Zowie este un producator de periferice care la inceput, ai fi zis ca baietii astia nu o sa reuseasca. Mai exact, au urmat traiectoria avuta si de alti producatori de periferice care au vrut sa scoata capul in lume, dar care au clacat si acum au ramas doar un nume in istorie.
Cei mai mari care au clacat au fost baietii de la QPAD, o firma din Suedia care faceau mousepad-uri si casti de gaming, produse care erau destul de bune, dar care aveau si un pret de vanzare destul de atragator.
Gasca vesela de la QPAD avea o popularitate imensa in zona scandinava, asta pentru ca s-au extins si in tarile vecine Suediei. E drept, a contribuit masiv si faptul ca au colaborat cu ceva progameri cu vizibilitate mare in scena Counter Strike-ului, dar si ca sponsoriza organizatia Begrip, care multi ani de zile a fost pepiniera de talente pentru tot ce ce urma sa explodeze in scena CS-ului in viitorul apropiat.
Insa au vrut sa mareasca pasul si au avut impresia daca se extind peste tot, o sa le creasca extrem de mult si cifra de afaceri. Din pacate nu s-a intamplat asta, chiar daca ajunsesera sa-si mareasca mult si portofoliul de “sponsorship” cand vine vorba de organizatii de gaming, dar s-au extins si catre evenimente, ESWC-ul este doar unul care-mi vine acum in minte.
Insa probabil principalul motiv pentru care nu a prins asa mult la publicul din afara zonei nordice din Europa este faptul ca au avut un catalog relativ subtire de produse. Au incercat sa scoata un mouse cu senzor laser, anume QPAD 5K, care a fost un mare rateu pe piata, la fel ca Logitech G3/G5/G7, Razer Mamba sau chiar SteelSeries Xai. Insa cele trei companii amintite isi permiteau acele pierderi, asta chiar daca ne raportam la vremurile respective in care piata era mult mai mica decat este acum, cei trei reprezentau the big 3 in acest segment de produse.
Dar nu in ultimul rand, cele trei companii au avut un catalog stufos, aveau ce sa vanda. Daca Logitech a clacat cu mousii laser, au avut produse in catalog, puteau bine mersi sa vanda mousi precum Logitech MX518 sau G1. Cand Mamba a clacat, Razer a pus cruce pe R&D pentru mousii laser si au continuat sa vanda produse precum Mantis, Deathadder, Piranha si Tarantula. Iar SteelSeries avea cel mai mare catalog de produse dintre cei amintiti, mai ales ca recent inghitisera si protofoliul celor de la Icemat. Au avut ce sa vanda dupa ce lumea s-a convins ca senzorul laser nu e ce trebuie in materie de gaming. Cand colo QPAD, nu a avut ce sa vanda. Cate mousepad-uri sa si vinzi.
Dupa cum am zis si ceva mai sus, Zowie a urmat oarecum traiectoria celor de la QPAD, au avut initial un catalog mic de produse, au atras niste nume mari din scena CS-ului langa ei pe partea de marketing (HeatoN si SpawN), dar cel mai important, au avut rabdare. E drept, la carma companiei se aflau niste gameri reali, nu niste baieti imbracati la patru ace si disperati sa faca bani.
Zowie a avut rabdare si au scos lent produse, s-au dus catre evenimente esports, in special zona de Quake si Counter Strike si au capatat usor si sigur popularitate. Astfel, au captat atentia celor de la BenQ, care le-au dat un sut in directia potrivita.
Practic a fost imboldul de care Zowie a avut nevoie sa treaca la nivelul urmator, BenQ asigurandu-le linistea financiara si cel mai probabil, deschizandu-le si alte usi in domeniu. Si Zowie a trecut la nivelul urmator, au scos si alte produse, ba chiar au scos si monitoare de gaming – produse care au revolutionat pe alocuri acest segment de produse.
Insa mariajul asta perfect nu a fost de durata. Zowie parea ca stagneaza, ca nu o sa scoata in viitorul apropiat ceva nou. Si asta s-a intamplat. Insa ar fi fost argumente de ce fac asta, pentru ca aveau produse faine, precum Zowie XL2546S sau seria de mousi Zowie EC. Insa cu trecerea timpului s-a dovedit ca nu este asa, asta pentru ca a fost un “divort”. Parte din gasca veche si noua garda Zowie by BenQ si-au spus adio, luand-o pe cai diferite.
Sigur, sunt perfect convins ca aceasta lansare tarzie s-a datorat si datorita “divortului” de gasca Vaxee, care intre timp au ajunsa fie concurentul lor direct din piata, cel putin pe segmentul de mousi de gaming.
Insa cu chiu, cu vai, anul trecut Zowie a scos seria a 3-a mousilor de gaming, mousi care erau destul de similari cu predecesorii, doar ca aveau cateva mici tweak-uri precum greutate redusa sau cablu paracord.
