Cum era de asteptat, cu aparitia procesoarelor Intel Raptor Lake Refresh, au iesit pe piata si noi placi de baza.
Nu e ca si cum vechile placi de baza cu chipset Z690 sau Z790 nu ar fi fost compatibile cu noile procesoare Intel prin upgrade-ul BIOS-ului. Insa daca procesoarele au venit cu upgrade-uri minuscule versus generatia anterioara, macar pe placile de baza vedem ceva modificari in bine.
Am scormonit serios in ultima perioada, scanand ore intregi pe reddit si forumuri, citind fel si fel de aventuri ale celor cu care impartasesc pasiunea pentru acest segment de produse. Insa ceva mi-a atras atentia, asta pentru ca multi utilizatori s-au orientat catre un produs scos la inaintate de catre cei de la MSI, anume MAG Z790 Tomahawk Max WiFi.
Si cand s-a ivit ocazia sa am si eu placa de baza pe bancul de probe da, am fost curios, pentru ca am vrut sa vada si ochiul meu de ce multi utilizatori au optat pentru aceasta placa. Asadar sa-i dam bice.
Specificatii
Denumire produs | MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi |
Socket | LGA 1700 |
Chipset | Intel Z790 |
Suport generatii Intel | - Alder Lake (12th) - Raptor Lake (13th) - Raptor Lake (14th) |
Sloturi PCI-Express | - 1x PCIe 5.0 x16 - 1x PCIe 4.0 x16 x4 - 1x PCIe 3.0 x1 |
Sloturi stocare | - 8x SATA 6G - 1x M.2 22110/2280/2260 PCIe 5.0 x4 - 1x M.2 2280/2260 PCIe 4.0 x4 - 2x M.2 2280/2260/2242 PCIe 4.0 x4 |
RAM | 4x DDR5, capacitate maxima 192GB, 7800(+) MHz |
Codec audio | Realtek ALC4080 Codec |
Backpanel | - 1x Displayport 1.4 - 1x HDMI 2.1 - 1x buton clear CMOS - 1x buton Flash BIOS - 4x USB 3.2 Gen 1 A - 4x USB 3.2 Gen 2 A - 1x USB 3.2 Gen 2 Type-C - 1x USB 3.2 Gen 2x2 Type-C - 1x Antena WiFI - 1x SPDIF - 5x jack 3.5 mm - 1x LAN 2.5 GbE |
Altele | - Intel WiFi 7 802.11be - Bluetooth v5.4 - Mystic Light - M.2 Shield FROZR |
Galerie foto
Prezentare
Deci, ce avem mai exact? Cu si despre MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi
Dupa cum ziceam si mai sus, daca procesoarele Intel Raptor Lake Refresh au iesit pe piata mai cu nimic in plus sau pozitiv versus generatia anterioara, au dat-o de gard in ultimul hal si au facut o inmormantare penibila procesoarelor din gama “i”, pentru ca de la anu’ i5, i7 sau i9 o sa fie “scoase din uz”. Acum, cine sa si spele rusinea? Povara a cazut acum pe placile de baza.
Asadar, azi placa de baza MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi trebuie sa zbarnaie, atat cu dotarile sale, cat si cum se comporta in benchmark-uri. Dar inainte de toate, hai sa ne uitam sub capota ei.
Desi in cazul de fata nu este vorba de o placa de baza premium, MSI nu a facut economie si a recurs la o implementare a unui codec audio care nu este tocmai ieftin, ci placa de baza vine echipata cu un chip audio Realtek ALC4080, iar implementarea de pe backpanel vine cu un set complet de 5 porturi analogice 3.5 mm, cat si un port S/PDIF.
Lansat in 2020, ALC4080 se regaseste acum ca solutie audio pe numeroasele placi de baza atat pe cele din segmentul mid-range, cat si pe cele high-end. ALC4080 a adus o schimbare semnificativa fata de traditia conectarii directe la SoC prin intermediul unei interfete bi-lingvistice (HD-A sau I2S/I2C), adoptand in schimb o conexiune USB.
