In redactie poposesc patru raciri ce trebuiesc testate de catre noi, iar o racire am postat-o deja la sfarsitul lunii trecute, dar acum voi lua in primire o alta racire, anume Enermax Aquafusion ADV 240 ARGB.
Despre Enermax ca brand ar trebui stiti deja unde se situeaza pe piata. Dar in cazul in care nu stiti, nu-i bai, sunt aici sa va introduc putin in tema.
Enermax este un nume cunoscut in industria PC hardware, avand o reputatie aparte datorita furnizarii componentelor de inalta calitate care se adreseaza atat utilizatorilor obisnuiti, cat si celor de tip enthusiast. Sau elitisti, le spuneti cum va e mai comod.
Fondat in 1990 de catre Yong Lin, brandul Enermax a inceput ca o mica companie specializata in surse de alimentare pentru PC-uri, dar s-a extins cu trecerea anilor, astfel azi portofoliul lor include o gama larga de produse, inclusiv coolere, ventilatoare sau carcase.
Unul dintre motivele care Enermax a iesit in evidenta ca brand este ca pe segmentul de surse acestia au venit cu produse inovatoare si performante, intr-o piata recunoscuta drept statornica si lipsita de vlaga.
Enermax a fost una dintre primele companii care au lansat surse de alimentare cu eficienta ridicata, beneficiind de certificari precum 80 PLUS Gold si Platinum, care garanteaza nu doar performanta optima, ci si consum redus de energie.
Aceste surse sunt apreciate nu doar pentru fiabilitatea lor, dar si pentru tehnologiile avansate pe care le integreaza, precum modul de operare silentios si protectiile multiple impotriva supratensiunilor si scurtcircuitelor.
Dar dupa cum ziceam, cu trecerea timpului cei de la Enermax au devenit cunoscuti pe piata si datorita catalogului sau de coolere CPU.
Produsele din aceasta gama, fie ele pe aer sau de tip All in One (AIO), sunt proiectate pentru a oferi performante de racire excelente, esentiale pentru overclocking si pentru mentinerea stabilitatii sistemelor de inalta performanta.
Iar un alt segment de produse unde catalogul celor de la Enermax sta bine este cel de ventilatoare. Acestia ofera o gama variata de ventilatoare pentru PC, care includ modele cu iluminare RGB si siletiooase, insa nefacand rabat de la performanta.
Asadar ma intersectez azi cu Enermax Aquafusion ADV 240 ARGB, primul cooler Enermax pe care pun mana dupa ani de zile.
Zilele trecute m-am jucat cu el intr-o carcasa Enermax Marbleshell MS31, pe care o sa trebuiasca sa postez si un material despre ea. Dar am fost nitel lenes in ultimele saptamni, e drept si nitel absent fizic. Dar am revenit, urmeaza iar sa ne distram. Ma rog, sa testam produse.
Asa ca ar fi cazul sa montez AIO-ul Enermax Aquafusion ADV 240 ARGB pe platforma de test si sa vedem impreuna daca este capabil sau nu sa imblanzeasca acest “dragon” de procesor ce este montat pe placa de baza, anume Intel Core i7 14700K.
Specificatii
Denumire produs | Enermax Aquafusion ADV 240 ARGB |
Suport | - Intel: LGA 1700, 1200, 115X, 2066, 2011, 2011-3, 1366 - AMD AM5, AM4, AM3+, FM2+, FM1 |
Specificatii ventilatoare incluse | - 120 mm x 120 mm x 26 mm - viteza 500 - 2000 RPM - MTTF ~100.000 ore - 39 - 80 CFM - 15 - 32.6 dBA - ARGB 3 PIN |
Dimensiuni | 274 mm x 120 mm x 27 mm |
TDP | 360W |
Altele | - Cold plate din cupru - Radiator din aluminiu - MTBF ~50.000 ore - Iluminare RGB |
Pret vanzare | 400 lei |
Galerie foto
Cu si despre Enermax Aquafusion ADV 240 ARGB
Enermax Aquafusion ADV 240 ARGB se prezinta ca o solutie de racire pe lichid destinata celor care cauta nu doar performanta, ci si un design estetica aparte. Dar cumva, balanta este inclinata spre aspectul produsului, capitol la care Enermax Aquafusion ADV 240 ARGB nu dezamageste.
Designul Enermax Aquafusion ADV 240 ARGB este impresionant, cu un bloc de apa care incorporeaza o baza de cupru, acoperita de un capac acrilic glossy ce are drept concept acel concept de infinity mirror.
Pompa este dotata cu un design dual-chamber brevetat, care separa partea de pompare de zona de racire pentru a imbunatati durabilitatea. Aceasta functioneaza la o viteza de pana la 3300 RPM, are o durata de viata de aproximativ 50,000 ore.
