Cumva s-au aliniat astrele ca intr-un final sa primesc si eu un model MSRP la review, asta pentru ca dupa cum stiti FE-urile si SKU-urile MSRP se lanseaza cu o zi inainte de modelele OC.
Am mai testat la viata mea ceva FE-uri si SKU MSRP, dar cand eram tanar fecior in ograda barbosului Fulger. De cand am pornit proiectul GetGeek, NVIDIA nu m-a bagat in seama prea mult, in special pe partea de review-uri.
Nu stiu daca dupa sapte-opt ani de existenta in acest domeniu nu le inspir nici acum incredere sau pur si simplu ma detesta datorita atitudinii mele de diva acida. Dar nu va panicati, nu s-au indragostit peste noapte de mine si m-au inclus in grupul lor vesel, asta pentru ca sample-ul de azi nu a venit pe ruta NVIDIA.
Dar spuneam de astre, pentru ca nu cred ca s-a potrivit tocmai bine. Asta pentru ca, NVIDIA GeForce RTX 5070 o sa fie cea mai criticata placa video din seria Blackwell de catre comunitate si o sa fie o droaie de meme-uri datorita prezentarii lui Daddy Jensen la CES, unde a zis ca placa lansata azi este egala cu varful gamei Ada Lovelace.
Ce-i drept, in acea prezentare Jensen scos pe gura un mare asterisk, anume ca acest lucru este posibil datorita AI-ul. Nu a spus-o mot à mot, dar ce a vrut sa zica mesterul e ca RTX 5070 DLSS 4 = RTX 4090 Nativ, doar ca lumea nu s-a prins de asta.
Si a fost un mare tambalau dupa CES 2025, o perioada de cateva saptamani vedeai forum-uri si subreddit-uri pline de tantalai care nu au prins duma data de Jensen, desi nu a fost deloc subtila, iar indivizii astia au inceput sa-si vanda placiile NVIDIA GeForce RTX 4090 ca au avut impresia ca trec pe new gen si raman si cu bani de o shaorma deoparte. Teaka.
Si acum nu vreau sa reciclez contentul redactat sau filmat de anumiti colegi de breasla, dar stiti situatia stocurilor, cat si a preturilor. Iar cel mai probabil, NVIDIA GeForce RTX 5070 o sa se afle fix in aceasta situatie.
Ma rog, am inceput usor acid acest material, lucru pe care-l faceam foarte des in tinerete, deci pare ca ma intorc oarecum la origini. Poate a contribuit si faptul ca am testat 8 placi video si un laptop in doar 4 zile, ca au zis baietii rosii ca vor lansarea in aceeasi saptamana. Dar o sa iau o mica pauza de la aruncat cu venin in gasca verde si o sa va prezint modelul de azi, anume ASUS Prime GeForce RTX 5070 12GB OC Edition, pe care il voi stresa in clasicele teste sintetice, cat si in jocuri, iar apoi in concluzie o sa revin la starea mea naturala, cea posaca si acra.
Galerie foto
Specificatii
Denumire | ASUS Prime GeForce RTX 5070 12GB OC Edition |
Interfata | PCI-Express 5.0 |
Memorie | 12GB GDDR7 |
Memory Bus | 192-bit |
Core clock | 2325 MHz |
ROPS | 80 |
CUDA Cores | 6144 |
Alimentare | 12vhpwr |
Output video | - 1x HDMI 2.1b - 3x DisplayPort 2.1b |
Dimensiuni | 304 mm x 126 mm x 50 mm |
MSRP | 549 USD |
Prezentare
NVIDIA GeForce RTX 5070, bazat pe arhitectura Blackwell, scoate pieptul in fata si vine gingas cu o serie de ceva noutati versus arhitectura Ada Lovelace, in special in domeniul graficii computerizate.
In centrul acestei arhitecturi se afla ultima generatie de streaming multiprocessors, care au fost reproiectate pentru a dubla performanta operatiilor FP32 si pentru a oferi un randament sporit in sarcinile de shading complex. SM-urile permit placii video sa gestioneze eficient jocurile actuale si aplicatiile 3D solicitante, oferind un frame rate ridicat si o calitate vizuala superioara.
Arhitectura NVIDIA Blackwell introduce a 5-a generatie de Tensor Cores, care au rolul de accelerarea operatiilor de inteligenta artificiala. Aceste Tensor Cores ofera o performanta AI de pana la 2.5 ori mai mare comparativ cu generatia Ada Lovelace, ceea ce se traduce printr-o accelerare semnificativa a tehnologiilor NVIDIA DLSS si RTX Neural Rendering, esentiale pentru imbunatatirea performantei si calitatii imaginii in jocuri.
