Azi este ziua mea, implinesc 34 de primaveri luate din plin in barba si am zis sa sarbatoresc muncind.
Bine, nu sarbatoresc neaparat ziua, ci mai mult faptul ca GetGeek a trecut pragul 100.000 vizitatori unici in ultimele 30 de zile. Si ca sa ajungem aici a fost multa munca, mult timp mancat, dar mai ales s-au si investit niste sume maricele.
Ei bine, ca sa-mi fac un cadou singur, o sa scriu acest material in stilul meu caracteristic, unde o sa fiu pe alocuri toxic, desi de multe ori meritat. Asta pentru ca in ultimul timp n-am mai facut-o, am tras de mine sa postez mult si sa par profi.
Dar inainte de a intra in paine cu benchmark-urile lui AMD Ryzen 9 9950X, o sa va povestesc cum mi s-a parut mie acest circ care putea fi evitat, dar si ce probleme am intampinat pe drum.
Si probabil n-ar trebui sa spun asta, dar o fac pentru a sublinia faptul ca nu, nu este un atac in acest material la vreo persoana sau o agentie de PR, ci azi efectiv imi vars naduful pe cei de la AMD. Si o spun iar, este meritat. Am facut-o in trecut des in materialele legate de GPU-urile NVIDIA, acum e cazul ca cei de la AMD sa-si ia bobarnace de la mine.
Ei bine, stiti ce s-a intamplat mai exact cu Zen 5. Evident acele “leak-uri” pre launch date aratau noile procesoarele ca fiind absolut impresionante din punct de vedere al performantei, diferenta double digit versus generatia anterioara, dar si niste preturi oarecum digerabile.
Si cum a inceput totul? Pai, in primul rand, nu stiu de ce li s-a parut o idee buna celor de la AMD sa-si lanseze procesoarele vara, in luna iulie, cand o mare parte din publicul tinta inca e pe plaja si soarbe din mai tai-ul la suprapret.
Au facut-o si cand au scos pe piata procesoarele Ryzen seria 3000, asta pentru ca imi aduc aminte ca eram in redactia publicatiei la care activam la momentul respectiv si evectiv ma topeam acolo, pentru ca testam procesoare de dimineata pana seara si nu aveam AC in acea incapere.
Siiiiiii nu s-au lansat cand a zis AMD. De ce? Nu stim exact. O parte din departamentul de comunicarea al celor de la AMD a zis ca niste bucati din procesoarele livrate catre jurnalisti au ceva probleme tehnice. Dar zvonul din piata era ca procesoarele erau ok tehnic, dar aveau un typo pe IHS.
Astfel lansarea procesoarelor AMD Zen 5 s-a spart in doua bucati, desi initial cele patru procesoare AMD aveau acelasi launch date. Asadar 9600X si 9700X au avut lansarea oficiala pe 8 august, iar varfurile de lance, 9950X si 9900X, au avut lansarea pe 15 august.
Dar lansarea haotica nu se opreste doar aici. Placile de baza cu chipset X870 anuntate si lansate ulterior, dupa lansarea si prezenta procesoarelor Zen 5 pe piata, desi producatorii aveau placile de baza disponibile de ceva timp in pod. De ce a facut AMD asta? Nu stim, iar daca o sa incercam sa-i tragem de limba o sa primim o explicatie fara prea multa logica.
Ok, deci o lansare ratata si placi de baza X870 disponibile dar fortate sa ramana in dulap o perioada de timp din varii motive. Cam multe bube.
Si inca nu m-am oprit, mai am cateva capitole de acoperit din acest fiasco.
Cei de la AMD au imparit procesoarele jurnalistilor. Cam toata sfera tech a primit tarziu procesoarele, inclusiv jurnalistii americani, care-s focusul principal al celor de la AMD, dar si al brandurilor tech in general. In Romania, situatia a fost chiar trista, asta pentru ca au fost disponibile cate un sample din fiecare model si au trebuit/trebuie sa se faca posta la vreo 8 publicatii. De pilda azi cand am scris si publicat acest material, 9600X si 9900X nu mi-au trecut pragul. Si nu stiu daca o sa vina vreodata la mine.