Block-ul de racire are dimensiuni de 69.5 x 68.5 x 57.5 mm. Acesta este echipat cu un bazal din cupru de 56 x 55 mm, care asigura un contact eficient cu procesorul ce urmeaza a fi racit de cooler-ul Enermax.
Nu in ultimul rand, block-ul include un conector de 3 pini pentru alimentarea pompei si un header de 4 pini pentru conexiunea LED-urilor RGB.
Ventilatoarele incluse, Enermax UCSQUARGBBA12P-AQFA-W, au un design patrat cu rama vortex, care se dovedeste util pentru generarea unei presiuni de aer ideale pentru radiatoare. Dar asta nu inseamna ca nu ar fi eficiente si daca ar fi montate direct pe o carcasa.
Aceste ventilatoare sunt capabile sa ruleze intre 500 si 2000 RPM, asigurand un flux de aer intre 39 si 79.8 CFM si o presiune statica de pana la 3.6 mmH2O.
Desi sunt potente cand vine de racire, aceste ventilatoare pot produce un zgomot considerabil, atingand pana la 32.6 dBA la turatia maxima, ceea ce poate fi un factor de luat in considerare daca se doreste o solutie de racire foarte silentioasa.
Radiatorul are dimensiuni de 274 x 120 x 27 mm, fabricat din aluminiu, ceea ce il face usor si eficient in disiparea caldurii.
Grosimea radiatorului este de 27 mm, iar grosimea totala, incluzand cele doua ventilatoarele Enermax UCSQUARGBBA12P-AQFA-W, este de aproximativ 54 mm.
Furtunurile sunt ranforsate, cu o lungime de 400 mm si acoperite cu un material din nylon, care le confera o flexibilitate sporita si previne indoirea. Acestea sunt conectate la radiator prin fitinguri directe, acoperite cu capace albe pentru un aspect uniform.
Enermax Aquafusion ADV 240 ARGB este compatibil mai cu toate procesoarele disponibile publicului larg, acoperind plaja de socket-urile Intel LGA 1700, 1200, 115x, 2066, 2011, 2011-3, 1366 si AMD AM5, AM4, AM3+, AM3, AM2+, AM2, FM2+, FM2, FM1.
Testare
Bun, am ajuns la mine in ograda, unde ma simt cel mai comod, anume in a chinui fizic produsele. Pardon, se numeste benchmark. Dar inainte de a incepe testul in sine, trebuie sa va aduc la cunostinte cateva lucruri.
De la ultimele aparitii, platforma de test a suferit cateva mici modificari. Anume, am renuntat la carcasa Thermaltake View 51 TG Snow Edition aRGB si am trecut la una open case, anume Thermaltake Core P3 TG Pro.
Nu, Thermaltake View 51 TG Snow Edition aRGB nu avea vreo problema, ci chiar inca sunt atasat emotional de ea. Dar am optat catre o carcasa open case strict cu scopul in a-mi usura existenta cand vine vorba de review-uri, astfel avand acces mai usor la componente.
Insa carcasa nu este singura modificare adusa platformei de test, ci am inlocuit si sursa be quiet! Straight Power 11 1200W Platinum cu GIGABYTE UD1300GM PG5. Nu, n-a patit nimic nici vechea sursa, ci doar o mut pe o alta platforma de test.
Si daca tot am facut aceste modificari, a trebuit in ultima perioada sa retestez racirile de CPU ce zac prin redactie sau sa imprumut alte coolere de la cunoscuti.
Cand vine vorba de testare, am utilizat clasicul Cinebench R23, in care am folosit preset-ul de 30 de minute, utilizand benchmark-ul multi core.
In redactie poposesc doua platforme de test, una pe AM5 cu procesorul AMD Ryzen 7 7800X3D, iar a 2-a este cea clasica pe LGA 1700 cu procesorul Intel Core i7 14700K.
Dar am luat decizia de a nu a rula testele pe platforma AM5, asta pentru ca procesorul in cauza sta in full load la aproximativ 80 °C, chiar daca este racit si de un procesor mid tier.
Asadar am pus pus procesorul in socket, am montat contact frame-ul Thermalright LGA1700-BCF BLACK V2, am pus clasica pasta termoconductoare Arctic MX6 si am inceput sa ma pregatesc mental pentru a testa coolerele din dotare.
Bun, v-am adus la curent cu modificarile aduse platformei de test, v-am spus si metodologia de testare, trebuie sa incep acum sa testez atat Enermax Aquafusion ADV 240 ARGB, cat si celelalte raciri. Dar totusi, trebuie sa va mai aduc ceva la cunostinta.
Cum nu ma doare sufletul in cazul in care lesina procesorul in socket sau creste factura de curent, vreau sa zmulg maximul de performanta al procesorului, implicit sa sfaraie in socket. Astfel procesorul Intel Core i7 14700K nu a primit piedici din BIOS cand vine vorba de frecventa sau voltaje, asadar consumul procesorului o sa depaseasca pragul de 320W in full load. Traiasca Hidroelectrica.