Avem parte si de alte noutati, printre care si a 4-a generatie de RT Cores, fiind optimizate pentru a oferi performante Ray Tracing superioare, in special in scene complexe.
Neural rendering este o directie revolutionara in grafica computerizata, iar arhitectura Blackwell valorifica din plin potentialul acestei tehnologii. Neural rendering integreaza retele neuronale in procesul de randare, permitand realizarea unor progrese semnificative in performanta si calitate a imaginii.
DLSS este cel mai cunoscut exemplu de neural rendering, evoluand constant de la primele “versiuni” pana la noul DLSS 4, care introduce Multi Frame Generation. DLSS 4 cu Multi Frame Generation este un “update” invator care utilizeaza inteligenta artificiala pentru a genera cadre suplimentare, multiplicand frame rate-ul cu pana la 8X comparativ cu randarea traditionala. Tehnologia functioneaza in tandem cu celelalte componente DLSS, precum Ray Reconstruction si Super Resolution, pentru a oferi nu doar performanta sporita, ci si o calitate a imaginii imbunatatita.
DLSS 4 introduce un nou model AI Transformer, arhitectura care utilizeaza operatii de self-attention pentru a evalua importanta fiecarui pixel din cadru si pe mai multe cadre succesive. Acest model, cu un numar dublu de parametri fata de modelele CNN anterioare, ofera o intelegere mai profunda a scenelor si genereaza pixeli cu o stabilitate temporala superioara, ghosting redus si detalii mai clare in miscare. DLSS Ray Reconstruction, DLSS Super Resolution si DLAA beneficiaza de acest model AI, imbunatatind semnificativ calitatea imaginii, in special in scenele ticsite cu Ray Tracing.
DLSS 4 este cu 40% mai rapid, dar are si un consum de VRAM cu 30% mai mic, fiind capabil sa ruleaze o singura data per cadru randat pentru a genera mai multe cadre, reducand costul computational.
Display engine-ul Blackwell a fost, de asemenea, imbunatatit cu o capacitate de procesare a pixelilor dublata, pentru a suporta rezolutii si refresh rate-uri mai mari pentru hardware Flip Metering cu DLSS 4.
NVIDIA Reflex 2 reprezinta o alta tehnologie pe care abia astept sa o testez pe viitor, aceasta fiind menita sa reduca input lag-ul in jocuri competitive si nu numai. Reflex 2 combina Reflex Low Latency mode cu noua tehnologie Frame Warp, reusind sa reduca latenta cu pana la 75%.
Ok, ok, s-a vorbit cam mult de Blackwell si toate cele. Ar trebui sa abordez si ce avem noi mai exact pe bancul de probe.
Ei bine, ASUS Prime GeForce RTX 5070 12GB OC Edition beneficiaza de un sistem de racire eficient si silentios, proiectat pentru a mentine temperaturile sub control chiar si in conditii apasatoare.
Placa video de la ASUS adopta un design de 2.5 sloturi, fiind compatibila inclusiv cu sistemele small form factor, sau SFF cum mai sunt cunoscute in cercuri restranse, segment de produse pe care NVIDIA ar vrea sa-l abordeze ceva mai mult pe Blackwell decat pe generatiile anterioare.
Sistemul de racire se bazeaza pe trei ventilatoare Axial-tech, care utilizeaza un design avansat cu hub central redus, pale mai lungi pentru a maximiza fluxul de aer si presiunea statica.
Tehnologia 0dB opreste ventilatoarele complet atunci cand temperatura GPU-ului scade sub 50 °C, asigurand o functionare silentioasa in idle sau situatii care nu-s solicitante. Ventilatoarele pornesc automat cand temperatura depaseste pragul de 55 °C, ajustandu-si viteza in functie de temperatura pentru a mentine un echilibru optim intre performanta grafica, de racire, dar si zgomotul redat.
Rulmentii dual ball fan bearings ofera o durata de viata de pana la doua ori mai mare comparativ cu rulmentii sleeve bearing traditionali, asigurand fiabilitatea sistemului de racire pe termen lung.
Designul MaxContact al heatsink-ului extinde suprafata de contact cu GPU-ul NVIDIA, imbunatatind transferul termic. Pad-ul termic Phase-Change GPU Thermal Pad asigura o conductivitate termica superioara si un contact termic optim intre GPU si heatsink.
Pentru a asigura o fiabilitate si durabilitate sporita, ASUS Prime GeForce RTX 5070 12GB OC Edition integreaza ASUS GPU Guard & Bracket, cat si un backplate protectiv. ASUS GPU Guard utilizeaza un adeziv special pentru a fixa GPU-ul, reducand riscul de fisuri. Bracket-ul asigura o presiune de montare uniforma si o stabilitate suplimentara.
