SteelSeries este unul dintre cei mai vechi jucatori de pe piata perifericelor de gaming.
Si fiind cu state vechi in acest segment de produse, evident ca este un jucator imporant in piata. Insa acum cand vorbim, nu isi traieste vremea de glorie ca brand, produse si vizibilitate.
Pe vremea cand eram tanar fecior, abia imi apareau cosurile pe fata si imi incercap si eu norocul in scena “esports” din Romania, SteelSeries se batea cap in cap cu Razer, care sa fie brandul #1 pe perifericele de gaming.
Razer ciupea din piata ca avea produse cu luminite, dar si prin brandingul sau semi hyperbeast, iar SteelSeries atragea publicul prin produsele lor exceptionale la vremea respectiva, dar si prin faptul ca sponsorizau toate origanizatiile importante de gaming de la vremea respectiva.
Acestia colaborau cu organizatii uriase precum Meet Your Makers, Schroet Kommando, fnatic, Na`Vi si multe altele. Incercau sa-i impinga de la spate si pe baietii de pe meleagurile mioritice, anume Eq si TeG.
Dar dupa cum ziceam, in perioada respectiva cei de la SteelSeries nu atrageau doar prin vizibilitatea lor in piata, ci si prin catalogul sau de produse.
Aveau ceva produse interesante. Pe segmentul de mousi de gaming aveau celebrii soareci Xai, Kinzu si Kana, pe casti de gaming aveau (Icemat) Siberia si 5H v2, iar pe mousepad-uri dominau copios piata cu produse precum QCK+, QCK Heavy, S&S, 5L, SP si multe altele.
Pe segmentul de tastaturi nu stateau neaparat roz, avand doar Merc-ul si 6G. Dar e drept, in perioada respectiva tastaturile erau complet ingnorate, atat de catre utilizatori, cat si de producatori. Focusul era pe soareci de gaming si casti, asta ca era febra Counter-Strike-ului.
Ei bine, cumva SteelSeries, dintr-un gigant foarte activ a inceput cu trecerea anilor sa para pe locuri obosit si lipsit de inspiratie, iar lansarile de dupa 2013 pana oarecum recent au subliniat aceasta realitate trista.
Au incercat un revamp de casti, Arctis, care a fost cu dus si-ntors. Arctis 3 erau niste casti mediocre, dar ieftine, drept urmare nu prea aveai ce sa le reprosezi. Arctis 5 erau niste casti cu niste hibe masive pentru pretul solicitat. Iar Artis 7 si 9 au fost decente, dar la fel, la pretul de lista avut, parca gaseai modele mai interesante in sifonierul rivalelor.
Pe tastaturi situatia a fost cu dus si intors si ea. Inceputurile gamei Apex nu a fost una chiar roz, insa treptat, mai ales in ultimii ani, cei de la SteelSeries si-au mai spalat din pacate, iar gama de tastaturi Apex a devenit una chiar ok.
Iar pe soareci, unde SteelSeries candva era rege, situatia era destul de posaca. Seria Rival, desi a fost de un oarecare succes, cel putin initial, a fost ticsita de probleme de QC.
Seria Aerox si ea parea sa respecte acest “plan”, primele modele/loturi avand ceva probleme, iar abia dupa o perioada de timp au reusitscoata ceva ok.
Iar Prime parea sa fie revamp-ul celor de la SteelSeries pe segmentul de mousi de gaming, asta ca lasa impresia ca revin la idea de baza, anume esports.
Ei bine, poate au fost bine intentionati, insa executia a fost una proasta. Asta pentru ca, desi avea niste specificatii decente sau chiar bune, mousii veneau cu o implementare dezastruoasa a senzorului optic avut in dotare, fiind destul de laggy comparativ cu cele aflate deja in piata.
Si stiu asta pentru ca deh, pe langa ca mi-au trecut sute de mousi pe mana, am si testat input lag-ul la zeci de mousi.
Dar recent, de vreo cativa ani, pare ca SteelSeries vrea sa-si revina din amorteala aia de dupa somn, dar inca par ca sunt buimaci. Dar e de inteles.
