Iata ca de ceva timp cei de la Endofy incep sa fie din ce in ce mai activi din punct de vedere al lansarilor de produse, dar si ca vizibilitate in piata.
Daca sub brandul vechi vizibilitatea lor era infima, iata ca acum grupul polonez pare ca investesc serios in pietele in care acestia isi comercializeaza produsele. Unii producatori ar trebui sa invete din asta, desi se afla cu mult inaintea lor pe piata, dar au si un renume mai mare.
E drept, au ceva de recuperat, insa pana acum produsele lor nu au dezamagit. Pana acum nu au emis pretentii de produse high end, ci si-au vazut lungul nasului si au oferit produse care au caracteristici vitale pentru un utilizator, un design placut, dar nu in ultimul rand sunt comercializate la niste preturi la care nu te-ai fi asteptat.
In aceasta categorie intra si tastatura prezenta de fata, anume Endorfy Thock TKL Wireless. Vine cu ceva features faine, are un design clasic dar totusi placut, dar nu in ultimul rand pare sa fie pozionata destul de competitiv din punct de vedere al pretului. Acum, ramane de vazut.
Specificatii
Denumire produs | Endorfy Thock TKL Wireless |
Form factor | Tenkeyless |
Dimensiuni | 361.5×140×42.5 mm |
Tip conexiune | - Wired USB A - Wireless 2.4 GHz - Wireless Bluetooth |
Switch-uri disponibile | - Kailh box black - Kailh box red |
Keycaps | PBT Doubleshot |
Altele | Iluminare RGB, N-key rollover |
SRP | 500 lei |
Galerie foto
Constructie si utilizare
Endorfy Thock este o tastatura mecanica care vine in mai multe variante, atat wired cat si wireless, dar si fullform, TKL, 75% sau 60%. Ei bine, modelul de fata este o tastatura tip tenkeyless, care masoara 361.5×140×42.5 mm, avand frame-ul predomniant din plastic. Din pacate pe suprafata se vad instant amprentele falagelor sau urmele de praf, insa vestea buna e ca aceasta se curata extrem de usor.
Tastatura vine out of the box cu doua tipuri de switch-uri, anume Kailh Box Black sau Kailh Box Red, insa utilizatorul are ocazia ca le schimbe dupa bunul plac, asta pentru ca Endorfy Thock TKL Wireless este hot swappable. Aceasta este compatibila atat cu switch-uri cu 5 pini, cat si cele cu 3 pini, astfel posibilitatile utilizatorului de customizare fiind aproape nelimitate.
In cazul de fata, tastatura este dotata cu switch-urile Kailh Box Black, fiind destul de faine, doar ca pentru mine a fost necesar un mic interval de timp pentru acomodare. Sunt foarte faine pentru ca pot scrie foarte repede la tastatura, insa mi-a luat ceva timp sa ma obisnuiesc pentru ca au un mic kick back, mai exact revin la starea initiala destul de rapid.
Endorfy Thock TKL Wireless vine cu keycaps PBT Doubleshot ce au o suprafata usor abraziva, avand o senzatie faina in utilizare. Blocheaza nitel iluminarea RGB, insa lucrul asta nu e neaparat rau, altfel biroul mi-ar fi fost inundat de fenomentul paranomal intitulat RGB.
Tastatura suporta trei tipuri de conexiuni, dintre care doua sunt wireless, prind bluetooth si magistrala 2.4 GHz, iar ultima fiind wired.
Din pacate, nu exista un indicativ exact pentru baterie. Nici din specsheet nu stii potentialul acumulatorului, esti oarecum la ghici. Esti ghidat doar de un LED care se afla deasupra sagetilor si care lumineaza in 3 stagii, rosu pentru baterie low, portocaliu pentru medium si verde pentru high. Insa nu prea am mare incredere in acest indicativ, pentru ca poate face trecerea extrem de usor intre ele. Ca numar de zile in utilizare, tastatura a tinut undeva la 4-5 zile, asta cu o medie de utilizare de aproximativ 4-5 ore pe zi.
Nu e impresionant, insa am avut tastaturi la review care faceau parte din portofoliul unor producatori mult mai mari, iar acumulatorul se tocea in 2 zile. Sigur, cred ca se mai poate rezolva nitel asta intr-un viitor update de firmware, asta pentru ca tastatura intra in sleep destul de greu, iar iluminarea mananca inutil din acumulator cand tastatura nu este utilizata. Insa este impresionant faptul ca wake-up se face instant cum ai apasat o tasta, similar cu Logitech G915.
Pachetul este destul de saracacios. Pe langa clasica scrisoare de “intentie” din partea celor de la Endorfy, in pachet mai gasesti dongle-ul wireless, cablu USB A pentru incarcare sau utilizare a tastaturii in mod wired si un keycap puller. Din pacate lipseste cu desavarsire un switch puller, asta pentru ca accesoriul de scos keycap-uri nu este util in actiunea amintita.