Si au iesit benchmark-urile pe piata. Surprize – surprize, procesoarele Zen 5 nu arata prea impresionant in benchmark-urile din jocuri.
Ce a facut AMD ca un reputat brand si cu o experienta vasta in acest domeniu? S-a certat cu jurnalistii, le-a zis intr-un dialog cat se poate de corporatist si profesionist ca sunt inapti si nu-s in stare sa testeze procesoarele, diferenta versus celelalte procesoare ar fi trebuit sa fie mai mare. Dar nu a fost asa, aparitiile procesoarelor Zen 5 se tot marea, iar feedback-ul din partea jurnalistiilor era unul neutru spre negativ.
Dupa ce s-au batut cap in cap cateva zile, AMD a iesit iar cu declaratii corporatiste si zis ca e belita treaba partial de Microsoft si ca jurnalistii ar trebui sa foloseasca build-ul 24H2 din Windows 11. Si aratau niste teste indoor unde boost-ul de performanta era iar double digits, insa jurnalistii au testat si ei cu build-uri respectiv. Si da, era un boost de performanta, dar nu asa mare cum ziceau carausii tovarasei Lisa.
Ma rog, cum procesoarele au trecut tarziu pragul redactiei GetGeek, dar si ca am intampinat ceva probleme tehnice, am zis ca si eu sa testez procesoarele Zen 5 pe 24H2. Dar, avand cateva gap-uri in metodologia de testare, am cerut in stanga si dreapta procesoare ce poarta semnatura celor de la Intel, cat si procesoare AM4 pentru a le retesta.
Dar am luat decizia de a testa procesoarele pe 24H2 si din alte motive, asta pentru ca initial am avut ceva probleme cu procesorul AMD Ryzen 7 9700X. Mai exact, aveam niste cifre dezastruase pe alocuri, in jocuri mai ales. Si am zis ca poate o fi vreo problema cu placa de baza pe care o aveam in redactie, anume ROG Strix B650-A Gaming WIFI, astfel am rerulat testele B650I AORUS Ultra, cat si pe ASRock B650 PRO RS. Si din pacate situatia era identica pe toate cele trei placi de baza.
Si pentru ca mi s-a acrit de a retesta si cauta posibile probleme si solutii, am luat o placa cu titlu de imprumut, anume ROG Crosshair X670E HERO, pe care am retestat toate procesoarele AMD pe care am putut sa pun mana.
Ca sa va faceti o idee, o placa video sau un procesor il testez cam intr-o zi lucratoare, undeva la ~10 ore de teste, poate ma intind spre 12-13 ore daca ma lovesc de ceva anomalii. Pe placile de baza cu B650 am dat foc la trei zile, ca intr-un final pe X670E sa iasa ceva oarecum decent.
In fine, zic ca am acoperit suficient din toata aventura asta ce putea fi evitata. Nu o sa va mai plictisesc cu detalii despre arhitectura procesorului, pentru ca da, am postat tarziu acest material si cel mai probabil majoritatea celorlalte publicatii deja sunt cu acest material live de ceva timp. Asadar, hai sa-i dam in cap cu niste teste procesorului AMD Ryzen 9 9950X si urmeaza sa ne auzim oleaca mai incolo.
