Din pacate gamerii au fost maltratati in ultimii ani, indiferent ca vorbim de un casual gamer, un hardcore gamer sau orice alta eticheta pe care vrea un utilizator sa si-o puna.
Ce s-a intamplat mai exact? Pai, mai intai a fost a doua revolutie a minerilor pe piata, asta pentru ca efectiv nu gaseai placi video in stocuri, cel putin modele de entry level in sus.
Mai exact, a fost un boom imens pe piata crypto. Si cum o buna parte din acele crypto monede se puteau mina de catre utilizatori chiar si in propria casa, curieri Glovo, agenti de vanzari RCA sau paznici de mall au facut sacrificii financiare pentru a-si face mining rig-uri in debara, astfel raschetand stocuri intregi de placi video. Sau daca mai scapau minerii placi printre degete, erau asaltate de scalperi.
Era atat de sumbra situatia incat placile erau vandute deja inainte de fi produse, astfel Nvidia facand profituri imense in timp ce utilizatorul caznic se simtea ca un castigator Loto daca reusea cumva sa-si procure din magazin o placa video la un adaos de doar 1000 lei versus pretul recomandat de vanzare initial al placii. Un astfel de caz fericit a fost Adi, pentru ca a reusit sa faca asta cu un RTX 3080, care si-a luat hate de la toata gasca de pe Discord, inclusiv de la mine. Iar la scurt timp dupa ce au luat-o lucrurile total razna, am realizat toti ca a facut un deal foarte bun.
Ei bine, dar ce au facut ceilalti utilizatori care n-au fost norocosi ca el? Fix ce a facut Nvidia, adica nimic. Nvidia a anuntat placi LHR pe piata, insa bypass-ul era atat usor de facut incat au disparut si acele placi. Iar cum AMD nu erau capabili sa suplimenteze stocuri in piata, minerii au fost la putere.
Si totusi, a venit o raza de soare care a avut doua repercursiuni. In primul rand, Buterin a anuntat ca Ethereum trece intr-o alta era, astfel direct sau indirect afectand si alte crypto monede. Insa a mai fost si alt factor important.
Datorita economiei afectate de pandemie, dar si a razboiului din Ucraina care a pus in garda lumea intreaga, din pacate utilitatile au bubuit din punct de vedere al costului, in special cele de ele de electricitate si de gaz. Astfel, datorita monedelor limitate ca profitabilitate, dar si datorita energiei electrice scumpe, minerii de debara s-au vazut nevoit sa-si abandoneze proiectele de antreprenori si sa-si caute iar job-uri.
Si astfel iata apare iar o urma de speranta pe strada gamerilor. E drept, a contribuit si faptul ca Nvidia si-a anuntat noua generatie de placi video GeForce RTX, dar la scurt timp utilizatorii au trecut de la extaz la agonie.
De ce? Pentru ca celor de la Nvidia le-a placut cum a aratat cashflow-ul in perioada minerilor/scalperilor, astfel si-au asumat ei rolul de scalperi pozitionand produsele extrem de sus din punct de vedere al preturilor. Da, e drept, era un boost considerabil de performanta versus generatia anterioara, insa era si o diferenta de pret execrabil de mare.
Bun, Nvida i-a dat teapa utilizatorului de rand. Ce a ramas acum? A da, brandul rosu, AMD. Toata suflarea astepta raspunsul celor de la AMD pe segmentul de placi video, mai ales ca pre minerit/covid acestia au reusit pe alocuri sa-i forteze pe cei de la Nvidia sa mai taie din preturile si asa exagerate. S-a repetat istoria?
Nu, asta pentru ca AMD a pozitionat placile oarecum asemanator cu eternul rival pe segmentul de placi video, Nvidia, avand doar SRP-uri cu 50 de dolari mai mici. Si totusi, a mai fost o mica urma de speranta, cel putin pentru cei care nu au cerinte mari din punct de vedere hardware.
De nicaieri, Intel a zis ca intra si el in hora dominata categoric de Nvidia, in care AMD doar ii mai impung din an in paste pentru repozitionari de preturi mai acceptabile pentru utilizator. Si totusi, Intel s-a impedicat inca de la linia de start. Au lansat produsele, dar din pacate seria ARC a fost un mare fiasco. Drivere cu probleme, dar a contribuit si faptul ca placile nefiind tocmai asa ieftine cum s-ar fi asteptat utilizatorul de rand.
