Ca multe alte componente PC, sursele pot fi impartite si ele dupa mai multe categorii.
Una dintre ele este partea de produse de buget, acele surse de au pret de vanzare similar cu un mouse wireless mediocru, de ai incredere sa-ti alimenteze doar un PC destinat segmentului Office si cam atat.
Evident, mai e si categorie de high tier, unde elitistii, din pacate ma regasesc si eu aici, isi procura surse de 1000W+ sa le alimenteze meme machine-ul din dotare.
Ei bine, macar in ultimii ani am o scuza de tot stau cu surse de 1200W – 1300W, asta pentru ca pe platforma de test trebuie sa fiu pregatit pentru orice. Dar inainte de GetGeek si jurnalism tech in sine, de ce imi tot procuram astfel de surse?
Ma rog, ar mai fi scuza ca sursa este componenta pe care, macar in teorie, o muti la fiecare PC upgrade pe care-l faci. Asta pentru ca o sursa de calitate poate sa duca spre 10 ani, daca se indeplinesc mai multe criterii.
Dar am deraiat nitel de la subiect, chiar daca tot in surse batea subiectul. A 3-a categorie evident este entry level-ul, sursa unde sursa de azi, anume Enermax Marblebron 850W RGB, se incadreaza.
Bine, daca la sursele de tip pocnitoare, adica cele ieftine este un calup de utilizatori maricel, la categoria de surse high end cuantumul de utilizatori scade vertiginos. Aici, pe scena entry level-urilor, se da bataia mare insa.
Asta pentru ca aici este puhoiul, pentru ca sa fim sinceri, nu toti utilizatorii isi fac PC-uri cu ultimul ragnet, nu neaparat ca nu si-ar permite din punct de vedere financiar, ci pentru ca acele componente depasesc cu mult necesitatile lor. Stiti si voi cum e, 1000 MMR in Dota 2 e si pe RTX 4090, cat si pe RTX 4070.
Si aici, in gama de surse entry level, dupa cum ziceam este gloata. Pentru ca, in mare parte, PC-urile mid tier nu au nevoie de o sursa mai mare 650W.
Sigur, e bine sa mergi si pe principiul future proof, ca nu stii ce bazaconii mai scot baietii astia de la Intel sau AMD si incep procesoarele sau placile video sa consume cat sa-ti faci credit de nevoi personale ca sa achiti factura de curent pe un an de zile.
Dar hai sa nu va mai pierd timpul inutil, sa facem o mica analiza sursei Enermax Marblebron 850W RGB, atat la exterior, cat si la interior. Si sa vedem daca este o sursa demna de segmentul entry level sau ba.
Specificatii
Denumire produs | Enermax Marblebron 850W RGB |
Format | ATX |
Certificare | 80+ Bronze |
Dimensiuni | 140 mm x 150 mm x 86 mm |
Protectii | OVP, UVP, OPP, OTP, SCP |
Ventilator | 120mm, 12V - 0.26A, 5V - 0.6A, Fluid Dynamic Bearing Fan |
Conectori | - 1x 24 pin ATX - 2x 8 pin CPU - 4x PCI-E 6+2 pin - 8x SATA - 2x Molex - 1x FDD |
Altele | Iluminare RGB, condensatoarelor japoneze 105°C |
Pret vanzare | ~420 lei |
What’s in the box?
Designul sursei Enermax Marblebron 850W RGB destul de des intalnit pe piata, anume semi-modular. Care-i diferenta intre o sursa non modulara, una semi modulara si una full modulara?
Ei bine, totul se restrange la cabluri. Sursele non modulare au toate cablurile atasate si acestea nu pot fi inlaturate, practic isi cara toata zestrea de cabluri in carcasa.
Sursele semi modulare de fel au alimentarea ATX si cea de CPU permanent atasate, dar poti adauga celelalte cabluri care-ti sunt necesare precum alimentare SATA sau PCI-E.
Iar la sursele modulare toate cablurile se pot scoate, inclusiv alimentarea de CPU si cea ATX, lucru ce-ti usureaza viata atat cand vine vorba de wire management, cat si ca design ca le poti inlocui cu alte cabluri compatibile, care se potrivesc cu tematica PC-ului din dotare.
Cum am stabilit faptul ca Enermax Marblebron 850W RGB este o sursa semi modulara, trebuie sa vedem si ce conexiuni ii pot fi atasate acestei surse prin intermediul cablurilor din pachet.
Avem doua cabluri cu cate doua alimentari PCI-E pentru a alimenta printre altele placi video sau placi de sunet ce necesita alimentare extra.
Avem parte de 8 (opt) alimentari SATA, fiecare fiind aruncate in pereche de cate doua per cablu (4 la numar), iar pe unul dintre acestea se afla si o alimentare de tip FDD. Avem si doua mufe de molex pierdute pe doua cabluri care au alimentare SATA.
Cablurile sursei Enermax Marblebron 850W RGB sunt de tip flat, ceea ce le face usor de manevrat si de ascuns, usurand vertiginos procesul de wire management.
Cu o certificare 80 PLUS Bronze, aceasta sursa ofera o eficienta de pana la 88% la o sarcina de 50%.
Acest lucru inseamna ca, in conditii normale de functionare, puterea consumata din retea este optimizata, reducand astfel risipa de energie.
In plus, sursa se remarca printr-o performanta deosebita in modul de standby, consumand sub 0.5W, fiind ideala pentru economisirea energiei atunci cand sistemul nu este utilizat.
