Xtrfy e genul ala de producator care te astepti in orice clipa sa bubuie major pe piata, sa vina cu un produs wow si sa ne dea pe spate.
Au semi facut-o cu M4, luand forma o forma ergonomica legendara, anume cea de Intelli 3.0/Zowie EC, insa au facut-o in asa fel acest lucru sa nu fie caracteristica vedeta a produsului. Au facut un mouse light, cu senzor optic de top si i-au pus si un cablu de tip paracord. S-a strigat bingo, nu?
Ei bine, da si nu. Ca Xtrfy M4 a fost primit decent de catre pro gamers, in special de cei din segmentul CS:GO, insa publicul inca parea usor reticient. Asta pentru ca, desi cei de la Xtrfy au o oarecare vechime in piata, un utilizator casual a auzit abia atunci de ei. Si de aici si reticienta lor in a renunta la soarecul de pe birou care este vechi, dar de la un producator cunoscut.
De atunci Xtrfy au mai scos niste mousi interesanti, anume Xtrfy M42 si MZ1. Ba mai mult, la un an distanta au scos variantele wireless a celor trei mousi amintiti odinioara.
Si azi, ma vad folosind un sample de Xtrfy M42 Wireless, mouse de la care am asteptari mari, dar acum sa vedem daca o sa fie ce trebuie sau o sa fiu dezamagit.
Constructie si utilizare
Xtrfy M42 Wireless este un mouse cu forma simetrica, insa datorita pozitionarii butoanelor laterale acesta este dedicat dreptacilor. Mouse-ul este de dimensiuni mici, masurand 118 mm x 38 mm, fiind ideal pentru utilizatorii palm sau claw grip cu maini mici sau mijlocii.
Mouse-ul este ceva mai greu decat varianta wired, asta fiind oarecum logic datorita faptului ca au trebui sa implemetenteze un acumulator pe acelasi schelete. Xtrfy M42 Wireless cantareste 67 g, fiind cu aproximativ 8 grame mai greu decat varianta wired. Daca tot am pomenit bateria, aceasta are o capacitate de 500 mAh si are o durata de utilizare de aproximativ 75 de ore, acest termen de utilizare fiind puternic influentat de utilizarea iluminarii, polling rate si altele.
Ca si varianta wired, Xtrfy M42 Wireless este un mouse modular care-i poti schimba spatele, sau cum ii mai spunem in popor, ii poti schimba cocoasa. Diferenta dintre cele doua cocoase este cat de ridicata este aceasta. Diferenta de data este ca la varianta wired carcasa era cu prindere magnetica, iar la Xtrfy M42 Wireless aceasta se prinde in 3 suruburi. Macar au inclus in pachet o surubelnita pentru a facilitata inlocuirea cocoasei.
Xtrfy M42 Wireless vine dotat cu senzorul optic Pixart 3370 ce poate atinge 19 000 DPI, o viteza de tracking de 400 IPS si presetarea polling rate-ului in 3 trepte: 125 Hz, 500 Hz si 1000 Hz.
Sub click-uri se gasesc micro switch-urile Kailh GM 8.0 ce au o durata de utilizare de pana la 80 milioane de click-uri.
In pachet gasim o pereche de skatez-uri de rezerva PTFE, un sticker Xtrfy, doua keycaps pentru tastaturi mecanice, cablul de incarcare USB A to USB Type-C ce masoara 180 cm, a 2-a cocoasa si surubelnita ce ajuta la inlocuirea acesteia.
Ca si modelele precedente, Xtrfy M42 Wireless nu are software, iar customizarea acestuia se face strict prin utilizarea butoanelor si a secventelor expuse de catre producator in product sheet. Utilizatorul isi poate modifica astfel polling rate-ul, treapta de DPI, iluminarea RGB, lift-off distance sau debouce time-ul. Desi este un produs bine gandit din punct de vedere esports, anume ca acesta sa fie plug and play, pentru un utilizator novice configurarea lui fara software poate fi destul de grea.
Ce are in plus Xtrfy M42 Wireless fata de fratele cu coada este ca utilizatorul isi poate modifica partial centrul de greutate al mouse-ului. Desi in mod normal utilizatorii prefera ca centru de greutate sa fie pe centru, Xtrfy M42 Wireless ii permite utilizatorului sa schimbe centrul de greutate dupa bunul plac. Tot ce trebuie sa faca e sa foloseasca surubelnita din pachet si sa umble la suruburile de langa senzor.
