Uite ca dupa ce au parut ca stau degeaba cei de la HyperX, au inceput sa apara ceva miscari de trupe, lansand anul acesta la CES cateva produse interesante.
Printre acestea se afla si HyperX Alloy Rise, care vine sub format full form, cat si 75%.
Iar la prima vedere HyperX Alloy Rise pare a fi prima aventura reala a producatorului de periferice gaming intr-un teritoriu nou, acela al tastaturilor mecanice premium.
Asta pentru ca au in catalog cateva tastaturi interesante precum HyperX Alloy Origins 65, dar nu au lansat pana acum vreun model care sa vrea sa patrunda acea categorie de produse.
Dar de la a dori pana la a reusi e cale lunga, asta pentru ca de multe ori socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Ramane de vazut daca HyperX Alloy Rise este un produs demn de renumele celor de la HyperX sau o sa dezamageasca.
Specificatii
Denumire produs | HyperX Alloy Rise |
Form factor | Full form |
Dimensiuni | 454.5 mm x 142.2 mm x 48.9 mm |
Greutate | ~1300 grame |
Tip conexiune | Wired USB |
Switch-uri disponibile | HyperX Red Linear |
Keycaps | PBT doubleshot |
Polling rate | 8000 Hz |
Compatibilitate | - PC - PlayStation 5 - PlayStation 4 - Xbox X|S - Xbox One |
Altele | - Hot swappable - Iluminare RGB - Senzor lumina - 100% anti-ghosting - N-key mode - Butoane multimedia - Plate magnetic interschimbabil - HyperX NGENUITY |
SRP | 200 euro |
Constructie si utilizare
La prima vedere, HyperX Alloy Rise nu impresioneaza neaparat printr-un aspect spectaculos. Dar lucrul asta nu este neaparat un lucru negativ, asta pentru ca cel putin pentru mine, produsele care au un design de parca ar tipa la tine sunt moartea pasiunii, de pilda un concept hyperbeast cu fel si fel de forme geometrice amplasate fara vreo logica anume sau o tastatura imbibata cu iluminare RGB stridenta.
HyperX Alloy Rise este o tastatura cu un design minimalist, care ofera un contrast destul de banal, dar totusi placut – negru de la keycaps, alb de la plate-ul magnetic, dar evident ca-si mai face aparitia si luminarea RGB in aceasta poveste.
Constructia este un punct forte al tastaturii HyperX Alloy Rise, datorita carcasei metalice care confera rigiditate si durabilitate, iar materialele plastice folosite par a fi de buna calitate.
Totusi, greutatea considerabila de ~1.3 kg a tastaturii HyperX Alloy Rise poate fi un impediment pentru unii utilizatori care prefera tastaturi ceva mai portabile sa zicem.
Asta pentru ca nu toti utilizatorii sunt statici ca mine, conecteaza o tastatura la un device si o lasa acolo pana pune mana pe alta. Da, sunt si utilizatori care-si plimba tastatura prin casa si o conecteaza la alte device-uri, altii o arunca in ghiozdan si pleaca la munca cu ea pentru ca sunt prea atasati emotional de tastatura. Dar mai sunt si progamerii sau macar cei ce aspira la acest titlu, care se plimba toata ziua la diverse LAN-uri.
Insa plate-ul metalic pe care-l tot pomenesc pentru mine este divin, asta pentru ca ii da un aer estetic aparte tastaturii, dar mai important e acopera portiuni din tastatura pe care eu le inabuseam de fel in fire de par din barba, particule de praf, matreata, firimituri si altele. Stiti voi, clasica problema a unui mascul adult.
In plus, pe langa ca nu prea se lipesc amprentele de plate-ul magnetic, lucru pe care-l ador, mai are o parte pozitiva. Cea ca se curata incredibil de usor, cu un banal servetel umed.
Si nu in ultimul rand, plate-ul magnetic este interschimbabil, fiind comercializate plate-uri separat. Pe langa cel alb, cu care este livrata tastatura HyperX Alloy Rise, mai este disponibil un plate ce este vopsit Navy Blue, care dupa parerea mea arata extraordinar azvarlit pe tastatura, mai ales impreuna cu acel knob prezent pe partea dreapta a tastaturii.
Da, e pacat ca-s disponibile doar doua culori. Si da, nu e tocmai ieftin un astfel de plate, fiind comercializat la pretul de ~250 lei. Dar sper ca pe viitor ca acest plate magnetic sa fie disponibil si sub alte culori, de genul portocaliu sau verde.