ALC4080 este un codec audio USB cu un singur cip, oferind mai multe canale si integrand un controller USB 2.0 cu un codec audio de inalta performanta. Pentru audio, acesta accepta un dispozitiv audio USB standard de clasa HID, proiectat pentru placi de baza PC si dispozitive audio multicanal in toate sistemele de operare cunoscute, precum Windows, Linux, iOS, macOS sau chiar Android. Codec-ul furnizeaza zece canale DAC, permitand redarea simultana pe 7.1 canale, precum si doua canale de iesire stereo independente (streaming multiplu) prin intermediul iesirii stereo de pe panoul frontal, cu un raport semnal-zgomot (SNR) de pana la 120 dB pentru redarea fluxurilor PCM.
ALC4080 dispune, de asemenea, de un decodor DSD (Direct Stream Digital), oferind utilizatorului posibilitatea de a se bucura de continut transmis in flux DSD de inalta calitate si de a crea propriul flux DSD cu pierderi reduse de calitate prin intermediul convertoarelor DA.
In total, sunt integrate trei ADC-uri stereo, capabile sa suporte mai multe intrari audio analogice, inclusiv o intrare stereo de nivel de linie cu SNR de 110dB, si o matrice de microfoane cu functii software precum anularea ecoului acustic (AEC), formarea fasciculului (BF), suprimarea zgomotului (NS) si preluarea vocii in camp indepartat (FFP). Desigur, exista multe detalii de discutat despre aceasta componenta, insa ma voi opri aici in ceea ce priveste partea audio.
Deasupra zonei audio prezente pe backpanel, gasim cei doi conectori pentru antena WiFi 7, antena care este inclusa in pachet. De asemenea, placa vine si cu un port LAN 2.5 GbE, care se afla deasupra conectorilor amintiti.
Tehnologia Wi-Fi 7 vine cu posibilitatea de a furniza imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste viteza fata de generatia anterioara, datorita unui canal extins de pana la 320 MHz si cresterii capacitati din spectrul de 6 GHz. Wi-Fi 7 poate atinge viteze de pana la 46 Gbps, fiind de aproape patru ori mai rapid decat WiFi 6E.
Cu denumirea oficiala de 802.11be Extremely High Throughput, Wi-Fi 7 proiecteaza sa furnizeze o conexiune wireless intre doua sau mai multe dispozitive la o viteza fara precedent. Adoptand functii de la Wi-Fi 6, precum OFDM (Orthogonal Frequency-Division Multiplexing) si BSS Coloring, acesta garanteaza ca in retelele de dimensiuni considerabile, fiecare dispozitiv poate transmite date fara intarziere (LAG). Frecventa de transmisie de 6 GHz introdusa de Wi-Fi 6E contribuie, de asemenea, la sporirea vitezelor in retelele WLAN Wi-Fi.
Producatorii de echipamente, de la placi de baza la telefoane si produse de retelistica, manifesta deja interes pentru beneficiile aduse de Wi-Fi 7. Numeroase companii au integrat deja in portofoliul lor dispozitive compatibile cu aceasta tehnologie inovatoare, iar unele dintre ele, precum AVM din Germania, iau in considerare abandonarea Wi-Fi 6E in favoarea implementarii imediate a Wi-Fi 7 in noile lor produse.
La capitolul conexiune, MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi sta destul de bine. Pe backpanel gasim patru porturi USB 3.2 Gen 1 A, patru porturi USB 3.2 Gen 2 A, un port USB 3.2 Gen 2 Type-C si un port USB 3.2 Gen 2×2 Type-C.
Pentru output-ul video integrat, MSI a pus doua porturi, anume un HDMI 2.1, ce poate suporta o rezolutie de pana la 3840 x 2160 la un refresh rate de 60 Hz. Si nu in ultimul rand, placa de baza are si un Display port 1.4 ce poate suporta o rezolutie de 7680 × 4320, tot la un refresh rate de 60 Hz.
Ca sa inchei cu backpanelul, acesta mai are doua butoane, care-s destinate strict BIOS-ului. Primul este Clear CMOS, care are functia de a reveni la setarile default ale BIOS-ului. Iar al 2-lea este butonul de flash al BIOS-ului.
