CORSAIR este un brand bine cunoscut in industria hardware PC, iar acest renume vine din varietatea produselor oferite de-a lungul anilor, dar si datorita calitatii oferite.
De la inceputurile sale din anii ’90, CORSAIR si-a construit portofoliul prin lansarea de module de memorie RAM. In timp, cei de la CORSAIR s-au extins semnificativ, oferind solutii complete pentru PC-uri, de la sisteme de racire (inclusiv AIO si racire cu aer) pana la surse de alimentare, periferice de gaming si bineinteles, carcase de PC, cum este si modelul CORSAIR 3500X.
Carcasele CORSAIR sunt apreciate in mod special pentru constructia solida, designul atent gandit si capacitatea de a sustine configuratii puternice, ideale atat pentru gameri, cat si pentru cei care au nevoie de performanta ridicata in task-uri solicitante.
Acum in acest material ramane de vazut daca tinerica CORSAIR 3500X continua traditia brandului de a aduce pe piata produse fiabile si performante.
Specificatii
Denumire produs | CORSAIR 3500X |
Tip carcasa | Middle tower |
Dimensiuni | 506 mm x 460 mm x 240 mm |
Greutate | ~10.5 kg |
Suport radiator | - Spate 120 mm - Tavan 120, 140, 240, 280, 360 mm - Lateral 120, 140, 240, 280, 360 mm |
Suport ventilatoare | - Spate 1x 120 mm - Podea 2x 120 mm + 1x 120 mm / 140 mm - Lateral 3x 120 mm / 2x 140 mm - Tavan 3x 120 mm / 2x 140 mm |
Lungime maxima GPU | 41 cm |
Conectori front panel | - 1x combo jack 3.5 mm - 1x USB Type-C 3.2 Gen 2 - 2x USB A 3.2 Gen 1 |
Bay-uri disponibile | 2x 2.5"/3.5" |
Culori disponibile | - Negru - Alb |
Pozitionare sursa | Jos, ascuns de PSU shroud |
Altele | - Panouri toolless - Panou lateral si frontal tempered glass |
SRP | - Versiunea fara ventilatoare: 500 RON - Versiunea ARGB: 700 RON - Versiunea iCUE Link: 975 RON |
Galerie foto
Intai teoria
Designul exterior al carcasei CORSAIR 3500X este unul relativ minimalist, lipsit de accesorii auxiliare kitschoase sau care tipa inutil cand fixezi retina pe carcasa. Practic, CORSAIR au ramas loiali conceptului prezent pe mare parte din carcasele din portofoliu sau, doar ca 3500X a adus cateva modificari minore, doar doar o iesi in evidenta fata de rudele sale cu state vechi in piata.
Carcasa CORSAIR 3500X este disponibila in doua culori, alb si negru, iar ambele la randul lor fiind disponibile in trei variante: cea cheala (fara ventilatoare), varianta ARGB (despre care vorbim azi si este livrata cu trei ventilatoare CORSAIR RS120 ARGB) si varianta iCUE Link (care este livrata cu trei ventilatoare CORSAIR iCUE LINK RX120 RGB).
Elementul central al designului carcasei CORSAIR 3500X este reprezentat de panel-urile tempered glass, prezente pe laterala in care privesti in interiorul PC-ului pentru a vedea aproape toate componentele, cat si cel frontal.
Dimensiunile carcasei CORSAIR 3500X sunt de 506 mm in inaltime, 460 mm in lungime si 240 mm in latime, oferind un format compact care poate gazdui o configuratie cu ceva “cai putere” fara a ocupa prea mult spatiu pe birou.
Constructia este realizata din otel de inalta calitate si evidident, tempered glass, de care am pomenit deja. Materialele folosite pe carcasa CORSAIR sunt robuste, “tabla” nefiind subtire si mladiosa.
Panel-urile sunt detasabile, atat cel din tempered glass, panel-ul frontal, cat si cel din “tabla”, iar actiunea este extrem de simplificata pentru ca functioneaza pe un mecanism de tip toolless, unde n-ai nevoie de suruburi, surubelnite sau alte acareturi.
