O sa par ca o moara stricata, asta pentru ca repet placa asta inca de la inceputul anului, insa cu siguranta ASUS a dominat anul acesta CES, asta pe langa ca au avut o gama larga de produse prezentate, dar mai important au prezentat si cateva lucruri inedite.
Pe langa laptop-uri sau monitoare de gaming aparte, cei de la ASUS au prezentat produse precum ROG Phone 8, ROG Carnyx, ROG Keris II Ace sau ROG Falchion RX Low Profile.
Da, ce am enumerat anterior sunt produse impresionante pentru categoria din care fac partefiecare produs, insa eu am asteptat cu nerabdare altceva.
Primul, care inca nu am reusit sa-mi pun falangele pe el si sper sa o fac in luna septembrie, cand o sa ma eliberez nitel, este ROG NUC.
Iar al 2-lea lucru care m-a entuziasmat teribil de mult si abia asteptam sa imi treaca pragul nu este neaparat un singur produs, ci mai degraba un cumul de produse, poate chiar un ecosistem. Da, este vorba de ASUS BTF.
Da, conceptul in sine nu este neaparat unul nou. Nu s-a apucat acum ASUS sa reinventeze roata peste noapte.
Acum vreo 2-3 ani i-am vazut pe cei de la GIGABYTE cu Project Stealth, concept similar, insa au facut 2-3 aparitii cu acel ecosistem si parca l-au inchis intr-o camara, au pus lacat pe usa si au aruncat cheia in canalizare. Asta pentru ca de atunci nu s-a mai auzit auzit mare lucru de acest concept, asta si pentru ca ecosistemul lor este cu circuit inchis, anume strict cu componentele din propriul catalog.
Oarecum simultan cu cei de la ASUS, cei de la MSI au anuntat si Project ZERO (ba dum tss), care aveau conceptul de baza oarecum similar, doar ca erai dispusi sa colaboreze si cu alti producatori. Doar ca n-au dus treaba pana la capat, asta pentru ca desi placa de baza are conectorii amplasati pe spate, placa video inca se alimenteaza normal. Adica ai toti conectorii ascunsi in Project ZERO, mai putin alimentarea placii video. Womp womp womp.
Asadar, acum este datoria celor de la ASUS sa faca un astfel de concept unul interesant pentru utilizator.
Insa ce este mai exact ASUS BTF? Ei bine, Back to The Future, ca de la asta vine abrevierea de BTF, este noua abordare a celor de la ASUS cand vine vorba de design-ul si unor produse precum placi de baza, carcase si placi video.
Conceptul principal al lui ASUS BTF este de a muta conectorii de pe partea frontala a placi de baze, iar acestia avand noul domiciliul pe spatele placii de baza.
Insa pentru a face aceasta mutare, ASUS a avut nevoie de ceva modificari aduce carcaselor, asta pentru ca cele existente deja pe piata nu erau compatibile cu astfel de modificari. Astfel, ASUS a scos cateva carcase interesante ce fac parte din ecosistemul ASUS BTF, modele precum ROG Hyperion GR701 BTF Edition sau ASUS TUF Gaming GT302 ARGB, adica fix carcasa prezenta azi.
Dar nu s-au oprit aici, ci au colaborat si cu alti producatori de carcase prezenti pe piata, astfel pe piata se gasesc carcase compatibile precum CORSAIR 6500X, InWin F5 sau Thermaltake Ceres 300 TG ARGB. Evident, lista e mai lunga, iar cu trecerea timpului o sa fie si mai lunga.
Dar cei de la ASUS nu s-au oprit aici cand vine vorba de ecosistemul BTF, ci au dus-o la un alt nivel, asta pentru ca au incercat partial sa aduca ceva nou pe piata, asta ca in interior sa nu ai aproape deloc cabluri, poate doar furtunurile de racirea AIO. Mai exact, au extins conceptul BTF catre placi video, unde placa video se alimenteaza direct de pe placa de baza.
Si totusi, ce beneficii are ecosistemul ASUS BTF? Ei bine, ecosistemul ASUS rezolva problema unui wire management imprastiat, ingalat chiar, efectiv prin simplificarea gestionarii cablurilor, toate conexiunile fiind amplasate in spatele placii de baza.
Insa ASUS BTF nu este doar din punct de vedere estetic o imbunatatire. Avand toate cablurile amplasate pe spatele placii de baza, interiorul carcasei ramane sesizabil mai liber, astfel permitand un airflow superior.
Nu in ultimul rand, avand toate conexiunile prezente pe spatele placii de baza, actiunea de wire management este una mult mai usor de facut, dar si mai eficienta.
Placa de baza ASUS TUF GAMING Z790-BTF WIFI utilizeaza socket LGA 1700, cu chipset Intel Z790 ce aresuport pentru procesoarele Intel 12th, 13th si 14th gen. In ceea ce priveste VRM-ul placa de baza are 16+1+1+1 etaje de alimentare DrMOS de 60A acoperite de radiatoare.
De asemenea, TUF GAMING Z790-BTF WIFI are suport pentru interfata PCIe 5.0 x 16, dar si un slot pentru PCIe 4.0 x 16. Pe partea de memorii RAM, placa are 4 DIMM slots, cu suport de pana la 192GB la 7200 MT/s.