ASUS Prime GeForce RTX 5070 12GB OC Edition beneficiaza de funcia Dual BIOS, ce permite utilizatorilor sa aleaga intre modurile Performance si Quiet. Modul Performance prioritizeaza temperaturile scazute, permitand ventilatoarelor sa functioneze la viteze mai mari. Modul Quiet reduce nivelul de zgomot, mentinand in acelasi timp performantele la un nivel ridicat.
Placa video este echipata cu 12GB de memorie GDDR7, care functioneaza la 28 Gbps printr-o interfata de 192-biti, oferind o latime de banda de 672 GB/s.
ASUS Prime GeForce RTX 5070 12GB OC Edition ofera conectivitate extinsa, compus dintr-un port HDMI 2.1b si trei porturi DisplayPort 2.1b, suportand rezolutii de pana la 7680 x 4320 si configuratii multi-monitor de pana la 4 display-uri.
Testare
Platforma test
- Carcasa Thermaltake Core P3 TG Pro
- Placa de baza Z790 AORUS PRO X
- Procesor Intel Core i7 14700K
- Cooler AORUS Waterforce X II 360
- RAM Kingston Fury Renegade RGB 32GB 8000 MT/s CL 38
- Stocare AORUS Gen5 14000 SSD 4TB
- Sursa GIGABYTE UD1300GM PG5
- Monitor AORUS FO32U2
- OS Windows 11 Pro
Jocuri si aplicatii utilizate
Lista de jocuri pe care am optat sa o utilizez nu este una foarte lunga, ci oarecum de dimensiune medie. Am incercat sa fac un mix intre jocuri cu o comunitate mare, dar si jocuri cu cerinte mari.
Am utilizat aproape cel mai demanding preset prezent in fiecare titlu, insa sunt doua jocuri unde am ales sa aduc cateva modificari, anume la Rainbow Six Siege si Rainbow Six Extraction. Mai exact, pentru ca este titlu multiplayer, am optat sa dezactivez motion blur si ce tine de anti aliasing.
Toate titlurile au fost testate in cele mai populare rezolutii din clipa de fata, anume 1920×1080, 2560×1440 si 3840×2160.
- A Total War Saga Troy – Ultra preset
- Assassin’s Creed Mirage – Ultra High preset
- Assassin’s Creed Valhalla – Ultra High preset
- Avatar: Frontiers of Pandora – Ultra preset
- Black Myth: Wukong – Cinematic preset
- Borderlands 3 – Badass preset
- Counter-Strike 2 – Very high preset
- Cyberpunk 2077 – High preset
- Far Cry 6 – Ultra preset
- Horizon Zero Dawn – Ultimate preset
- Marvel’s Guardians of the Galaxy – Ultra preset
- Metro Exodus Enhanced – Ultra preset, Advanced PhysX Off, Hairwork Off, Reflections Hybrid
- Rainbow Six Extraction – Max details, no AA, Ambient occlusion off
- Rainbow Six Siege – Max details, no AA, Ambient occlusion off
- Red Dead Redemption 2 – Ultra preset
- Returnal – Epic preset
- Shadow of the Tomb Raider – Highest preset
- Strange Brigade – Ultra preset, Async Compute
- The Callisto Protocol – High preset
- The Talos Principle 2 – Ultra preset
- Total War: WARHAMMER III – Ultra preset
- Watch Dogs Legion – Ultra preset
- World War Z – Ultra preset
3DMark
Time Spy
Time Spy Extreme
Fire Strike
Fire Strike Ultra
Speed Way
Port Royal
Steel Nomad
Steel Nomad Light
Jocuri
A Total War Saga Troy
Assassin’s Creed Mirage
Assassin’s Creed Valhalla
Avatar: Frontiers of Pandora
Black Myth: Wukong
Borderlands 3
Counter-Strike 2
Cyberpunk 2077
Far Cry 6
Horizon Zero Dawn
Marvel’s Guardians of the Galaxy
Metro Exodus Enhanced
Rainbow Six Extraction
Rainbow Six Siege
Red Dead Redemption 2
Returnal
Shadow of the Tomb Raider
Strange Brigade
The Callisto Protocol
The Talos Principle 2
Total War: WARHAMMER III
Watch Dogs Legion
World War Z
Average
Si am ajuns si la momentul adevarului, sa tragem linie si sa vedem unde se situeaza NVIDIA GeForce RTX 5070 comparativ cu celelale placi la capitolul putere bruta.
In 1080p, NVIDIA GeForce RTX 5070 are un avans de sub 2% fata de NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti, mai putin de 7% fata de NVIDIA GeForce RTX 4070 SUPER si AMD Radeon RX 7900 GRE, si vreo 15% superior lui NVIDIA GeForce RTX 3080.
