Nu stiu daca ati observat, dar in ultimii ani ASUS si-a schimbat total abordarea cand vine vorba de catalogul de produse.
Da, erau si inainte bagati pana la genunchi in foarte multe categorii de produse, dar fiind “prinsi” in multe domenii mai dadeau lufturi ici colo. Lucrul asta nu s-a mai intamplat in ultimul timp, acum lasand impresia ca sunt cu adevarat pregatiti sa scoata pe banda rulanta produse performante, indiferent de ce segment vorbim.
Dar ASUS a mai facut ceva, ce initial pare facut peste noapte, dar in realitate s-a facut treptat si cu grija. Inainte de 2017-2018, cand venea vorba cam de tot catalogul ASUS de componente si perferice se spargea pe trei segmente, fiind doar cateva mici exceptii: catalogul ASUS vanilla, TUF si Republic of Gamers.
In “brandul” ROG erau inghestuite toate produsele de top, in gradinita TUF se gaseau produsele entry level si cateva mid tied, iar in catalogul ASUS “blank” se aflau restul de produse, cele de office si cele de buget.
Si dupa cum ziceam, lucrurile au evoluat nitel. ASUS a introdus gama ProArt, un segment de produse destinat creatorilor de continut, dar din jungla profesionista precum artisti, designeri, videografi, fotografi sau alti indivizi cu joburi conexe din lumea digitala.
O alta modificare a fost ca TUF a prins aripi, asta pentru ca ASUS pe langa ca a marit vertiginos catalogul de produse, au inceput sa introduca si produse cu iz de premium, dar nu la fel de elitiste precum cele din Republic of Gamers.
Dar ultima, si la care si voiam sa ajung initial, ASUS a scos si gama Prime, care este cea de produse entry level. Doar ca nu este un entry level banal, ci are mult suflu de mid range-uri, cel putin asta am dedus din produsele care au trecut pragul redactiei, anume ASUS Prime Radeon RX 9070 OC Edition 16GB, ASUS Prime GeForce RTX 5070 12GB OC Edition sau ASUS Prime Z890-P WIFI.
Azi voi continua sa explorez segmentul de produse Prime de la ASUS, intersectandu-mi destinul cu AIO-ul ASUS Prime LC 360 ARGB LCD.
Ce este interesant e ca seria de AIO-uri LC a tot fost plimbata de ASUS cam prin tot in portofoliul sau, facandu-si aparitia in mosia ROG, TUF, ProArt, iar azi si in Prime.
Specificatii
Denumire | ASUS Prime LC 360 ARGB LCD |
Suport | - Intel: LGA 1851, 1700, 1200, 115x - AMD: AM5, AM4 |
Specificatii ventilatoare incluse | - 120 mm x 120 mm x 25 mm - viteza 800 - 2500 RPM +/- 10% - 77.22 CFM - 36.5 dBA - ARGB daisy-chain - AURA Sync |
Dimensiuni | 394 mm x 120 mm x 27 mm |
Altele | - Cold plate din cupru - Radiator din aluminiu - 2.3 inch LCD display - Pompa Asetek 800 - 3600 RPM +/- 300 RPM, 12V DC, 4.3W, 1.1A - Tuburi sleeved 400 mm |
Pret vanzare | ~750 RON |
Galerie foto
Pachetul cu care este livrat cooler-ul ASUS Prime LC 360 ARGB LCD este unul bogat, lipsind doar o siringa de pasta termoconductoare, dar pe talpa AIO-ul este pre-aplicata pasta pentru prima utilizzare.
In pachet gasim cele trei ventilatoare de 120 mm montate direct pe radiatorul AIO-ului de la ASUS, prinderi de procesoare AMD si Intel, suruburi de prindere a radiatorului in carcasa, un ghid de instructiuni si cablul USB Type-C la 9 pini.
Radiatorul AIO-ului ASUS Prime LC 360 ARGB LCD masoara 394 x 120 x 27 mm si este construit din aluminiu, fiind un material ales pentru greutatea sa redusa, cat si datorita capacitatii sale de disipare a caldurii.
Grosimea de 27 mm este standard in piata pentru un radiator de 360 mm, oferind un echilibru intre performanta termica si compatibilitatea cu carcasele care au spatii limitate pentru montare.
Suprafata radiatorului este finisata cu atentie, iar logo-urile ASUS si Prime facandu-si si ele aparitia pe lateralele acestuia.
Desi ASUS nu specifica nimic in specsheet, banuiesc ca AIO-ul ASUS Prime LC 360 ARGB LCD este dotat cu o pompa Asetek Gen 7. Viteza pompei variaza intre 800 si 3600 RPM, cu o marja de ±300 RPM.
Talpa waterblock-ului, realizata din cupru, asigura un transfer termic excelent datorita conductivitatii ridicate a materialului.
Tuburile sleeved care conecteaza pompa la radiatorau o lungime de 40 cm, lungimea acestora fiind suficienta pentru a permite montarea radiatorului in majoritatea carcaselor mid-tower sau chiar cele full-tower, indiferent de pozitia dorita de utilizator, fie in tavan, lateral, partea frontala sau chiar in podea.
Ventilatoarele preinstalate pe ASUS Prime LC 360 ARGB LCD sunt modelul Prime LC 36025, avand un viteza cuprinsa intre 800 si 2500 RPM.
La viteza maxima, ventilatoarele genereaza o presiune statica de 5.48 mmH2O si un flux de aer de 77.22 CFM, valori care le fac potrivite atat pentru racirea radiatorului, cat si pentru mentinerea unui flux de aer adecvat in carcasa.
