S-au aliniat astrele astfel incat eu, un fost jucator inrait de Counter-Strike si Dota2, sa ajung sa testez console portabile de gaming.
Ma rog, testez poate pe alocuri e mult spus. Pentru din toata redactia noastra, Alex ar fi fost cel mai in masura sa scrie acest articol.
Dar cum timpul e scurt si ne aflam in perioada vacantelor, din pacate doar eu eram disponibil.
ANYWAAAAY. Trebuie sa ma imbrac la costum, sa imi pun o camasa calcata si sa-mi pun si o cravata sau un papion, asta pentru ca ar trebui in mod teoretic sa fiu cat se poate de profesionist si sa-mi las atitudinea de gibon deoparte, macar cat o sa scriu acest material.
Nu promit ca o sa iasa ceva coerent, ca asta inseamna sa se ciocneasca mai multe personalitati din interiorul meu, dar hai sa vedem ce iese.
Bun, intrarea celor de la MSI pe segmentul consolelor portabile de gaming marcheaza o schimbare semnificativa in peisajul tehnologic si in strategia de afaceri a companiei.
In ultimii ani, piata consolelor portabile a cunoscut o crestere considerabila, impulsionata masiv de succesul unor dispozitive precum Nintendo Switch sau Steam Deck.
Gamerii cauta tot mai mult sa imbine portabilitatea cu performanta, dorind sa aiba acces la experiente de gaming de inalta calitate, indiferent de locatia sa.
MSI Claw vine echipat cu un set impresionant de specificatii tehnice: procesor Intel Core Ultra 7, grafică Intel Arc, memorie LPDDR5 de pana la 32GB, dar si un ecran FHD de 7 inch cu refresh rate de 120Hz.
Dar totusi, parca ne ciocnim de ceva nou, asa-i? Parca nu doar MSI isi face debutul cu aceasta consola. Da, ati sesizat corect, asta pentru ca pana acum consolele portabile aveau sub capota componente AMD.
MSI Claw este prima aventura a celor de la Intel pe segmentul acesta de produse, asta dupa ce i-a lasat prea multi ani pe cei de la AMD sa umble nestingheriti.
Pe langa asta, fata de competitie, mai putin rivalul aliat (ba dum tss), MSI Claw vine si el cu sistemul de operare Windows 11. We don’t do Linux here.
Ma rog, daca a fost sau nu o decizie buna, ramane de vazut. Hai totusi sa pornim intr-un mic joc de glezne ca sa ne incalzim si sa vedem ce este mai exact acest dispozitiv numit MSI Claw.
Specificatii
Denumire produs | MSI Claw A1M |
Procesor | Intel Core Ultra 7 155H |
Display | - 7" 1080p - IPS - Refresh rate 120 Hz - Touchscreen |
Placa video | Intel Arc |
RAM | 16GB LPDDR5-6400 |
Stocare | M.2 2230 PCIe Gen 4 |
Conexiune wireless | - Bluetooth 5.4 - WiFi 7 |
Porturi I/O | - 1x Jack 3.5 mm - 1x Thunderbolt 4 - 1x Card Reader microSD |
Baterie | 53 Wh, 6 celule |
Charger | 65W via Thunderbolt 4 |
OS | Windows 11 Home |
Dimensiuni | 294 mm x 117 mm x 21.2 mm |
Greutate | 675 g |
Altele | - 2x 2W Difuzoare - MSI Center M - Iluminare RGB - HD haptics - Amprenta |
SRP | 3500 lei |
Galerie foto
Cu si despre MSI Claw
De fel prima impresie este una foarte importanta, iar MSI Claw imi acapareaza intreaga atentia inca de la inceput.
Designul sau negru mat, combinat cu dimensiunile compacte de 294 x 117 x 21.2 mm si greutatea de 675 g, fac din consola celor de la MSI un gadget usor de transportat, dar si utilizat in miscare.
Consola MSI Claw are un ecran de 7 inch FHD (1920×1080) cu un refresh rate de 120Hz, ceea ce ofera o experienta vizuala fluida si clara. Display-ul IPS asigura unghiuri largi de vizualizare si culori vibrante, esentiale pentru gaming-ul de inalta calitate.
MSI Claw este echipat cu un procesor Intel Core Ultra 7 155H cu Intel AI Boost (NPU), oferind performanta de varf necesara pentru jocuri complexe si aplicatii solicitante.
Gestiunea partii grafice pentru consola MSI Claw este alocata lui Intel Arc Graphics, care, desi nu sunt la nivelul unor solutii grafice dedicate de top, reusesc sa ofere o experienta de gaming impresionanta pentru un dispozitiv portabil.