Insa in 2023 apare IAR o mica urma de speranta ca se arata, culmea, din partea celor de la Intel, care pana nu de curand pe segmentul de procesoare aveau fix atitudinea cocky a celor de la Nvidia. Ei bine, Intel a rezolvat o mare parte din problemele software ale seriei ARC, dar cel mai important au taiat din preturi. Astfel am fost si eu curios sa vad ce poate Intel Arc A770, asa ca iata, review-ul asta a luat nastere.
Specificatii
Denumire produs | AsRock Intel Arc A770 Phantom Gaming D OC 8GB |
Interfata | PCI Express x16 4.0 |
Memorie | 8GB GDDR6 |
Memory Bus | 256 bit |
Core clock | 2100 MHz |
Alimentare | 2x 8 pin |
Output video | - 1x HDMI 2.1 - 3x Displayport 2.0 |
Dimensiuni | 305 x 131 x 56 mm |
Altele | - Intel XMX Engines 512 - Proces fabricatie 6 nm - Raytracing |
SRP | 400 USD |
Testare
Platforma test
- Carcasa Thermaltake View 51 TG Snow Edition aRGB
- Placa de baza Z690 Aorus Xtreme
- Procesor Intel i7 12700KF
- Cooler Corsair iCUE H170i Elite LCD
- RAM Adata XPG Lancer RGB 32GB 5200 MHz
- Stocare Corsair MP600 1TB PCIe Gen 4, Adata Legend 750 1TB
- Sursa be quiet! Straight Power 11 1200W Platinum
- OS: Windows 11
Jocuri si aplicatii utilizate
Lista de jocuri pe care am optat sa o utilizez nu este una foarte lunga. Am incercat sa fac un mix intre jocuri cu o comunitate mare, dar si jocuri cu cerinte mari.
Am utilizat cel mai demanding preset prezent in fiecare titlu, insa sunt doua jocuri unde am ales sa aduc cateva modificari, anume Counter Strike Global Offensive si Rainbow Six Siege.
Mai exact, pentru ca-s titluri multiplayer, am optat sa dezactivez motion blur si ce tine de anti aliasing.
Toate titlurile au fost testate in cele mai populare rezolutii din clipa de fata, anume 1920×1080, 2560×1440 si 3840×2160.
- Metro Exodus – Ultra preset, Advanced PhysX Off, Hairwork Off
- Total War Saga Troy – Ultra preset
- Borderlands 3 – Ultra preset
- World War Z – Ultra preset
- Rainbow Six Siege – Max details, no AA, Ambient occlusion off
- Assassin’s Creed Valhalla – Ultra High preset
- Watch Dogs Legion – Ultra preset
- For Honor – Extreme Preset
- Shadow of the Tomb Raider – Highest preset
- Counter-Strike: Global Offensive – Max details, motion blur off, no AA
- Horizon Zero Dawn – Ultimate Preset
- Strange Brigade – Ultra preset, Async Compute
- Red Dead Redemption 2 – Ultra preset
Pentru temperaturi, am rulat Unigine Heaven. Iar pentru control ventilatoare si inregistrarea temperaturilor, am utilizat MSI Afterburner.
Jocuri
1920×1080
Metro Exodus
Total War Saga Troy
Borderlands 3
World War Z
Rainbow Six Siege
Assassin’s Creed Valhalla
Watch Dogs Legion
For Honor
Shadow of the Tomb Raider
Counter-Strike: Global Offensive
Horizon Zero Dawn
Strange Brigade
Red Dead Redemption 2
2560×1440
Metro Exodus
Total War Saga Troy
Borderlands 3
World War Z
Rainbow Six Siege
Assassin’s Creed Valhalla
Watch Dogs Legion
For Honor
Shadow of the Tomb Raider
Counter-Strike: Global Offensive
Horizon Zero Dawn
Strange Brigade
Red Dead Redemption 2
3840×2160
Metro Exodus
Total War Saga Troy
Borderlands 3
World War Z
Rainbow Six Siege
Assassin’s Creed Valhalla
Watch Dogs Legion
For Honor
Shadow of the Tomb Raider
Counter-Strike: Global Offensive
Horizon Zero Dawn
Strange Brigade
Red Dead Redemption 2
Average
Average-ul l-am facut in doua ipostaze: cu si fara CS:GO. Asta pentru ca CS:GO “beneficiaza” de un engine care este mai mult dupa toane sau dupa patch-uri. Mai exact, e greu sa ai mereu aceleasi cifre in CS:GO cand rulezi benchmark-uri. Poate chiar imposibil.