Conceptul acesta nu este chiar o noutate in domeniul tastaturilor de gaming, Logitech G715 venind la randul sau cu un plate magnetic interschimbabil. Doar ca in cazul tastaturii celor de la Logitech, acel plate este construit dintr-un plastic foarte subtire si usor, lucru ce este benefic la transport, categoric. Dar este atat de fragil incat la o manevrare ceva mai indolenta, utilizatorul risca sa-l faca bucati. In plus, pe langa ca este casant, se poate si zgaria relativ usor. Deci prefer conceptul celor de la HyperX, cu plate-ul metalic.
Un element care poate genera ceva controverse este absenta unui wristpad. Desi tastatura HyperX Alloy Rise bate spre un design low profile, pozitia mainilor poate deveni inconfortabila in sesiuni de utilizare indelungate, mai ales in cele de gaming.
Tastatura HyperX Alloy Rise este echipata cu switch-uri liniare, ce-si poarta propria semnatura, lucru cu care ne-a obisnuit de ceva ani buni gasca vesela de la HyperX.
Switch-urile HyperX Red Linear sunt proiectate pentru a oferi o experienta de tastare rapida si fluida. Doar ca nu este o lauda care doar apare pe spec sheet-ul produselor ce poarta semnatura HyperX, ci acestia chiar au reusit sa livreze acest lucru.
Apasarea tastelor este una usoara, iar travel distance-ul al acestor switch-uri de doar 4 mm este ideala pentru jocuri competitive.
Stabilizatorii de pe tastele mari sunt bine lubrifiati si functioneaza fara probleme, eliminand astfel unul dintre cele mai comune puncte slabe ale tastaturilor mecanice.
Keycap-urile double shot PBT sunt de buna calitate, oferind o textura placuta la atingere si rezistenta la uzura. Cu toate acestea, experienta de tastare este influentata si de alte elemente.
Dotarile interne ale tastaturii, anumite utilizarea de spuma si garnituri, contribuie la o reducere sesizabila a zgomotului, dar si la o senzatie mai placuta la apasarea tastelor.
Desi nu au utilitate pentru intreg mapamondul, tastele multimedia pentru mine au fost bine venite, asta pentru ca din cele 11-12 ore pe care le petrec zilnic in redactie, probabil undeva la 8-9 ore muzica merge in surdina. Iar in acest context, o tastatura cu astfel de butoane sunt o mana cereasca.
Si wheel knob-ul este util, putand ajusta volumul redat pe device-ul conectat, iar daca apesi pe el are functia de mute/unmute.
Pe partea dorsala a tastaturii Hyperx se afla patru bucati dreptunghiulare de cauciuc, care au ca rol sa tina tastatura in loc, sa nu fuga pe suprafata de lucru. De asemenea, acolo avem si clasicele picioruse de ajustare, care au doar doua pozitii.
HyperX Alloy Rise este conceputa cu gamerul in minte, asta datorita polling rate-ului de 8000 Hz. Da, e o experienta inedita in gaming, dar poate fi observata si utila doar cuiva care joaca la un nivel ridicat un titlu competitiv.
Pentru un utilizator caznic nu-si aduce aportul acest feature, asta pentru ca nu o sa simta diferenta intre o tastatura cu polling rate 1000 Hz, care este standardul in mod teoretic, versus cel de 8000 Hz prezent pe HyperX Alloy Rise.
HyperX Alloy Rise este prima tastatura de gaming care a introdus un senzor de lumina ambientala, care ajusteaza dinamic iluminarea RGB in functie de conditiile de iluminare din mediul in care se afla tastatura. Aceasta functie poate fi oprita sau pornita din software-ul NGENUITY.
Badge-ul lateral, adica cel cu logo-ul HyperX, este si el magnetic si interschimbabil, care la randul sau se comercializeaza separat. HyperX are in portofoliu sau 3 seturi de badge-uri, anume 8-Bit, abstract si cute. Acestea au un RRP de ~125 lei, iar in fiecare set se afla 4 badge-uri.
Software
HyperX NGENUITY este software-ul responsabil pentru configurarea tastaturii HyperX Alloy Rise. Acesta permite remaparea tastelor, crearea de macro-uri sau ajustarea iluminarii RGB.