Specificatii
Denumire | AMD Ryzen 9 9950X |
Socket | AM5 (LGA 1718) |
Arhitectura | Zen 5, TSMC 4nm |
Suport RAM | DDR5 |
TDP | 170W |
Numar cores | 16 |
Fire executie | 32 |
Frecventa | - default 4.3 GHz - boost 5.7 GHz |
Suport chipset | A620 , X670E , X670 , B650E , B650 , X870E , X870 |
PCIe | Gen 5, 24 lane-uri |
L3 Cache | 64MB |
SRP | 649 USD |
Testare
Platforma test
Am testat toate AMD Ryzen 7 9700X, Ryzen 7800X3D, Ryzen 9 9950X, Ryzen 9 7950X3D, Ryzen 9 7900X, Ryzen 7 7700X si Ryzen 5 7600X pe platforma de test normala, doar ca pe placa de baza ROG Crosshair X670E HERO. Am spus mai sus dece, pentru ca pe B650 cifrele pe procesoarele Zen 5 nu au fost prea bune. Si nu, nu a fost de vina placa, asta pentru ca am incercat trei placi de baza diferite pe chipset AMD B650, toate oferind ocazional cifre dezamagitoare.
Procesoarele Intel i7 14700K, i9 14900K, i5 14600K, i5 13600K, i9 12900K, i7 12700K si i9 13900K au fost testate tot pe aceleasi piese pe care le-am enumerat mai jos, doar ca pe placa de baza care zaboveste de ceva timp pe platforma de test, anume Z790 AORUS PRO X.
- Carcasa Thermaltake Core P3 TG Pro
- Placa de baza ROG Crosshair X670E HERO
- Cooler ASUS ROG Ryujin II 360
- RAM Kingston Fury Renegade 32GB 7200 MT/s CL38
- Placa video GIGABYTE GeForce RTX 4090 Gaming OC 24GB
- Stocare Kingston Fury Renegade 2TB
- Sursa GIGABYTE UD1300GM PG5
- OS Windows 11 24H2
Aplicatii utilizate
Lista de jocuri pe care am optat sa o utilizez nu este una foarte lunga, ci oarecum de dimensiune medie. Am incercat sa fac un mix intre jocuri cu o comunitate mare, dar si jocuri cu cerinte mari.
Am utilizat aproape cel mai demanding preset prezent in fiecare titlu, insa sunt doua jocuri unde am ales sa aduc cateva modificari, anume la Rainbow Six Siege si Rainbow Six Extraction. Mai exact, pentru vorbim de titluri multiplayer, am optat sa dezactivez motion blur si ce tine de anti aliasing.
Toate titlurile au fost testate in cele mai populare rezolutii din clipa de fata, anume 1920×1080, 2560×1440 si 3840×2160.
- A Total War Saga Troy – Ultra preset
- Assassin’s Creed Valhalla – Ultra High preset
- Assassin’s Creed Mirage – Ultra High preset
- Borderlands 3 – Badass preset
- Cyberpunk 2077 – High preset
- Far Cry 6 – Ultra preset
- Horizon Zero Dawn – Ultimate Preset
- Marvel’s Guardians of the Galaxy – Ultra preset
- Metro Exodus – Ultra preset, Advanced PhysX Off, Hairwork Off
- Metro Exodus Enhanced – Ultra preset, Advanced PhysX Off, Hairwork Off, Reflections Hybrid
- Rainbow Six Extraction – Max details, no AA, Ambient occlusion off
- Rainbow Six Siege – Max details, no AA, Ambient occlusion off
- Red Dead Redemption 2 – Ultra preset
- Shadow of the Tomb Raider – Highest preset
- Strange Brigade – Ultra preset, Async Compute
- Watch Dogs Legion – Ultra preset
- World War Z – Ultra preset
Pe partea de teste sintetice am rulat cele patru versiuni de Cinebench: R15, R20, R23 si varianta 2024. Si totusi, nu m-am oprit aici. Am rulat si PCMark 10 varianta Extended, GeekBench, CPU Profile din 3DMark si benchmark-ul intern din 7-Zip.
Jocuri
A Total War Saga Troy
Assassin’s Creed Mirage
Assassin’s Creed Valhalla
Borderlands 3
Cyberpunk 2077
Far Cry 6
Horizon Zero Dawn
Marvel’s Guardians of the Galaxy
Metro Exodus
Metro Exodus Enhanced
Rainbow Six Extraction
Rainbow Six Siege
Red Dead Redemption 2
Shadow of the Tomb Raider
Strange Brigade
Watch Dogs Legion
World War Z
Average
Ei bine, cifrele in gaming nu-s rele, doar ca m-as fi asteptat la altceva. Versus AMD Ryzen 7 9700X, procesorul AMD Ryzen 9 9950X are un avans infim de sub 0.5%.
