Hola senores, long time no see. Am fost oarecum tot pe baricade, am tot testat fel si fel de produse interesante, printre care si GIGABYTE GS32Q, dar in ultima perioada n-am mai publicat nimic.
De ce? Pentru ca am avut un mic blocaj mental. Cuvintele imi zbarnaiau in creier, chiar tipau sa iasa si sa fie asternute in scris, dar cand ma puneam la birou sa scriu un articol, efectiv ma uitam in gol ore in tregi la pagina blank. Imaginatie era, vointa plecase la plimbare.
Am tot incercat fel si fel de “life hack-uri” ca sa ma pacalesc sa o iau din loc, dar din pacate nimic. Ei bine, acum am revenit si as vrea sa zic ca-s semi functional.
Asta pentru ca, am inceput sa pot sa scriu cate ceva, dar nu-s capacitatea maxima. Da, stiu ca suna penibil ce zic acum, dramatizez de parca m-a calcat trenul pe dejte.
Dar totusi, ce am facut mai exact ca macar sa fac acest scurt circuit mental si sa incep sa scriu, chiar daca momentan este anapoda?
Ei bine, vreo trei zile mi-am inchis efectiv telefonul, am zacut in pat, doar am dormit, uitat la seriale si stat cu blanosii din casa la o cafea in foisor. Ma rog, lor le-am dat apa si recomense, eu am fost ala care a consumat cofeina.
Si vazand ca a inceput sa curga ceva vointa printre degete, am zis ca fie acum, la sfarsitul lunii sa repet actiunea de mai sus dar sa o fac pe minim o saptamana, fie sa o fac undeva la mijlocul lunii august. Doar ca stau prost la capitolul planificare, send help.
Dar totusi, hai sa vorbim si despre monitoare.
Desi nu sunt in fanatic al vreunui brand in general cand vine vorba de vreo categorie anume de produse, trebuie sa recunosc ca pe alocuri simpatizez anumite branduri pe anumite segmente.
De pilda, imi plac teribil de mult monitoarele celor de la AORUS, asta pentru ca mai toate monitoarele lor nu veneau foarte impopotonate cu fel si fel de briz briz-uri, ci puneau accent pe caracteristici utile gamerului de acasa.
Am mai spus-o si in alte materiale, monitorul meu favorit all time de gaming este AORUS KD25F, care si acum mi-a lasat un gust amar. In primul rand ca nu se mai afla in posesia mea de ceva ani, chiar si acum ii duc dorul, cand imi fac veacul cu monitoare OLED de mari dimensiuni pe masa.
Iar al 2-lea, ca desi la vremea lui era cel mai bun monitor de pe piata, fiind excelent pentru titluri FPS precum Valorant sau Counter-Strike, din pacate nu au defilat cu el pe la organizatii, content creators, evenimente esports, ca sa faca vizibilitate produsului si sa iasa in fata. Nope, pe la major-uri de Dota si CS am vazut aceleasi BenQ-uri antice sau Alienware-uri care impresionau vizual, dar tehnic erau mediocre.
Dar hai sa nu va mai plictisesc inutil si sa revenim la ale noastre, gaming, monitoare, hertzi si rezolutii. Stai, despre asata am vorbit oleaca mai sus.
Rectific. Ar trebui sa nu va mai plictisesc, asta e clar, dar sa incep subiectul de azi, anumeGIGABYTE GS32Q. Asta pentru ca el este azi sub lupa, nu problemele mele psihologice sau “batranul” KD25F. Sa purcedem.
Specificatii
Denumire produs | GIGABYTE GS32Q |
Aspect Ratio | 16:9 |
Tip panel | IPS |
Rezolutie | 2560 x 1440 |
Refresh rate | - 165 Hz default - 170 Hz OC OSD |
Timp raspuns | 1 ms MPRT |
Luminozitate | 300 cd/m2 |
Contrast | 1200:1 |
Input | - 1x DisplayPort 1.4 - 2x HDMI 2.0 - 1x Jack 3.5 mm |
Prindere VESA | 100 x 100 |
Altele | - OSD Sidekick - PiP/PbP - Black Equalizer - Aim Stabilizer - 100% sRGB - FreeSync Premium |
Pret comercializare | 250 Euro |
Galerie foto
Utilizare, imagine si experienta in jocuri
GIGABYTE GS32Q vine dotat cu un panel SS IPS de 31.5”, rezolutie nativa QHD (2560 x 1440 pixeli) si un refresh rate de 165 Hz, ce poate fi crescut la 170 HZ prin OC din OSD.
