Cei de la Noctua ne-au luat prin surprindere recent, cand au anuntat noul mostenilor al tronului, anume NH-D15 G2, care trebuie in mod normal sa preia fraiele brandului austriac de la NH-D15.
De Noctua trebuie sa fi auzit in viata asta, indiferent ca esti un utilizator novice sau nu.
Asta pentru ca Noctua este un nume de referinta cand vine vorba de gama de racire PC, indiferent ca vorbim de ventilatoare, paste termoconductoare sau coolere pe aer pentru procesoarele din dotare.
Dar hai sa nu-mi fac si azi hatarul si sa incep o pare polologie complet inutila doar de dragul de a-mi varsa naduful pe fel si fel de subiecte care au legatura cu tematica de azi sau nu.
Zic sa las offtopicul pentru alt material, implicit alta zi, si sa trecem direct la treaba. Suna bine?
Specificatii
Denumire produs | Noctua NH-D15 G2 |
Suport | - Intel 1150, 1151, 1155, 1156, 1200, 1700, 1851 - AMD AM4, AM5 |
Specificatii ventilatoare incluse | - 2x NF-A14x25r G2 PWM - 1500 RPM - 91.57 CFM - 24.8 dB - 2.56 mmH2O |
Greutate | 1525 g |
Dimensiuni | 168 mm x 152 mm x 150 mm |
RRP | 750 lei |
Galerie foto
Cu si despre Noctua NH-D15 G2
Noctua NH-D15 G2 pastreaza designul dual-tower care a consacrat seria de coolere pe aer, cu doua ventilatoare premium , doar ca de data asta acesta vine la pachet cu recent lansatele NF-A14x25r G2 PWM.
Cele doua ventilatoare NF-A14x25r G2 PWM pot rula la o viteza maxima de 1500 RPM, sunt capabile sa “mute” un volum de aer de pana la 155,6 m³/h, mentinand in acelasi timp nivelul de zgomot sub 24,8 dB(A).
Utilizarea adaptorilor Low-Noise (L.N.A.) poate reduce si mai mult zgomotul, facandu-l aproape inaudibil in utilizarea zilnica.
Noctua ofera trei variante ale recent lansatului NH-D15 G2, fiecare optimizata pentru diferite tipuri de procesoare si aplicatii.
Varianta standard, adica fix modelul pe care urmeaza sa-l chinui azi, este varianta all-rounder, cu o convexitate medie a bazei, ideala pentru platformele AM5 si LGA1700.
Este varianta perfecta pentru utilizatorii care doresc un echilibru intre performanta si compatibilitate.
A 2-a varianta este HBC (High Base Convexity), care este optimizata pentru procesoarele Intel LGA 1700 sunt utilizate cu o presiune ridicata pe ILM sau deja au deformari permanente datorita uzurii pe termen lung.
Acest model asigura un contact excelent intre cooler si procesor, maximizand transferul termic.
Iar a 3-a varianta este LBC (Low Base Convexity), care este proiectat pentru procesoarele cu suprafete relativ plate, cum ar fi AMD AM4 si AM5 fara offset mounting, asigura un contact optim chiar si fara accesorii suplimentare.
Radiatorul masiv este realizat din alumini, iar talpa si heatpipes-urile sunt din cupru, toate componentele fiind nichelate pentru a preveni coroziunea in timp.
Noctua NH-D15 G2 este un cooer masiv, avand niste dimensiuni cu adevarat impresionante: 168 mm in inaltime, 150 mm in latime si 152 mm in adancime, asta cu ventilatoare montate.
Greutatea totala de 1525 g a cooler-ului NH-D15 G2 este rezultatul utilizarii a componentelor si materialelor de inalta calitate, lucru ce contribuie la constructia solidaa a cestuia.
Desi dimensiunile pot reprezenta o provocare in unele carcase ale utilizatorilor, Noctua a inclus un sistem de montare SecuFirm2+ care faciliteaza instalarea pe o varietate de socket-uri, incluzand cele mai recente platforme AMD AM5, Intel LGA1700, cat si suport pentru viitoarele procesoare Intel LGA 1851.
Dar NH-D15 G2 este compatibil si cu socket-uri mai vechi precum AMD AM4 si Intel LGA1200, LGA2011, LGA2066 sau 115x, facandu-l astfel pe Noctua NH-D15 G2 un cooler extrem de versatil.
Kitul de montare SecuFirm2+ si accesoriile incluse, cum ar fi saibele de ajustare NM-ISW1 pentru LGA1700 si pasta termica premium NT-H2, fac instalarea simpla si sigura. Coolerul este compatibil si cu ventilatoare de 120 mm, oferind flexibilitate pentru cei care doresc sa ajusteze configurarea pentru un flux de aer diferit.
Dar cred ca ajunge partea de teorie, ar trebui sa-l inhamam la caruta pe Noctua NH-D15 G2, iar procesoarele sa le pun la sfarait.
Hai sa vedem impreuna unde se situeaza mai exact Noctua NH-D15 G2 comparativ cu predecesorul sau, alte coolere CPU pe aer dar si versus niste AIO-uri.
