Dupa multi ani in care HyperX a domitat serios segmentul de casti de gaming cu modelul lor de referita Cloud II, iata ca anul acesta, baietii de la HyperX au decis ca era cazul sa pensioneze modelul respectiv si sa vina cu a 3-a varianta din aceasta familie regala de periferice de gaming.
Si e drept, am avut cateva emotii, probabil si cei de la HyperX, pentru publicul gamer este reticient schimbarilor. Insa era nevoie de aceasta schimbare, asa ca s-au inarmat cu mult curaj si vointa, astfel au scos pe piata HyperX Cloud III. Bai baieti, le-a cam iesit, noul model este unul demn de a lua mosia in primire si sa fie in urmatorii ani noul model de referinta din catalogul celor de la HyperX.
Ce este surprinzator este ca la doar cateva luni a venit si modelul wireless al acestei perechi de casti, actiune ce imi confirma inca o data faptul ca exista o cerere mare pentru astfel de produse, mai ales ca in ultimii ani acest segment n-a mai stagnat din punct de vedere al dezvoltarii, ci acum avem disponibile pe piata perechi de casti wireless care au un acumulator mai mult decat acceptabil, o calitate audio buna, un microfon peste medie si multe altele.
Ei bine, HyperX sta bine si in acest segment de produse, al castilor de gaming wireless. Asta pentru ca au in catalog produse mai pentru toate bugetele. Vrei ceva mai accesibil ca pret dar care totusi sa nu faca rabat la capitolul calitate audio? Ai modelul Cloud Stinger 2 Wireless. Vrei ceva entry level ? Ai Cloud Flight S sau Cloud II Wireless. Vrei ceva mai aparte? Nu-i problema, HyperX are in catalog perechea de casti wireless Cloud Alpha Wireless, care beneficiaza de autonomie de utilizare de “doar” 300 de ore per incarcare.
Deci, produse au. Sau ma rog, aveau, asta pentru ca atat Cloud Flight, cat si Cloud Flight S au disparut usor din catalogul lor. Si imi pare nitel rau pentru ca HyperX Cloud Flight S veneau cu un “feature” banal dar totusi atat de util, care din pacate dintr-un motiv pe care nu il inteleg nici in ziua de azi, cei de la HyperX au decis sa nu-l mai implementeze pe urmatoarele produse din catalog: charging Qi.
Insa acum, vin pe piata cu HyperX Cloud III Wireless, care din specificatii cel putin, par exceptionale. Iar cei de la HyperX probabil doresc sa vina la suprafata cu noi repere si probabil o sa vedem miscari pe mai multe fronturi, insa au inceput cu segmentul de casti.
Specificatii
Denumire produs | HyperX Cloud III Wireless |
Conectivitate | Wireless 2.4 GHz |
Autonomie acumulator | Pana la 120 ore |
Charging | USB Type-C |
Form factor | Over ear, closed back |
Difuzoare | Dinamic - 53mm cu magnet neodim |
Material cupe | Spuma cu memorie, imitatie de piele |
Greutate | ~330 grame |
Microfon | Microfon cu condensator electret, Uni-directional, Noise-cancelling |
Compatibilitate | PC, PlayStation 5, PlayStation 4 |
SRP | 169.99 USD |
Galerie foto
Constructie
In materialul lui HyperX Cloud III semnalam faptul ca vizual avem ceva diferente intre Cloud II si Cloud III. Ei bine, perechea de casti HyperX Cloud III Wireless este identica cu modelul wired, insa voi sublinia iar diferentele intre II si III.
Pe HyperX Cloud III Wireless scheletul exterior al cupeloreste o idee mai oval, usor iesit in relief, insa cupele au ramas la fel, dar si difuzoare de 53 mm.
Intre cele doua casti este o diferenta de design care probabil poate scapa neobservata destul de usor. HyperX Cloud II Wireless nu permite o ajustare in plan vertical dupa forma capului a utilizatorului, insa HyperX Cloud III Wireless beneficiaza de o mica ajustare in acest plan, dar dupa cum am zis, poate trece neobservata pentru ca actiunea permisa este destul de mica.
HyperX Cloud III Wireless cantareste aproximativ 330 de grame, fiind cu aproximativ 20 de grame decat HyperX Cloud II Wireless. Insa acele 20 de grame in plus pot fi trecute usor cu vederea, asta datorita faptului ca autonomia bateriei prezente pe HyperX Cloud III Wireless este de aproximativ 120 de ore, adica 4 ori mai mare decat pe modelul anterior.
Si chiar daca vorbim de o pereche noua de casti lansate, HyperX ramane loial conceptul Cloud, anume ca perechea de casti este incredibil de flexibila, dar si rezistenta. Daca te-ai plictisi acasa si ai incerca sa “chinui” asa aproape orice alta pereche de casti prezenta pe piata, mari sanse fie sa trosneasca in ultimul hal produsul, fie chiar sa-l rupi.
