Salut, n-am mai vorbit despre monitoare destinate gamerilor de ceva vreme, nu-i asa?
Da, fac haz de necaz. Dar macar azi se afla in posesia mea ceva mai aparte, anume un monitor de la GIGABYTE: GS27Q X.
Ca sa va zic un secret, desi sunt destul de sigur ca am mai zis-o un vreun material, monitorul favorit din toate timpurile este unul din garderoba baietilor de la GIGABYTE, anume AORUS KD25F.
Acesta era un monitor excelent pentru FPS-uri, in special Counter-Strike, avand un panel TN foarte rapid si un refresh rate de 240 Hz. Da, poate nu pare impresionant acum, cand ar trebui sa vorbim despre GIGABYTE GS27Q X, insa pentru vremea sa AORUS KD25F era cu adevarat impresionant.
Si mi-am pus serios semne de intrebare in toti anii care au trecut, daca baietii astia de la GIGABYTE au scos un monitor de gaming asa misto, de ce nu defileaza cu el? De ce nu-s prezenti la evenimente esports cu el? De ce nu-l utilizeaza progamerii care fac parte din organizatii partenere AORUS / GIGABYTE, ca de exemplui feciorii din G2?
Dar tot cu trecerea anilor mi-am raspuns partial singur la aceste intrebari, asta pentru ca i-am mai vazut facand ceva similar, unde veneau cu ceva super fain pe piata, il prezentau ici colo si gata, il ingropau efectiv, fiind prezenti pe site-ul de prezentare si cam atat. In retail trebuia sa sapi adanc dupa astfel de produse ca sa ti le poti procura.
Istoria pare sa se fi repetat cu ecosistemul Project Stealth, pe care GIGABYTE l-a lansat acum aproximativ doi ani de zile, si-a facut aparitia la tovarasu’ Linush si gata, l-au astupat dupa ce au aratat lumii intregi ceva inedit.
Iar anu’ asta la CES, ASUS si MSI au scos pe piata BTF, respectiv Project Zero si se comportau de parca au reinventat roata. Dar asta nu este vina celor doua branduri rivale, ci a celor de la GIGABYTE ca n-au fost in stare sa duca totul pana la capat in cele doua cazuri semnalate.
Ma rog, poate de aici nu o sa mai vedem cazuri de genul. Dar nici nu stiu de ce ma agit eu acum, nu e ca si cum am vreo ruda pe acolo.
Ok, m-am dus intr-o zona dubiosa, zic sa revenim. Bun, montan impreuna monitorul de GIGABYTE GS27Q X, intram pe niste servere sa ne alergam cu inamicii virtuali, incercam sa nu ne enervam prea tare si vedem ce poate si monitorul cu ocazia asta. Suna bine?
Specificatii
Denumire produs | GIGABYTE GS27Q X |
Aspect Ratio | 16:9 |
Tip panel | IPS |
Rezolutie | 2560 x 1440 |
Refresh rate | - 240 Hz - OC OSD 250 Hz |
Timp raspuns | 1 ms MPRT |
Luminozitate | 300 cd/m2 |
Contrast | 1000:1 |
Input | - 1x DisplayPort 1.4 - 2x HDMI 2.0 - 1x Jack 3.5 mm |
Prindere VESA | 100 x 100 |
Altele | - OSD Sidekick - PiP/PbP - Black Equalizer - HDR Ready - 110% sRGB - FreeSync Premium |
Pret comercializare | 300 USD |
Galerie foto
Utilizare, imagine si experienta in jocuri
GIGABYTE GS27Q X vine echipat cu un panel IPS de 27″, oferind o rezolutie nativa QHD (2560 x 1440 pixeli). Monitorul are refresh rate de 240Hz si un timp de raspuns de 1ms (MPRT), asigurand o experienta de gaming fluida in titluri competitive. Insa, in OSD gasim functia de overclock, care duce refresh rate-ul la 250Hz.
Monitorul vine cu suport pentru tehnologia AMD FreeSync Premium, eliminand efectele de screen tearing si stuttering, iar aceasta ofera utilizatorului o experienta de gaming mult mai lina. Insa, surprinzator este faptul ca pe cutie feature-ul de FreeSync nu este specificat pe undeva, dar cum pornesti monitorul primul lucru care apare langa logo-ul GIGABYTE este informatia ca monitorul beneficiaza de FreeSync Premium.
GIGABYTE GS27Q X impresioneaza si prin designul sau modern si elegant. Monitorul are un aspect minimalist, cu margini subtiri, ceea ce il face ideal pentru configurarile multi-monitor. Materialul carcasei, dar si culoare de negru mat ii amplifica aerul usor aristrocat, lasandu-ti impresia ca ai in fata un produs ce bate spre segmentul premium.
Suportul permite o ajustare limitata, fiind capabil doar de o inclinare fata – spate de -5°~+20°. Cam atat, nu poate fi ajustata inaltimea, nu poate fi mutat stanga – dreapta, nici rotit.
Insa acest lucru poate fi rezolvat cu un suport 3rd party, asta pentru ca GIGABYTE GS27Q X permite montarea unui stativ cu prindere VESA 100 X 100. Deci, solutii ar fi, iar dupa greutatea si dimensiunea lui GIGABYTE GS27Q X, suportul cumparat nu ar fi neaparat costisitor.
Monitorul GIGABYTE GS27Q X ofera o conectivitate variata, fiind echipat cu doua porturi HDMI 2.0, un port DisplayPort 1.4 si un jack de 3.5 mm destinat zonei audio, asta pentru ca nu vine echipat cu difozoare incorporate.
