ZOWIE, acum ceva ani, era numele de referinta cand vine vorba de monitoarele de gaming, fiind visul oricarui jucator de Counter-Strike 1.6 sau Global Offensive, fie ca acesta aspira la titulatura de pro gamer sau era doar un casual pleb cu atitudini elitiste in propria camara.
Da, am dat intentionat in mine. E amuzant cand o fac eu, e frustrant cand o fac altii, deci voi nu aveti voie sa faceti misto de mine..
Dar revenind la ZOWIE, a fost o perioada, parca intr-o epoca de mult apusa, in care efectiv pe piata de monitoare de gaming dadeau tonul, dominand acest segment de produse.
Imi aduc aminte ca, prin 2014, cand mi-am facut upgrade la PC-ul de gaming, am facut ceva eforturi, atat mentale, cat si financiare, sa renunt la batranul Samsung 2233RZ si sa trec la un model de top, anume XL2411Z.
Si a fost dragoste la prima vedere si primul headshot dat in Counter-Strike, chiar daca monitorul XL2411Z nu a fost tocmai ieftin, avand un pret de comericializare oarecum similar cu procesorul pe care-l procurasem pentru acel sistem, anume un Intel Core i7 4790K.
Si totusi, din varii motive, acea epoca romantica a apus, iar in ziua de azi ZOWIE ca brand a pierdut din pacate un procent important din piata, cat si vizibilitate ca brand.
Marele vinovat al acestei “drame” este chiar ZOWIE, pentru ca a fost o perioada de ceva ani in care parca au fost amortiti, nu scoteau nimic nou pe piata, nici cand vine vorba de monitoare, nici pe segmentul de mousi de gaming, care culmea, era un alta categorie de produse in care ZOWIE ca brand era bine vazut.
Practic, au fost cativa ani in care cei de la ZOWIE au fost fara vlaga, au vandut o perioada din inertie sau din nostalgia plozilor care odinioara erau juniori fara bani si brusc s-au trezit adulti cu acces la bani. Dar dupa ce a trecut atat inertia respectiva, cat si nostalgia utilizatorilor, cota de piata a celor de la ZOWIE, dar si prezenta lor a scazut vizibil.
Sigur, inca este un brand impozant in acest segment de produse, doar ca venind asa tarziu cu produse high tier in ultimii ani, au “permis” ca utilizatorii sa incerce si produsele altor producatori. Astfel, in ultimii ani, au rasarit in oborul monitoarelor de gaming produse de la Republic of Gamers, Alienware, AORUS, AGON si alte branduri de gaming ale unor producatori de componente sau periferice, cam cum este ZOWIE pentru BenQ.
Din pacate ZOWIE nu este singurul brand care a trecut printr-o astfel de amorteala. Am mai vazut alte branduri care au abordat aceasta “strategie”, unele nu si-au mai revenit deloc, iar altele acum dau din coate sa revina la cota de piata si renumele pe care-l aveau acum de mai bine de zece ani. Iar cel mai bun exemplu este SteelSeries, un alt gigant din epoca apusa, care a dormit cam mult in odaie, iar acum bate la fiecare usa si incearca sa-si recapete suflul pierdut.
De putin peste un an de zile, dupa ce au aparut monitoarele cu panel-uri Fast TN in garderoba altor producatori, pare ca si ZOWIE s-a trezit intr-un final, iesind intr-un final din camera, cu niste cearcane imense, dar a inceput macar sa livreze niste modele noi, unele chiar interesante.
Printre aceste “incercari” de a reveni la avergura de odinioara a brandului, este si modelul ZOWIE XL2566X+, monitor high tier ce se adreseaza jucatorilor de FPS-uri, in special celor de VALORANT si Counter-Strike 2.
Si totusi, este lansat cam tarziu acest model? Teoretic da, practic mai vedem. Doar timpul o sa ne spuna daca ZOWIE a calcat pe bec si aia e, e bezna in camera, sau au capacitatea de a aduna cioburile intinse pe covor si sa inlocuiasca becul spart.