Insa au ramas loiali unui concept cu care nu sunt de acord, faptul ca perechea de casti este functionabila doar in mod Wireless 2.4 GHz, nu si prin wired, fie el si USB. Si mai trist este ca nici macar HyperX Cloud III Wireless nu beneficiaza si de o conexiune Bluetooth, lucru ce ar fi fost foarte comod in cazul in care utilizatorul dorea sa-si mute perechea de casti de la PC la consola.
Cupa stanga are parte de cea mai multa actiune, avand pe ea butonul de mute/unmute al microfonului, butonul de ON/OFF al castiilor, portul de charging si evident, portul microfonului detasabil. Pe partea dreapta se gaseste doar potentionetrul de volum.
Utilizare
Sunet
Ca oricare pereche de casti pe care urmeaza sa o testez, voi aborda diferite scenarii, precum cele de jocuri – FPS, multimedia, dar si voicechat.
Si voi incepe mai intai cu partea multimedia, unde m-am plimbat prin cateva subgenuri muzicale: lyrical rap, nu metal, alternativ, indie, deep house si lo-fi. Si primul lucru pe care l-am sesizat versus varianta wired a acestui model este fapul ca varianta wireless a ramas fara bass.
Poate acest lucru este unul pozitiv pentru unii gameri sau alt tip de melomani, insa eu unul sunt ahtiat dupa bass, iar faptul ca acesta a fost “faultat” pe varianta wireless nu-mi prea place.
E drept, castiile au vlaga versus alte casti de gaming wireless, adica se aud tare si clar, ci nu incet sau distorsionat cum se intampla des pe astfel de produse.
In materie de jocuri, m-am inteles foarte bine cu HyperX Cloud III Wireless. Acea lipsa de bass a fost benefica intr-un titlu FPS precum Counter-Strike 2, asta pentru ca auzeam mai precis atat locatia, cat si zgomotele inamicilor pe harta.
Sunetul redat spatial mi se pare o chestie atat de inutila, mai ales ca totul este “generat” virtual, nu este un sunet real. Poate pentru unii utilizatori este un efect placebo si au impresia ca imbunatateste experienta, mai ales in jocurile single player. Insa, in jocuri in care acuratetea sunetului este vitala, acest feature mai mult incurca. Practic, acesta plimba sunetul redat intr-o alta pozitie, ba mai mult, in multe ipostaze fiind redat mai incet pe langa faptul ca este imprecis ca locatie.
Voice chat
Unul dintre upgrade-urile majore pe care le-a primit HyperX Cloud III Wireless este microfonul. Sunetul captat este mult mai crisp, mai aproape de vocea reala a utizatorului, insa ce ma bucura teribil este faptul ca sunetul captat nu este la fel de flat cum era pe celelalte casti de gaming din portofoliul celor de la HyperX.
Mai jos aveti un mic sample in Audacity in care sunetul captat este vanilla, fara filtre, fara nimic.
Ca sa va faceti o idee, m-a impresionat atat de mult microfonul prezent pe HyperX Cloud III Wireless incat in perioada in care am utilizat aceasta pereche de casti am renuntat in totalitate la stand alone microphone, desi utilizez astfel de produse de peste 6 ani.
Software
Partea de software este in continuare asigurata de HyperX Ngenuity, aplicatie ce pare ca din pacate nu face pic de progres cand se lanseaza produse noi HyperX, ci invers, pare un real regres.
HyperX Ngenuity asigura, in teorie, un ecosistem in care utilizatorul isi poate configura perifericele de gaming din catalogul celor de la HyperX, incepand de la casti, tastaturi, mousi si chiar un mousepad.
Insa dupa cum semnalizam si mai sus, software-ul pare momentan calcaiul lui Ahile pentru produsele celor de la HyperX. Pai si unde sa incep? Software-ul are momente cand “uita” efectiv din setari, la un random boot se comporta ca si cum device-ul pe care il ai conectat de cateva luni la PC lui ii se pare ca e brand new si iti da setarile default, astfel utilizatorul pierzand configurarile produselor.
Un exemplu mai grav ar fi chiar cu perechea prezenta de fata, unde aplicatia nu ma lasa sa configurez/vizualizez produsul pana nu ii dadeam update de firmware, practic “arestandu-ma” si fortandu-ma sa execut doleantele sale. Si daca asta nu vi s-a parut neaparat rau, urmatoarea situatie este.
