Pe segmentul de periferice de gaming de mai bine de doi ani sunt la moda doua trenduri: periferice lightweight si cele wireless. Bine, cele lightweight sunt mai mult inclinate cu dezvoltare pe mousi si pe alocuri pe casti.
Si se pare ca pentru cele doua trenduri exista doua tipuri total diferite de utilizatori. Pe cele lightweight sunt in mare cei ce se joaca la un nivel peste casual, in special titluri FPS. Iar pe segmentul de wireless primeaza utilizatorul care prefera confortul, dar nici nu vrea sa renunte la performanta pe care o ofera un periferic wired. Astel, se scarpina oleaca mai serios in buzunar decat cel ce este casual sau cel ce prefera lightweight.
Perifericele wireless nu-s de ieri-azi pe piata. Avem un trecut ceva mai lunguet decat s-ar fi asteptat lumea. Oh, si ce negru este acel trecut. De la periferice cu baterii jalnice, performante indoielnice sau senzori laser pe mousi. Ei bine, de vreo trei ani mai exact, pare ca s-a stabilizat si piata asta de periferice wireless, in special pe segmentul de mousi.
Au inceput in forta cu soarecii, unde avem in clipa de fata mousi de gaming wireless ce se comporta exemplar, similar cu cei highend wired. Modele precum Logitech G Pro X Superlight, Razer Deathadder V2 Pro, Asus Chakram, dar mai sunt si alte modele.
Si daca pare ca cel putin pentru moment nu au ce imbunatatiri sa aduca soarecilor fara lesa, producatorii au bagat in seama si alte categorii de periferice de gaming, in special castiile. Dar aici nu prea au avut succesul pe care l-au avut pe segmentul de mousi. Au aparut cateva modele ce promiteau, dar inca nu-s la nivelul la care se situeaza mousii de gaming wireless. Si fie vorba intre noi, ne-au cam lasat cu ochii in soare.
Pe segmentul de tastaturi wireless insa e alta poveste. Asta pentru ca nu a intrat chiar toata lumea in hora. Cine a tratat mai serios subiectul asta? Pai Logitech si Razer. Dar o sa ignor brandul “verde”, ca n-are rost sa vorbesc aici de el.
O sa-i iau in primire pe cei de la Logitech. Acum vreo doi ani, Logitech a lansat G815 si G915. Sunt fix aceleasi tastaturi, doar ca G815 este varianta wired si beneficiaza si de un port USB passthrough. Si anul trecut, Logitech a scos si o varianta TKL (tenkeyless) la G915, ce culmea, nu era mai ieftina. Avea fix acelasi pret recomandat de vanzare. Tastatura TKL vine in varianta carbon, dar si white. Insa cea din urma vine doar cu switch-uri GL Tactile.
Daca-mi aduc aminte bine, G815/G915 erau primele tastaturi ce stompau tastaturile care veneau dotate cu switch-uri Romer G. G815/G915 vin cu switch-uri Logitech GL, ce-s in realitate switch-uri Kailth low profile. Acestea vin in 3 variante: clicky, tactile si linear.
Specificatii
Denumire produs | Logitech G915 TKL |
Switch-uri | GL (Kailth low profile) |
Dimensiuni | 368 mm x 150 mm x 22 mm |
Greutate | 810 g |
Conectivitate | Wireless 2.4 GHz/Bluetooth, Wired micro USB->USB |
Durata acumulator | 40 ore (iluminare 100%) |
Altele | Iluminare RGB, memorie onboard pentru 3 profile de macro |
Pret | 1100 lei |
Constructie si utilizare
Motivul principal pentru care am ales sa fac review-ul acestei tastaturi e pentru ca acest produs nu mi-e strain. Am utilizat aproximativ un an Logitech G915 si vreo 4 luni Logitech G815. E drept, a trecut nitel timp de la ultima utilizare si ma asteptam sa bajbai nitel pe ea, asta pentru ca de vreo opt luni stau pe Razer Huntsman Mini.
Si m-am asteptat ca trecerea de la o tastatura 60% la una TKL sa fie destul de “impedicata”. Nu pentru ca mi-au aparut cateva taste in plus pe PCB, ci pentru ca mi-au disparut shortcut-urile pe care le-am utilizat zilnic aproape 8 luni, pe tastatura 60%. Dar culmea e ca trecerea inapoi pe G915, implicit pe switch-uri low profile am facut-o oarecum instant. Poate se aseamana si asta nitel cu mersul pe bicicleta, nu?
Ei bine, ca si atunci, ma intreb de ce a optat Logitech sa utilizarea switch-uri low profile pe o tastatura de gaming. Un utilizator de laptop nu are mari probleme de adaptare, insa unul care de exemplu trece de pe G910 pe G915 s-ar putea sa muste serios din tastatura pana se adapteaza switch-urilor.
Tastatura are un design frumusel, cu o constructie din aluminiu ce impreuna cu iliminarea RGB ii da un aer usor minimalist, lucru ce este tare placut vizual. Insa are si parti contra, asta pentru ca mizeria nu doar ca se vede pe aceasta suprafata, ci efectiv tipa.
