Va spuneam in materialele anterioare de vreo juma de an incerc sa-mi fortez o maturitate controlata care, desi inca se afla in stadiul de beta testing, pana acum pare sa fie un real succes.
Bine, asta cu maturizarea peste noapte nu e ca si cum m-as forta de maine inchid tot si ma duc sa ma angajez intr-o corporatie, ci inca imi “permit” luxul de a face ce vrea, in cazul de fata, de a sta toata ziua calare pe publicatia aceasta.
In plus facand asta, nu mi-am ucis copilul din interior, ci doar i-am pus un ham ca sa nu faca toata ziua ce vrea. Adica toata ziua sa pierd timpul in jocuri precum Dota/CS2, sa stau pe reddit sau sa ma uit la memes.
Nu, am zis sa fiu ceva mai productiv, dar cunoscandu-ma am stiut ca asta cu motivatia nu tine decat ceteva zile maxim, in cel mai bun caz. Asadar imi trebuie disciplina, dar si sa scap de lucruri care m-ar influenta negativ, in a ma abate de pe poteca la care am pornit la drum.
Una din miscarile de tripe pe care le-am facut a fost sa renunt la monitorul FHD de 360 Hz pe care-l aveam in casa, asta pentru a ma forta sa ma juca mai putin. Si pare usor drastica aceasta masura, ei bine a functionat.
Renuntand la acel monitor nu doar ca mi-am imbunatatit viata de zi cu zi pentru ca nu pierdeam ore intregi intr-un joc in care oricum skill-ul s-a prabusit si mai mult imi ma ducea in starea de crize de nervi. Dar astfel m-am fortat sa stau si pe monitoare mai mari, cu rezolutii native mai mari, ce-i drept la un refresh rate o idee mai mic.
Bai si ce frumoasa e viata pe monitoare 2K/4K, dar si cu panel-uri mai de doamne ajuta. Nu ma mai chiorasc cand scriu un material. Vad si eu culorile cand editez o poza si astfel nu trantesc iar oratanii de fotografii in materiale. Nu stau cocosat la birou, ci am o postura oarecum buna acum.
Ma rog, fel si fel de imbunatatiri pe care daca le-ai trece pe foaie, par minore, dar acumulandu-le pe toate, mi-au imbunatatit nitel viata, dar si productivitatea.
Ma rog, hai sa nu va mai plictiesc inutil cu povestirile mele de barbos cu fire albe in barba. Hai sa scot din cutie un monitor QHD cu refresh rate de 170 Hz, sa-l arunc pe birou si sa vad care-i treaba mai exact cu el.
Specificatii
Denumire produs | ViewSonic VX2780J-2K 27 |
Aspect Ratio | 16:9 |
Tip panel | IPS |
Rezolutie | 2560 x 1440 |
Refresh rate | 170 Hz |
Luminozitate | 350 cd/m² |
Contrast | 80.000.000:1 |
Input | - 2x HDMI 2.0 - 1x Displayport 1.2 - 1x Jack 3.5 mm |
VESA | 100 x 100 |
Altele | - NTSC: 93% Coverage - sRGB: 99% Coverage - DCI-P3: 95% Coverage - Bluelight Reducer - Flicker-Free - FreeSync Premium - HDR10 |
SRP | 1200 lei |
Galerie foto
Utilizare, imagine si experienta in jocuri
ViewSonic VX2780J-2K este un monitor cu o diagonala de 27″, cu o rezolutie nativa de 2560 x 1440, cunoscut publicului larg sub denumirea QHD. Panelul este unul IPS, cu un refresh rate de 170 Hz, cu o luminozitate de 350 cd/m².
Panelul prezent pe ViewSonic VX2780J-2K are un timp de raspuns de 1ms si reda cu o acuratete impresionanta culorile.
In pachet pe langa monitor, se afla un cablu DisplayPort, o alimentare CEE 7/7, stativul si talpa sa de sustinere.
Stativul monitorului permite o flexibilitate excelenta, putand fi inclinat pana la 20°, dar si suport de rotire 90° in ambele sensuri, putand astfel ca monitorul sa treaca din mod landscape in mod portrait.
“Zona de I/O” nu este extrem de bogata, dar acopera o plaja maricica de posibile necesitati ale utilizatorului. In aceasta zona gasim o conexiune audio de tip jack 3.5 mm, dar si trei intrari destinate semnalului video. Avem parte de doua porturi HDMI 2.0 si un DisplayPort 1.2.
Pe cele doua port-uri HDMI utilizatorul are acces doar la un refresh rate de 144 Hz pe rezolutia nativa. Pentru a beneficia de tot cei 170 Hz, utilizatorul trebuie sa utilizeze “magistrala” DisplayPort.
