ~8% de performanta si asta pare un caz fericit. Spun asta si pentru ca procesorul a fost testat pe o placa de baza buna, capabila sa gadile procesorul Intel acolo unde ii place.
Iar cu preset-ul MSI Ultimited Settings din BIOS-ul 7E25vA62 practic am revenit la performanta initiala.
Insa trebuie sa va mai servesc si alte cifre, anume cele de consum si temperatura. Cu preset-ul Intel Default Settings procesorul Intel Core i9 14900K a scos din sursa un consum maxim de 279W, iar temperatura maxima atinsa a fost de 77 °C in Cinebench R23. In Cinebench 2024 temperatura maxima atinsa de procesor a fost de 84 °C cu un consum maxim de 296W.
Iar pe MSI Ultimited Settings in Cinebench 2024 a avut un consum de 362W, iar in Cinebench R23 360W. In ambele instante procesorul a avut spike spre 100 °C.
Da, la prima vedere pare sa le dai dreptate celor de la Intel, asta pentru ca acum te pui pe ganduri si te gandesti daca acel boost de performanta de ~8% chiar merita un consum mai mare cu ~22%, dar si o crestere a temperaturii direct proportionala.
Si acum sunt nitel imparit. Asta pentru ca ambele tabere au partial dreptate, dar exista multe “if”-uri, oarecum ca in Excel.
De pilda, da, un consum mai are cu 22% pentru un boost de performanta de doar ~8% nu suna tocmai promitator.
Dar in acelasi timp, indiferent ca esti elitist sau nu, cauti sa scurgi maximul de performanta din sistemul tau, mai ales cand vine vorba de procesoare.
Iar acum, din pacate, a ramas inca o lotierie cand vine vorba de procesoare. Asta pentru ca poti nimeri unul “bun” cum este cel de pe bancul de probe azi, care se comporta ca atare. Sau poti nimeri unul care gafaie serios, cere un voltaj imens si poate claca cand ti-e lumea mai draga.
Eu unul, daca as avea pe platforma de test procesorul Intel Core i9 14900K, l-as chinui si l-as forta sa livreze maximul de care este capabil. Bine, chiar fac asta, doar ca chinui un Intel Core i7 14700K.
Bine, acum sunt nitel curios cum s-ar comporta preset-ul Intel Default Settings pe o placa de baza mediocra cu chipset Z790. Dar iar teste? Parca as vrea sa plec in vacanta.