Pentru stocare, placa are 4 porturi SATA si 4 slot-uri destinate stocarilor M.2.
ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti SUPER BTF White Edition este o placa video cu adevarat aparte, atat din punct vedere estetic, cat si ca specificatii.
Facand parte din arhitectura Ada Lovelace, placa video ASUS beneficiaza de caracteristici precum NVIDIA DLSS3, Tensor Cores din a 4-a generatie si Ray Tracing Cores din a 3-a generatie.
Placa are un default clock de 2640 MHz, iar in OC mode aceasta creste la 2670 MHz. Aceasta are VRAM de 16GB GDDR6X, fiind un entry point ideal pentru titluri AAA in rezolutie 4K.
Pe partea de output video, AASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti SUPER BTF White Edition sta foarte bine. Aceasta are doua porturi HDMI 2.1a si 3 porturi DisplayPort 1.4a.
ASUS TUF Gaming GT302 ARGB este o carcasa mid tower ce masoara 520 mm x 485 mm x 235 mm, in care poti monta placi de baza mini ITX, micro ATX, ATX, dar si E-ATX.
In ea se pot monta trei ventilatoare de 140 mm in partea frontala, unul in spate si trei in tavan. Cand vine vorba de ventilatoareĀ de 120 mmn, numarul de ventilatoare suportate este identic cu cel de 140.
Carcasa poate fi deschisa fara a avea in posesie o surubelnita, asta pentru ca atat capacele laterale, cat si cel frontal nu se prind in suruburi. Acestea sunt pe sistemul “clips”, unde trebuie doar sa tragi usor pentru a scoate capacul.
Avand un suport largit pentru ventilatoare, ASUS TUF Gaming GT302 ARGB sta bine si la capitolul suport pentru radiatoare. In tavan pot monta radiatoare de 120, 140, 240, 280 si 360. In partea frontala a carcasei se pot monta aceleasi dimensiuni de radiatoare ca si in tavan.
Front panelul este unul este dotat cu doua porturi USB 3.2 Gen1, unul USB 3.2 Gen 2×2 Type C, dar si un output jack 3.5 mm.
Galerie foto
Componente utilizate
- Carcasa ASUS TUF Gaming GT302 ARGB
- Placa de baza ASUS TUF Gaming Z790-BTF WIFI
- Procesor Intel Core i5 14600K
- Cooler ASUS ROG Strix LC III 360 ARGB White Edition
- Placa video ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti SUPER BTF White Edition 16GB
- RAM Kingston Fury Renegade DDR5 32GB 6800MT/s
- Stocare Kingston NV2 2TB
- Sursa ASUS TUF Gaming 1000W Gold White Edition
Si cum nu se putea sa nu existe un material scris de mine fara benchmark-uri, iata ca o sa va trantesc si niste cifre din teste sintetice.
Denumire benchmark | Rezultat |
---|---|
Cinebench R15 | 3813 |
Cinenbech R20 | 9622 |
Cinenbech R23 | 24183 |
Cinebench 2024 | 1405 |
PC Mark 10 Extended | 13422 |
3DMark CPU Profile Max threads | 10778 |
3DMark Time Spy | 25004 |
3DMark Time Spy Extreme | 12190 |
3DMark Firestrike | 49513 |
3DMark Firestrike Ultra | 15321 |
3DMark Port Royal | 16116 |
3DMark DirectX Raytracing feature test | 75 fps |
3DMark Speedway | 6477 |
Pareri de final
In ultimii ani am devenit nitel posac, fiind entuziasmat de putine produse spre deloc. Poate si pentru ca in trecut mare parte din aceste lansari pompoase anuntau marea cu sarea, iar cand le luai in primire erau o dezamagire notorie.
Cand am vazut la CES ecosistemul BTF, m-am surprins si pe mine de cat de nerabdator eram sa intre in custodia mea, fie si temporara, a acestui ecosistem.
Si dupa foarte mult timp, asteptarile mele ridicate au fost pe masura promisiunilor livrate de catre un producator. Daca in teorie totul este roz, in realitatate dupa ce faci cunostinta cu ASUS BTF viata este frumoasa si lipsita de cabluri. Ma rog, la vedere, ati prins voi ideea.
Asadar, conceptul ASUS BTF este unul fain. Si cel mai probabil asta este viitorul, unde toate conexiunile sunt pozitionate spatele placii de baza, iar alimentarea placii video se face si ea direct din placa de baza.
Dar fiind la inceput de drum, ASUS BTF nu este neaparat si accesibil ca pret, asta pentru ca aceste componente au un pret oleaca mai mare decat placile de baza standard cu chipset Intel Z790 sau placile video Ada Lovelace RTX 4070 Ti SUPER.
Placa video ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti SUPER BTF White Edition este listata la PC Garage la pretul de ~5600 lei, timp ce placa de baza ASUS TUF Gaming Z790-BTF WiFi este si ea listata tot aici, dar nu se afla in stoc momentan. Carcasa ASUS TUF Gaming GT302 ARGB este disponibila la pretul de ~835 lei, dar in varianta neagra, cea alba nefiind pe stoc cand am publicat materialul.