Gata, n-am cu ce sa va mai pierd timpul inutil, acum ramane de vazut daca Enermax Aquafusion ADV 240 ARGB este capabil sau nu sa tina in frau acest procesor stupid de fierbinte.
Platforma test LGA 1700
- Carcasa Thermaltake Core P3 TG Pro
- Placa de baza Z790 AORUS PRO X
- Procesor Intel Core i7 14700K
- Stocare Kingston Fury Renegade 2TB
- Placa video GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER AERO OC 16GB
- RAM Kingston Fury Renegade RGB 32GB 8000 MT/s CL 38
- Sursa GIGABYTE UD1300GM PG5
- Sistem operare Windows 11 Pro
Benchmark Intel Core i7 14700K
Comparativ
Ei bine, cand vine vorba de performanta lui Enermax Aquafusion ADV 240 ARGB, situatia sta in felul urmator. Da, a atins pragul maxim de 99 °C, fiind foarte aproape ca procesorul Intel Core i7 14700K sa intre in throttle, dar trebuie sa fac urmatoarele precizari.
Dupa cum am specificat si mai sus, procesorul nu a primit vreo interdictie din BIOS, ci a supt cat curent a vrut din sursa, luand-o pe aratura si ducandu-se la aproape 330W in Cinebench R23, un consum imens, comparabil cu Intel Core i9 14900K.
De specificat ca spike-ul respectiv de pana la 99 °C il are doar pe preset-ul de 30 minute prezent in Cinebench R23. Pe preset-ul de 10 minute, nu sare de temperatura de 96 °C.
Si am zis ca poate s-a izbit de vreo anomalie si a sarit procesorul la 99 °C, am zis sa rerulez stress test-ul de 30 de minute. Situatia s-a repetat, procesorul a avut iar acel spike singular la 99 °C.
Asadar, procesorul a zburdat pe campie dupa cum il taia capul, e drept si sprijinit de contact frame-ul din dotare. Dar cel mai important, procesorul nu a intrat vreo secunda in throttle, versus instantele prezente pe DeepCool AK620 sau Endorfy Fortis 5 Dual Fan. E drept, raciri pe aer, dar si ceva mai ieftine decat Enermax Aquafusion ADV 240 ARGB.
Insa cu profilul “impus” recent de cei de la Intel producatorilor de placi de baza, in care ii taie sesizabil din elanul procesorului, implicit din consum, procesorul sedea in full load in jurul a 81 °C. E drept, am redus consumul cu aproximativ ~20% pentru a obtine temperatura respectiva.
Ca sa trag linie, Enermax Aquafusion ADV 240 ARGB este capabil sa tina in frau aceste procesoare nebadaioase de la Intel, dar cu ajutorul unui contact frame. Dar in ziua de azi cine are acasa un astfel de procesor si nu si-a pus si un contact frame?
Concluzie
Sincer, Enermax Aquafusion ADV 240 ARGB m-a impresionat. Are un design minimalist, niste venitlatoare performante si placute, care chiar daca te inunda vizual cu iluminare RGB, este facut cu gust.
Bundle-ul prezent in Enermax Aquafusion ADV 240 ARGB este suficient de stufos cat sa-ti acopere toate scenariile posibile, indiferent de platforma utilizata sau necesitatile utilizatorului.
Iar la capitolul performanta, Enermax Aquafusion ADV 240 ARGB nu s-a facut de ras. Da, era foarte aproape de pragul de throttle al procesorului Intel Core i7 14700K, dar ca sa va reimprospatez memoria, procesorul nu a fost gatuit deloc cand vine vorba de frecvente sau voltaje, lasandu-l sa iasa la pascut la un consum de aproape 330W. Iar in scenarii de genul, m-am lovit de raciri cu pret similar sau chiar mai mare decat Enermax Aquafusion ADV 240 ARGB care au clacat emotional, cat si fizic.
Bun, performanta oferita de aceasta mogaldeata de AIO este una buna, constructia este una buna, design-ul este unul atractiv. Ce ar mai fi de zis?
Ei bine, pretul. Si iar, este un capitol la care Enermax Aquafusion ADV 240 ARGB sta foarte bine, fiind comercializat la un pret de ~400 lei.
Insa vin si cu o veste buna, asta pentru ca la promotie pe Emag se afla un combo de la Enermax, anume carcasa Enermax Marbleshell MS31, AIO-ul Enermax Aquafusion ADV 240 ARGB si sursa Enermax Marblebron 850W RGB, toate cele trei componente fiind comercializate la pretul de ~750 lei.
Iar daca preferi carcasa, AIO-ul si sursa pe tematica neagra, nu-i bai, promotia Enermax este valabila si pe aceasta culoare.