In teorie, optiunile prezente sunt suficiente pentru un nivel basic. Dar lipsa unor optiuni avansate de customizare pot fi considerate dezavantajoase pe alocuri.
Apoi si interfata poate da un aer ponosit, mai ales celor ce se intersecteaza des sau macar ocazional cu software-ul celor de la HyperX. Simt ca ar trebui un revamp masiv al acesatei aplicatii.
Pe langa customizarea perifericelor HyperX, NGENUITY permite si sincronizarea iluminarii RGB pe produsele ce poseda aceasta implementare mirobolanta.
De exemplu, iluminarea RGB de pe HyperX Alloy Rise poate fi sincronizata cu cea prezenta pe HyperX Fury Ultra RGB sau HyperX Pulsefire Haste 2 Wireless, dand astfel si sentimentul de un ecosistem inchegat.
Concluzie
HyperX Alloy Rise este o tastatura mecanica interesanta, cu bune, dar si cu rele. De altfel, ca toate produsele prezente pe piata, asa-i?
Tastatura are un design destul de banal, dar placut in acelasi timp. Aceasta poseda si o iluminare placuta vizual care nu tipa inutil “hey, ia niste RGB, vezi sa nu orbesti”.
Plate-ul magnetic este si el util pentru ca ii da un sentiment impozant tastaturii, dar mai important acopera parte din “santuri”, lucru ce usureaza igienizarea tastaturii.
Nu in ultimul rand, este un lucru benefic faptul ca tastatura HyperX Alloy Rise este hot swappable, asta ca nu obliga utilziatorul sa foloseasca doar doua tip-uri de switch-uri.
Este de apreciat faptul ca intr-un final brandurile mari din sfera perifericelor de gaming au decis sa adopte si ei acest feature pe care producatorii mid tier, care nu au o vizibilitate asa mare precum HyperX sau alte branduri, il au prezent de ani de zile pe mare parte din catalogul detinut de tastaturi mecanice.
Polling-ul 8000 Hz este si el un feature bun, dar e demn de luat in seama doar de o nisa aparte de utilizatori, mai exact de cei ce defileaza cu titulatura de pro gamer, fiind util in ipostaze din Fortnite, Dota 2 sau alte jocuri unde timpul de raspuns este esential. Pentru un utilizator casnic nu e este ceva care sa-i indulceasca existenta, e ca o diploma de masterat in economie. E bine sa o ai, chiar daca slabe sanse sa-ti aduca vreun beneficiu in viata de zi cu zi.
Iar pentru partile negative ale tastaturii HyperX Alloy Rise, situatia este in felul urmator.
Software-ul NGENUITY este cu siguranta calcaiul lui Ahile pentru cei de la HyperX, fiind doar o aplicatie cu o interfata usor de navigat, chiar daca este invechita. Dar soft-ul in sine iti pune bete in roate, asta pentru ca ntampini des probleme in el, nu ar fi un caz specific cu HyperX Alloy Rise, ci fac referinta in general cu tot pachetul de periferice HyperX. Iar customizarea pe care o permite este una prea limitata, lucru ce este deranjant in 2024.
Iar cea mai mare problema a tastaturii HyperX Alloy Rise este pretul. Aceasta are un RRP de 200 euro, pret care cu siguranta nu-l merita. Da, e o tastatura buna.
Dar din pacate HyperX a pozitionat-o prea sus ca pret de lista, asta pentru ca la 1000 lei gasesti deja tastaturi wireless bune cu implementari similare sau tot tastaturi wired, dar cu adevarat premium.
Lipsa unui wristpad ma socheaza, mai ales la pretul asta de vanzare. Si culmea e ca HyperX au wristpad-uri bune in catalogul sau de produse, o astfel de implementare ar fi trebuit sa vina de la sine.
HyperX Alloy Rise este incercarea celor de la HyperX in a patrunde pe taramul tastaturilor mecanice din segmentul premium, insa din pacate nu le-a iesit, cel putin momentan.
Dar cine stie, poate HyperX in versiunea noua, anume sub tutela celor de la HP, poate este un brand care invata din greseli. Cert e ca au nimerit poteca corecta cu HyperX Alloy Rise, doar ca s-au abatut pe drum, poate le lipseste o busola.
Si HyperX ne-au aratat in ultimii ani ca-s capabili sa livreze produse cu adevarat impresionante, facand referire la HyperX Cloud Alpha Wireless, cat si la HyperX Cloud III, atat versiunea wired, cat si cea wireless.