Specificatii
Denumire | ZOWIE XL2566X+ |
Diagonala | 24.1 inch |
Aspect Ratio | 16:9 |
Tip panel | Fast TN |
Rezolutie | 1920 x 1080 |
Refresh rate | 400Hz |
Luminozitate | 320 cd/m² |
Contrast | 1000:1 |
Conexiuni | - 3x HDMI 2.0 - 1x DisplayPort 1.4 - 1x jack 3.5 mm |
Prindere VESA | 100 x 100 |
Altele | - DyAc 2 - Auto Game Mode - Flicker-Free - Black eQualizer - Color Vibrance - Low Blue Light - S-Switch - Shield |
Pret vanzare | 650 USD |
Galerie foto
Cu si despre ZOWIE XL2566X+
ZOWIE XL2566X+ are design-ul clasic al monitoarelor ZOWIE, unul ergonomic bine gandit, care pune accent pe confort si ajustabilitate. Suportul monitorului ZOWIE este echipat cu un mecanism industrial de ajustare a inaltimii, permitand utilizatorilor sa regleze ecranul la pozitia ideala fara efort.
Monitorul poate fi inclinat intre -5° si 35°, rotit la stanga sau dreapta cu pana la 45°, iar inaltimea poate fi ajustata cu o precizie de pana la 155 mm. Din pacate, acesta nu poate fi pivotat, adica trecut pe mod “portrait”, cel putin nu pe suportul cu care este comercializat.
Desi talpa suportului este dimensiuni mici si este destul de stabil, pentru a salva spatiu pe suprafata de lucru poti monta monitorul pe un suport 3rd party, asta pentru beneficiaza de prindere standard VESA 100 x 100.
Monitorul ZOWIE XL2566X+ dispune de o varietate interesanta de optiuni de conectivitate, incluzand trei porturi HDMI 2.0, un port DisplayPort 1.4, dar si un jack de 3.5 mm destinat solutiei audio.
Avand acele porturi HDMI 2.0, utilizatorul isi poate conecta inclusiv o consola PlayStation 5, avand acces la refresh rate de 120Hz pe acel port in combinatie cu consola respectiva.
Monitorul ZOWIE XL2566X+ este echipat cu un panel Fast TN, care aduce imbunatatiri semnificative fata de variantele anterioare acestui tip de panel. Spre deosebire de alte tipuri de panel-uri, precum IPS sau VA, panel-ul TN este recunoscut pentru viteza si timpii de raspuns extrem de scazute, elemente vitale gamingul competitiv.
Panel-ul prezent pe ZOWIE XL2566X+ duce o rezolutie nativa 1080p, la un refresh rate de 400Hz, fiind un monitor high tier si excelent pentru jucatorii de FPS-uri.
De fel, jucatorii profesionisti de Counter-Strike 2 nu utilizeaza rezolutia nativa a monitorului pe care-l utilizeaza, ci mare parte din acestia utilizeaza o rezolutie pe aspect ratio 4:3. Dar nu se opresc aici, asta pentru ca marea majoritate a acestora utilizeaza si formatul stretched si fac lucrul asta din varii motive.
Principala motivatie este ca, in acest format, modelele apar usor mai late pe display, ceea ce le face mai usor de tintit sau localizat pe harta.
Insa aspect ratio-ul 4:3 este utilizat si pentru ca acestia si-au format muscle memory-ul pe astfel de rezolutii, asta pentru ca au inceput sa se joace astfel de titluri de la varste fragedere, iar trecerea pe aspect ratio 16:9 ar fi greoaie si poate chiar afecta skillcap-ul jucatorului.
Rularea jocului in 4:3 poate aduce beneficii si in ceea ce priveste performanta sistemului. Desi rularea lui Counter-Strike 2 pe o rezolutie 4:3 implica si afisarea a mai putine detalii pe ecran in acest format, in speta pe laterale, cerintele de procesare grafica sunt mai mici. E drept, la nivel pro nu aduce un impact sesizabil in performanta, asta pentru ca acestia au acces la PC-uri la high end, atat in bootcamp-uri, cat si la event-uri.
Rezolutia nativa a monitorului, anume 1920 x 1080, are si ea beneficiile sale. Pe langa cea de care am amintit, ca ai ceva informatii in plus afisate pe ecran, este si o imbunatatire vizuala asupra jocului, elementele din joc fiind o ceva mai realiste.