Skatez-urile se descurca onorabil pe suprafete textile precum Logitech G840, HyperX Fury S pro sau Corsair MM200 PRO XL. Chiar daca sunt textile suprafetele utilizate, sunt oarecum diferite. Asta pentru ca Logitech G840 este ceva mai rigid si cea mai abraziva suprafata dintre cele 3, iar HyperX Fury S Pro este ceva mai pufos. Indiferent de suprafata utilizata, skatez-urile prezente pe Xtrfy M42 Wireless nu s-au infundat in mousepad sau nu am intampinat dificultati in utilizare, indiferent ca era browsing sau gaming.
Carcasa scartaie putin spre deloc, indiferent ca incerc sa fortez acest lucru sau nu. Deci un mare plus versus competitia honeycomb de la SteelSeries sau Glorious.
Ca si pe varianta wired, scroll-ul mi se pare aproape perfect. Desi mie in general imi place scroll-ul care are elemente iesite mai in relief decat in mod normal, cel de Xtrfy M42 Wireless este mirific. Este silentios si placut in utilizare, indiferent ca dai la manivela sau vrei sa deschizi un tab nou in browser.
Click-urile se simt si ele bine, insa sunt putin confuz de faptul ca, desi click-urile nu-s bucati intregi din carcasa, zona de actionare a switch-ului este complet diferita pe distanta click-ului. Mai exact, actiunea din botul mouse-ului este complet diferita fata de cea din partea superioara a click-urilor.
Partea laterala este usor modificata vizual, a disparut banda de iluminare RGB, cel mai probabil pentru a micsora impactul iluminarii asupra bateriei. Butoanele laterale se gasesc fix sub click stanga si sunt impecabile. Faptul ca nu ies in relief prea mult pe mine personal ma salveaza, pentru ca am destul de des spasme in care apas din senin butoanele laterale, indiferent ca ma joc sau fac altceva. Si este iar un plus pentru ca de fel la mousii pe care-i utilizez le dezactivez butoanele laterale din software, iar cum Xtrfy M42 Wireless nu vine cu aplicatie ar fi fost o problema daca ma loveam de vechiul meu obicei.
Concluzie
Xtrfy M42 Wireless este un mouse destul de fain. Ca si varianta wired, fratele lui fara fir mi-a placut teribil de mult.
Insa versus alte dati, am acum doua probleme. Prima este ca efectiv nu ma mai pot adapta la honeycomb. Sunt ok pentru cateva ore sau 2-3 zile, dar pe o perioada medie sau lunga nu ma vad facand asta. Prefer carcase full precum cele prezente pe Razer Viper Pro v2 sau Logitech G Pro X Superlight. Sigur, este o diferenta sesizabila de pret intre cele doua produse semnalate si Xtrfy M42 Wireless si poate un alt utilizator poate sa zica ca-s tembel si ca diferenta de pret dintre periferice o poate reinvesti in altceva. Sau poate o tine pentru niste shaorme de la Socului.
A 2-a este faptul ca acum cocoasa o schimbi desfacand 3 suruburi. Era destul de interesant ca pe varianta wired puteai face lucrul asta in 2 secunde, chiar in timpul unui joc. Din pacate pe varianta wireless pierzi cateva secunde pentru a schimba spatele.
Insa ambele “probleme” semnalate mai sus sunt chestii personale si dupa cum am zis mai sus, sunt lucruri ce pot fi ignorate de catre alt utilizator sau care poate chiar nu o sa fie afectat de catre ele.
Imi place trendul urmat de catre cei de la Xtrfy. Nu sunt disperati sa lanseze produse pe banda rulanta, isi imbunatatesc vizibil produsele, atat din punct de vedere hardware, cat si din punct de vedere al firmware-ului. Iar vizibilitatea lor in piata este din ce in ce mai buna. Colaboreaza atat cu organizatii de gaming, dar si cu creatori de continut. Nu degeaba baiatul ala de la NiP era bagat si in Xtrfy, pare ca cel putin momentan, baietii din Suedia stiu ce fac.