Dupa cooler-ul NH-D15 G2, Noctua a luat decizia sa reimprospateasca si sa imbunatateasca un alt produs cunoscut si apreciat din portofoliul sau, astfel iesind la joaca cu noile ventilatoarele Noctua NF-A14x25 G2.
Galerie foto
Dar ce avem noi aici?
Ei bine, la baza seriei Noctua NF-A14x25 G2 sta un design aerodinamic meticulos optimizat, centrat in jurul impeller-ului. Spre deosebire de abordarile conventionale, Noctua introduce aici conceptul Progressive Bend impeller, bazat pe o geometrie complexa a paletelor care ies in evidenta printr-o curbura distincta.
Paletele ventilatorului sunt usor “indoite” in apropierea hub-ului central, urmand apoi o curbura progresiva spre exterior. Forma in cauza nu este aleasa intamplator, ci reprezinta rezultatul unor simulari aerodinamice avansate si al testarilor riguroase, avand ca scop optimizarea fluxului de aer si distribuirea uniforma a presiunii pe suprafata paletelor.
Designul Progressive Bend functioneaza in armonie cu Centrifugal Turbulator hub, o alta inovatie aerodinamica abordatade cei de la Noctua. Hub-ul turbionator centrifugal este proiectat sa imbunatateasca atasarea fluxului de aer in zona centrala a ventilatorului, facilitand aspiratia eficienta a aerului.
In acelasi timp, prin miscarea sa de rotatie, hub-ul contribuie la directionarea aerului spre extremitatile paletelor, unde viteza periferica superioara asigura o eficienta aerodinamica maxima.
Sinergia dintre Progressive Bend impeller si Centrifugal Turbulator hub are ca rezultat o distributie optimizata a fluxului de aer, o imbunatatire la capitolul aerodinamic si o “incarcare” uniforma a paletelor, chiar si in conditii de impedanta ridicata.
Noctua NF-A14x25 G2 mai vine cu o noutate, anume integrarea winglets-urilor. Aceste mini aripioare amplasate la extremitatea paletelor, sunt proiectate sa reduca vortexurile marginale, fenomene aerodinamice care apar la varful paletelor datorita diferentei de presiune dintre fata si spatele acestora.
Vortexurile marginale genereaza turbulente si pierderi de energie, afectand eficienta ventilatorului. Prin reducerea intensitatii acestor vortexuri, winglets-urile contribuie la imbunatatirea performantei aerodinamice si la diminuarea zgomotului.
Cei de la Noctua specifica faptul ca designul winglets-urilor de pe ventilatorul NF-A14x25 G2 este rezultatul unei calibrari precise, menit sa asigure un echilibru optim intre reducerea vortexurilor si mentinerea unei eficientei ridicate, evitand compromisurile negative asociate uneori cu utilizarea winglets-urilor.
Winlets-urile lucreaza bine in impreuna cu celelalte elemente aerodinamice inovatoare, precum geometria Progressive Bend, Flow Acceleration Channels si cadrul AAO, pentru a oferi o performanta de racire superioara si un nivel de zgomot minim.
Cadrul Advanced Acoustic Optimisation joaca un rol esential in optimizarea acustica si aerodinamica a seriei Noctua NF-A14x25 G2. Cadrul incorporeaza mai multe caracteristici interesante, printre care Stepped Inlet Design.
Marginea cadrului nu este perfect dreapta, ci prezinta o serie de trepte fine. Configuratia aceasta are rolul de a introduce fluxul de aer in ventilator intr-un mod controlat, reducand turbulentele si zgomotul generate la admisie.
Prin minimizarea perturbarilor fluxului de aer la intrare, Stepped Inlet Design contribuie la o poluare fonica mai redusa, cat si la o eficienta aerodinamica sporita.
Cadrul AAO beneficiaza si de Integrated Anti-vibration Pads. Colturile cadrului sunt prevazute cu insertii din silicon, menite sa absoarba vibratiile si sa minimizeze transferul acestora catre carcasa PC sau radiator. Pad-urile anti-vibratii contribuie la reducerea semnificativa a zgomotului si vibratiilor nedorite, asigurand un mediu de operare mai silentios.