Fortat de imprejurimi, am dat update de firmware, iar cand acesta a ajuns la ~50% din pasul 2/2 din update-ul de firmware, aplicatia a crapat efectiv, brick-uind astfel device-ul, facandu-l inutilizabil. Practic, sistemul de operare vedea produsul, dar perechea de casti nu primea/trimitea semnal audio nici un ruptul capului, indiferent de device-ul utilizat. Dupa un dans al ploii in care am schimbat cu un alt cablu USB Type-C, reinstalat aplicatia celor de la HyperX si alte matanii, software-ul cu chiu cu vai a inceput sa vada iar produsul si a finalizat update-ul de firmware, altfel perechea de casti devenind iar utilizabila.
Si nu este un caz izolat, am mai semnalat si in trecut ca software-ul mi-a brick-uit o pereche de casti perfect functionala de HyperX Cloud Alpha Wireless, unde iar dupa un update fortat de firmware, au aparut noise crackling.
Concluzie
Bun, acum am ajuns spre sfarsitul materialului, unde trebuie sa-mi expun parerea, cu bune, cu rele, nu-i asa? Ei bine HyperX Cloud III Wireless este o pereche de casti de gaming cel putin interesanta. Insa, voi incepe cu partea negativa, unele sunt preferinte personale, care m-ar fi gadilat sub barbie daca ar fi fost prezente. Insa sunt si unele aspecte peste care nu pot trece.
In primul rand, sunt dezamagit ca HyperX au taiat definitiv atat implementarea pentru incarcare Qi, cat si suportul multi conexiuni. Iar ultima, ar fi fost foarte utila cand utilizatorul ar fi dorit sa-si mute perechea de casti de la PC la orice alt device care ofera suport pentru conexiunea avuta. In cazul de fata, utilizatorul este fortat sa se mute cu tot cu dongle USB. Ok, ai taiat suportul pentru conexiune wired pe castile wireless, indiferent ca vorbim de suport USB sau jack 3.5 mm. Dar daca faci asta, de ce nu implementezi si o conexiune wireless prin Bluetooth? Un modul bun de Bluetooth este cativa dolari la puterea de cumparare a unei companii precum HyperX.
Lipsa bassului iar mi-a displacut, dar aici sunt ifosele mele, mai ales ca s-a dovedit intr-un final ca aceasta “carenta” este mult mai utila in jocuri de tip FPS, unde acuratetea sunetului este vitala.
Insa daca pana acum doar m-am alintat, cea mai mare problema a lui HyperX Cloud III Wireless este culmea, nu o problema a produsului, ci a intreg catalogului HyperX. Problema este HyperX NGENUITY. Acesta este un software plin de probleme, care nu doar strica experienta utilizatorului in customizarea produselor HyperX, ci pur si simplu strica produsele in sine.
Un utilizator novice sau cineva mai panicat de fel daca s-ar fi lovit de problema avuta de mine cu update-ul de firmware ar fi constatat ca perechea de casti este defecta, le-ar fi trimis in garantie sau dat retur. Rezolvarea problemei e simpla. FIX YOUR SOFTWARE. Sau daca nu vrei sa investesti intr-un software decent pentru ecosistemul tau de produse, ok, nu-i bai, fa-le plug and play, astfel ca utilizatorul sa nu se mai loveasca vreodata de atrocitatea asta de aplicatie.
Imi cer scuze, m-am inflamat nitel. O sa revin acum pe poteca mea verde, cand incep sa vorbesc de partile pozitive prezente pe HyperX Cloud III Wireless, pentru ca sunt cateva.
In primul rand, faptul ca acumulatorul are o capacitate de utilizare de pana la 120 de ore este o chestie care ia ochii, care o sa atraga aproape orice utilizator.
Constructia si confortul sunt la un nivel foarte ridicat, insa lucrul asta nu e neaparat o noutate, lucrul asta fiind prezent deja pe cateva modele HyperX Cloud.
Calitatea sunetului este una buna. Da, m-a dezamagit lipsa bass-ului, insa dupa cum am zis mai sus, HyperX Cloud III Wireless chiar au vlaga, se aud tare si clar.
Microfonul a fost si el imbunatit fiind acum mai mult decat decent, astfel facandu-l util atat in sesiuni gaming, cat si in cazul in care utilizatorul lucreaza remote si intra in sedinte sau urmeaza niste cursuri online.
PS: ma bucur ca s-a intors husa de voiaj. Poate pentru unii utilizatori acest accesoriu era complet inutil, insa mie husa prezenta de fel in cutia castiilor HyperX Cloud imi era extrem utila cand trebuia sa plec undeva cu camera si obiectivele.
Per total, HyperX Cloud III Wireless sunt niste casti reusite. Nu perfecte, au cateva hibe, insa unele le pot trece cu vederea, mai ales cand ma uit in lista si recitesc partile pozitive prezente pe HyperX Cloud III Wireless.