In 1440p, NVIDIA GeForce RTX 5070 are un avans de sub 1% fata de NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti, sub 4% fata de AMD Radeon RX 7900 GRE si NVIDIA GeForce RTX 3090, iar fata de NVIDIA GeForce RTX 4070 SUPER avansul este de sub 7%.
In 2160p, NVIDIA GeForce RTX 5070 este putin peste 1% superioara GPU-ului NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti, ~4% fata de AMD Radeon RX 7900 GRE si sub 8.5% fata de NVIDIA GeForce RTX 4070 SUPER.
Consum
NVIDIA s-a laudat ca pe arhitectura Blackwell s-a optimizat partea de consum, insa ne-am ingrozit cand am vazut cat trage din sursa o placa precum NVIDIA GeForce RTX 5090. Ei bine, intr-un final este vizibila, chiar daca doar partial, aceasta optimizare. Asta pentru ca placa video lansata azi are un consum de ~272W, adica cu aproximativ 5% mai putin decat o implementare de top a placii NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti.
Temperaturi
In peak, placa ASUS Prime GeForce RTX 5070 12GB OC Edition atinge 72 °C, prag ce nu este critic, doar ca temeperatura este o ide cam mare, avand in vedere avem parte si de un consum de doar ~270W. O curba a ventilatoarelor ceva mai agresiva mai scade din acel peak, dar automat intervine si un zgomot mai mare al acestora.
Concluzie
Jensen, we have a problem. Daca ma gandesc mai bine, avem mai multe. Si sunt cateva, nu stiu cum sa incep.
Cea mai evidenta e NVIDIA GeForce RTX 5070 ≠ NVIDIA GeForce RTX 4090, desi treaba asta era evidenta inca de la inceput. Nu o sa ma leg de asta, nu o sa fac meme-uri. Azi sunt critic pe alte segmente. Dar nu promit ca o sa fiu asa de “calm” si maine, in celelalte materiale legate de NVIDIA GeForce RTX 5070.
Focusul celor de la NVIDIA pe AI si DLSS 4 pe partea ce consumer a vrut sa vina ca o salvare pentru utilizatori, dar a fost si o unealta eficienta de a pune monopol pe piata de GPU-uri.
Doar ca toate aceste permutari a lovit puternic in client, iar NVIDIA pe alocuri pare chiar greedy. DLSS putea sa fie salvatorul utilizatorului de rand, ca nu trebuia sa investeasca sume ridicole in GPU-uri, mai ales daca era un gamer casual fara doleante exagerate.
Dar DLSS a avut si un recoil negativ, pentru ca multe studio-uri in care cei de la NVIDIA au investit in parteneriatul cu acestia, au lansat niste jocuri prost optimizate, atroce chiar. Si probabil stiti ca multe studio-uri s-au impedicat de pragul de la usa sau chiar au inchis usa definitiv, dar au fost si cazuri fericite, ce-i drept putine, precum Game Science.
Desi arhitectura Blackwell promitea marea cu sarea, a livrat doar cu NVIDIA GeForce RTX 5090, unde-i o diferenta imensa versus varful generatiei anterioare. In rest, cel putin pana acum, SKU-urile Blackwell au un boost de sub 10% versus modelele Ada Lovelace, de parca ar avea TGP limit, doar ca in cazul de fata o sa-i spun Jensen limit.
Si dupa problema cu acest Jensen limit, avem si problemele unei lansari aproape inexistente, care putea sa fie foarte bine facuta la Computex 2025. Sa n-ai stocuri disponibile e usor frustrant, mai ales cand ai asteptari de la un brand gigant precum NVIDIA. Dar si mai trist e scalping-ul care a pornit de sus, de la NVIDIA, asta pentru ca GPU-urile Blackwell au niste preturi care-mi provoaca fiori.
Stai, m-a acaparat total NVIDIA si am uitat sa vorbesc de principalul actor azi, ASUS Prime GeForce RTX 5070 12GB OC Edition. Daca o sa se comercializeze la MSRP, nu estee o placa rea, ba din contra, e un GPU ok pentru casual gamers care se joaca titluri single player sau titluri competitive la o rezolutie maxima de 1440p.
ASUS a adus in piata o implementare buna, care poate deveni un partener de nadejte pentru utilizatorul de acasa.
Gata, s-a terminat cafeaua, automat s-au terminat si cuvintele. Venin mai am de scos din mine, o voi face toata saptamana, asta pentru ca maine mai am de postat inca doua materiale GeForce RTX 5070, dar si raspunsul celor de la AMD cu RDNA4.