La inceputul anului 2023 insa, a venit intr-un final si mouse-ul wireless pe care il tot cerea lumea de ani de zile. Daca mai bine de 5-6 ani cei de la Logitech si Razer au demonstrat ca mousii wireless se pot lua la tranta cu cei wired, multa lume s-a intrebat de ce nu scoate si Zowie un mouse fara coada.
Si ca sa fie probabil o lansare “safe”, Zowie au scos mai intai Seria EC wireless, cel mai bine vandut model din catalogul lor. Probabil, cu timpul utilizatorii o sa primeasca si un FK sau ZA, sau de ce nu, chiar S. Insa la cum s-au miscat in ultimii ani Zowie, probabil mai avem ceva de asteptat.
Insa ca sa nu o mai lungesc mult. Dupa o vacanta fortata de la jucat sau testat periferice, Zowie EC2-CW vine perfect in a incerca pentru prima data Counter-Strike 2. Sper sa-mi placa ambele, atat mouse-ul, cat si jocul.
Specificatii
Denumire produs | Zowie EC2-CW |
Forma | Egonomica, dreptaci |
Tip conexiune | - Wired USB - Wireless 2.4 GHz |
Senzor optic | PixArt 3370 |
DPI | 400 / 800 / 1600 / 3200 |
Viteza tracking | 400 IPS |
Polling rate | 125 / 500 / 1000 Hz |
Numar butoane | 5 |
Switch-uri | Huano |
Durata acumulator | Pana la 70 ore |
Dimensiuni | 65 mm x 123 mm x 123 mm |
Greutate | 77 grame |
Altele | Plug and play |
SRP | 150 euro |
Galerie foto
Constructie si utilizare
Zowie a introdus treptat, diverse dimensiuni pentru modelele lor din catalog, iar seria EC nu a facut exceptie. Desi o lunga perioada de timp, am avut EC1 si EC2, anul trecut cand s-a lansat a 3-a serie de EC-uri am avut parte si de un EC3. Practic, acele numele semnifica dimensiunea carcasei, unde 1 inseamna large, 2 medium si 3 small.
Zowie EC2-CW este un mouse ergonomic de dimensiune medie, masurand 65 mm x 123 mm x 123 mm si cantarind 77 grame, fiind cu doar 4 grame mai greu decat modelul wired Zowie EC2-C.
Acesta are 5 butoane, iar acestea fiind clasicele click stanga – dreapta, scroll si cele doua butoane laterale. Desi in spec sheet nu specifica ce switch-uri Huano se afla sub click-uri, probabil s-au pastrat prezente pe modelul wired, anume Huano Black Shell Blue Dot.
Ca orice alt mouse Zowie, EC2-CW este un mouse plug and play, iar toata configurarea se face prin butoanele prezente pe burta acestuia. In zona aceasta se gaseste comutatorul de oprire mouse sau mutare de pe dongle pe Enhanced Receiver, buton de toggle DPI care are patru trepte – 400 / 800 / 1600 / 3200. Si mai avem butonul de toggle polling rate, care are 3 trepte – 125 / 500 / 1000 Hz.
Utilizatorul isi poate modifica si LOD-ul, iar aceasta actiune ce face printr-o banala de apasare de click-uri impreuna cu butoanele laterale, care la fel, are 3 trepte care variaza intre 1.5 si 1.8 mm.
Zowie EC2-CW vine dotat cu senzorul optic PixArt 3370, care in realitate este un PixArt 3335 ceva mai optimizat atat pentru un consum mai redus, cat si pentru un timp de raspuns mai stabil al senzorului. Este curios totusi, ca s-a optat pentru un senzor optic care o viteza de tracking de 400 IPS, mai ales datorita faptului ca Zowie EC2-CW nu este un produs tocmai ieftin.
Skatez-urile sunt din teflon negru si se comporta chiar decent pe suprafete rapide precum HyperX Fury S sau Xtrfy GP5 Litus. Insa pe suprafete groase destinate celor lowsens, anume SteelSeries QCK Heavy, skatez-urile isi arata limitarile si ai fi chiar fortat sa-ti procuri skatez-uri PTFE 100% de la Corepad sau Tiger Ice.
Zowie EC2-CW poate fi folosit in doua moduri in varianta wireless 2.4 GHz. Prima prin clasica metoda cu dongle, care este prezenta pe orice mouse wireless de gaming prezent pe piata. A 2-a este prin utilizarea accesoriului din pachet Enhanced Receiver, care are doua functii. Acesta fuctioanata ca emitator de semnal mai puternic decat dongle-ul, asta pentru a nu avea eventuale interferente cu alte periferice sau produse care folosesc aceasta magistrala. In plus, mutarea de pe dongle pe receiver se face prin simpla utilizare a comutatorului prezent pe burta soarecului.