MSI are o traditie in a a supra-dimensiona VRM-ul produselor din gama Tomahawk, iar acest lucru continua aici, ca na, traditia e traditie. MSI au optat pentru o solutie cu 16+1+1 faze cu etape de 90A, astfel placa este mai mult decat capabila sa intre in sinergie perfecta cu procesoare flamande Raptor Lake Refresh precum i9 14900K sau i7 14700K, cat si cele din seria Raptor Lake, anume i9 13900K sau i9 13900KS
MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi nu “beneficiaza” de iluminare RGB, dar avem prezenti pe aceasta un conector RGB si trei conectori ARGB. De asemenea, pe placa se afla si 8 conectori de 4 pin PWM, in care utilizatorul isi poate conecta AIO-ul, cooler-ul pe aer, ventilatoarele sau custom loop-ul.
In alt capitol la care placa celor de la MSI sta bine este partea de conectare a stocarii. Aceasta are un slot PCIe 5.0 x4, care este legat direct la CPU si suporta form factor-ul 22110, 2280 si 2260.
Sub port-ul PCI Express 5.0 in care utilizatorul de regula isi conecteaza placa video, mai avem trei slot-uri destinate tot stocarii M.2. Unul dintre acestea este PCIe 4.0 x4 cu suport pentru form factor 2280 si 2260. Iar ultimele doua sunt si ele PCIe 4.0 x4, cu suport pentru 2280, 2260 si 2242.
BIOS
BIOS-ul celor de la MSI este destul de usor de navigat, atat de catre un utilizator experimentat, cat si de catre un utilizator novice.
Si spun asta pentru ca in cazul in care utilizatorul este novice, utilizand interfata EZ mode acesta printr-un simplu click isi poate da enable la profilul XMP, comuta prioritatea de boot a stocarii dar si multe altele.
Iar pentru cei mai experimentati exista UI-ul Advanced, unde utilizatorul are acces la toate informatiile si setarile de care are nevoie pentru customizare sau overclock.
Testare
Platforma test
- Carcasa Thermaltake View 51 TG Snow Edition aRGB
- Procesor Intel i7 14700K
- Cooler Corsair iCUE H170i Elite LCD
- RAM ADATA XPG Lancer RGB 32GB 6000 MHz
- Stocare Kingston Fury Renegade 2TB
- Sursa be quiet! Straight Power 11 1200W Platinum
- OS: Windows 11 Pro
Aplicatii utilizate
Pe partea de teste sintetice am rulat un pachet restrans precum 7Zip, Cinebench R20 si R23. Nu in ultimul rand, daca tot a fost lansat recent, am rulat si benchmark-uri pe noul Cinebench, anume versiunea 2024.
Benchmark
Cinebench R20
Cinebench R23
Cinebench 2024
7-Zip
Concluzie
Ok, vazand cifrele din benchmark-uri scoase de procesorul Intel Core i7 14700K cand este pus pe MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi, am inteles de ce multi au optat pentru un astfel de kit. Insa cei de la MSI nu i-au atras doar prin acest lucru.
Pe langa faptul ca procesorul zburda efectiv pe carare impreuna cu placa de baza in tema, evident au contribuit la aceste lucruri si design-ul simplist dar in acelasi timp placut, dar evident si echiparile Wi-Fi 7 si Bluetooth 5.4. Dar a mai fost un factor important care a contribuit la acest lucru.
Faptul ca placa este comercializata la un pret de aproximativ 350 USD, cel putin in momentul in care am publicat materialul. Iar daca arunci un ochi in celelalte ograde, o sa vezi ca o placa de baza cu specificatii similare e oleaca mai scumpa.
Dar pana si mie mi-a placut MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi, ci nu doar prin performanta avuta, ci mie mi-a placut teribil design-ul ei. Da, am trecut usor peste faptul ca nu are iluminare RGB, who cares. Poti face lumina in sat (carcasa) prin alte device-uri care oricum luminau mai puternic si pe o suprafata mai mare, produse precum DIMM-urile RAM, ventilatoare sau chiar benzi RGB.
Mie mi-a placut design-ul pentru ca e simplu, dar totusi atragator. Placa de baza este complet neagra, insa are niste inscriptii firave cu acel verde tip neon care mie imi place teribil.