Pare ca, e drept ca se intampla foarte lent, vor sa revina la idea de baza a brand-ului, doar ca uneori imi lasa impresia ca le e frica sa faca pasi mari din neant.
Ma rog, nu o sa va mai plictisesc inutil cu aceasta mini istorie a colosului SteelSeries, trebuie sa trecem la treaba.
Azi o sa testam o pereche de casti de la SteelSeries, anume Nova 5P Wireless. Sa vedem ce-s de ele si sa vedem care-i stadiul actual al produselor celor de la SteelSeries. Sa purcedem.
Specificatii
Denumire produs | SteelSeries Nova 5P Wireless |
Conectivitate | - Wired USB - Wireless RF 2.4 GHz - Bluetooth |
Autonomie acumulator | - 50 ore @ RF 2.4 GHz - 60 ore @ Bluetooth |
Port charging | USB Type-C |
Impedanta | 36 Ohm |
Difuzoare | 40 mm neodymium |
Greutate | 265 grame |
Microfon | - ClearCast Gen 2.X, retractabil - Bidirectional Noise Cancelling - 100-10,000 Hz @ 32kHz/16bit |
SRP | 140 euro |
Galerie foto
Pachet, constructie, confort
SteelSeries Nova 5P Wireless are un design fara iluminare RGB, minimalist, dar totusi usor elegant. Partea exterioara a cupelor, cat si tija de sustinere este din plastic ABS mat, iar pe interior vine cu clasica banda elastica, care poate fi scoasa sau ajustata.
Perechea de casti SteelSeries Nova 5P Wireless are un design over ear, fiind echipate cu difuzoare de 40 mm cu impedanta de 36 Ohm.
Cupele utilizate sunt textile, fiind cu spuma cu memorie. Cupele de asemenea au ajustare atat in plat vertical, cat si in plan orizontal, fiind usor de pozitionat dupa necesitatea utilizatorului, dar astfel fiind usor si depozitarea lor.
Pe cupa dreapta se afla portul de incarcare USB Type-C, butonul de on/off si butonul de switch interfata sau de intrat in pairing mode.
Iar pe cupa stanga se afla butonul de mute/unmute al microfonului, potentiometrul de volum si microfonul retractabil.
Similar cu alte modele de pe piata, microfonul vine dotat in partea superioara a sa cu un led rosu care se activeaza cand microfonul se afla pe mute. De asemenea, intensitatea acestui led se poate modifica din software.
Acestea suporta conexiune wired, dar si wireless utilizand magistrala RF 2.4 GHz, respectiv Bluetooth.
Perechea de casti SteelSeries Nova 5P Wireless este compatibila cu o gama larga de produse, acceptand conexiuni cu PC-ul si MAC, PlayStation 5 si PlayStation 4, Nintendo Switch, telefoane mobile si tablete, dar si Oculus Quest 2.
In pachet se afla, pe langa perechea de casti SteelSeries Nova 5P Wireless, dongle-ul wireless USB Type-C, o extensie pentru acesta, un cablu destinat incarcarii, clasicele sheet-uri si niste stickere.
Utilizare
Sunet
Fiind totusi niste casti de gaming, trebuie sa vedem exact cum se comporta SteelSeries Nova 5P Wireless in astfel de instante, in special in FPS-uri, unde precizia sunetului este un element vital.
Le-am puricat nitel in Counter-Strike 2, unde am alergat inamicii internauti pe diverse harti, implicit si diverse ipostaze.
Din punct de vedere al calitatii audio, SteelSeries Nova 5P Wireless se comporta destul de bine, fiind capabile sa ii usureze viata unui gamer competitiv si nu numai.
Precizia in sesiunile de gaming este una buna spre foarte buna, oferind o experienta aproape similara cu modelele competitoarele ceva mai piperate la pret.
In content multimedia nu pot sa zic ca am fost neaparat impresionat. Cea mai mare lacuna e bass-ul, care e acolo, doar ca are momente cand “patineaza”.
Voice chat
Microfonul este o parte importanta a unei perechi de casti de gaming. Asta pentru ca, un microfon calitativ poate duce la un dialog mai elocvent, dar in primul rand ca nu iti poluezi fonic coechipierii.