Cadrul integreaza si Inner Surface Microstructures, microstructuri fine prezente pe suprafata interioara a cadrului. Similar cu cele de pe palete, aceste microstructuri au rolul de a reduce zgomotul generat de fluxul de aer in interiorul ventilatorului.
Pentru situatiile in care ventilatorul este utilizat in configuratie pull, Noctua ofera optional kit-ul de distantiere NA-IS1-14 Sx2, care poate fi montat intre radiator si ventilator pentru a reduce si mai mult zgomotul si a imbunatati performantele de aspiratie.
Boost-ul gamei Noctua NF-A14x25 o este evidetiata de generatia noua a motorului etaPERF, care stabileste noi standarde in eficienta energetica. Motorul inovator se remarca prin impedanta electrica extrem de redusa si prin utilizarea sistemului de control NE-FD6 cu senzor Hall integrat de inalta precizie. Senzorul Hall asigura o comutatie extrem de precisa, minimizand pierderile de energie si optimizand conversia energiei electrice in putere mecanica.
Motorul etaPERF utilizeaza tehnologia Smooth Commutation Drive 2, care contribuie la o functionare extrem de silentioasa si fluida. Numele etaPERF deriva din litera greaca “eta” (η), simbol utilizat in inginerie pentru eficienta unde η = putere utila / putere consumata.
Comparativ cu motoarele anterioare Noctua, bazate pe controllerul NE-FD1, motoarele etaPERF cu NE-FD6 ofera un cuplu semnificativ mai mare la acelasi consum de energie, dar este valabil si in sens opus, asta pentru ca necesita mai putina energie electrica pentru a atinge aceleasi valori ale cuplului. Imbunatatirile in eficienta variaza in functie de modelul ventilatorului, viteza de rotatie si impedanta fluxului de aer, dar se situeaza in medie in intervalul 10-15%.
Doar ca cei de la Noctua nu s-au oprit aici, NF-A14x25 G2 venind si cu noutatea SupraTorque. Funcitonalitatea activata de controllerul NE-FD6, permite ventilatorului sa utilizeze o rezerva suplimentara de cuplu pentru a mentine viteza de rotatie constanta, chiar si in conditii de contrapresiune ridicata, cum ar fi cele intalnite in cazul radiatoarelor si heatsink-urilor dense.
In mod conventional, viteza ventilatoarelor tinde sa scada atunci cand functioneaza in conditii de impedanta ridicata, lucru ce duce la o reducere a performantei de racire. Tehnologia SupraTorque contracareaza acest eveniment, asigurand o performanta constanta si fiabila in diverse aplicatii.
Tehnologia SupraTorque ofera un avantaj semnificativ in performanta P/Q, in special in zona de presiune statica ridicata, unde castigul de performanta poate depasi 20% in comparatie cu ventilatoarele care nu beneficiaza de aceasta tehnologie. In aplicatii practice ventilatoarele SupraTorque poate oferi imbunatatiri ale temperaturii de pana la 1.4°C in configuratii pull, unde contrapresiunea este ceva mai pronuntata.
Seria Noctua NF-A14x25 G2 utilizeaza rulmentul SSO2, fiind o componenta esentiala pentru durabilitatea si silentiozitatea ventilatorului. Rulmentii SSO de la Noctua sunt recunoscuti pentru fiabilitatea lor exceptionala, iar versiunea SSO2 introduce un sistem de stabilizare a presiunii uleiului, asigurand o functionare mai lina si mai stabila.
Acest design reduce frecarea si uzura, prelungind durata de viata a ventilatorului si mentinand performantele acustice si de racire pe termen lung. Rulmentul SSO2 este complet incapsulat pentru a preveni scurgerile de ulei si a asigura o functionare fiabila in diverse orientari de montare.
Ventilatoarele Noctua NF-A14x25 G2 sunt disponibile in trei variante anume NF-A14x25 G2 LS-PWM, NF-A14x25 G2 PWM si NF-A14x25 G2 PWM Sx2-PP.
Bundle-ul generos al ventilatoarelor Noctua contine un cablu splitter PWM NA-YC1, un cablu prelungitor NA-EC1, suporti anti-vibratii NA-AV2, garnitura anti-vibratii NA-AVG2-LR, pad-uri anti-vibratii NA-AVP1-LR si suruburi de montare.