Testare
Platforma de test a suferit cateva modificari, asta pentru ca am trecut pe o carcasa open case. Si daca tot am facut acest lucru, a trebuit in ultima perioada sa retestez racirile ce zac prin redactie sau pe la cunoscuti. Da, iar am avut pasta termoconductoare sub unghii, nu ma certati.
Dar daca tot am pomenit de modificari aduse platformei de test, o sa observati ca memoriile ce zac in mod normal pe acest PC, anume CORSAIR Vengeance RGB DDR5 32GB 7000 MHz, nu sunt prezente azi.
Pentru testul de azi le-am inlocuit cu ADATA XPG Lancer Blade RGB 48GB 6000 MT/s, asta pentru ca este un kit de memorii DDR5 low profile. Memoriile CORSAIR erau prea butocanoase si ventilatorul frontal montat pe Noctua NH-D15 G2 era prea iesit in relief, lasand o portiune importanta din radiator neacoperita.
Iar cand vine vorba de testare, am utilizat clasicul Cinebench R23, in care am folosit preset-ul de 30 de minute, utilizand benchmark-ul de multi core.
In redactie poposesc doua platforme de test, una pe AM5 cu procesorul AMD Ryzen 7 7800X3D, iar a 2-a este cea clasica pe LGA 1700 cu procesorul Intel Core i7 14700K.
Dar am luat decizia de a nu a rula testele pe platforma AM5, asta pentru ca procesorul in cauza sta in full load la aproximativ 80 °C, chiar daca este racit si de un procesor mid tier.
Bine, as fi vrut sa rulez cateva teste si pe platforma AMD AM5, dar nu pe procesorul de care am amintit mai sus, ci pe unul dintre noile procesoare AMD. Dar cum lansarea s-a mutat, n-am avut incotro decat sa dau skip platformei AMD.
Asadar aveam o enigma prezenta in viata de zi cu zi, iar rezolvarea aparent era simpla, doar imi complicam eu inutil viata. Pe langa caloriferul de Intel Core i7 14700K. o sa rulez o sugativa mai mare de curent, anume procesorul Intel Core i9 14900K.
Doar ca exista o mica problema, comparativul o sa fie strict pe Intel Core i7 14700K, asta pentru ca acolo am apucat sa rulez cele mai multe raciri. Bine, nu e neaparat rau, asta pentru ca cele doua procesoare Intel au un consum oarecum similar in full load, drept urmare si temperaturile o sa fie oarecum similare.
Situatiile au fost identice. Am montat un contract frame, anume Thermalright LGA1700-BCF BLACK V2. Si ca un clasic blestem pentru pletosi si barbosi, las fire de par peste tot, parca as naparli ca un caine. Nu va faceti griji, firul ala a ramas prezent doar in poza de mai jos, nu si un socket cat s-au rulat testele.
Ambele procesoare Intel Raptor Lake Refresh au fost lasate sa-si faca de cap, desi stim marea drama din piata cu aceste procesoare ca o iau pe aratura si clacheaza dupa anumita perioada.
Iar cum nu ma doare sufletul in cazul in care lesina cele doua procesoare, zic sa merg pe zicala take no thought of the morrow, astfel cele doua procesoare nu au primit piedici din BIOS cand vine vorba de frecventa sau voltaje, consumul in ambele situatii crescand peste 300W, deci procesoarele o sa transpire serios.
Acum ramane de vazut daca Noctua NH-D15 G2 este capabil sau nu sa le tina in frau.
Iar nu in ultimul rand, toate coolerele pe care o sa le zariti mai jos au fost utilizate impreuna pasta Arctic MX 6, inclusiv Noctua NH-D15 G. Sa purcedem!
Platforma test LGA 1700
- Carcasa Thermaltake Core P3 TG Pro
- Placa de baza Z790 AORUS PRO X
- Stocare Kingston Fury Renegade 2TB
- Placa video GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER AERO OC 16GB
- RAM ADATA XPG Lancer Blade RGB 48GB 6000 MT/s
- Sursa GIGABYTE UD1300GM PG5
- Sistem operare Windows 11 Pro
Benchmark Intel Core i9 14900K
Sincer, temperatura e buna. Da, stiu ca nu suna tocmai ok cand spun ca 96 °C pentru un procesor e o temperatura e tocmai ok, mai ales cu un contact frame montat.
Insa trebuie sa va aduceti aminte ce sinistre sunt procesoarele celor de la Intel care au fost lansate in ultimii ani, mai ales cele de pe arhitectura Alder Lake, Raptor Lake si Raptor Lake Refresh.
Cat consumul procesorului a fost s-a plimbat intre 200 si 250W, temperatura sa a fost in jur de 80 °C, insa ruland un preset lung de 30 de minute, Cinebench R23 a avut timp suficient cat sa-mi chinuie procesorul in socket si sa adauge serios la factura de curent, asta pentru ca procesorul a sarit lejer de pragul de 320W consumati.
Deci ma repet, temperatura este una buna, mai ales ca am lasat procesorul sa zburde pe aratura.