Carcasa CORSAIR 3500X este livrata cu trei filtre de praf de calitate premium. Primul aflandu-se in exterior, pe fundul carcasei, intre picioarele carcasei.
Al 2-lea filtru de praf este prezent pe capacul lateral din otel, fix in spatele ventilatoarelor montate pe lateral. Iar al 3-lea filtru se afla in tavan, deasupra zonei unde montezi in mod uzual AIO-urile sau ventilatoare. De asemenea, acestea sunt detasabile si sunt usor de curatat.
Desi CORSAIR 3500X este trecuta in buletin drept o carcasa mid-tower, aceasta beneficiaza de un spatiu suficient de generos pentru a gazdui componente de dimensiuni mari.
Carcasa de la CORSAIR suporta instalarea placilor de baza in clasicele formate mini ITX, micro ATX, ATX si chiar E-ATX, astfel oferind o mare flexibilitate utilizatorului atunci cand vine vorba de alegerea configuratiei.
Iar pentru a puncta mai mult la impresia artistica, carcasa CORSAIR 3500X este compatibila cu placile de baza ASUS BTF, GIGABYTE Stealth si MSI Project ZERO.
Carcasa poate tine acoperis unei placi video cu o lungime maxima de 410 mm, ceea ce inseamna ca poti fi mandrul detinator chiar si celor mai mari si puternice GPU-uri prezente pe piata, inclusiv unor mastodonti precum AORUS GeForce RTX 4080 SUPER MASTER 16GB sau GeForce RTX 4090.
De asemenea, carcasa suporta montarea verticala a placii video, oferind o alternativa interesanta si ceva mai aparte pentru expunerea acestei componente. Totusi, montarea verticala a placi video este ncesarea achizitionarea separata a unui riser PCI Express, asta pentru ca CORSAIR 3500X nu este livrata cu un astfel de extensie.
Cel mai important criteriu al unei carcase este capacitatea sa de a asigura un flux de aer capabil sa previna thermal throttle-ul componentelor utilizate. CORSAIR 3500X sta excelent la acest capitol, asta pentru ca in ea poti instalala pana la 10 ventilatoare de 120 mm, anume trei pe lateral, trei in tavan, doua in podea, unul in partea frontala tot in podea, dar si unul in spate.
Dar poti monta si ventilatoare de 140 mm, mai exact unul in podea in partea frontala, doua pe lateral si doua in tavan.
Ca sa ramanem la capitolul racire, trebuie specificat si partea de suport pentru radiatoare, subiect la care CORSAIR 3500X sta iar excelent. In spate poti monta un radiator de 120 mm, in lateral poti monta un radiator de 120, 140, 240, 280 sau 360, iar in tavan situatia se repeta ca pe laterala carcasei.
Alt aspect important al unei carcase este gestionarea eficienta a cablurilor, iar CORSAIR 3500X sta destul de bine la acest capitol. Carcasa CORSAIR are un spatiu bine definit pentru cablurile sursei, cele din front panel sau ale ventilatoarelor.
Desi nu include curele velcro pentru prinderea cablurilor ca verisorul sau CORSAIR 5000X care a poposit oleaca in redactia GetGeek pe post de platforma de test, CORSAIR 3500X dispune de multiple puncte de ancorare si este livrata cu zip ties sau soricei cum li se mai spune in obor.
CORSAIR 3500X este echipata cu un front panel modern, care ofera toate optiunile de conectivitate de care ai putea avea nevoie, indiferent ca esti un gamer competitiv sau doar un utilizator care prefera confortul.
Pe front panel se afla un port USB 3.2 Gen 2 Type-C, doua porturi USB 3.2 Gen 1 Type-A si un port combo jack 3.5 mm, destinat pentru solutia audio, la care poti conecta inclusiv perechea de casti cu microfon.
Apoi testul grila
Bun, totul suna roz pe partea de teorie. Bine, multe produse suna bine cand iti perinzi privirea peste specsheet, dar cum e in realitate CORSAIR 3500X?
Ei bine, pentru a ajunge la o concluzie, trebuie sa facem un Lego pentru adulti, adica un PC. Dar daca pare mai interesant, am vrut sa folosesc un concept mai inedit, anume sa fac un build cu firele partial ascunse.
