Recent, ca orice adult responsabil apasat de traiul greoi al zilelor curente, dar si pentru ca mai am vreo 17 materiale de postat pe luna asta, am zis ca ar fi cazul sa refac reteaua din redactie de la zero.
Si cand zic de la zero, chiar vorbesc serios, nu ma refer la schimbat router-ul responsabil pentru DHCP si retras 2-3 cabluri, ci ma refer de la cautat ISP nou, cumparat un rack si un patch panel, achizitionat un router gigachad, de retras cablurile de retea doar ca de data asta sa folosesc CAT 7 sau de ce nu, chiar CAT 8. Si nu in ultimul rand, un NAS la care sa am acces de oriunde.
Bine, asta cu accesul de oriunde e doar un mic flex ca sa par un timp interesant si plimbaret, in realitate din februarie pana azi zilnic am facut parcurs doar ruta domiciliu – redactie. Va rog, invitati-ma in oras la o cafea, trebuie sa ies din aceasta rutina.
Dar de ce acest tambalau si de ce nu am in dotare in ziua de azi un NAS? Ei bine, am avut un NAS dedicat fix pentru GetGeek acum ceva timp, mai exact cand stateam chirie.
Si da, si acolo facusem mare tambalau, aveam pe balcon un rack cu patch panel, un router profi, un NAS si un UPS. Aveam nevoie de toata aceasta investitie inutila? Nu. Imi este necesara aceasta investitie inutila in clipa de fata? Nu neaparat, dar e o cale simpla prin care mai ies din clasica rutina si a tine mintea focusata pe altceva.
Bun si ce s-a intamplat cu acel setup de retea stupid de overkill si scump pe care-l aveam la ultima chirie unde am sezut vreo 3 ani de zile? Ei bine, l-am spart pe bucati si am renuntat treptat la tot.
Iar ce este mai trist e ca acum, stand la casa mea unde puteam sa fac fel si fel de nebunii, dupa renovare nu am tras decat un cablu UTP prin casa, de la parter in mansarda pentru a conecta un AP.
Dar la NAS-ul vechi am renuntat si din alt motiv, pentru ca acel router top notch pe care-l aveam atunci imi oferea suficienta incredere, cat si functionalitati, incat am zis ca poate suplini cu succes un NAS prin simpla actiune de ai monta o stocare externa. Evident, m-am inselat, dar cum nu sunt un tip asumat, nu mi-am recunoscut gafa si am mers schiop mai departe la drum lung.
Ma rog, tot enervandu-ma pe toate boacanele pe care le-am facut cand vine vorba retelele din domiciile avute in ultimii ani, am luat decizia de a renunta si la acel router si am inceput sa fac romanism, in a stoca RAW-urile si alte fisiere vitale direct pe PC.
Si evident, iar nu a fost o decizie buna, pentru ca ma trezeam remote ca am nevoie de vreun fisier prezent pe PC-ul respectiv. Sau evident ma luau cu transpiratiile cand aveam vreo buba la PC si incepeam sa transpir serios ca-mi pierd toata existenta digitala din ultimii 2-3 ani.
Iar cu timpul cum am inceput sa imi aglomerez mansarda cu scaune, birouri, calculatoare, cutii, lumini, camere, pisici, caini, doze de energizant sau mai stiu eu ce. Asa ca am zis ca e cazul sa devin si eu ceva mai profi si sa-mi inchiriez un spatiu pe care sa-l folosesc ca redactie, lucru pe care l-am facut in luna februarie.
Si printre primele lucruri pe care le-am gandit cand am luat spatiul in arenda a fost ca trebuie sa-mi refac reteaua complet, dar mereu cautam fel si fel de scuze si tot amanam.
No más, e cazul sa refac acel setup de networking care ar face geloasa orice institutie publica din Romania. Ce procesoare Zen 5, ce BTF-uri, noi avem treaba serioasa aici, trebuie sa refacem reteaua!