Dar pe piata de casti de gaming wireless exista mai multe categorii de produse, intentionat sau nu. Printre acestea sunt cele wireless care se aud foarte bine, dar care microfonul nu este ceea ce trebuie, asta pentru ca dongle-ul nu este capabil sa redea suficienta banda atat pentru output-ul audio, cat si pentru sunetul captat, implicit microfon. Asadar, ii taie din banda microfonului ca sa alimenteze output-ul audio coerent, dar partea de microfon sufera drastic.
Dar mai e si categoria de casti wireless care au un balans perfect intre output audio si audio captat, SteelSeries Nova 5P Wireless fiind un exemplu.
Calitatea audio captata de microfonul prezent pe aceasta pereche este una buna, chiar daca este usor flat. Este similara cu microfoanele independente care se comercializeaza la 250-300 lei. Nu o sa dau exemple, stiti la ce microfoane ma refer.
Software
Partea de software este imparita in doua. Petru PC, se foloseste aplicatia SteelSeries GG, care la randul ei este sparta in mai multe subcategorii. Dar voi aborda doar cele care ne intereseaza azi.
SteelSeries GG – Engine
Partea de Engine din aplicatia SteelSeries GG are stricta legatura cu customizarea perifericelor SteelSeries, de la tastaturi, mousi de gaming, casti, microfoane si altele.
Aici de exemplu, putem ajusta volumul microfonului, interfata utilizata, sidetone-ul, EQ sau pornirea functiei Extended Range mode – care taie din banda alocata microfonului pentru a mari raza de output a perechii de casti. Pe scurt, te poti duce mai departe in odaie, dar microfonul clacheaza.
SteelSeries GG – Sonar
A doua subcategorie din SteelSeries GG cu care ne intersectam este partea de Sonar.
In mare, acesta este un mixer in care poti customiza toate input-urile si output-urile conectate la PC. De la microfoane sau casti, pana la placi de captura.
Insa cel mai important lucru este ca Sonar nu este dedicat doar produselor din gama SteelSeries, ci poti customiza diverse setari si pentru produsele din garderoba altor producatori.
Aplicatia Arctis Nova 5
Dupa cum ziceam, customizarea nu este exclusiva doar pe PC, ci poate fi facuta de pilda si pe telefon, utilizand aplicatia Arctis Nova 5, prin care te conectezi prin Bluetooth. Iar aceasta este atat pe iOS, cat si pe Android.
In aplicatie poti vedea procentul acumulatorul, poti umbla la volum si sidetone, dar iti poti alege si din preset-urile EQ customizate pentru titlul pe care vrei sa-l joci, iar acestea sunt multe rau. Extrem de multe. Nici nu stiu cum sa subliniez faptul ca sunt extrem de multe. Ma doare mana sa dau scroll de sus pana jos.
Concluzie
SteelSeries Nova 5P Wireless este o pereche de casti de gaming destul de reusita. Calitatea audio este una buna in gaming, dar clacheaza nitel pe segmentul multimedia. Insa perechea de casti este foarte confortabila, iar microfonul retractabil capteaza destul de bine vocea utilizatorului.
Dongle-ul wireless imi place ca este pe USB Type-C, apreciez teribil de mult acest lucru, asta pentru ca mi s-a luat de dongle-urile pe USB A, doar ca nu-mi place forma sa. Inteleg ca e un design orientat catre console, insa pe PC daca-l pun pe back panel imi astupa alte port-uri USB sau S/PDIF.
Finisajele nu sunt neaparat deosebile, sunt perfect convins ca cei de la SteelSeries au capacitatea necesara sa ofere un finizaj mai ok. Dar cel mai rau m-a iritat faptul ca ajustarea in plan vertical este foarte rigida, chiar greoaie.
Acumulatorul este unul decent, avand o capacitate de ~50 ore pe RF 2.4 GHz, iar charging-ul fiind efectuat rapid, prin portul USB Type-C.
Pretul este unul decent pentru intreg “bundle-ul” SteelSeries Nova 5P Wireless, avand un SRP in jurul sumei de 700 lei. Doar ca la pretul asta, SteelSeries are ceva competitie pe piata, unele care par ceva mai interesante.