Dotarea asta doar cu HDMI 2.0 ma pune nitel pe ganduri, asta pentru ca in cazul in care vrei sa conectezi monitorul ViewSonic VX2780J-2K prin portul HDMI fie el la un PC, fie la un laptop, utilizatorul o sa fie limitat la 144 Hz, cat permite aceasta “arhitectura”. Partial o inteleg, in cazul in care cineva ar vrea sa conecteze o consola ar avea parte de acei 120 Hz prin HDR, dar revine problema PC-urilor, un port HDMI 2.1 n-ar fi limitat acel port pentru cei ce fac parte din partidul PCMR.
In dreapta inputului video se afla cele cinci butoane de navigare in OSD. Aici utilizatorul isi poate modifica inputul video, ajustarea volumului, selectare de preset-uri, ajustare culori/contrast/luminozitate, enable FreeSync si altele.
Preset-urile prezente pe ViewSonic VX2780J-2K sunt 8 la numar, acoperind astfel o “gama” mai larga de utilizatori. Insa, in cazul in care pornesti functia HDR, aceste preset-uri nu sunt functionale, lucru pe care l-am intalnit si la alte modele de monitoare de gaming, toate fiind sesizabile mai scumpe decat modelul utilizat azi.
Monitorul ViewSonic VX2780J-2K beneficiaza de functia FreeSync Premium, fiind compatibi si cu G-Sync. Asta inseamna ca utilizatorul poate scapa de screentearing in jocurile pe care le “frecventeaza”.
Concluzie
ViewSonic VX2780J-2K este un monitor excelent, bun atat pentru gaming, dar si intr-un mediu semi productiv.
Are un panel IPS care are o acuratete impresionanta a culorilor, rezolutia nativa 2560 x 1440, un refresh rate de 170 Hz, dar si un stativ destul de customizabil.
Dar cel mai important, are un pret de comercializare excelent, in jurul sumei de 1200 lei. Iar la banii astia, in piata gasesti fie un 2K low tier cu panel VA la care o sa-ti curga ochii noaptea cand vrei sa faci ceva pe el, fie gasesti un monitor FullHD mid tier.
Dar, sunt si niste lucruri care nu m-au incantat, dar avand in vedere pretul de comercializare al monitorului, nu le punctez neaparat ca lucruri real negative, adica de a taia si a spanzura ca lipsesc sau nu ma gadila pe mine sub barba.
Prima ar fi lipsa macar cu desavarsire a unui port HDMI. Aasta pentru ca in cazul in care utilizatorul are in posesia sa un laptop si doreste sa-si conecteze monitorul ViewSonic VX2780J-2K 27 la el, in rezolutia nativa beneficiaza de un refresh rate de maxim 144 Hz, fiind cifra maxima permisa de portul HDMI 2.0, care instalat pe monitor. Ok, bagi HDMI 2.0, dar din doua porturi putea unul sa fie HDMI 2.1.
A 2-a ar fi faptul ca acesta vine in pachet doar cu un cablu DisplayPort. Ok, inteleg ca HDMI-ul ar fi fost oleaca inutil, avand doar HDMI 2.0, dar pe langa ca vine doar cu un cablu, mai este si destul de scurt.
A 3-a e doar o ifosa de-a mea, pot trai si fara, dar la fel sunt constient ca daca ar fi venit cu un astfel de feature, pretul de lista al monitorului ar fi crescut cu minim 30 euro. Ce vreau eu sa zic e ca mi-ar fi indulcit nitel existenta un hub USB. Si ar fi indulcit-o si unui utilizator care fie vrea sa conecteze monitorul la un laptop, fie acesta are un PC cu o placa de baza care zona I/O e cam saracacioasa la capitolul porturi USB.
Iar a 4-a ar fi talpa stativului. Mi-a placut teribil de mult stativul ca este foarte flexibil cand vine vorba de custumizare, rotire si inclinare, insa picioarele de sustinere a talpii stativului sunt cam prea lungi pentru sufletelul meu. Nu de alta, dar imi mananca din suprafata de lucru, care si asa este relativ mica in redactie.
Dar in cele din urma, tragand linie la final, ViewSonic VX2780J-2K este un monitor care m-a impresionat si nu m-ar fi deranjat daca ar fi poposit pe biroul meu in permanenta de acum.
Sigur, nu este un monitor perfect, dar avand in vedere panel-ul, refresh rate-ul, dar si pretul de vanzare, categoric ViewSonic VX2780J-2K in momentul de fata intra in categoria best buy cand vine vorba de monitoare de gaming.