Problema placilor video din ultimii doi ani au chinuit cu desavarsire utilizatorul/cumparatorul. Singurul care a iesit pe plus din tot haosul creat a fost producatorul, asta pentru ca indiferent cine era utilizatorul final al produsului sau, placile se vindeau ca painea calda.
Desi initial parea un deja-vu cu perioada 2018, n-a fost chiar asa. Au ramas doar cateva asemanari. Asta pentru ca in 2018, nu gaseai mai deloc placi video nici in magazine, nici la distribuitori.
GTX 1080 sau 1070 le gaseai doar listate in magazine, dar fara stoc, iar tot ce insemna AMD era disparut cu desavarsire pentru ca, evident ca si in cazul lui GTX 1070 si GTX 1080, se mina la greu pe placile respective. Traiasca Ethereum.
In 2018 efectiv in magazine gaseai doar GTX 1050, GTX 1060 si RX 460. Singura ta sansa era sa iei o placa video sh de pe diverse platforme, care cel mai probabil a fost utilizata in minat.
Culmea, acum a fost mai rau, asta chiar daca atat AMD cat si Nvidia au avut ceva modele lansate. Au fost doua faze a “secetei” de GPU-uri. Prima a fost in care efectiv nu gaseai nimic, chiar daca fie AMD fie Nvidia abia lansasera placi noi. Iar a 2-a cand au mai fost scapate printre degete cateva placi, erau vandute la preturi odioase si in cazul in care nu era complet necesara acea achizitie, preferai sa treci peste si mai stai pe placa veche. Traiasca Ethereum.
Si totusi, usor usor piata si-a revenit partial. Piata crypto a avut caderi masive, curentul s-a scumpit, asta traducandu-se automat ca in clipa de fata nu e rentabil sa mai minezi. Asta evident daca nu beneficiezi de curent gratis.
Au revenit placile in stoc, macar partial. Si preturile au inceput sa coboare simtitor. Afara highend-urile chiar au ajuns sa fie vandute chiar si sub RRP, la noi aparent mai dureaza putin sa ajungem acolo.
Dar ca sa-mi inchid rant-ul inutil despre crypto si mineri, azi avem pe bancul de probe Asus ROG Strix Radeon RX 6650 XT OC Edition 8GB, o placa chic ce este desinata celor ramasi pe 1080P si celor care vor o placa video cat nu costa cat un salariu mediu in Romania.
Specificatii
Denumire produs | Asus ROG Strix Radeon RX 6650 XT OC Edition 8GB |
Arhitectura | 7 nm |
Proces fabricatie | 2694 MHz |
Interfata | PCI Express 4.0 |
Memorie | 8GB DDR6 |
Bus | 128 bit |
Clock | 2694 MHz |
Output video | 1x HDMI 2.1, 3x Displayport 1.4a |
Altele | Aura Sync ARGB |
Testare
Platforma test
- Carcasa Corsair iCUE 5000X RGB
- Placa de baza Z690 Aorus Xtreme
- Procesor Intel i7 12700KF
- Cooler Corsair iCUE H150i Elite Capellix
- RAM Adata XPG Lancer RGB 32GB 5200 MHz
- Stocare Corsair MP600 1TB PCIe Gen 4
- Sursa Seasonic X-series 1250W
- OS: Windows 11
Jocuri si aplicatii utilizate
Lista de jocuri pe care am optat sa o utilizez nu este una foarte lunga. Am incercat sa fac un mix intre jocuri recent lansate, jocuri cu un community imens, dar si jocuri cu cerinte mari.
Am utilizat cel mai demanding preset prezent in fiecare titlu, insa sunt doua jocuri unde am ales sa aduc cateva modificari, anume Counter Strike Global Offensive si Rainbow Six Siege.
Mai exact, pentru ca-s titluri multiplayer, am optat sa dezactivez motion blur si ce tine de anti aliasing.
Toate titlurile au fost testate in cele mai populare rezolutii din clipa de fata, anume FullHD, 2K si 4K.
- Metro Exodus – 1920×1080 – Ultra preset, Advanced PhysX Off, Hairwork Off
- Total War Saga Troy – Ultra preset
- Borderlands 3 – Ultra preset
- World War Z – Ultra Preset
- Rainbow Six Siege – Max details, no AA, Ambient occlusion off
- Assassin’s Creed Valhalla – Ultra High preset
- Watch Dogs Legion – Ultra preset
- For Honor – Extreme preset
- Shadow of the Tomb Raider – Highest preset
- Counter-Strike: Global Offensive – Max details, motion blur off, no AA
- Horizon Zero Dawn – Ultimate Preset
Pentru temperaturi, am rulat Unigine Heaven. Iar pentru control ventilatoare si inregistrarea temperaturilor, am utilizat MSI Afterburner.
Jocuri
Metro Exodus
Total War Saga Troy
Borderlands 3
World War Z
Rainbow Six Siege
Assassin’s Creed Valhalla
Watch Dogs Legion
For Honor
Shadow of the Tomb Raider
Counter-Strike: Global Offensive
Horizon Zero Dawn
Average
Average-ul l-am facut in doua ipostaze: cu si fara CS:GO. Asta pentru ca CS:GO “beneficiaza” de un engine care e dupa toane sau dupa patch-uri. Mai exact, e greu sa ai mereu aceleasi cifre in CS:GO cand rulezi benchmark-uri. Poate chiar imposibil.
Mi-ar fi fost usor totusi sa-l sterg din lista si sa postez average-ul doar pentru 10 jocuri, fara CS:GO. Insa totusi am optat sa-l includ si pe el, asta pentru ca desi este un titlu hulit de multi, inca are cel mai mare public si lumea inca isi construieste PC-uri specific pentru acest joc.
11 Games – With CS:GO
10 Games – Without CS:GO
3DMark
Time Spy
Fire Strike
DirectX Raytracing feature test
Temperaturi
Faptul ca au trantit o racire aproape premium pe o placa midrange se observa si in temperaturi. Placa sta destul de rece si silentioasa oricat te-ai chinui sa o stresezi in aplicatii pe care sa o solicite.
Asta chiar daca pe auto software-ul AMD are niste curbe de ventilare ceva mai permisive. Par mai mult destinate pentru confortul fonic al utilizatorului. Cu ventilatoarele setate manual la turatie maxima, placa nu trece de 57 °C. Totusi, nu e este o placa prin care trece asa mult curent.
Concluzie
Asus ROG Strix Radeon RX 6650 XT OC Edition 8GB este o implementare mai mult decat onesta pentru AMD RX 6650 XT. O placa video midrange ce se descurca bine in 1920×1080.
Sigur, poate s-a exagerat putin cu racirea, asta pentru ca Asus au facut-o atat de bulky incat ai impresia ca ai intrat in posesia unui high end de buget, cand colo ai luat in primire doar o placa midrange.
Pretul pentru placa este unul decent, asta avand in vedere prin ce am trecut recent. Exista totusi o problema. Poate o sa va socheze acest lucru, dar sunt probleme cu stocurile. Adica in momentul in care am postat materialul, produsul nu l-am mai gasit pe stoc in Romania. Totusi, este disponibila modelul mai ieftin de la Asus, anume Asus Radeon RX 6650 XT DUAL O8G 8GB.