La trecerea de pe tastatura full form la TKL nu s-a pierdut doar numpad-ul, ci au disparut si cele patru butoane pe care faceai swap de profile. Insa au fost inspirati si au pastrat butoanele multimedia, cat si rotita de volum. Si nu stiu cum e pentru voi, dar cum la mine Spotify-ul e deschis mai mereu cand este si PC-ul sau laptop-ul, ma ajuta teribil de mult aceste butoane.
Cu iluminarea la 100%, bateria tine undeva la 40 de ore. Deci duce o saptamana cu o utilizare oarecum medie. Insa, durata acumulatorului creste cand iluminarea este scazuta, fie ea si treptat. De exemplu, cu iluminarea oprita, tastatura duce fara probleme o luna de utilizare fara sa o incarci. Astfel exista “riscul” sa poti uita ca e o tastatura wireless.
Bun, tastatura e fainuta, dar Logitech are o problema uriasa in clipa de fata. Am mai gandit-o cu voce tare in trecut, dar cum nu prea am utilizat produse Logitech in ultima perioada, mi-am sters-o oarecum de pe “shortlist”. Sa zicem ca se da urmatoare situatie (chiar eu sunt in ea in clipa in care am scris materialul). Optezi pentru in intreg “ecosistem” Logitech. Iei iei periferice wireless de la ei, de la casti la mouse si tastatura.
Frumos, dai sync la culori daca vrei, iti setezi macro-uri si tot ce-ti mai pofteste inima. Insa ce faci cu charging-ul. Stai cu 3 cabluri la indemana, din care 2 micro USB si unul Type-C? Hai sa zici ca la mousi au semi rezolvat-o cu mousepad-ul Logitech Powerplay, care sincer e cam scump. Insa tastatura si casca a ramas in aer. Si Logitech ar trebui sa gandeasca pentru astfel de utilizatori un mecanism in care utilizatorul nu trebuie sa stea cu matele pe masa ca sa-si incarce perifericele.
Software
Logitech si-a mutat perifericele acum ceva ani dintr-o aplicatie in alta, mai exact din Logitech Gaming Software in Logitech G Hub. Ca la orice trecere de pe un software pe altul, au fost cateva probleme de functionalitate, insa usor s-au mai rezolvat din ele.
Din pacate, inca te mai poti lovi de bug-ul in care daca iei vreun BSOD dubios, software-ul efectiv nu-ti mai vede perifericele conectate. Si singura rezolvare este reinstalarea aplicatiei.
In Logitech G Hub utilizatorul isi poate customiza mouse-ul, tastatura, casca, chiar si webcamul dupa bunul plac. Setari de macro-uri, DPI, polling rate, iluminare RGB si multe altelele.
Verdict
Bun. Am ajuns si la sfarsitul materialului. Dar nu inainte sa-mi vars atat of-ul, dar mai merita si laudata tastatura pe alocuri.
Ce ma irita teribil in legatura cu Logitech G935 TKL sunt switch-urile. Eu n-am fost niciodata fan al switch-urilor Kailth, nu le-am agreat nici pe cele low profile prezente pe G815/G915. De ce am o mica ura pe switch-urile Kailth? Pentru ca orice tastatura cu astfel de switch-uri dupa cateva luni au inceput sa-mi iau double tap. Lucru ce este extrem de enervant la o tastatura. Si ma mai scarpin serios in cap si ma intreb de ce au optat pentru switch-uri low profile?
Ok, un utilizator de laptop care sare pe tastatura asta, posibil sa-ti pupe mana. Dar totusi vorbim despre o tastatura de gaming. Scrii repede la ea, dar daca te joci, iti trebuie ceva timp sa te adaptezi.
O alta hiba este faptul ca au mers pe micro USB pentru a incarca/conecta tastatura la PC. Bine, nu cred ca-i epuiza asa mult pe cei din laboratorul Logitech sa arunce un port Type C, ci cel mai probabil aveau o galagie de cabluri micro USB in hala si au zis hai sa mai scapam de ele. Si spun asta pentru ca, ce-i drept ca pe produse oleaca mai noi precum Logitech G733 si Logitech G Pro X Wireless sunt deja porturi Type-C.
Dar are si parti pro. Unul din ele, este evident acumulatorul. Asta pentru ca, daca utilizezi tastatura cu iluminarea la 100%, storci din ea vreo 40 de ore. Iar daca opresti iluminarea, desi mi se pare singurul periferic pe care iluminarea este utila, scoti peste o luna de utilizare.
Un alt lucru fain este ca pe langa ca poti conecta tastatura wireless prin dongle-ul de 2.4 GHz, dar si prin micro USB la PC sau ce vrei sa utilizezi. Dar mai poti conecta tastatura tot wireless, dar prin bluetooth. Lucru ce din pacate lipseste cu desavarsire pe Asus ROG Falchion.
Pretul nu e chiar pentru oricine. Ok, e o tastatura frumusica, performanta, dar daca vrei sa o cumperi, te scarpini de aproximativ 1100 lei in buzunar. Si sincer, oricat de frumusica e tastatura asta, 1100 lei pentru o tastatura TKL cu switch-uri Kailth low profile, parca nu merita.