Mi-ar fi fost mai usor totusi sa-l sterg din lista si sa postez average-ul doar pentru 12 jocuri, fara CS:GO. Insa totusi am optat sa-l includ si pe el, asta pentru ca desi este un titlu hulit de multi, inca este un titlu cu playerbase imens si lumea inca isi construieste PC-uri specific pentru acest joc.
Culmea, acesta este titlul in care se descurca cel mai bine AsRock Intel Arc A770 Phantom Gaming D OC 8GB, lucru ce nu cred ca este tocmai intamplator. CS:GO, chiar daca momentan se afla inca pe un engine invechit si inconstant, asta pana la portarea catre Source 2, inca este un titlu extrem de popular. Daca nu ati aflat pana acum, chiar se afla in “varful” popularitatii, atingand recent borna de 1.4 milioane de jucatori online simultan.
Si spun ca nu cred ca este intamplator acest lucru pentru ca am impresia ca Intel a avut mare grija ca acest titlu sa “straluceasca” pe Arc A770. Asta pentru ca, chiar si-n ziua de azi, sunt foarte multi utilizatori care-si fac rig-uri special pentru acest titlu. Sau chiar isi planifica achizitiile de periferice pentru acest joc, incepand de la mousi, tastaturi sau casti, totul culminand cu monitoare cu refresh rate mare sau chiar accesorii auxiliare.
Placa se comporta surprinzator de bine, insa sunt doua titluri in care efectiv placa se impiedica de tocul usii, in special in 1080P sau 1440P. Ce au in comun acele jocuri? Au si suport Vulkan.
Pe Vulkan evident ca se comporta mai bine placa, insa cifrele nu le-am inclus in comparativ, asta pentru ca n-ar fi fost fair sa compar toate placile pana acum utilizand DirectX iar acum pentru Intel A770 sa includ cifre cu Vulkan.
In mare, placa se comporta onorabil, atat in 1080P, cat si 1440P. Sigur, este totusi o placa ce se adreseaza segmentului FullHD, deci nu o sa o iau pe aratura mai mult decat au aratat-o graficele.
Exceptand jocurile in placa si-a pus piedica singura, strict din punct de vedere al performantei Intel Arc A770 este comparabil cu o placa din catalogul celor de la Nvidia, anume GeForce RTX 3060.
With CS:GO
1920×1080
2560×1440
3840×2160
Without CS:GO
1920×1080
2560×1440
3840×2160
3DMark
Time Spy
Time Spy Extreme
Fire Strike
Fire Strike Ultra
DirectX Raytracing feature test
Port Royal
Temperaturi
Ajungand sa traga din sursa putin peste 250W, cel putin in jocuri, AsRock Intel Arc A770 Phantom Gaming D OC 8GB ramane totusi o placa rece. Placa atinge in fulload 63 °C, fiind cu 4 °C mai rece decat Asus ROG Strix Radeon RX 6650 XT OC Edition 8GB, dar si cu 3°C mai rece decat RTX 3060 Ti de la Gigabyte.
Placa a stat intr-o “cutie” foarte bine ventilata, anume Thermaltake View 51 TG Snow Edition aRGB, carcasa in care se invart doua ventilatoare Thermaltake Pure 20 ARGB de 200 mm, sapte ventilatoare Thermaltake Pure 12 ARGB de 120 mm, dar si trei ventilatoare Corsair ML RGB Elite de 140mm.
Concluzie
AsRock Intel Arc A770 Phantom Gaming D OC 8GB este o placa chiar buna pentru utilizatorul care este chibzuit si nu are necesatati asa mari din punct de vedere grafic. Mi se pare ca este placa video perfecta pentru cineva care rezolutia 1080p inca ii este suficienta, dar are in dotare si un procesor Ryzen 3600X/5600X sau 11400 de la Intel.
Placa video nu are un pret tocmai mic, dar nu este nici foarte mare. Asta pentru placa, cel putin momentan se gaseste in Romania la pretul de 2000 lei. Insa pe viitor acest pret de lista o sa scada, asta datorita taierilor de preturi anuntate de catre Intel. Dar stiti cum e, pana ajung si aceste preturi in era primitivului de la noi, mai dureaza putin.
Totusi, daca va grabiti, gasiti placa in stoc la PC Garage, care are parte si la un mic discount, asta pentru ca in momentul publicarii materialului placa era disponibila la pretul de ~1940 lei.
Sigur, mai sunt niste mici probleme cu driverul, asta pentru ca mai sunt momente in care efectiv crapa jocurile datorita placii, dar sunt increzator ca cei de la Intel vor rezolva si problemele acestea in viitorul apropiat. Daca ne uitam la cum isi pozitioneaza ceilalti placile, parca merita aceasta concesie.