Comparativ Intel Core i7 14400K
Bine, stiam deja ca situatia nu se schimba foarte mult, chiar daca am mutat acum testele pe un procesor inferior, anume Intel Core i7 14700K.
Pragul maxim atins de procesorul in cauza a scazut cu 1 °C versus cel atins de i9 14900K, asta pentru ca si i7 14700K in fulload in teste sintetice sare gardul si trece si el la randul sau de pragul de 320W.
Dar acum pe Intel Core i7 14400K avem un istoric, relatiile in piata deja exista, chiar daca nu ne halim intre noi. Dar acum, pe Intel Core i7 14700K putem sa vorbim si pe cifre si sa vedem exact unde se situeaza Noctua NH-D15 G2 versus alte coolere din piata.
Noctua NH-D15 G2 a tinut in frau procesorul fara ca acesta sa intre in throttle, lucru ce coolere precum DeepCool Ak620 sau Endorfy Fortis Dual nu au fost in stare sa o faca. Deci din start, a batut doua coolere pe aer, e drept nu neaparat concurent direct cu Noctua NH-D15 G2 din prisma pretului.
Dar mai important, trebuie sa vedem cum se plaseaza versus Noctua NH-D15, coolerul rege cand vine vorba de raciri pe aer pentru procesoare, produsul de la care Noctua NH-D15 G2 trebuie sa preia mosia si coroana.
Ei bine, Noctua NH-D15 G2 mai bate un cooler pe aer, pe batranul si celebrul Noctua NH-D15, fiind o diferenta de 2 °C intre cele doua.
Bun, situatia este roz, procesorul bate toate racirile pe aer pe care am reusit sa le stresez. Pardon, testez. Dar cum sta situata versus racirile de tip all in one?
Ei bine, situata inca este roz pentru Noctua NH-D15 G2, fiind la egalitate cu AIO-uri precum NXZT Kraken Elite 360 sau ASUS ROG Strix LC II 360 ARGB LCD, acestea fiind dotate cu un radiator de 360 mm. Dar este la egalitate si cu un mastodont de AIO, care are in dotare un radiator de 420 mm, anume Arctic Liquid Freezer II 420 ARGB.
Dar nu avem egalitate de sus pana jos, asta pentru ca Noctua NH-D15 G2 a scos o temperatura mai buna decat AQIRYS Hydra 360 AIO sau Endorfy Navis F360, mai exact cu 2 °C.
Insa e drept, au fost si raciri care au scos temperaturi mai bune decat Noctua NH-D15 G2. Coincidenta sau nu, toate racirile care au scos cifre mai bune decat cooler-ul celor de la Noctua sunt AIO-uri cu pompa Asetek 8th gen, fiind AIO-uri care intra in categoria high end, fiind si duble ca pret de vanzare versus Noctua NH-D15 G2.
Concluzie
Ok, am testat ce a fost de testat. As fi vrut sa bibilesc si noile procesoare AM5, nu s-a putut pentru ca lansarea s-a amanat, ba mai mult, s-a spart in doua, iar asta ar fi insemnat sa aman publicarea review-ului lui Noctua NH-D15 G2 cu minim o saptamana, chiar spre doua pentru a include toate procesoarele.
Si am zis nu, e ok si cu ce am acum voie sa postez, poate e chiar mai bine cum a iesit pentru ca am mers doar pe procesoare Raptor Lake Refresh. Asta pentru ca daca a cooler-ul scos cifre bune pe i7 14700K, respectiv i9 14900K, categoric o sa scoata temperaturi bune spre foarte bune pe orice alt procesor din piata.
Noctua NH-D15 G2 este un cooler bun. Are un design placut, chiar daca este masiv, lucru ce poate deveni un impediment in anumite carcase. Vine si cu doua ventilatoare performante, dar si cu o pasta termica pe masura, anume NT-H2.
Dar lucrul asta il stiam, atat de la modelul predecesor, anume Noctua NH-D15, cat si de la restul de coolere din portofoliu celor de la Noctua.
Deci am aflat si ca mostenirea celor de la Noctua este in maini bune incepand de azi, asta pentru ca Noctua NH-D15 G2 este un cooler capabil sa tina in frau toate oratanile de procesoare prezente pe piata in clipa de fata.
Insa viata nu poate sa fie mereu roz, iar Noctua NH-D15 G2 nu putea sa fie exceptia azi. Ii vad o singura hiba acestui cooler, din pacate este una maricica.
Anume pretul de lista, asta pentru ca Noctua NH-D15 G2 are un SRP de 750 lei, pret ce pare cam piperat cand vorbim de o racire pe aer.
Sigur, un astfel de cooler este practic nemuritor, poti sa-l lasi mostenire stranepotilor. Dar la un pret de genul 750 lei deja intri pe plantatia coolerelor AIO mid tier, zona destul de periculoasa, mai ales daca potenialul client nu are in dotare un CPU stupid de fierbinte precum cele de la Intel si a fost inspirat, si-a a reusit sa-si mute sandramaua pe AM5.