Si evident ca nu am inceput cu rack-ul, cablurile sau router-ul, ci cu NAS-ul. Da, iar pare o aventura tembela de-a lui Spulber, dar am o explicatie buna pentru asta. Ok, nu ma asteptam sa asteptati raspunul meu, ci chiar ma asteptam sa ma luati la palme.
Ei bine, am inceput cu NAS-ul pentru ca vreau sa scap de acea grija ca in cazul in care crapa stocarea pe PC-ul respectiv, pierd si o parte din fisiere ce se pot dovedi a fi vitale pe viitor. In plus, mi s-a luat sa platesc servicii de extra hosting pentru back-up-ul zilnic al site-ului, asa cu un NAS fac un ftp local unde sa uploadeze automat zilnic back-up-ul lui GetGeek. Hai ca am livrat un raspuns destul de matur, asa-i ca nu v-ati fi asteptat la asta?
Ok, planul e facut. M-am inarmat azi cu un NAS de la Synology, anume DS224+, brand de care nu sunt strain, lovindu-ma des de acest producator in viata anterioara, anume cand profesam in urma cu ceva ani in domeniu.
Dar stai, ca NAS-ul nu e suficient, am si nevoie de ceva stocare. Asadar am zis de ce nu, sa folosesc doua stocari tot de la acest brand, anume Synology HAT3300 de 4TB. Dar parca nu ma simt in totalitate confortabil, cred ca lipseste ceva. Stiu, o stocare externa, pentru back-up la back-up, care face back-up la back-up. Cred ca doare creierul.
Ok Spulber, calmeaza-te, configureaza-ti NAS-ul si dupa apuca-te si de reteaua aia noua. Dar mai intai, cum zice tovarasul Deadpool, Maximum Effort! Adica tradus, sa par nitel serios in restul materialului dedicat NAS-ului Synology DiskStation DS224+.
Specificatii
Denumire produs | Synology DS224+ |
Dimensiuni | 165 mm x 108 mm x 232.2 mm |
Greutate | 1.3 Kg |
CPU | Intel Celeron J4125, Quadcore |
Memorie | 2GB DDR4 non ECC |
Bay-uri stocare | 2 |
Porturi LAN | 2x 1GbE |
Porturi USB 3.2 Gen 1 | 2 |
SRP | 1799.99 lei |
Galerie foto
Despre Synology DiskStation DS224+, DiskStation Manager si utilizare de zi cu zi
Synology DiskStation DS224+ este un Network Attached Storage (NAS) cu doua bay-uri, destinat utilizarii intr-un mediu de office de dimensiuni mici sau medii, dar si acasa.
Conceptul de baza al acestui NAS este de a oferi un echilibru intre performanta, usurinta sa in utilizare, dar si o gama larga de functii suplimentare.
Designul NAS-ului Synology DiskStation DS224+ este unul simplu, cu aer discret, dar totusi functional, avand o carcasa neagra mata pe care din pacate amprentele efectiv tipa. Dar totusi acest astept sobru al NAS-ului pastreaza partial din aerul profesional al modelelor anterioare de NAS-uri Synology.
Dimensiunile sale compacte de 165 mm x 108 mm x 232.2 mm, dar si greutatea redusa de doar 1,3 kg (fara stocare) fac ca acest NAS sa fie usor de amplasat in orice spatiu, fie ca este vorba de un mediu business sau de un coltisor in odaia personala.
Panoul frontal este prevazut cu un capac detasabil care ascunde cele doua bay-uri pentru stocare. Aceste bay-uri sunt usor de accesat si nu necesita unelte pentru instalarea sau inlocuirea unitatilor de stocare, ceea ce simplifica considerabil procesul de configurare, dar si eventualele upgrade-uri ulterioare.