Cele trei input-uri video sunt arhisuficiente ca numar, insa porturile HDMI fiind doar versiunea 2.0, acestea sunt limitate la un refresh rate de 144Hz, in timp ce doar DisplayPort-ul poate prinde cei 240HZ – 250Hz.
Setup – OSD vs Sidekick
GIGABYTE GS27Q X vine cu ceva inedit pe piata. Utilizatorul isi poate configura monitorul dupa bunul plac navigand prin OSD-ul care este foarte intuitiv, usor de navigat chiar si de un utilizator novice. Pana aici nimic nou, am mai vazut pana acum de meniuri pe monitoare de gaming, corect.
Insa, aici acum vine partea interesanta. GIGABYTE GS27Q X vine cu functia Sidekick, care pe scurt permite customizarea monitorului din GIGABYTE Control Center.
Aici utilizatorul poate customiza setari precum luminozitatea, contrastul, color vibrance, schimbare preset-uri, schimbare sursa, remapare joystick de navigare si multe altele printre care inclusiv Gaming Assistent.
Cel din urma permite utilizatorului niste setari predefinite unui titlu specific, de exemplu in Counter-Strike 2 poate porni automat functia de Aim Stabilizer, care reduce fenomenul de motion blur in timpul gameplay-ului.
GIGABYTE Control Center este o aplicatie software dezvoltata de cei de la GIGABYTE, care este proiectata pentru a oferi utilizatorilor control complet asupra componentelor, perifericelor sau a laptop-urilor din gama proprie.
Acest software este extrem de util pentru gestionarea si optimizarea performantei placilor de baza, placilor video, raciri de tip AIO, mousi de gaming precum Aorus M6 si multe, multe altele.
Practic, intreg ecosistemul GIGABYTE este ancorat si controlat din GCC, acesta fiind proiectat sa fie usor de utilizat, fiind accesibil atat utilizatorilor incepatori datorita UI-ului usor de navigat.
Insa poate fi util si utilizatorilor cu nivel de cunostinte avansate, care doresc sa-si optimizeze performanta sistemului lor si sa-si personalizeze setarile hardware.
Concluzie
Bun, o sa pun tot raul inaite. Care e prezent si nu prea. E doar ceva care e semi negavit, dar in acelasi timp e si bun. Anume, intreg combo-ul suport + talpica de sustinere a monitorului. Talpa e mica, ocupa putin spatiu pe birou si nu poate decat sa ma bucure acest lucru. Insa, suportul e saracacios cand vine vorba de ajustare, il poti doar inclina. fata – spate.
De ce s-a dotat monitorul cu doua porturi HDMI 2.0 nu prea inteleg, fiind vorba de un monitor QHD cu refresh rate mare. Nu ma deranjeaza numarul lor, ci magistrala utilizata, asta pentru ca HDMI 2.0 pe o rezolutie 2560 x 1440 este capabil de un refresh rate de doar 144 Hz. Deci, pentru a beneficia de “tot” refresh rate-ul monitorului, trebuie sa utilizezi portul DisplayPort.
As fi dorit ca GIGABYTE GS27Q X sa fie dotat si cu un Hub USB, insa cu chiu cu vai pot trece peste aceasta doleanta personala.
Iar cand vine vorba parti pozitive, am o groaza de lucruri bune de spus despre GIGABYTE GS27Q X. Are un panel IPS cu o rezolutie nativa foarte faina pentru gaming, atat pentru titluri single player, cat si multiplayer. Culorile sunt si ele vii si vibrante, fiind un monitor util si in alte medii de lucru.
Insa iese la rampa cu refresh rate-ul de 240Hz, facandu-l o unealta letala in arsenalul unui gamer in titluri competitive precum Counter-Strike 2, Valorant, COD: Warzone, Apex Legends, Fortnite, PUBG si multe altele. Pardon, cu OC il poti trece la 250 Hz. Mare diferenta mon ami.
Insa nu in ultimul rand, pretul. Asta pentru ca pretul de lista al unui produs este in majoritatea cazurilor diferentierea de yay or nay pentru toate produsele pe care vrei sa ti le achizitionezi, indiferent ca vorbim de electrocasnice, componente PC, telefoane sau chiar locuinte. Iar GIGABYTE GS27Q X straluceste cu adevarat cand este pus in evidenta si de un MSRP minuscul de aproximativ 1500 lei, facandu-l instant unele dintre cele mai atractive monitoare de gaming prezente pe piata momentul de fata.
Pana acum cateva luni, eram ursuz ca daca voiai sa-ti iei un monitor de gaming bun trebuia sa te scormonesti serios in buzunar. Dar in ultimele doua luni, in redactie mi-au trecut pragul doua monitoare care mi-au aratat contrariul. Iar acum, GIGABYTE GS27Q X face si el acelasi lucru, iar asta ma pune serios pe ganduri.
Per total, ca sa va las sa plecati linistiti la casele voastre, experienta generala de utilizare a GIGABYTE GS27Q X este foarte placuta. Calitatea imaginii este una excelenta, iar performantele in gaming sunt de top, in special datorita refresh rate-ului ridicat. Conectivitatea variata si functiile speciale adauga un plus de valoare lui , facand GIGABYTE GS27Q X un monitor ideal pentru orice gamer sau utilizator care doreste o experienta vizuala de inalta calitate, fara sa-l usture buzunarul.