In pachetul acestor ventilatoare este inclus un adaptor Low-Noise Adaptor, care reduce viteza maxima a ventilatorului de la 1500 RPM la 1250 RPM, oferind o optiune suplimentara pentru reducerea nivelului de zgomot.
Pentru configuratiile cu doua ventilatoare, cum ar fi cele push-pull sau side-by-side, Noctua ofera versiunea Sx2-PP a seriei NF-A14x25 G2 PWM. Acest bundle include doua ventilatoare cu viteze de rotatie usor decalate, anume PPA si PPB, pentru a minimiza fenomenul de beat frequency.
Beat frequency apare atunci cand doua surse sonore cu frecvente foarte apropiate interactioneaza, generand un sunet modulat, intermitent, care poate fi perceput ca un zumzet sau vibratii periodice. Pentru a evita acest fenomen, ventilatoarele din pachetul Sx2-PP au viteze de rotatie decalate cu aproximativ ±25 RPM fata de viteza nominala de 1500 RPM.
Ventilatrul PPA ruleaza cu aproximativ 25 RPM mai incet decat varianta PPB, astfel diferenta de viteza este suficienta pentru a reduce semnificativ intensitatea beat frequency, fara a afecta in mod semnificativ performanta de racire.
Iar utilizatorii care doresc o optimizare acustica suplimentara pot ajusta suplimentar viteza ventilatorului PPA prin control PWM sau prin utilizarea adaptorului Low-Noise Adaptor inclus in pachet, crescand astfel decalajul de viteza si reducand si mai mult posibilitatea aparitiei beat frequency.
Teste, teste si iar teste
Ca in multe situatii din viata de zi cu zi, teoria suna foarte frumos. Dar stiti cum sunt de fel, nu pot sa scriu doar “poezii” tehnice aici, ci trebuie sa-mi izbesc fruntea si de niste benchmark-uri.
Ei bine, m-am strofocat foarte mult sa ma gandesc la o metodologie de test pentru ventilatoarele Noctua NF-A14x25 G2. Si dupa lungi discutii imaginare, am luat decizia de monta ventilatoarele pe un radiator de 280 mm, mai exact cel prezent pe CORSAIR iCUE H115i RGB Elite Capellix XT.
Am luat la rost atat ventilatoarele Noctua NF-A14x25 G2, dar si un “palet” de ventilatoare de 140 mm. Ata fiind si motivul care e decalat si mai mult publicarea acestui material, asta pentru ca initial am asteptat sa “imprumut” ventilatoare de la prieteni, agentii si brand-uri, dar in cele din urme pentru ca ma miscam prea greu, am decis sa procur produsele pentru comparativ.
Asadar am montat atat Noctua NF-A14x25 G2, cat si alte 15 ventilatoare pe radiatorul AIO-ului de la CORSAIR si am rulat Cinebench 2024 cu preset-ul de 10 minute.
Si ca sa fie tacamul complet, nu i-am retezat ciubotele procesorului Intel Core Ultra 9 285K, ci l-am lasat “full performance”, drept urmare peak-ul consumului a fost de aproximativ 320W.
Platforma test
- Carcasa CORSAIR 3500X
- Procesor Intel Core Ultra 9 285K
- Cooler CORSAIR iCUE H115i RGB Elite Capellix XT
- RAM Kingston Fury Renegade RGB 32GB 8000 MT/s CL 38
- Placa video GIGABYTE GeForce RTX 4090 Gaming OC 24GB
- Stocare MSI SPATIUM M580 PCIe 5.0 NVMe M.2 FROZR
- Sursa be quiet! Straight Power 11 1200W Platinum
- Monitor AORUS FO32U2
- OS Windows 11 Pro
Benchmark
Concluzie
Gama Noctua NF-A14x25 G2 este o gura proaspata bine venita in domeniul statornic al ventilatoarelor de 140 mm, oferind un echilibru remarcabil intre performanta de racire si silentiozitate.
Noctua NF-A14x25 G2 vine cu un design aerodinamic avansat, o constructie solida, inovatorul motor etaPERF , dar si tehnologia SupraTorque, caracteristici si dotari care se imbina armonios pentru a crea un ventilator de top, capabil sa raspunda cerintelor celor mai exigenti utilizatori.