Panoul frontal include, de asemenea, cinci indicatori LED care afiseaza starea sistemului, activitatea retelei si a unitatilor de stocare. Dar tot pe partea frontala a NAS-ului se afla si un port USB 3.2 Gen 1, dar si un buton dedicat pentru copiere rapida, facilitand astfel backup-ul instantaneu pe un dispozitiv de stocare extern.
In NAS-ul Synology DiskStation DS224+ se pot inhama hard disk-uri de 3.5″ sau 2.5″, dar si cu SSD-uri de 2.5″, evident toate acestea utilizand interfata SATA.
Sistemul suporta configuratii RAID 0 si RAID 1, JBOD (Just a Bunch Of Disks) si Synology Hybrid RAID (SHR), ceea ce permite utilizatorilor sa aleaga intre performanta, siguranta datelor sau un combo echilibrat al ambelor. Sau cum vreau ei sa mai zic, un SynCombo. Prea devreme pentru glume?
Ok, revenind. Capacitatea maxima de stocare suportata este de 32 TB, utilizand doua stocari de 16TB fiecare.
Pe partea dorsala a lui Synology DiskStation DS224+ se gasesc doua porturi LAN RJ 45 1 GbE, un al doilea port USB 3.2 Gen 1, un buton de resetare, portul de alimentare al NAS-ului.
Dar tot aici se afla un ventilator de racire de 92 mm, care beneficiaza de preset-uri reglabile, asigurand racirea eficienta a unitatii fara a genera zgomot excesiv in incaperea in care NAS-ul se afla.
Este de mentionat ca, desi Synology DiskStation DS224+ nu dispune de porturi de retea 2.5 GbE sau 10 GbE, cele doua porturi 1 GbE suporta link aggregation, oferind astfel o viteza de retea combinata de 2 Gbps, ceea ce este mai mult decat suficient pentru majoritatea utilizatorilor casnici sau chiar intr-un mediu office.
Sub capota, Synology DiskStation DS224+ este echipat cu un procesor Intel Celeron J4125 quadcore, care are o frecventa de baza de 2.0 GHz, iar boost-ul acestuia poate creste pana la 2.7 GHz.
Intel Celeron J4125, parte din arhitectura Gemini Lake, ofera o combinatie excelenta de eficienta energetica si putere de procesare necesara unui astfel de device, fiind capabil sa gestioneze cu usurinta sarcini multiple si aplicatii intensive rulate de catre NAS.
Procesorul este acompaniat de 2GB de memorie DDR4 non ECC, care poate fi extinsa pana la 6 GB prin intermediul singurului slot SODIMM disponibil, permitand astfel o crestere a performantelor in cazul unor sarcini mai complexe, cum ar fi rularea de masini virtuale sau aplicatii multimedia avansate.
Totusi, un aspect important de retinut este ca gasca vesela de la Synology recomanda utilizarea memoriilor propriul catalog pentru a asigura compatibilitatea si stabilitatea optima a NAS-ului Synology DiskStation DS224+.
Insa pentru utilizatorii ce poseda niste cunostinte ceva mai avansate in domeniu, exista portita de a folosi module de memorie de la alti producatori, desi in cazul de fata exista riscul de a pierde suportul tehnic din partea celor de la Synology.
Synology DiskStation DS224+ ruleaza pe sistemul de operare Synology DiskStation Manager (DSM), un OS cu o interfata intuitiva, usor de navigat chiar si de un utilizator novice. Sistemul de operare este extrem de bine optimizat, lucru ce transforma gestionarea unui NAS intr-o experienta prietenoasa si usoara.
DSM ofera o interfata grafica asemanatoare cu cea a unui desktop, cu icoane pentru acces rapid la diverse functii si aplicatii. Pe desktop se regasesc aplicatii icoane precum Control Panel, File Station, Package Center si DSM Help, care faciliteaza configurarea si administrarea NAS-ului Synology DiskStation DS224+.