Dupa cum ziceam GIGABYTE GS32Q vine echipat cu acel panel SS IPS, iar acel SS e acronimul de la super speed. Astfel, avand un panel SS IPS, acesta are un timp de raspuns de 1ms (MPRT), facandu-l ideal pentru jocurile competitive si nu numai.
Vizual, GIGABYTE GS32Q este identic cu modelul testat anterior, anume GIGABYTE GS27Q X. Atat design-ul, cat si suportul sunt identice cu modelul precizat.
Standul este simplu si eficient, cu o baza plata de dimensiuni medii spre mici, lucru ce ajuta la economisirea spatiului de pe birou.
Din pacate, standul permite doar inclinarea ecranului (-5°~+20°), fara posibilitatea de a ajusta inaltimea sau de a roti ecranul. Totusi, acest neajuns poate fi rezolvat prin montarea unui suport 3rd party cu prindere VESA 100 x 100.
Conectivitatea este una diversificata, monitorul fiind echipat cu doua porturi HDMI 2.0, un port DisplayPort 1.4 si un jack de 3.5 mm pentru casti.
Lipsa porturilor USB A sau USB Type-C poate fi un dezavantaj pentru unii utilizatori, inclusiv pentru mine, dar aceste lipsuri “contribuie” la mentinerea unui pret competitiv.
Am testat GIGABYTE GS32Q in mai multe jocuri, de la Counter-Strike 2, Fortnite si PUBG, pana la Cyberpunk 2077, Horizon Zero Dawn si Assassin’s Creed Mirage. Ei bine, experienta a fost una impresionanta.
In jocurile de tip FPS, monitorul s-a descurcat admirabil. Panelul rapid si refresh rate-ul de 165 Hz (pardon, 170 Hz ca nu suntem plebi) asigura o experienta fluida in momentele in care trebuie sa domini un rival interenaut.
Insa consider ca monitorul GIGABYTE GS32Q a stralucit cu adevarat in celelalte titluri, asta pentru ca panel-ul din dotare nu este unul morocanos cand vine vorba de culorile redate, ci este capabil sa redea un aspect viu universului si personajului redat pe ecran.
Insa GIGABYTE GS32Q nu este doar un monitor bun pentru sesiunile de gaming din camara care trebuie aerisita ASAP, ci se comporta foarte bine si in utilizarea de zi cu zi si in productivitate.
De pilda, m-am simtit confortabil cat am utilizat monitorul celor de la GIGABYTE in procesul de editare a pozelor in ultimele saptamani, dar si in navigare si perindat printre memes. Nu m-a ajutat la scris, asta deja am zis deja ca am ramas blocat pe fundalul alb si greu al editorului de text.
Insa, la fel ca in cazul lui GIGABYTE GS27Q X, un feature important nu este marketat pe GIGABYTE GS32Q, nici pe sheet-ul de specificatii, nici pe cutie, anume faptul ca suporta FreeSync Premium. Afli intalmplator, cand pornesti monitorul, ca este langa logo. Si da, este un feature interesant si util, asta pentru ca te scapa de screen tearing in jocurile pe care le frecventezi.
Functia Gaming Assistant este de asemenea remarcabila. Aceasta permite setari predefinite pentru jocuri specifice. De exemplu, in Counter-Strike 2 poate porni automat functia de Aim Stabilizer, care reduce fenomenul de motion blur in timpul gameplay-ului.
OSD & Sidekick
OSD-ul este si el identic cu cel prezent pe GIGABYTE GS27Q X. Este plin de preset-uri si functii utile, este usor de navigat si foarte usor de configurat, fiind comod atat unui utilizator novice, cat si unuia avansat.
Insa, daca tot am specificat ca la fel ca GIGABYTE GS27Q X, ambele monitoare beneficiaza de feature-ul Sidekick, pe scurt permite customizarea monitorului din GIGABYTE Control Center.