Este cu vreo 3% mai fasnet decat AMD Ryzen 9 7900X si cu vreo ~2% mai bun decat un procesor Intel surprinzator de bun in gaming, anume Intel Core i5 14600K.
La polul opus, procesorul AMD Ryzen 7800X3D ii este superior lui AMD Ryzen 9 9950X cu putin sub 10%, iar Intel Core i7 14700K si Intel Core i9 14900K se duc cu un procent mai sus decat 7800X3D.
Benchmark
Cinebench
R15
R20
R23
2024
Comparativ
De asemenea, mai jos va las si un comparativ de benchmark-uri Cinebench pentru toate cele 14 procesoare testate, avand atat cifrele multi core, cat si cele single core, in toate cele patru versiuni de benchmark.
2024
R23
R20
R15
7-Zip
3DMark CPU Profile
PCMark 10
GeekBench
Consum
In gaming procesorul nu este neaparat un mastodont, dar nici nu se face de ras. Dar in teste sintetice este un gigant. Iar aceasta diferenta colosala in testele sintetice precum Cinebench sau GeekBench vine la pachet cu un consum enorm, nespecific procesoarelor AMD.
Procesorul AMD Ryzen 9 9950X a atins cifra maxima de ~292W, cifra comparabila deja cu procesoarele suprasolicitate, cu arhitectura invechita si stupid de calde de la Intel.
Evident, in toate instantele, atat in testele pentru procesoarele Intel, cat si pentru cele AMD, nu am limitat din BIOS in vreun fel procesorul AMD Ryzen 9 9950X, ci l-am lasat sa ii ceara placii de baza si sursei cat curent vrea. Si a fost fix ca un caine care sta inchis toata ziua intr-o curte de 250 mp si se trezeste brusc pe o campie, unde a alergat cat a putut. Ma rog, in cazul de fata a facut un mini cosplay al procesoarelor Intel.
Concluzie
Da, procesoarele Zen 5 nu au avut initierea din piata pe care si-ar fi dorit-o AMD. Nu sunt niste procesoare rele, ba din contra, doar circul si lansarea pripita i-a daunat.
Acest mini scandal cu jurnalistii, cat si performanta modesta versus generatia anterioara i-a daunat proaspat lansatei arhitecturi Zen 5.
Cine este vinovatul? Evident AMD, pentru ca au sfeclit-o in ultimul hal la capitolul comunicare.
Si acum nu am intentia de a fi avocatul diavolului, dar daca facea Intel asa ceva, doar 1-2 din aceste bile negre pe care le-a avut AMD la aceasta lansare, gigantul albastru ar mai fi avut o prabusire la bursa de ~30%, dar mai important, toata lumea le-ar fi sarit in cap.
Nu aveam asteptari ca AMD Ryzen 9 9950X sa rupa plamanii in mine in benchmark-urile de gaming, dar e drept ca aveam asteptari oleaca mai mari, ma asteptam sa fie o idee mai fasnet decat generatia anterioara.
Acum, cand trag linie, procesoarele bazate pe arhitectura Zen 5 nu prea merita deranjul daca ai deja in ograda un procesor Zen 4. Bine, si daca n-ai unul in custodia ta, dar aiintentia de a face un upgrade si te gandesti intre Zen 4 si Zen 5, boost-ul de performanta minuscul dintre ele este irelevant in utilizarea de zi cu zi.
Si da, procesoarele Zen 4 sunt mai accesibile din punct de vedere al pretului, deci din pacate o alta bila neagra pentru arhitectura Zen 5.
Dar cine stie, poate la anu’ la CES procesoarele Zen 5 X3D o sa salveze onoarea familiei. Dar pana atunci nu avem incotro decat sa asteptam.