Unul dintre punctele forte ale DSM este Package Center, o librarie vasta de aplicatii dezvoltate atat de Synology cat si de catre altii, care extind functionalitatea NAS-ului mult dincolo de simpla stocare de date.
Printre aplicatiile disponibile se numara servere media, solutii de backup, instrumente de management al camerelor de supraveghere, servere cloud si multe altele.
De pilda, daca esti webdev, iti poti instala pe NAS site-ul la care lucrezi, unde poti share-ui acces-ul cu colegii de breazla sau clientul.
DSM include, de asemenea, un sistem de notificari configurabil, suport pentru QuickConnect, care este un serviciu care permite accesarea NAS-ului din afara retelei locale fara a necesita configuratii complexe. Dar DSM ofera si un sistem de management al utilizatorilor si accesul acestora, lucru esential pentru cei care doresc sa controleze accesul la date in mod detaliat.
De exemplu, daca Synology DiskStation DS224+ s-ar afla intr-un sediu al unui lant de librarii, administratorul poate gestiona accesul pe usere, grupuri si foldere. Mai concret, de exemplu cineva din departamentul operational sau achizitii are acces la date precum CMP sau rotatia, in timp ce utilizatorul din libarie sa nu poata avea acces la aceste date.
De curiozitate, m-am conectat local direct pe NAS, unde am vrut sa copiez o arhiva de RAW-uri de ~6GB. Ca sa va explic putin setup-ul curent al retelei, este in felul urmator.
DHCP-ul este facut de un router extrem de ieftin, care nici nu stie WiFi 6. La el, PC-ul este conectat wireless, iar NAS-ul Synology DiskStation DS224+ este conectat la el in mod wired, evident. Asadar, luand pe sus acea arhiva de pe PC pe NAS, viteza a fost de ~64 MB/s, fiind destul de constanta, avand o fluctuatie de doar cativa MB/s foarte rar.
Securitatea datelor este o alta preocupare esentiala pentru astfel de device-uri, mai ales in contextul cresterii numarului de atacuri cibernetice. Synology DiskStation DS224+ beneficiaza de criptare hardware AES-NI, care permite criptarea stocarilor montate pe NAS, fara a afecta performanta acestuia.
In plus, DSM ofera o serie de functii avansate de securitate, cum ar fi firewall-ul configurabil, suportul pentru VPN, si autentificarea in doi pasi, care adauga un strat suplimentar de protectie pentru datele tale.
De asemenea Synology ofera o gama larga de solutii de backup, atat pentru datele locale cat si pentru cele stocate in cloud. Cu Hyper Backup, utilizatorii pot crea planuri de backup automate catre o varietate de destinatii, inclusiv NAS-uri secundare, servere FTP, Google Drive sau Amazon S3.
Concluzie
Synology DiskStation DS224+ se dovedeste a fi o alegere inspirata pentru redactia GetGeek, acesta fiind un NAS solid pentru oricine cauta un astfel de device care ofera ceva performanta, functii avansate, dar mai ales un ecosistem de incredere.
Designul compact si bine gandit ii ofera este un alt plus al acestui NAS, putand sa-l plasez intr-un coltisor pana incep tot razboiul cu rack si noile cabluri trase in zigzag prin birou.
Cu un pret de aproximativ 1800 lei, Synology DiskStation DS224+ este un NAS care ofera un raport bun cand vine vorba de ce primesti pentru suma solicitata, fiind o investitie pe termen lung pentru cei care doresc sa isi protejeze si sa isi gestioneze datele intr-un mod eficient si sigur.
Puncte negative nu prea am cand vine vorba de Synology DiskStation DS224+. Da, poate mi-as fi dorit si posibilitatea sa montez un SSD M.2, dar ar fi trebuit sa sap mai adanc in buzunar pentru asa ceva. Asa ca, limitandu-ma doar la Synology DiskStation DS224+ care este mai mult decat sa-mi capabil sa-mi satisfaca doleantele, a crescut bugetul pentru router.