Tastatura este compatibila si cu wristpad, insa din pacate acela este vandut individual. E drept, ar fi fost cam mult sa fie prezent si acesta in pachetul basic.
Soundtest
Software
Chiar daca produsele celor de la Endorfy vin cu niste features faine pentru pretul solicitat, calcaiul lui Ahile pentru produsele lor ramane software-ul. Pot sa trec peste iluminarea inferioara versus alti producatori, cu chiu cu vai pot sa trec si peste faptul ca pe o tastatura hot swappable nu mi-au dat un accesoriu sa smulg switch-ul de pe PCB.
Stiti peste ce nu pot trece? Peste faptul ca am un in fata un periferic wireless, iar software-ul nu il vede cat sunt conectat astfel, ci merge doar daca e conectat wired, prin USB. Am zis prima data ca o fi de la device-ul gazda, asa ca a am mutat tastatura pe alt PC. Nope, situatia se repeta, cat tastatura este pe modul wireless, nu pot accesa software-ul.
Si totusi, mai lipseste ceva, care ar fi trebuit sa fie prezent. Intr-un software destinat perifericelor wireless, nu pot vizualiza cat % mai am din acumulator. Singurul indicativ este LED-ul prezent deasupra sagetilor, care are 3 stagii. Dar cu exactitate nu vei stii niciodata in stadiul in care se afla bateria.
In plus, software-ul are o interfata care mie imi da serioase dureri de cap, are un contrast incredibil de incomod din punct de vedere vizual. Macar navigarea in meniu este simplificata la maxim, facandu-i astfel viata usoara si unui utilizator novice.
Concluzie
Sunt nitel rezervat cand vine vorba despre Endorfy Thock TKL Wireless Black. Sunt foarte multe lucruri pozitive, insa au fost si cateva lucruri care mi-au stricat experienta, fie a trebuit sa las de la mine, fie a trebuit sa completez de la mine. Hai ca o sa incerc cu partea negativa, ca sa inchei materialul intr-o nota pozitiva.
In primul rand, software-ul mi-a inmuiat pe alocuri cheful de a folosi tastatura. Interfata este oribila, iar utilizarea aplicatiei este haotica. Nu iti vede produsul decat daca esti conectat wired prin USB, desi vorbim despre un produs wireless. In plus, daca tot este un produs wireless, nu ai de unde sa stii exact de procentul acumulatorului. Ai 3 stagii afisate pe un LED si atat.
Iluminarea RGB nu este impresionanta. Nici preset-urile din software nu imbunatateste acest lucru. E drept, toate tastaturile din catalogul celor de la Endorfy sunt asa, nu au excelat niciodata la acest capitol. Cel putin momentan.
M-a iritat nitel si faptul ca, desi este o tastatura hot swappable, switch puller lipseste cu desavarsire din pachet. Este prezent clasicul keycap puller, care se afla mai pe toate tastaturile din portofoliul Endorfy, accesoriu ce este aproape imposibil de utilizat in cazul in care vrei sa scoti switch-ul de pe PCB. Aici, a trebuit sa folosesc un switch puller pe care-l aveam de la o alta tastatura.
Insa hai sa imi descretesc fruntea si sa incep si cu partea pozitiva. Daca tot am pomenit oleaca mai sus, tastatura este hot swappable. Mai exact, iti poti scoate switch-urile si sa le inlocuiesti cu aproape orice iti pofteste inima, asta pentru ca PCB-ul este compatibil atat cu switch-uri cu 3 pini, cat si cu 5 pini.
Conexiunea wireless este una buna, neavand deloc probleme in utilizarea produsului, asta si pentru ca swap-ul intre device-uri se face relativ usor.
Desi keycap-urile au o mica senzatie ca-s ceva mai ieftine decat cele prezente pe tastaturile competitorilor, imi place suprafata lor ca este usor abraziva si imi ofera o senzatie placuta in utilizare.
Initial am zis ca o sa inchei intr-o nota pozitiva, iata ca aparent nu o sa o fac. E drept, e mai mult un rant asupra baietilor de la Endorfy, nu are legatura neaparat cu produsul de fata.
Mi se pare ca, desi cei de la Endorfy sunt de ceva timp pe piata – indiferent ca vorbim de firma veche sau de rebranding-ul actual, ai fi zis ca au invatat una alta din fenomen, au mai ciupit ceva idei. Ei bine, poate pe partea de constructie sau cerinte din piata, au facut-o.
Insa cominicarea lor e dezastruasa, chiar daca este vizibil faptul ca investesc enorm in aparitii, indiferent ca vorbim de plaiul mioritic dar si in zona UK. Documentarea produselor nu este nici ea una satisfacatoare, pe alocuri evitand detalii esentiale pentru produse, in cazul de fata nu stiu capacitatea acumulatorului, desi vorbim de un produs wireless. Nici SRP-ul nu-l am, am vazut doar ca in zona UK produsul se comercializeaza cu un pret de aproximativ 100 euro, care este pret de lista mai mult decat onest.