A 2-a functie a perifericului Enhanced Receiver este cea de charging dock. Utilizatorul doar suprapune pinii prezenti pe mouse cu cei prezenti pe receiver, iar mouse-ul incepe activitatea de charging.
Pentru a afla procentajul de baterie, utilizatorul trebuie sa puna mouse-ul in pe receiver si intre click-uri se aprind niste LED-uri. Daca se aprind trei LED-uri, acumulatorul mai are o autonomie intre 51 si 99%, daca se aprind doua LED-uri procentajul scade sub 50%, ajungand inclusv pana la 26%. Iar daca se aprinde doar un LED, bateria are autonomie de sub 25%.
Concluzie
Zowie EC2-CW este un mouse de gaming la care am tresarit, mi-a reinviat partial pasiunea pentru gaming insa la fel de repede m-am obisnuit cu soarecul, la fel de repede m-am dezis de el.
Da, forma e geniala, cum l-am lipit de mana parca a fuzionat cu corpul meu si au devenit un intreg, la fel ca in tinerete. Ca si cum nu am fost despartiti atat amar de timp, nici nu ai fi zis ca am testat in ultimele luni doar mousi de dimensiuni mici, lightweight si simetrici.
Insa cum m-am mai maturizat, poate si ca am devenit mai acru, am constatat crudul adevar. Oricat de misto ar fi forma lui Zowie EC2-CW, este un mouse teribil de scump pentru ce ofera.
Si e putin trist, asta pentru ca Zowie EC2-CW este un produs interesant pe alocuri, insa marea lui problema e ca a fost lansat mult prea tarziu.
Chiar si cand l-au lansat oficial, adica la inceputul lui 2023, chiar si atunci avea specificatii outdated. E drept, Zowie nu au excelat la capitolul inovatie pe aceasta filiera de produse, au avut o calibrare buna a unui senzor optic bun care sa nu coste o caruta de bani, dar au oferit si mousi cu forme foarte comode.
Practic la inceputuri, au “lovit” in cei nostalgici, carora le era dor de IME 3.0 si voiau un mouse cu specs-uri ceva mai la din era curenta a tehnologiei. Iar ulterior, au ciupit serios din piata pentru ca aveau colaborari in stanga si-n dreapta, atat cu organizatii de gaming, cu TOs, dar nu in ultimul rand si cu gameri celebrii din scena CS-ului.
Insa in 2023, sa ceri 850 lei pe un mouse care vine cu senzor optic PixaArt3370, practic un 3335 pe steroizi, e nitel cam mult, mai ales ca inca suntem blocati pe polling rate 1000 Hz.
In plus, este trist ca Zowie a abandonat vizibil piata romaneasca. E adevarat, e greu sa ai vizibilitate in piata cand in toate magazinele, atat cele fizice, dar in special cele online, ies in fata doar produsele din catalogul celor de la Razer si Logitech.
Daca acum ceva ani mai toti retailerii importanti din Romania aveau in catalog produse Zowie, acum din pacate gasesti doar niste baieti pe marketplace-ul celor de la Emag cu un soarec Zowie pierdut intr-un depozit si vandut la suprapret.
Sau cand isi mai aduc aminte cei de la Net Plus Distribution (Shop4PC) sa mai importe 10 sample-uri de mousi Zowie. E drept, poate prefera sa se focuseze asupra brandurilor care dau un mic impuls zonei in care ne aflam, atat financiar, cat si din punct de vedere al marketingului.
Cat offtopic am bagat in materialul asta nici mie nu-mi vine sa cred. Bun, iau o gura de apa, imi trosnesc nitel degetele de la maini si incerc sa scriu un rezumat al concluziei, asta pentru ca am aberat teribil de mult in acest material.
Pe scurt, dragii mosului, Zowie EC2-CW mi-a placut, m-am simtit bine cu el in gaming, dar este un mouse teribil de scump. Nu as accepta sa dau 850 lei pe un mouse cu senzor PixArt 3370, oricat de nostalgic as fi cu un brand sau cu o forma. Insa chiar daca concurenta au in catalog mousi de gaming cu senzori superiori, Zowie EC2-CW a mai ramas in urma si la cateva capitole.
Greutatea de 77 grame nu este neaparat rea, chiar daca moda in ultimii 4-5 ani a fost ca producatorii sa se axeze pe mousi lightweight. 77 de grame e o greutate ok, mai ales pe un mousepad tip speed.
Insa skatez-urile nu sunt cele mai bune, fiind ok doar pe suprafete rapide precum HyperX Fury S. Pe un mousepad de precizie, adica destinata celor low sens, precum SteelSeries QCK Heavy, mousepad-ul gafaie nitel pe suprafata.
Polling rate-ul de 1000 Hz pe un mouse de 850 lei iar nu suna bine. E drept, este un moft in mare parte acest 4K sau chiar 8K, insa e misto sa stii ca e acolo.