ZOWIE XL2566X+ beneficiaza de implementarea tehnologiei DyAc 2 (Dynamic Accuracy 2), avand o evolutie remarcabila fata de versiunea anterioara.
DyAc 2 utilizeaza un design cu doua surse de iluminare de fundal, ceea ce reduce semnificativ blur-ul de miscare si ofera o imagine mai clara si mai precisa. Tehnologia functioneaza prin optimizarea performantelor de reducere a blurului, contribuind la o experienta vizuala fluida si confortabila.
Monitorul ZOWIE XL2566X+ include functia Auto Game Mode, care optimizeaza automat setarile de culoare si contrast in functie de jocul rulat. Functia elimina necesitatea ajustarilor manuale, oferind utilizatorului posibilitatea de a se concentra pe actiunea din joc fara a pierde timp configurand monitorul.
Utilizatorii au acces la functia XL Setting to Share, care permite salvarea si transferul setarilor de monitor pe alte dispozitive compatibile. Aceasta functionalitate este extrem de utila pentru jucatorii profesionisti, care calatoresc frecvent la evenimente si doresc sa-si pastreze configuratiile indiferent de locatia sau echipamentul utilizat.
Monitorul ZOWIE XL2566X+ benefiaza si de functii extra precum Black eQualizer si Color Vibrance, care contribuie la imbunatatirea vizibilitatii in zonele intunecate si la ajustarea intensitatii culorilor, oferind un avantaj competitiv in jocuri FPS.
Mai mult, monitorul integreaza tehnologia Flicker-Free, activ atunci cand functia DyAc 2 este dezactivata, care reduce stresul ocular, si un mod de reducere a luminii albastre, pentru a preveni oboseala vizuala.
Concluzie
Cu siguranta ZOWIE XL2566X+ mi-ar fi indulcit experienta de gaming daca era lansat o idee mai devreme, adica acum vreo 2 ani, cand aveam si eu timp si chef sa ma joc Counter-Strike cu prietenii mei internauiti.
Este un monitor care se invarte in jurul sumei de 3000 lei, un pret care nu este tocmai confortabil oricarui buzunar. Dar macar s-a pastrat oarecum paritatea anterioara, are un RRP oarecum similar cu un procesor Intel high tier, la fel cum era pe vremea fecioriei mele.
Lasand glumele fara haz deoparte, ZOWIE XL2566X+ este un monitor bun pentru cei ce inca sunt competitivi in jocuri, acasa, in propriul confort. Sau cei ce sunt ca mine cand eram ceva mai tanar, cand aspiram la titulatura de progamer si investeam in produse care sa ma ajute sa-mi imbnatatesc gameplay-ul. Iar in cazul unui jucator de VALORANT sau Counter-Strike 2, ZOWIE XL2566X+ o sa fie de nadejte in arsenalul sau.
Reda culorile decent, poate chiar peste medie, chiar daca vorbim de un panel TN, iar functia DyAc 2 poate fi o mana cereasca pentru o plaja mare de utilizatori. Iar acei 400 Hz sunt divini in jocurile amintite, chiar daca pe piata sunt deja monitoare cu refresh rate mai mare, inclusiv in pepiniera celor de la ZOWIE.
Nu-i gasesc niste hibe palpabile lui ZOWIE XL2566X+, decat daca m-as incorda teribil de mult si sa fiu hater. Poate singurul lucru real pe care l-as reprosa celor de la ZOWIE ar fi, paradoxa, si o semi-lauda, asta pentru ca au dovedit ca inca-s capabili sa livreze produse foarte bune, iar intrebarea ar fi de ce au sforait atatia ani si nu au lansat astfel de produse ceva mai devreme?
Bine, hai, daca vreti sa fiu nitel toxic, o voi face. Poate ar fi fost o idee sa se foloseasca niste bezel-uri mai subtiri. Nu arata rau cu bezel-urile groase, dar sunt atat de dezobisnuit de un astfel de design incat am avut impresia cateodata ca ma uit pe tabloul pe care-l avea bunica in sufragerie cand eram mic, tablou ce era prezent langa acel ceas auriu gigant.