Enermax Marblebron 850W RGB dispune de un ventilator cu iluminare RGB. Aceasta poate fi customizata, asta pentru ca utilizatorul poate naviga prin cele 14 preset-uri pe care le poti parcurge prin apasarea butonului aflat pe langa mufa de alimentare. Insa acesta poate fi conectat si la placa de baza, prin mufa +5 V, sincronizandu-se astfel cu celelalte componente compatibile prezente in carcasa.
Iluminarea iese din carcasa sursei atat prin ventilator, cum era de asteptat, cat si pe lateral, unde ilumineaza mare logo-ul/denumirea sursei de la Enermax.
La capitolul racire, sursa Enermax Marblebron 850W RGB este echipata cu un ventilator de 120mm Enermax PF19011225-1800-ARGB, care utilizeaza tehnologia Smart Airflow Control (SAC).
Tehnologia SAC asigura un flux de aer optim, mentinand temperatura sursei sub control si reducand zgomotul generat in timpul functionarii.
De asemenea, ventilatorul este proiectat pentru a fi silentios, ceea ce contribuie la un mediu de lucru mai placut, implicit mai putin poluat fonic.
Sursa Enermax Marblebron 850W RGB integreaza un design tehnologic avansat, avand la baza un convertor forward push-pull si un convertor DC-DC in circuitul secundar.
Spre deosebire de sursele de alimentare mai ieftine, aceasta unitate utilizeaza MOSFET-uri pentru linia de +12V, in loc de ansambluri de diode, ceea ce confera o performanta si o eficienta superioara.
Pentru protejarea sursei de alimentare, sunt instalate o siguranta si un varistor, care ajuta la prevenirea problemelor cauzate de supratensiuni si alte fluctuatii ale curentului.
Pentru a asigura o functionare sigura, Enermax Marblebron 850W RGB este dotata cu multiple protectii, inclusiv protectii impotriva supratensiunii (OVP), subtensiunii (UVP), suprasarcinii (OPP), scurtcircuitului (SCP) si supraincalzirii (OTP).
In partea de intrare, sursa este echipata cu un filtru EMI, cu prima legatura sudata direct la mufa de alimentare si incluzand doua condensatoare Y si un condensator X pentru a controla interferentele electromagnetice.
Convertorul de putere CM6800UX si controlerul corector sunt amplasate pe partea opusa a radiatorului, iar aproape de acestea se afla microcircuitul de alimentare de rezerva SC25210 si transformatorul de rezerva, care asigura functionarea continua a sursei.
Scormonind mai departe sunt vizibile dioda si MOSFET-ul care formeaza partea de Active Power Factor Correction (APFC), precum si doi tranzistori ai convertorului primar CWS20N60A, care sprijina eficienta si stabilitatea sursei.
Circuitul de inalta tensiune este echipat cu doua condensatoare de dimensiuni medii, fabricate de Toshin Kogyo Co din Japonia, avand o capacitate de 330 μF si fiind proiectate pentru tensiuni de pana la 400 V si temperaturi de pana la 105 °C.
Cuvinte de incheiere
Enermax Marblebron 850W RGB este o sursa interesanta, lucru la care nu m-as fi asteptat. Da, zicala don’t judge a book by its cover este cat se poate de reala.
Da, sursa m-a surprins intr-un final, doar ca a durat nitel pana sa ajung acolo, mai exact pana sa ajung sa o desfac si sa vad ce afla cu adevarat in cutia magica numita Enermax Marblebron 850W RGB.
Pana atunci, sunt cateva lucruri care m-au dezamagit sau mi s-au parut inutile. Alimentarile FDD sau Molex mi se par complet inutile. Categoric sursa Enermax Marblebron 850W RGB urmeaza un concept mai vechi de PSU.
SATA iar e cu dus si-ntors. Inca mai sunt utilizatori care mai au stocare pe SATAIII, nu toti au facut trecerea completa catre M.2. E drept ca la alimentare SATA mai poti alimenta si alte componente sau perifericele de-ale acestora precum un AIO, un controller PWM sau RGB. Dar 8 parca totusi sunt prea multe.
Iar daca tot am pomenit de cabluri, fiind o sursa alba, ma asteptam ca si cablurile sa fie albe. Insa din pacate, dupa cum vedeti si voi, acestea sunt negre.
Iluminarea RGB e ok, nu e stridenta, doar ca mi se pare oleaca inutila, mai ales ca o mare parte din carcasele de pe piata nu au shroud-ul sursei decupat ca sa zaresti curcubeul cum curge din PSU.
Veninatorlul prezent pe Enermax Marblebron 850W RGB este unul destul de bun, fiind destul de silentios chiar si in sarcini solicitante. Nu, nu o sa-i dau puncte extra ca este iluminare RGB.
Sursa Enermax Marblebron 850W RGB are un pret de comercializare de ~400 lei, fiind o varianta demna de luat in seama in cazul nu vrei sa te scarpini prea serios un buzunar, dar vrei totusi si o sursa capabila sa-ti alimenteze mirobolantul PC de gaming din dotare.
Iar daca cei 850W vi se par cam mult, exista si variante de 750W, 650W si 550W, doar ca varianta alba este disponibila doar pe 850W.
Insa vin si cu o veste buna, asta pentru ca la promotie pe Emag se afla un combo de la Enermax, anume carcasa Enermax Marbleshell MS31, AIO-ul Enermax Aquafusion ADV 240 ARGB si sursa Enermax Marblebron 850W RGB, toate cele trei componente fiind comercializate la pretul de ~750 lei.
Iar daca preferi carcasa, AIO-ul si sursa pe tematica neagra, nu-i bai, promotia Enermax este valabila si pe aceasta culoare.