Memoria RAM LPDDR5-6400 asigura multitasking fluid si timpi de incarcare redusi, in timp ce stocarea este asigurata de SSD M.2 NVMe PCIe Gen4 de 1TB pe format 2230, care permite viteze rapide de citire si scriere secventiala, dar si spatiu suficient pentru jocuri si alte aplicatii.
Bateria de 6 celule cu o capacitate de 53Whr ofera o autonomie decenta, desi nu una impresionanta. In functie de jocurile rulate dar si de preset-urile din acestea, autonomia poate varia considerabil.
Pe partea superioara a consolei MSI Claw se afla practic I/O-ul acesteia. Aici gasim un butonul de pornire a consolei, un jack 3.5 mm pentru a conecta analog o iesire audio, doua butoane pentru controlarea volumului, un slot microSD pentru a suplimenta stocarea. Dar nu in ultimul rand, avem parte si de un port Thunderbolt 4, ce are suport atat PD Charging 3.0, dar poate fi utilizat si ca iesire video.
Cuvintele sunt de prisos cateodata
Un aspect crucial pentru orice dispozitiv de gaming, indifirent ca este portabil sau ba, este sistemul de racire. MSI Claw utilizeaza o solutie de racire avansata care reuseste sa mentina temperaturile sub control chiar si in timpul sesiunilor intense de gaming.
Zgomotul ventilatoarelor este perceptibil, dar nu deranjant, ceea ce este un compromis acceptabil avand in vedere performanta oferita.
Cand vine vorba de partea audio, MSI Claw ofera una dintre cele mai bune, daca nu chiar cea mai buna solutie de pe piata.
Atat DPAD-ul cat si joystick-urile analogice sunt usor si comode de manevrat, cele din urma avand o senzatie ceva mai “loose”, fiind de pilda usor de utilizat si utile unui gamer cu reflexe ridicate.
Si totusi, cateodata cuvintele dor
Dupa cum ziceam si in introducerea acestui material, nu sunt cel mai in masura individ care ar trebui sa scrie un astfel de material, insa daca tot s-au aliniat astrele, o sa-mi dau cu parerea despre MSI Claw. Asta si pentru ca practic asta este meseria mea, sa fiu “parerolog”.
Dar nu o sa tai in carne vie, o sa fiu un domn azi, dar o sa fiu totusi concis.
Experienta de gaming pe MSI Claw mi-a placut in mare parte, desi nu eu sunt publicul tinta al acestei console.
Mi-a placut ca este ceva mai subtire decat produsele din garderoba rivalelor, este un device usor de manevrat, dar mi-au placut si joystick-urile analogice.
Dar are si un hardware fasnet, asta pentru ca am conctat monitorul prin portul Thunderbolt 4 si perifericele prin bluetooth si l-am folosit cateva pe post de mini PC.
Ce nu mi-a placut? Ei bine, sunt cateva lucruri. Suprafata imi displace nitel, ca raman amprente instant si tipa, mai ales in poze.
Sunt cam putine iesiri, mi-as fi dorit ca sa fi venit cu un port extra USB, fie el si Type-C.
Iar urmatoarele puncte negative sunt cele mai grave, dar culmea e, ca nu este vina celor de la MSI, ci a partenerilor sai.
Primul in care o sa dau este Intel. Asta pentru ca, dupa ce au dormit in vizuita si i-au lasat pe baietii astia de la AMD si NVIDIA sa faca ce vor pe piata de solutii grafice, s-au trezit si ei brusc ca au posibilitatea sa ofere solutii.
Si nu contest asta, pentru ca Intel Arc pare o solutie de buget interesanta. Problema e ca au sarit trepte si au lansat produse nefisinate, iar pana o sa fie cu adevarat capabile de tot ce a promis Intel, probabil piata deja o sa fie saturata sau deja s-a trecut spre alte solutii si tehnologii.
Iar a doua victima a mea azi o sa fie Microsoft. Asta pentru ca, desi nu ne aflam la prima consola de gaming portabila cu sistem de operare Microsoft, anume Windows 11 Home, OS-ul inca are hibe.
Este de apreciat faptul ca in ultimii ani Microsoft au incercat marea cu sarea pe segmentul de gaming, iar in cazul de fata au venit si ei alaturi de MSI si Intel pentru a pune tara la cale cu aceasta consola.
Dar mi se pare ireal ca una dintre cele mai mari companii din lume sa nu acorde o atentie sporita diviziei de QA.