Uite ca dupa 3 ani am iar contact cu un periferic ce face parte din catalogul celor de la SPC Gear. Culmea e ca prima data am avut contact tot cu o tastatura, anume GK530 TKL.
SPC sunt intrati pe mai multe segmente de produse si au un catalog cel putin interesant. Pe langa periferice de gaming precum tastaturi, keycaps, mousi, mousepads, microfoane sau casti, acestia mai au in catalog si scaune de gaming, birouri de gaming sau suporti pentru monitoare.
Asta doar pe segmentul produselor de gaming, pentru ca pe segmentul consumer au in catalog componente PC precum ventilatoare, coolere, carcase sau surse.
SPC Gear nu este un brand de lux si nici nu pretind a fi. Si aici fac referire strict la perifericele de gaming, ci fac referire la intreg catalogul de produse. Ofera produse de o calitate decenta sau chiar ok pe alocuri, la preturi competitive. Si daca continua pe drumul asta, grupului polonez ii prevad un viitor lung si frumusel in acest domeniu.
Dar asta ramane de vazut, nu? Pentru ca am mai vazut producatori care aratau pontential si fie s-au dus la vale, fie au stagnat multi ani.
Insa sunt si unii producatori care si-ar dori sa fie la nivelul celor de la SPC. Si aici imi vine in minte Aqirys. Diferenta dintre cei doi producatori este categoric ca grupul polonez sunt mai potenti financiari, dar au si o experienta mai mare pe piata internationala.
Constructie si utilizare
SPC Gear GK650K Omnis este o tastatura full form care este disponibila pe piata cu trei switch-uri: Kailth Brown RGB, Kailth Red RGB dar si Kailth Blue RGB. Aceasta mai este compercializata si cu keycaps pudding, dar si in culoare alba tot cu keycaps tip pudding. Tastatura masoara 453×210×45 mm si cantareste aproximativ 1150 grame.
Pachetul este unul destul de basic si nu iese cu nimic in evidenta. Pe langa clasicele sheets, gasim doua accesorii individuale, dar complementare tastaturii, anume cablu USB detasabil si wristpad-ul.
SPC Gear GK650K Omnis seamana pe alocuri destul de mult cu modelul GK530 TKL. Pe langa ca ambele tastaturi sunt doate cu aceleasi keycaps-uri, spatele tastaturii dar si suprafata acesteia sunt identice sau se aseamana destul de mult.
Totusi, chiar daca se aseamana cu GK530 TKL, SPC Gear GK650K iese in evidenta cu o iluminare RGB mai placuta ochiului, care iti da pe alocuri chiar un aer premium, mai ales in combinatie cu iluminarea laterala.
Datorita suprafetei utilizate, care cel mai probabil este un aliaj din aluminiu, raman urme de folosire instant. Totusi, nu e capat de tara, pentru ca suprafata atacata de falange se curata extrem de usor.
Personal, prefer switch-urile celor de la Cherry Mx. Asta pentru ca din experienta proprie, la switch-urile Kailth apar probleme mai devreme decat pe cele oferite de catre Cherry Mx. Totusi, Kailth nu-s niste produse atat de rele, avand in vedere cat costa un set complet de switch-uri.
Si fiind cumparate in masa, probabil costul de productie ar fi fost mai mare daca ar fi optat pentru alte switch-uri. Totusi, este de apreciat ca nu s-a optat pentru switch-uri Gateron. Sau mai rau.
Kailth Brown RGB sunt niste switch-uri silentioase si faine in utilizare, in special daca mediul in care tastatura este utilizata este unul ce necesita redactare de texte, asta pentru ca raza de actiune este mai scurta decat la switch-urile Blue.
Totusi, chiar daca este o preferinta personala, eu raman abonat switch-urilor Blue, in special la un PC la care intentionez sa ma joc.
Volume key-ul este o aditie placuta pe orice tastatura de gaming indiferent de form-ul tastaturii. Are o actiune lenta si silentioasa, iar constructia acestuia este extrem de placuta la atingere.
Totusi, zona pare putin incompleta, asta pentru ca langa acel volume key ar fi fost loc, dar si utile niste butoane multimedia dedicate.
Desi suprafata palm rest-ului este strict din plastic, dar are si striatii iesite in relief, acesta este destul de comod. Ce ma bucura teribil de mult este faptul ca acesta este magnetic si chiar ramane atasat de tastatura.
M-am lovit de-a lungul anilor de wristpad-uri care fie nu erau magnetice, fie daca in cel mai bun caz erau, nu ramaneau deloc atasate de tastaturile lor. Si culmea este ca acele wristpad-uri erau oferite de catre producatori de periferice mult mai mari decat cei de la SPC Gear.
Software
Software-ul celor de la SPC Gear a suferit ceva modificari de la ultimul contact pe care l-am avut cu el. Pe langa o interfata noua, acum a crescut si nivelul de customizare a tastaturii.
Pe langa clasicele customizari de iluminare RGB, setare polling rate, setari individuale taste sau macro-uri, in app-ul celor de la SPC Gear putem dezactiva functia N-Key Rollover, adica sa-i dezactivam anti ghosting-ul.
Software-ul memoreaza pana la 50 de profiluri individuale, in timp ce versiunea anterioara putea stoca doar 3 profiluri.
Totusi, aplicatia SPC Gear nu ofera o experienta completa. Asta pentru ca, se pare ca fiecare produs are “aplicatia” lui, drept urmare nu poti utiliza o singura aplicatie pentru mai multe produse SPC Gear.
Iar firmware-ul produsului nu se actualizeaza prin software-ul prezent, ci se utilizeaza un utilitar separat. Asta imi da un vibe de 2010 in cel mai bun caz.
Concluzie
SPC Gear GK650K Omnis nu este produsul perfect, asta e clar. Dar ii gasesc mai multe parti pozitive decat negative.
Este o tastatura care aratoasa si se simte bine in utilizare, in special in combinatie cu zona de iluminare laterala.
Palm rest-ul este si el ok. Imi place ca e magnetic si sta lipit de tastatura, nu ca in alte cazuri. Insa mi-as fi dorit sa fi fost invelit intr-un material, chiar daca ar fi fost vinilin. Dar asta deja e un request prea personal, sunt sigur ca sunt utilizatori care se impaca bine si cu wristpad-uri de plastic.
Volume wheel-ul este si el util si binevenit, insa mi-as fi dorit ca cei de la SPC sa fi inghesuit 4 taste amarate in plus, anume media keys dedicate.
Singura hiba vizibila este software-ul. Care nu e neaparat rau, dar este incomplet. Dar daca n-ai nevoie de software, poti sta linistit doar cu plug and play si customizezi din shortcut-urile prezente pe tastatura. E drept, customizarea este ceva mai limitata in cazul in care se opteaza pentru o utilizare fara aplicatia SPC Gear.
SPC Gear GK650K Omnis nu este deloc o tastatura scumpa. A trecut ceva timp de cand nu m-a mai impresionat un produs care costa sub 100 USD, in special o tastatura. Asta pentru ca, cel putin pe piata romaneasca, SPC Gear GK650K Omnis este disponibila sub suma de 350 lei. Iar in bugetul acesta nu prea imi vine in minte un model mai rasarit de la concurenta.
Acum sper ca SPC Gear pe viitor sa scoata si un model v2 pentru GK650K Omnis. Sau macar un model premium. Si imi doresc urmatoarele: wristpad invelit, port USB passthrough si sa fie hotswappable. Sunt dispus sa platesc si 100 de dolari in plus pentru aceste features.