Aici utilizatorul poate customiza setari precum luminozitatea, contrastul, color vibrance, schimbare preset-uri, schimbare sursa, remapare joystick de navigare si multe altele printre care inclusiv Gaming Assistent.
Cel din urma permite utilizatorului niste setari predefinite unui titlu specific, de exemplu in Counter-Strike 2 poate porni automat functia de Aim Stabilizer, care reduce fenomenul de motion blur in timpul gameplay-ului.
GIGABYTE Control Center este o aplicatie software dezvoltata de cei de la GIGABYTE, care este proiectata pentru a oferi utilizatorilor control complet asupra componentelor, perifericelor sau a laptop-urilor din gama proprie.
Acest software este extrem de util pentru gestionarea si optimizarea performantei placilor de baza, placilor video, raciri de tip AIO, mousi de gaming precum Aorus M6 si multe, multe altele.
Practic, intreg ecosistemul GIGABYTE este ancorat si controlat din GCC, acesta fiind proiectat sa fie usor de utilizat, fiind accesibil atat utilizatorilor incepatori datorita UI-ului usor de navigat.
Insa poate fi util si utilizatorilor cu nivel de cunostinte avansate, care doresc sa-si optimizeze performanta sistemului lor si sa-si personalizeze setarile hardware.
Concluzie
Bun, am ajuns la partea finala a acestui material, unde ar trebui iar sa-mi fac datoria de parerolog barbos. Barba nu adauga grade, ci doar subliniam ca inca am barba, chiar daca incepe sa fie alba.
Si zic sa incep cu ceva care poate pare de cancan, clickbait, ce vreti voi. GIGABYTE GS32Q in clipa de fata este monitorul de gaming #1 in categoria best buy.
Are un panel rapid care se vede sublim, o rezolutie nativa QHD, un refresh rate de 170 Hz (hai ca de data asta n-am uitat aia 5 Hz pierduti pe drum) si un suport care ocupa putin spatiu pe birou.
Dar cel mai important, are un pret de vanzare de aproximativ ~1250 lei. Iar sa-mi fie cu iertare, la pretul asta nu gasesti un monitor de gaming cu asemenea caracteristici si dotari. Fie gasesti un monitor 1080p semi premium, fie un QHD schiop.
Sigur, GIGABYTE GS32Q nu este monitorul perfect, daca ar fi “atentat” la acest statut, pretul de comercializare ar fi fost altul.
Dar ca sa-mi fac si eu hatarul, trebuie sa scuip si nitel venin, desi poate nu-si are neapat rostul aici.
Asadar clasica poezie. Mi-as fi dorit un hub USB. Bun de avut in zilele noastre, nu poti avea niciodata prea multe porturi USB.
Mi-as fi dorit ca monitorul sa fie dotat cu porturi HDMI 2.1, nu 2.0. Asta pentru ca cele din dotare sunt limitate la 144 Hz pe rezolutia nativa.
Dar totusi sunt constient ca in cazul in care monitorul GIGABYTE GS32Q ar fi avut ce am zis mai sus, dar si un suport care se ajusteaza in inaltime si s-ar roti, cu siguranta pretul sau de vanzare ar fi fost aproape de suma de 2000 lei. Asadar in cazul in care mi-as procura GIGABYTE GS32Q, as prefera sa-mi cumpar un hub USB extern daca chiar as depinde de asa ceva.
Si totusi, simt nevoia sa aleg un castigator intre GIGABYTE GS32Q si GIGABYTE GS27Q X. Si o sa zic in felul urmator.
GIGABYTE GS32Q este monitorul mai impresionant, datorita diagonalei sale, dar si a pretului de comercializare. Dar GIGABYTE GS27Q X este monitorul care mi s-ar potrivi mai bine, asta datorita refresh rate-ului ridicat.
Bun, am terminat si cu GIGABYTE GS32Q, saracutul a stat ceva timp in redactie fara sa fie si el publicat. Gata, il bag in cutie si ma pregatesc pentru urmatorul produs, sper sa am ceva mai mult curaj cand vine vorba de scris.