Ventilatoarele sunt prinse in sistem daisy-chain, fiind un avantaj pentru ca permite conectarea tuturor celor trei ventilatoare printr-un singur cablu cu doua headere – unul pentru iluminare RGB si altul pentru alimentare. Utilizand un astfel de design, se reduce implicit numarul de cabluri necesare, simplificand cable management-ul si contribuind la un aspect mai curat in interiorul carcasei.
Iluminarea ARGB este compatibila cu tehnologia AURA Sync, permitand sincronizarea iluminarii cu alte componente si periferice ASUS.
ASUS Prime LC 360 ARGB LCD este compatibil cu toate procesoarele consumer prezente pe piata. Cooler-ul de la ASUS este compatibil cu socket-urile LGA 1851, 1700, 1200 si 115x, acoperind astfel atat generatiile mai vechi, cat si cele recente, inclusiv cele bazate pe arhitectura Raptor Lake Refresh si Arrow Lake. Pe partea AMD, ASUS Prime LC 360 ARGB LCD ofera suport pentru socket-urile AM5 si AM4.
Evident, dotarea vedeta a AIO-ului ASUS Prime LC 360 ARGB LCD este ecranul LCD de 2.3 inch. Acesta are capacitatea de a afisa informatii despre procesor si placa video, precum temperatura, frecventa si procentajul de utilizare.
ASUS Prime LC 360 ARGB LCD nu este integrat software-ul Armoury Crate, lucru ce sincer m-a surpins. Utilizatorii pot schimba intre afisarea informatiilor despre CPU si GPU printr-un software dedicat. Aceasta este necesar pentru a prelua informatiile celor doua componente, astfel acestea raman toate neclintite de cifra zero, desi AIO-ul isi face treaba in acest timp si raceste procesorul din socket.
Pe langa swap-ul de informatii dintre GPU si CPU, utilizatorii au si optiunea de a schimba UI-ul afisat pe display, avand la dispozitie trei teme.
Testare
Pentru ca platforma de test era ocupata cu alte componente (placi video domnule, multe placi video), am decis ca pentru acest material sa fac o platforma temporara. Am ramas tot pe un procesor Raptor Lake Refresh, anume Intel Core i5 14600K, pe care l-am montat pe placa de baza ASUS TUF GAMING Z790-BTF WIFI.
Chiar daca este o platforma de test “noua”, chiar si una temporara, nu am vrut sa-i tai din elanul procesorului si sa-l setez pe un profil Intel Default Settings, astfel ruland la un voltaj mai mic, dar pierzand si ceva performanta. Ci am lasat procesorul Intel Core i5 14600K sa zburde, sa fie flamand, astfel vazand cu adevarat capacitatea AIO-ului ASUS Prime LC 360 ARGB LCD de a tine in frau un procesor fierbinte.
Metodologia de testare a ramas oarecum neschimdata, am rulat preset-ul de 30 de minute din Cinebench 2024, iar mai jos aveti si rezultatele.
Platforma test LGA 1700
- Carcasa CORSAIR FRAME 4000D
- Procesor Intel Core i5 14600K
- Placa de baza ASUS TUF GAMING Z790-BTF WIFI
- Placa video ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti SUPER BTF White Edition
- Stocare Kingston Fury Renegade 2TB
- RAM Kingston FURY Renegade 64GB 6400 MT/s
- Sursa be quiet! Straight Power 11 1200W Platinum
- Sistem operare Windows 11 Pro
Benchmark
Procesorul Intel Core i5 14600K a avut un peak termic de 92 °C , iar cooler-ul ASUS Prime LC 360 ARGB LCD a fost capabil sa tina in frau fara probleme procesorul bazat pe arhitectura Raptor Lake Refresh.
Evident, daca as fi optat pentru un profil docil de-al lui Intel, temperatura ar fi scazut undeva la 75-77 °C, dar as fi pierdut si putin peste ~10% din performanta. Da, poate n-a meritat.
Poate ar fi fost o idee si sa fi folosit un contact frame de la Thermalright, dar fiind un adevarat razboi in redactie, unde cutiile produselor poarta zilnic razboi cu jurnalistii, ar fi fost ca si cum as fi cautat acul in carul cu fan.
Concluzie
O noua zi, un nou produs ASUS Prime testat. Am fost dezamagit pana acum? Nu, dar era loc de mai bine.
Strict ca utilitatea sa principala, anumea cea de racire, ASUS Prime LC 360 ARGB LCD este un AIO potent, fiind capabil sa tina in frau procesoare flamande precum cele din arhitectura Raptor Lake Refresh.
Design-ul este unul placut, iar datorita acestui lucru AIO-ul ASUS Prime LC 360 ARGB LCD poate fi integrat intr-o variatie de combinatii de componente PC, fie ca-s ASUS sau nu.
Nu ma deranjeaza ca utilizatorul nu isi poate customiza prea mult display-ul prezent pe waterblock, desi pe alocuri am avut un deja-vu de la AQIRYS Hydra 360 AIO.
In schimb m-a mahnit faptul ca AIO-ul nu este integrat in Armoury Crate si utilizatorul este fortat sa foloseasca alta aplicatie, care aparent este indispensabila, altfel informatiile afisate pe display sunt incoerente. Ma rog, sun inexistente, ca nu trec de plafonul “0”.
Inteleg logica din spatele acestui produs. Exista cerere in piata de AIO-uri cu display-uri pe waterblock, lucru stiut si de ASUS pentru ca au ceva modele in catalog cu display. Doar ca ce au scos pana acum nu sunt tocmai ieftine.
Intentia celor de la ASUS a fost sa scoata un AIO performant, cu un display pe el, asa cum si-a dorit publicul, dar cel mai important, acesta sa nu fie la fel de scump precum o placa de baza B860 cu ifose de premium. Si au livrat asta, chiar daca au facut cateva concesii.