Si cum toata lumea face build-uri cu BTF-uri si proiecte zero, am zis sa fiu mai special, pentru ca in Romania nu a pus nimeli falangele pe un produs GIGABYTE Stealth, cel putin cei din presa.
Ce am facut? M-am milogit de Taiwan.squad de la GIGABYTE ca sa ma ajute cu o placa de baza Stealth, anume conceptul OG de conectori “inversati”, adica acestia nu sunt prezenti pe fata fata placii de baza cum sunt in mod uzual, ci sunt prezenti pe spatele acesteia.
Si cu tot cu taifunul ala din Taipei, mesterii de la GIGABYTE au fost de treaba si mi-au trimis indarat placa de baza B650E AORUS Stealth ICE, asa ca ma pot apuca de acest build ce o sa poposeasca probabil o perioada mai lunga, in carcasa CORSAIR 3500X, implicit si pe biroul meu.
Componente utilizate
- Placa de baza B650E AORUS Stealth ICE
- Procesor AMD Ryzen 9 9900X
- Cooler Asus ROG Ryujin II 360
- Placa video GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER AERO OC 16GB
- RAM Kingston Fury Renegade 32GB 7200 MT/s CL38
- Stocare CORSAIR MP600 Elite 1TB
- Sursa be quiet! Straight Power 11 1200W Platinum
Build-ul in sine
Ei bine, am ceva PC-uri montate la viata mea. Da, nu am rabdarea de alta data pentru a sta si a aranja la virgula fiecare cablu, iar probabil la acest lucru a contribuit faptul ca pe platforma de test vin si pleaca componente de parca ar fi bulevard.
Dar ca sa revenim la CORSAIR 3500X, carcasa care a fost foarte cuminte pe tot parcursul acestei aventuri.
De la da faptul ca panel-urile sunt toolless si le poti scoate fara scule adiacente, la faptul ca poti monta componente de dimensiuni mari, dar mai ales ca poti face un wire management bun spre foarte bun fara sa depui un efort prea mare.
Parerile mustaciosului
CORSAIR 3500X este o carcasa mid-tower care reuseste sa imbine perfect estetica moderna si minimalista cu functionalitatea practica de zi cu zi.
Cu suport pentru extins cand vine vorba de capitolul racire, spatiu generos pentru componente high end si wire management, face din aceasta carcasa o optiune de top pentru utilizatorii care doresc sa construiasca un sistem puternic, dar si atractiv.
Apreciez la carcasa de la CORSAIR faptul ca poate destul de “user friendly” pentru utilizatorii novice, asta pentru ca panel-urile sunt toolless si pot fi inlaturate cu usurinta, dar si pentru ca permite un wire management rapid si destul de eficient.
Nu vad prea multe hibe cand vine vorba de carcasa CORSAIR 3500X, insa mi-as fi dorit cateva lucruri imbunatatite. Nu sunt majore, dar suficient cat sa ma faca sa muncesc o idee mai mult. Mi-as fi dorit ca aceasta sa fie livrata cu panglica de prins firele, nu cu zip ties.
Iar al 2-lea lucru care as vrea sa-l imbunatateasca cei de la CORSAIR pe viitor nu tine neaparat de carcasa 3500X, ci de ventilatoarele preinstalate, anume CORSAIR RS120 ARGB. Mai exact, as vrea sa niste cabluri oleaca mai lungi, asta pentru ca ca m-am chinuit putin sa le schimb pozitia initial si de multe ori imi venea sa abandonez si sa apelez la o extensie. Dar de dragul unui wire management mai curat, am preferat totusi sa ma chinui nitel.
Dar per total viata e frumoasa cu CORSAIR 3500X, desi pentru mine este un miraj optic, chiar si dupa ce am instalat toate componentele si am pornit PC-ul.
Asta pentru ca iti lasa impresia ca este o carcasa de dimensiune medie, dar in realitate este o carcasa care poate fi gazda buna unor componente impozante din punct de vedere fizic, inclusiv placi de baza E-ATX, placi video RTX 4090 si chiar AIO-uri de 360 mm.